Subiectele la Bac, Mate.

Sunday, 17 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Citeam eu pe un blog...

Nota 1 la bacalaureat matematica 2011, nota 8 (parca) la bacalaureat matematica 2000.
Ca in fiecare an, profesorilor li sa parut subiectele abordabile, pentru elevi parerile sunt impartite dar cei mai multi spun ca au fost dificile, asa ca am zis, cu toate ca am dat bacul la matematica in 2000 sa ma uit si eu pe subiecte.

Am fost clasa speciala de matematica, profil informatica cu ora de matematica in fiecare zi si pregatire suplimentara, deci cu alte cuvinte mancam matematica pe paine in liceu, asa ca normal dupa 11 ani tot trebuia sa mai stiu cate ceva dar…..Nimic Nimic Nimic avioane.

de-aici.

Bai frate, deci de-o virsta cu mine, la un profil cu mine, parca si io am luat ceva noua sau ceva la mate, nu mai retin da' sigur n-am luat zece... ce dracu' ?! 'Ai sa vedem subiectele dom'le, avioanele celea.

Si m-am uitat la subiecte. Pai... Mai frate, da' m-o umflat asa, risu'. Deci, pe bucatele :

  • La I.1, cum radical din sase noua e mai mare decit radical din cinci, si alti intregi nu mai exista intre 2 si 3, rezulta ca... pai gata.
  • La I.2, hai sa gindim cu capul. Daca cele doua solutii ale polinomialei ar fi ambele in 2, atunci ca prin minune parabola ar fi simetrica-n 2, nu ? Deci daca am avea (x-2)(x-2) atunci ar fi cam bine, da ? Pai deci x2 -4x +4 ar fi fix ce ne tre' noua atunci, nu ? Deci m = -4. Si-i si unica, este ceva teorema in acest sens mi se pare.
  • La I.3 parca asa-mi amintesc ca sin de sfert de pi e jumatate. Deci se cere un ceva din care daca scadem o sesime ramine un sfert. Deci cam cinci douasprazecimi asa, estimativ vorbind. Pi pe sase. Minus pi pe sase. Deci pi pe trei. Vai de noi.
  • La I.4 parca asa retin ca tre' sa aduci ambele functionale cu y pe o parte simplu, sa vezi paramentrii la x. Deci y = -ax - 2011 si y = x/2. Inseamna atunci ca a ala ajuta daca-i fix -1/2, cred eu.
  • La I.5 parca era teorema ca tangenta de x + cotangenta de x ii de doua ori cosecanta de 2x, nu ? Nu se mai invata asta la scoala, mai oameni ?! Io tin minte c-o aveam pe-un carton de-ala cu formule trigonometrice, cafeniu. Culmea trivialitatii triviale, deci intr-adevar 1/1 e egal cu 1/1 si ne-or inlocuit o cosecanta cu un sinus ca-s unu ambele, woau ce act de fentare al elevului nevinovat, ma doare sufletu-n aia a ma-sii. Da-n fine, suma la numitor comun e (sin2x + cos2x) / sinx cosx. Adica 1/2 - cos2x + 1/2 + cos2x. Deci 1/sinx cosx = 2. Deci 2sinx cosx = 1. Deci sin2x = 1. Deci vai.

Literalmente, mi-a luat mai mult sa pun li-urile si br-urile in textu' asta decit sa rezolv... ma rog... adica sincer, ce am rezolvat aici ? Tot subiectul ii cere elevului sa faca act de prezenta pur si simplu, sa recunoasca diversele entitati, sa le spuna buna ziua, practic. Atit se cere, "da domnu' sinus, imi amintesc ca v-am vazut la Opera, respectele mele stimata polinomiala, aratati ravissanta-ntre acesti intregi convenabil alesi".

Ramin cu senzatia ca puteam rezolva subiectele de Bac intr-o jumatate de ora, avind la dispozitie un bilet de autobuz compostat la ambele capete, un flacon epuizat de ruj si-un ac de siguranta. Dupa care ma uit la note si cum is ele-n medie cam patru si ma apuca durerea de cap.

Totusi, cum se face ca eu am devenit mai bun la mate in astia ani, in timp ce copchii au devenit mai slabi ? Ca-i cam trist.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

28 Responses

  1. Am zis pe Fain despre subiecte in sine (cam aceeasi concluzie, ca nu vazusem ca ai scris si articol). Dar eu zic ca asta arata cel mult faptul ca in fapt examinarea nu testeaza nici macar la matematica daca elevul chiar a priceput ce debiteaza acolo (de altfel imi par suspect de "familiare" ca enunt, deci daca n-or fi facut astia la clasa 100 de probleme cu "axa de simetrie a parabolei" samd..). Si in al doilea rand, la intrebarea omului, lui n-o fi avut cum sa-i foloseasca dat fiind ca nu prea imi pare ca le-a stiut vreodata.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 17 July 2011

    Noi am mai vorbit si-n particular, io-s tot de aceeasi parere : matematica nu testeaza matematica, ci tot literatura, si anume literatura matematica, familiaritatea culturala a tinarului cu povestea matematicii asa cum se gaseste ea povestita in niste texte (care pe deasupra mai sunt si niste mici fragmente cam suspecte de retard patent).

    Garantat au facut 100 de probleme cu "axa de simetrie a parabolelor" la clasa, si-apoi inca 100 la "pregatire" - chestie care in pofida darii din gura a diversilor neaveniti cam toate scolile organizeaza, si gratuit, si-apoi inca 199, TOT ACELEASI ca de la o vreme se mai si gata-n fras felurile diferite in care poti spune, adica pune in cuvinte, adica povesti, ca 2 + 3 la meditatii.

    Poate ca marea problema-i ca io n-am citit niciodata "povestea matematicii", si pentru ca-i o poveste obositor de stupida si pentru ca nu vad ce dracu' intereseaza alcatuirea unei structuri narative pe-o chestie complet imuna la epic. Poate ca io spre deosebire de el mi-o amintesc si azi, si mai adinca decit ieri (chit ca nici mie "nu mi-au folosit la nimic radicalurie in viata", filosof fiind, nu ?) tocmai pentru ca da... el n-o stiut-o niciodata.

    Pina la urma, cred ca asta-i cel mai trist lucru imaginabil : sa-ti petreci douasprazece ani din viata ratind sistematic intilnirea cu matematica. Zi de zi, sub pretextul cautarii ei.

  3. @Mircea Popescu

    Da' bre om, la punctul 1 ce treabă are radical din 6 ? Că 3 este radical din 9 nu din 6.

    Rezolvarea e aşa: dacă notăm cu T intervalul din stânga şi cu I intersecţia lui cu Z, atunci:

    - Pe de o parte 2 aparţine lui I deoarece 2 e radical din 4 care aparţine lui T

    - Pe de altă parte 2 este mărginit (in Z) de 1 şi de 3 iar radical din 2 (limita inferioară a lui T) este mai mare ca radical din 1 care-i 1 şi radical din 5 (limita superioară a lui T) este mai mic ca radical din 9 care-i 3 aşa că alte puncte de intersecţie cu Z nu există.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 17 July 2011

    @Lotus My bad. Voiam sa zic 9.

  5. @Mircea Popescu

    Voiai să zici 9, ai scris 6. Încă o dovadă că-ntre sunetele şi literele scrise din română nu există o bijecţie...

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 17 July 2011

    Lmao mai du-te ma :D

  7. sin de sfert de pi e jumatate

    nope, e 1/sqrt(2), adica 0.707... mai multe zecimale nu stiu
    0.5 e sin(pi/6)

    Iii... adica I.5, da' in acelasi timp si "iii, am devenit nostalgica". Ia sa caut putin prin biblioteca sa pun si-o poza cu amintirea. De secanta si cosecanta intr-adevar nu se mai invata de ani buni - eu am facut liceul intre sept 1998 si iun 2002 si in manualele noastre nu se vorbea de asa ceva (si nu, n-am avut manuale alternative, cred ca am fost ultima sau penultima generatie). Singurul motiv pentru care am auzit de ele a fost ca, dupa ce am terminat de lucrat culegerile mele, le-am luat pe alea vechi de pe vremea lui tati (hehe, ce inspirat a fost sa le pastreze). Oricum, dupa cum ai zis, era super simplu sa aduci la numitor comun.

    Asa, si uite poza de care ziceam. Astea le-am avut eu pe perete in camera in tipul liceului. Una prinsa in partea de jos a intrerupatorului, intre intrerupator si tapet si cealalta prinsa exact la fel in partea de jos a tabloului de deasupra patului. Bineinteles ca mai aveam si altele, ca de, spatiu aveam pe pereti si n-a fost asta singura ramura a matematicii.

  8. ur the new Fain-man...

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 17 July 2011

    @Ana A, da ? Nu mai tineam minte valorile din cap, da' m-am gindit ca da-o-n ma-sa, chiar asa, pi/6 - pi/6 ? Asta e, gresala mea sa presupun ca s-ar putea cere ceva dificil, gen fractii, la Bac.

    Da' totusi, e logic ca ele exista, nu ? Adica, ai un triunghi. El are doua ipotenuze si cincisprezece catete. Adica de fapt nu. Ci doar doua. Una aproape si una departe. Pai...

    Hehe @poza, eu ziceam de niste cartoane, n-am idee daca le mai am, asa cam cit o foaie A5, ramase sigur de pe vremea bunicului, ca hirtia era mincata de timp. Da' de citit se putea citi pe ele. Da' sincer sa fiu cam alea erau posterele in vremea mea, existau cu Roxette si cu Trigonometrie. Parca ultimele mai reusite.

    @f Da ?

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 17 July 2011

    Da' apropo, ca tot ne-am apucat de povesti, este teorema ca o polinomiala parametrica de forma aia are un singur set de radacini intregi ? Sau imi amintesc io prapastii ?

  11. lexy229`s avatar
    11
    lexy229 
    Sunday, 17 July 2011

    Balarii. x2 + mx + 36 are solutia dubla 6 pentru m = -12, -6 penru m = +12 si 4, 9/-4, -9 pentru m=-15/15. De ex.

  12. Hipsterilor`s avatar
    12
    Hipsterilor 
    Sunday, 17 July 2011

    alea-s subiectele de bac la care s-a picat?

    interdasting http://img600.imageshack.us/img600/9435/romanianewmap.png

  13. la I.2 ca sa primesti punctajul in totalitate trebuie sa scri ceva de genul. Pentru ca Delta = 0 rezulta ca ecuatia are doua radacine egale x1=x2=2

  14. Anton Mircea`s avatar
    14
    Anton Mircea 
    Sunday, 17 July 2011

    Sa nu uitam ca au fost doua tipuri de examene la bac la mate. Matematica M1 si Matematica M2... Dupa cum bine stim Matematica M2 este mult mai usoara decat cea de la M1 si se pot lua usor note mai mari.

    Pe de alta parte cei care dau la bac matematica M1 sunt cei de la profilele reale care au fost in liceu multa matematica... deci ar trebuie sa se descurce si ei de o nota frumoasa

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Sunday, 17 July 2011

    @lexy229 A, bun atunci.

    Sincer pe mine ma incinta sa vaz cita lume cunoaste matematica pe-aici pe Trilema. Ca intrasem la idee, sincer sa-ti spun, si dac-ai intrat la idee fandacsia-i gata.

    @Hipsterilor Io asa am inteles.

    Cred ca ala-i primu' fotoshop care inrealizeaza realitatea, in loc sa propuna una virtuala. Dat fiind ca povestea cu "subiectele dificile" imi aminteste de soferii de taxi egipteni ce nu stiau ce-i aia harta.

    @Marius Bun, cu astea deja intram in detalii despre notare si chitibusuri de-astea pe care nici nu le aveam in vedere, nici nu mi se pare ca cine stie ce conteaza. Ce ma interesa pe mine e sa vad daca intr-adevar e o problema fundamentala la lucru. Altfel faptu' ca mi se taie zece sutimi aici ca am scris 6 in loc de 9 si inca douasicinci dincolo ca am zis pi pe patru nustiuce nu ma prea agita, nici azi cum nu m-or agitat nici cind am dat Bacu'.

    @Anton Mircea Mi se pare ca asta dinsus fu M1, deci cel mai dificil dintre dificile.

  16. Da, ai dreptate.. ce am incercat sa rezolvam noi aici sunt subiecte de matematica M1, care este ce-a mai grea

  17. Stefan Vlaston`s avatar
    17
    Stefan Vlaston 
    Friday, 22 July 2011

    http://www.contributors.ro/administratie/educatie/analiza-statistica-a-rezultatelor-de-la-examenul-de-bacalaureat-2011/?cfcc

    Va multumesc si sper ca nu am gresit folosind informatii de pe blogul dv??

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    @Stefan Vlaston Nu vad absolut nici o problema, ba dimpotriva, ma bucur ca ati folosit din grafice cu citarea corecta a sursei. Pina la urma ele au fost pregatite tocmai pentru a se folosi astfel.

  19. Evelina`s avatar
    19
    Evelina 
    Saturday, 23 July 2011

    In licee nu se mai preda ca inainte, copiii nu mai sunt copii, ci pitipoance si cocalari in devenire, lipsiti de repere, dorinte marete si planuri de viitor.

  20. Hipsterilor`s avatar
    20
    Hipsterilor 
    Wednesday, 3 August 2011

    deci breiching niuz
    http://cocalari.com/2011/07/subiecte-bac-toamna-2011/

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 July 2012

    Evident, puletele citat si-a sters intre timp articolul respectiv.

    De ce nu primesc link-uri blogerii mici ?

  1. [...] tot ne-am luat Bacu', hai sa folosim chestia asta la ceva practic [...]

  2. [...] Subiectele la Bac, Mate. [...]

  3. [...] si sa-si ia definitivatu' cu ceva nota omeneasca-n acelasi timp, vai multe toate. Si oricum subiectele erau prea dificile. Cind nici asta n-a mai fost de ajuns, s-a pus lumea pur si simplu pe copiat, si din rau in mai rau [...]

  4. [...] in fine pentru ca au o buna istorie de-a fi fost lenesi si idioti de-a lungul timpului, asa ca le lipsesc aproape in totalitate vastele cunostiinte, abilitati si deprinderi fara de care nu se poate pune problema de-a efectua o munca utila in [...]

  5. [...] evenimentele, asa ca o minima seriozitate la examinare nu surprindea, inca, pe nimeni. Nuca azi (1, 2). Si pustanul a picat. Pentru ca nu stia, pentru ca nu invatase, pentru ca nu-i statuse mintea [...]

  6. [...] sigur, pensionarii lui Iliescu nu sunt gindaci. Ei chiar n-au nici o vina. A, sigur, analfabetii cu acces la Internet nu-s prin asta mai putin oameni decit aia de-or mers la scoala cu seriozitate si-or invatat chestii [...]

  7. [...] serios decit glumitele curente - vezi pe tema Sa redam Bacul (tarii) apropo de limba si respectiv Subiectele la Bac, Mate apropo de cealalta esenta. [↩] Category: Gandesc, deci gandesc Comments feed : RSS 2.0. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.