Viesparium

Friday, 12 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Daca tot am ucis cu singe rece si alcool un numar consistent de viespi, ale caror cadavre le detin intr-un borcan, hai sa folosim la ceva imprejurarea asta. Ca de exemplu articulind contraponderea fireasca la vulvarium, sa nu ramina cumva idealul despartit de real.

Poftiti cu incredere :

viesparium-1

viesparium-2

viesparium-3

viesparium-4

viesparium-5

viesparium-6

Precum vedeti, cam 20 de viespi adulte plus inca doua infantile plus inca trei larve suficient de mari cit sa cada singure din fagure, plus inca vreo trei duzini sau cam asa de larve mai mici.

Fagurele viespii e construit dinspre interior spre exterior, incepind cu citeva celule la picior si apoi adaugindu-se rinduri succesive pe masura ce se mai depun noi oua. Toate celulele fagurelui se aliniaza in partea de sus, dar celulele interne sunt mai lungi, iar cele externe mai scurte. Viespile adauga material pe masura ce larvele din interior cresc. Functie de specie celulele interne odata parasite de larva se refolosesc (la aceasta imi pare ca da, dat fiind ca exista indivizi infantili dar fagurele e ocupat la centru).

Spre deosebire de albine, fagurele nu se astupa, si tot spre deosebire de albine fagurele nu se produce din ceara, ci dintr-un fel de hirtie igienica, o pasta celulozica rezultata din masticarea diverselor materiale lemnoase (in cazul asta, acoperisul meu), care apoi amestecate cu saliva adultilor constituie materialul de constructie. Din aceste motive viespile nu supravietuiesc bine frigului (spre deosebire de albine, care tin spatiile inchise si folosesc caldura degajata de propriile corpuri foarte inteligent), preferind zonele calduroase.

Dupa toate aparentele avem in fata ochilor o colonie de Polistes dominula (viespea europeana de hirtie), chiar daca in mod inexplicabil nu pare sa fi avut si regina. Ca o paranteza, asta-i unul dintre putinele animale care se ocupa cu oofagie diferentiata, si-n rest au o structura sociala si niste comportamente de grup destul de interesante. Singura problema cu identificarea asta e ca viespile mele au nasuc :

viesparium-7

Absolut toate il au, cu exceptia unui singur individ juvenil (al doilea pe coloana 3 in prima poza), care poate ca n-are din motive de virsta frageda :

viesparium-8

Precum vedeti exista un model dominant ca o linioara (de fapt trei triunghiuri suprapuse) si un model recesiv cu doar doua triunghiuri laterale rotite). Ori, Polistes dominula nu are teoretic nasuc deloc, e galbena ca si juvenilul. Amestecul insusi e destul de bizar, si toata chestia asta ramine la dispozitia entomologilor mai priceputi ca mine.

Evident, acum ca le-am nenorocit rezulta ca de fapt mai bine ma abtineam, dat fiind ca nu-s nici agresive nici periculoase (in masura in care le-am identificat corect), da' vorba ceea, omu' cit traieste isi face pacate. Daca incalzeste cu ceva, nici una n-a murit cu acul scos, deci pur si simplu n-au stiut ce le-a lovit.

Cam asta.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. rasistule.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 August 2011

    Poate-i vin ?

  3. Ce haioasa-i aia de pe al treilea rand!

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 September 2011

    Stinga ? Dreapta ?

  5. Stanga, aia care arata a dreacu ca o soacra:)))

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 September 2011

    Hallo! Donde esta la zapatoria!

  7. awa? hables rumaine, sokeres,dastea?:)))

  1. [...] viespi parca am avut, cu furnici nu mai retin da' nici nu-i asa de interesant, viermi or fost, paianjeni [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.