Viata grea, viata usoara

Friday, 26 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Orice fiinta vie isi doreste o viata usoara. E in firea lucrurilor, e natural si ca atare e bine.

Cum facem totusi sa obtinem viata aia usoara ? Ei, aici e aici. Nu-i chiar asa de simplu. Intr-o vreme era, intr-o oarecare masura, ceva mai simplu, pentru ca majoritatea veniturilor omului se trageau din interactiunea cu natura. Ca atare, simplu si pe inteles, maimutoiul care traieste intre cei mai fructiferi pomi duce viata cea mai usoara.

Chestia asta a durat cam cinci minute, pina cind a aparut problema concurentei. Daca sunt mai multi maimutoi decit pomi fructiferi (un lucru iarasi natural, ca toate fiintele care-o duc bine puiesc, tot din firea lucrurilor, pina in halul in care progenitura nu mai incape pe resurse) se lasa cu paruiala. Dintr-o data costurile asociate realizarii de venituri se compun din doua parti : partea de interactiune cu natura (efortul de-a culege poamele) si partea de interactiune cu ceilalti (pazitul poamelor pina se coc).

Am discutat pe larg evolutia omenirii sub aceasta perspectiva si in sens pozitiv in cadrul rubricii Actiuni si Optiuni, nu mai revenim la tema centrala. Exista o tema subsidiara interesanta, pe care o vom discuta mai departe.

Deci, ca maimutoi care doreste o viata usoara, aveti a raspunde la urmatoarea intrebare : Fie doua livezi. Prima cu poame mari si zemoase, si fiecare copac pazit de niste maimutoi solizi si hotariti, ba chiar dupa aparente priceputi daca e de tavaleala. A doua cu poame mai mici si mai prapadite, si cu fiecare copac pazit de niste maimutoi care mai de care mai prapaditi. Unu' orb, altu' schiop, altu' complet rapciugos, pe scurt nu se gasesc in toata livada cinci maimutoi buni de bataie. Ba chiar, minunea minunilor, calitatea copacului in proprietate nu pare sa aiba legatura cu aparenta tarie a proprietarului.

In prima livada putem ordona pomii dupa calitate, si maimutoii dupa forta, si observam ca in vasta majoritate a cazurilor maimutoiul #x in lista maimutoilor se afla in pomul #x in lista pomilor. Rareori apar abateri, si alea-s cu bataie mica, x-1, x+2, de-alea. Ei bine, in a doua livada par pur si simplu aruncati cu lopata, zvirliti din avion si fiecare o aterizat undeva cum s-o nimerit.

Ei, intrebarea este, unde veti duce dumneavoastra o viata mai usoara ? Aparent, v-ar veni a spune ca "in livada a doua". Logic vorbind, daca sunteti un maimutoi mai solid asa, atunci sunt macar douazeci de maimutoi pe care i-ati putea cafti acolo, asa ca va duceti si-i caftiti si pe urma le luati taxa de protectie, vine poama fara nici un fel de efort. Iara daca sunteti un maimutoi mai speriat si mai pricajit, totusi, e clar ca-n prima livada nu aveti nici o sansa, dat fiind ca toti pomii sunt ocupati de maimutoi mult peste dumneavoastra, in timp ce dincoace parca ar mai fi unul-doi inca si mai ogirjiti, si daca o putut Florica si Getuta care n-au nici macar scoala profesionala cum sa nu pot io, care am facut doi ani la facultate la Tirgu-Mures ?!

Ei bine, aceasta aparenta va inseala, si rationamentul este gresit in ambele cazuri. Cheia problemei sta in "mina nevazuta". Intr-o distributie naturala, lista pomilor si lista maimutoilor se potrivesc fara exceptii. Ca sa nu se potriveasca inseamna ca a intervenit un factor, o "mina nevazuta" care i-a redistribuit. Poate hazardul cel mai pur. Poate ca sub livada exista un depozit de uraniu care iradiaza periodic maimutoii, asa fel ca doar cei capabili sa reziste la radiatii ionizante supravietuiesc, si deci nu conteaza in livada a doua cit esti de solid, ci cit esti de imun. Poate ca un inger cu o sabie de foc coboara in fiecare duminica din ceruri si omoara un numar de maimutoi alesi de el.

N-aveti de unde sti care e factorul perturbator care genereaza haosul din sistem, dar nu puteti nega, rational vorbind, ca acel factor perturbator exista. Ca atare, in toate situatiile fara exceptie va revine sa alegeti "normalitatea", definita in sensul cel mai pur, corect si stiintific al termenului : lipsa abaterilor de la normala in distributia listelor. Asta daca doriti o viata usoara.

Sigur ca ea pare aparent, daca sunteti tipul solid, sa va aduca beneficii mai mici decit v-ar fi putut aduce livada a doua. De fapt, e adevarat, va aduce beneficii mai mici. Dar va aduce riscuri inca si mai mici, prin aceea ca nu mai trebuie sa va luptati cu miinile nevazute ale unui inamic nevazut. Iar daca sunteti tipul pricajit, fapt este ca nu veti ajunge, cel mai probabil, la un pom in prima livada, si in a doua poate ca ati fi avut o sansa sa ajungeti, macar la un moment dat. Problema este ca de fapt dumneavoastra nu sunteti inca capabil de-a sta in pom, si ca rezultat trebuie sa invatati cum se face. Sa va antrenati. Sa va dezvoltati musculatura si sa va curatati viermii intestinali, pentru a deveni capabil de-a sta in pom.

Lucru care-i mult mai usor de facut in prima livada, unde atit criteriile cit si lipsurile dumneavoastra sunt clar vizibile, ba chiar exista metode dedicate, testate si verificate de-a le remedia. In a doua livada, unde criteriile nu-s vizibile sau poate nici macar exprimabile aveti ce-i drept avantajul psihologic ca nu va observati lipsurile, ceea ce va ofera o oarecare falsa siguranta, plus comfortul de-a va considera, in ignoranta si incompetenta dumneavoastra, egalul oricui si "in rind cu lumea". Din nefericire, va este absolut imposibil sa progresati, si ca atare veti ramine vesnic un maimutoi speriat si ogirjit, incapabil sa-si gaseasca un pom. Cam asa ca batrinii nostri care regreta comunismul, dupa douazeci de ani in care s-au tras pe cur nu cumva sa ne imbunatatim livada, nu cumva sa normalizam distributiile, ca ei ce se fac ?!

Dimpotriva insa, daca doriti o viata interesanta, pentru ca v-ati demonstrat deja ca sunteti cel mai grozav maimutoi dintre toti maimutoii din livada prima, dar nu sunteti (si va consolati ca nici macar nu se poate, logic vorbind, sa fiti) mai grozav decit suma lor (si ca atare legile care pe ei ii apara pe dumneavoastra va limiteaza) atunci va revine sa reveniti in livada a doua. Atunci cind nu mai aveti nimic de invatat din sistem, ci ati atins punctul in care sunteti creator de sisteme, iar problemele precum generatul de poame sunt absolut subsidiare, in aceeasi lista cu stersul nasului si scarpinatul la ma rog, diverse locuri, atunci nu mai prea aveti ce cauta intr-o livada functionala. Cum zicea cineva, desteptul face bani din ce doreste, prostul din ce poate.

Afara bineinteles de cazul ca v-ati gasit o maimutica si v-a facut niste maimutele, in care caz nu va mai puteti permite sa va traiti viata in scopuri egoiste, ci n-aveti incotro si tre' sa rabdati limitarile livezii intii de dragul sigurantei pe care-o ofera unor maimutici si maimutele incapabile sa se joace de-a viata si de-a moartea.

PS. Unul dintre comentatorii mai inteligenti decit mine mi-a anticipat acest articol in timp ce-l scriam. Bravo lui, si un reminder in caz ca-si inchipuie careva ca frizez genialul : sunt un cetatean absolut banal. Mediul frizeaza uneori absurdul, c'est tout.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

23 Responses

  1. Porcul de York`s avatar
    1
    Porcul de York 
    Friday, 26 November 2010

    Visez la o lume in care toti maimutoii vor fi liberi. Dar pana atunci, iata-ne pe fiecare legati de cate un copac, atata timp cat e mai comod asa, decat a-ti face curajul de-a sari gardul livezii, asumandu-ti riscul de-a te duce drept in cap, dar si pe-acela de-a te pomeni drept in fata unui copac mult mai mare si mai roditor decat ala in care ti-ai fi trait viata daca ai fi fost prea prevazator. Prin aceasta fraza lunga si inutila incercam sa spun ca defapt raspunsul nici nu-i musai intr-una dintre cele doua livezi date, pentru ca factorii sunt numerosi si ei tin in general de aluatul fiecarui maimutoi in parte. Altfel spus, un maimutoi facut din aluatul potrivit, poate fi aruncat cu lopata din avion in orice fel de livada putreda, isi va gasi in final drumul. Si moartea il va gasi probabil urcand spre livezi mai bune. Va fi limitat doar de timp si durata sa de viata. So... cui ii pasa in care livada e viata mai usoara ? Omul isi sfinteste locul. (iertare, ma dadeam si eu rotund p'aici)

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 November 2010

    E o naivitate specifica tineretii (sufletesti) sa-ti inchipui ca lumea e mare si plina de livezi.

    E adevarat ca mnoa stai sa citam putin si revenim

    — E duioasa noastră mamă! a adăogat Poetul.

    — Da, duioasă mamă, ce e drept... Trebuie numa s-o baţi să-i sângerezi sânul până să se-ndure să-ţi dea o picătură de lapte... Şi încă vara, cât să fie de zăduf, calea-valea; dar să pofteşti d-ta iarna — că pasămite nu eşti de p-aici — să pofteşti când turbă şi urlă... atunci s-o vezi ce duioasă e!

    Mbon, deci, e adevarat ca unii isi permit sa abordeze chestiunea din perspectiva aia cu "domnisoara, de zece mii de dolari imi fac singur gaura". Da-n principiu, dincolo de gard nu este altceva decit un alt gard.

  3. Auzi la el ca maimutici mici :D

  4. ma intreb de cate ori va trebui sa recitesc acest articol ca sa pot pricepe ceva din el? unii dintre cititorii tai, mircea, nu-s facuti pentru astfel de articole. noua ne trebui o informatie mai digerata acolo. ce e aici, e prea abstract asa...

  5. Deci cum îi cu ”doi ani la facultate la Tirgu-Mures” ?! /:)

  6. Dadice zici ca n-ar fi mai usor sa te antrenezi si sa-ti cureti viermii intestinali in livada mai saracacioasa, avand ca tel sa-i ajungi din urma pe maimutoii puternici? Sau ma rog, sa treci prin mai multe livezi in functie de putere si posibilitati, pana ajungi in aia cu cei mai smecheri maimutoi.

    Ca informatia e relativ usor de obtinut, adica vezi si tu ce fac de la merge asa de bine si te uiti ce faci tu si pricajitii tai de nu merge atat de bine. Riscul de a sta printre pricajiti nu este chiar asa de mare, pentru ca probabil asta ai facut de la inceputul vietii si cunosti mediul, pe cand daca te duci direct la maimutorii smecheri cel mai probabil iti iei cateva peste bot asa direct.

    Desigur ca nu este eficient, dar asta e, cel mai eficient ar fi fost sa te nasti direct maimutoi puternic printre maimutoi puternici in livezile cele mai roditoare. De fapt, trecand direct de la pricajiti la cei mai smecheri e cel mai mare risc, ca ori iti merge bine si sari peste nivelele intermediare DACA totusi te descurci, ori iti iei cateva peste bot si te intorci mai pricajit decat majoritatea pricajitilor.

  7. gheo, cre' că prin livada sărăcăcioasă Mircea se referă la un fel de tutorial, şi restul de levels reale îs în livada aialaltă. up to the final boss guarding the golden apples?

    .. cred.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 November 2010

    @Florin Ie o metafora. Bonus.

    @Mihai Pai avind in vedere ca nu sunteti toti de-aceeasi virsta, mi se pare logic ca... mnoa... ce sa-i faci ?! Da' nu dispera ca tu vei fi ca ei cei de-nteleg, da' dinsii nu vor mai fi ca tine nicicind, veci pururi.

    @Mari Trebuia sa zic Marosvasarhely ?

    @gheorghe Pentru ca omul e lenes, si afara de cazul ca-i ori intr-un mediu care-i impune, ori in proprietatea unui stapin care-i impune, pur si simplu sade si nu face. Mintaste pe oricine si chiar pe sine, da' de facut nu face. Asta e. E drept ca informatia ar fi teoretic accesibila, da' asta bas nu foloseste nimanui la nimic.

    Riscul insa de a sta printre pricajiti e cel mai mare, pentru ca ei nu actioneaza rational, si ca atare nu sunt predictibili, si ca atare nu-ti poti planifica securitatea.

    @dAImon Cine stie...

  9. Dacă ziceai așa, mă gândeam că te referi la asta: http://www.ms.sapientia.ro/www/index.php

  10. Porcul de York`s avatar
    10
    Porcul de York 
    Saturday, 27 November 2010

    yo zic ca relevant e faptul ca in povestea asta toti sunt maimutoi :D ceea ce ma duce cu gandul la fantezia mea in care ma aflu sus pe un obelisc inalt de tot si jos am o multime de oameni care asteapta sa urinez. din cand in cand de jos se aud voci "si pe mine Maestre...si pe mine.. ca pe el ai facut !" Deci bine ca n-am sa castig chestia aia cu "name your prize" ca ... de unde faci rost de obelisc, de scara de pompieri si de multime ? NAH ! bad to the bone.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 November 2010

    @Mari Oamenii astia n-au auzit ca www is obsolete inca ? http://www.x.site.com/www/ ?! Bine ca n-or modificat si extensiile sa livreze Apache din index.www zic.

    @Porcul de York Eu ce-ti recomand, cu mintea mea inclinata spre practic (alta n-am) e sa-ti cauti o pretena de-i in ondinisme. Cred ca te-ar putea face, cel putin in prima faza, fericit. Mai ales daca are si niste prietene, ceea ce se intimpla. Poti incepe de exemplu de-aici : http://www.pissingteen.net/piss-drinking/pissing-on-babe.jpg

  12. 25 de ani intr-o livada ar trebui sa fie de ajuns pentru orice maimutoi. Livezile ca sa trec pe limbajul gamerilor sunt nivele. Unele le poti rezolva cu inteligenta altele doar cu cheat codes. Sigur ca iti trebuie suficienta inteligenta si experienta ca sa te prinzi ca cheat codes e de fapt singura solutie. Ceea ce ne duce la doua seturi de castigatori: aia fara scrupule si aia suficient de inteligenti ca sa se prinda ca alta solutie nu-i. Intrebarea e ce faci dupa ?

    Chestia e ca terminarea nivelului cu cheat codes nu-i nici pe departe o activitate asa de interesanta cum e rezolvarea. Si cautarea rezolvarii nu mai e interesanta cand stii cu certitudine ca de fapt ea nu exista.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 November 2010

    Exista intotdeauna alternative. Daca-ti pui mintea rezolvi jocu' cu o pompa de electroni directionala.

    Da' nu-s de acord cu metafora nivelelor, pentru ca ea presupune o directionalitate in evolutie care de fapt nu se regaseste in practica. Livezile insele nu se gasesc ordonate pe-o lista.

  14. nivelele nu-s obligatoriu "evolutive". Pot fi jocuri in sine daca ti-e mai usor sa le abstractizezi asa.

    Ramane ideea ca odata inteles, jocul isi pierde farmecul destul de rapid.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 November 2010

    Noroc mare avem cu parajocurile, jocurile facute de noi insine din ramasitele jocului original. Care adesea ajung sa fie mai interesante decit chiar jocul ala, cel mai adesea rau gindit si simplist implementat (ca sa nu mai zicem de plin de gauri).

  16. @Dr.A Cum adica cheatcode-uri? Si furtul este o ocupatie la fel de nobila si la fel de grea in practica, ca orice uzina. Bine ca traim intr-o societate complexa, ca atunci cand bata era cea mai intalta tehnologie nu prea aveai alternative.

    @Mircea Popescu Pai in practica niste exemple de livezi ar fi, in ordinea productivitatii lor: Somalia, Romania, Germania. Daca ai ghinionul si te nasti in Somalia, e mai grele toate, tehnologiile nu prea este, deci daca te duci in Germania, nu prea ai utilitate, ca nu stii nimic, si la carat saci in port (unde ai deja 3 ani exp) n-au nevoie, ca au motostivuitoare si lize.

    Daca te duci in Romania, mai stai pe-aici, mai vezi una alta, ce ne-au mai invatat vesticii astia, obtii si un loc de munca mai usor, ca se uita HRista la tine si e asa o noutate, plus ca nu esti roman, deci si-asta e un bonus, si-a auzit ea ca negrii o au mai mare, deci te angajeaza.

    Iar de-aici, cu noua deschidere asupra livezilor lumii, iti poti face niste planuri, peste ceva timp o sa poti sa te duci si-n Germania, iti scoti un MBA si te angajezi in vanzari, sau ce mai face lumea buna acum.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 November 2010

    Motiv pentru care nici nu te prea lasa sa mergi din Somalia in Germania.

    Dar uite de un exemplu ca au nevoie de echipaje pentru nave. Ceea ce poti face, chiar si din Somalia (lasind la o parte faptul ca nu stii cum).

    Problema cea mare care limiteaza viitorul si perspectivele oamenilor nu-s chestiile pe care nu le pot face, cit lipsa de motivatie. Aia-i problema, de ce sa se ridice somalezul mediu de pe cur si sa se chinuie el ?

    Pai nu mai bine cu ai lui acasa ?

    Si nu-i doar problema somalezului, daca-i pina acolo. Si nemtii sufera exact de aceeasi chestie, ca-i universala si caracteristica speciei umane.

  18. Se pare că n-au auzit.

    Oricum instituția aia îi un fel de templu pentru ei. :|

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 November 2010

    Pai cred.

  20. @gheorghe
    De dragul preciziei: cheatcoduri si furtul nu-s chiar aceeasi treaba.

  1. 21
    Cum ne cautam fericirea printre pomisori | psihoterapie.net (via Pingback)
    Saturday, 27 November 2010

    [...] idei interesante propuse de dl. Mircea Popescu legate de fericire (si apararea fericirii) printre pomisori. Cred ca am empatizat prea mult cu descrierile dlui Popescu. Am si eu cativa pomisori (unii [...]

  2. [...] si uzul limbii, ceva foarte echivalent, sistematic vorbind, cu ce am discutat in articolul despre viata grea sau usoara. Pina la urma, la nivel structural posibilitatea argoului rimat decurge dintr-o anumita echilibrare [...]

  3. [...] ascund dupa polimedia.us (chit ca nu apare veci pururi si nicaieri drept http://www. dat fiind ca http://www. ala e obsolete). Da' pentru persoanele individuale care-s nemultumite de faptu' respectiv ma gindesc ca-i mai [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.