Strainul

Sunday, 04 April, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Aerul poate fi racit pana la punctul in care devine lichid. Va dati seama, o gura de aer, dintr-o cana de aer, la propriu. Sau eventual, o tava de racituri de aer, ca tot ne gasim post momentul "fieca".

Dupa asa racire napraznica, aerul incalzit incet incet incepe sa se evapore. Dar nu tot simultan. Fiecare gaz continut are o temperatura de fierbere proprie, de la minus doua sute in sus (195 azotul, 187 oxigenul etc). Asa incat, gazele diverse se evapora in ordine (cum stim de la fizica, temperatura unei mixturi nu trece peste punctul de fierbere a unui component pana cand acesta nu sfarseste evaporarea).

Dupa o vreme, va mai ramane asa, putin aer lichid, pe fundul canii. Si-n aceasta ramasita de pe fundul canii gasim mai ales asa numitele gaze rare, neon, argon, cripton. Asta ultimul probabil ca va suna cunoscut, fiind el preluat in pop culture, dar n-are de fapt nici o treaba cu Superman. Kρυπτoς inseamna in greceste "cel ascuns", si cum gazul asta e destul de rar si nu prea vrea sa iasa la iveala, l-au botezat, sa-i fie invatatura de minte.

Merita mentionat ca pentru un interval, incepand din 1960, metrul a fost definit in termeni de lungime de unda a izotopului cripton-86. Conventia asta a inlocuit mult mai vechiul metru standard din Paris, aliajul ala de platina si iridiu estimat la o zecime de milionime dintr-un sfert din circumferinta Pamantului la poli de care poate ati auzit la scoala. Intre timp si conventia asta a fost inlocuita pe o definitie bazata pe viteza luminii, si deci nu mai conteaza.

Criptonul se evapora la 153 de grade, si surprize-surprize ? Tot mai ramane ceva in cana, si anume, fix subiectul articolului nostru de astazi. Xenonul, numit astfel tot dupa limba greaca, ξενος adica strain (sau oaspete) rezista pana la arsita de 108 grade sub zero. Pentru seria asta, neon-argon-cripton-xenon s-a dat si un premiu Nobel, in 1904.

Ei bine, hai sa vedem cu ce chestii interesante se indeletniceste strainul, cand nu-i prins in piftia de aer. Deci :

Primo. Xenonul este unul dintre cele mai eficiente anestezice. E destul de scump, costand undeva la 14 euro / litru in Europa (da, nu glumesc), si destul de dificil de administrat, necesitand dozatoare de presiune, dar din cate am inteles e o adevarata placere, comparabila doar cu ciclopropanul (care-i insa cam exploziv). Daca vi se ofera vre-odata optiunea, alegeti intotdeauna xenonul.

Secundo Gazele nobile se numesc astfel pentru ca in principiu nu reactioneaza cu nimic. Asta se datoreste faptului ca ultimul rand de valente e complet ocupat de electroni, nu au deci nici de dat nici de luat, si astfel au valenta 0. De aceea, desi au greutate nucleara foarte mare - 131 grame / mol in cazul xenonului, fata de 40 grame / mol in cazul calciului, de exemplu - totusi se afla la temperatura normala in faza gazoasa. Calciul se topeste la 842 de grade, si se evapora de-abia la 1484. Cum se face ca un atom de trei ori mai greu este totusi cu mult mai volatil ? Ei bine, noblesse oblige. Cine nu se amesteca in afacerile lumii asteia, n-are legaturi ionice, nici Van der Waals si de nici o alta culoare se poate ridica liber, spre soare.

Totusi, pentru ca exista un totusi, nici xenonul nu-i complet imun la tentatiile cele lumesti. Exista o molecula, hexafluorura de platina pe numele ei, careia nu-i rezista. Ce-i hexafluorura de platina ? Inchipuiti-va un bolovan, care-i atomul de platina, legat covalent de sase balonase, care-s sase atomi de fluor. Chestia-i un ansamblu destul de aerodinamic, un solid rosietic care se topeste la 61 de grade si se evapora la 69, dand un gaz tot la fel de rosietic. Rar se intampla ca un metal sa manifeste valenta sase, dar din ceva motiv fluorul ii pare platinii absolut irezistibil. Iar intregul ansamblu pare absolut irezistibil gazului cel nobil, care nu poate nicicum rezista invitatiei de-a se alatura platinii si haremului ei. Si iata deci ca exista compusul XePtF6, care-i un GAZ.

Ma-ntelegeti dumneavoastra, la temperatura normala o molecula de-asta e in faza gazoasa. Hai sa socotim, 18 grame / mol de la fluor, de sase ori, plus 195 de la platina, plus inca 131 de la xenon da in total 434 de grame / mol. Plumbul are 207, deci cam jumatate (si-ar mai intra o jumatate de calciu). Si plumbul nu-i gaz. Nici calciul. Cum va pare ?

Chestia interesanta e ca dupa toate probabilitatile, structura chimica a moleculei de xenofluoroplatinat nu-i Xe+[PtF6]−, pentru ca cel putin teoretic intr-asa o configuratie Xe+ ar abstrage un fluor, dand ionul XeF+. Nu-i nici acum intru totul clar ce-i, totusi, gazul respectiv, ca structura chimica. S-ar putea sa fie un soi de polimer inorganic, formand o retea complexa cu atomii de xenon prinsi intr-o retea de formata de hexafluorura de platina. Adevaru-i ca nu se stie.

Tertio. Daca ati auzit de cripton de la Superman atunci fara indoiala ati auzit si de motoarele ionice, din Star Trek. Ingeigi, gen. Da ?

Ei bine, ele chiar exista, si se bazeaza pe xenon. In principiu un motor ionic functioneaza accelerand ioni, spre deosebire de un motor cu reactie, care functioneaza accelerand molecule. Avantajul primului este ca se obtine un impuls specific mult mai mare, in timp ce avantajul ultimului este ca se obtine o acceleratie specifica mult mai mare. Pe scurt, in atmosfera e mult mai eficient sa folosesti motoare cu reactie, dar in spatiul cosmic motoarele ionice devin mult mai eficiente, si sunt si folosite in reglarea pozitiei satelitilor, de exemplu, de vreo douazeci sau treizeci de ani deja.

Furthermorio. In principiu, in stare solida xenonul e o data si jumatate mai dens decat granitul, si de fapt la presiune mare (de un milion de ori presiunea atmosferica) xenonul se manifesta ca un metal. Azur. Albastru ca cerul, pentru ca absoarbe rosul si transmite restul spectrului, un comportament destul de rar pentru un metal. Mai ales unul care-i de fapt gaz. Sau ma rog, in fine.

Even furthermorio than thatio. Xenonul este destul de rar pe Pamant, cam o molecula din cinci sute de miliarde. Chestia interesanta este ca-i ceva mai abundent la nivelul intregului sistem solar, undeva la o molecula din saiseci si patru de milioane, si inca si mai abundent pe Jupiter, undeva la o molecula din 25 de milioane, fapt ramas inca fara o explicatie. Xenonul nu este produs in mod normal in stele, elementele mai grele decat fierul necesitand o energie prea mare, si ca atare se naste ori in gigantii rosii, ori in exploziile novelor si supernovelor, ori din dezintegrarea elementelor radioactive, iod, uraniu, plutoniu.

Si daca tot am ajuns aici, sa notam in treacat si observatia ca xenonul si-a bagat coada in explozia de la Cernobal, chestie pe care o vom discuta mai pe larg intr-un alt articol, tot pe Trilenciclopedia.

:)

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

42 Responses

  1. Spune si tu acuma serios pe cine crezi tu ca intereseaza asta. Da serios.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    Serios.

  3. Dacă aș fi avut un prof. ca tine, cu siguranță mi-ar fi placut chimia.
    Dar n-am avut parte decât de babe frustrate și scârbite, ori de fătuci prea dornice, preocupate cu sedusul băieților din clasă :|

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    Pai uite ca lu' dadatroll nu i-o placut...

  5. Chestia cu modelele geometrice de legaturi aplicate moleculelor e asa o "poveste" veche... nu-i de mirare ca nu potriveste. Pe de alta parte e mai usor de explicat bizonilor cum sta in general treaba.

  6. Asta e misiunea lui.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    @Dr.A Intr-un sens ai dreptate, in celalalt exista valence shell electron pair repulsion, care-i totusi un model teoretic destul de bun, si folosit ca prima linie de teoretizare chiar si-n cercetare.

    Practic un fel de "mecanica Newtoniana n-are treaba cu lumea asta". Drept, da' totusi.

    @Mari A cui ?

  8. Sati spun drept nici nam citit nu ca nu mia placut. Ca eu nu citesc nimic ca nam vreme ca trebuie sa scriiu comenturi. Da hai sati zic un banc super tare care lam auzit dela Teo dela Cafe Deko. Carei compozitia chimica la cafea? Ca Fe A. Hai cai tare nu?

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    Da' la prosti stii care-i formula ? Nu ?

    Pr Os Ti.

    Care-i un metal. Ca lemnu'.

    Pi-Es : Ca bonus, exista si Ta N Ta La I. Care-i tot un metal.

  10. A trollului. E prevazut in fișa postului să fie împotrivă.

  11. Deci nam inteles dece te legi de mine ca doar Teo dela Cafe Deko a zis bancul asta nu eu. Daca nuti place nu te du la concertele lui.

  12. brontozaurel`s avatar
    12
    brontozaurel 
    Sunday, 4 April 2010

    I've heard halothane smells better :)

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    @Mari Este ca-i ironic sa fii anti-sistem si totusi sa ai o fisa a postului ? :D

    @dadatroll Da' di ce zici ca io ma leg de tine ?! Ca io nu ma leg de tine, io ma leg de Mari. Sau ma rog, o leg pe ea. De zid. Da nu de tine.

    @brontozaurel Ala-i hepatotoxic ceva de speriat. Oricat de bine ar mirosi, sa faci hepatita halotanica nu se merita.

  14. brontozaurel`s avatar
    14
    brontozaurel 
    Sunday, 4 April 2010

    Da' stii ca inca am vazut asa ceva prin spitale pe la noi? (acum nici 2 ani)

    Si prin Austria nu se mai foloseste de vreo... 20 de ani?

  15. kokofifi`s avatar
    15
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 4 April 2010

    bizonii fiind...?

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    @brontozaurel De xenon zici ? Sau de halotan ?

  17. Este, numai că o rânduială trebuie să fie în toate.

  18. brontozaurel`s avatar
    18
    brontozaurel 
    Sunday, 4 April 2010

    De halotan. Nu stiu daca il mai utilizau, dar exista acolo. August 2008.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    @brontozaurel Poate pentru aia fara asigurare.

    Are avantajul ca-i ceva mai ieftin, dar in general se cam evita.

  20. kokofifi`s avatar
    20
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 4 April 2010

    adica trebe sa-mi inlocuiesc farurile de xenon? (intreb si io, ca tot bizonul)

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    Pai de ce sa le inlocuiesti, le tragi pe nas bizoanco ?

  22. kokofifi`s avatar
    22
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 4 April 2010

    dar xenonul din spitale e de tras pe nas?

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    Pai gaz fiind pe de-o parte, si anestetic pe de cealalta, tie cam cum iti iese la socoteala ?

  24. kokofifi`s avatar
    24
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 4 April 2010

    pai, eu am scris articolu, sau tu?

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    Ieu. Da' sincer nu era proiectat chiar pentru toata lumea :D

  26. kokofifi`s avatar
    26
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 4 April 2010

    hihihi, deci bizonii nu? aici voiam sa ajung

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    Bizonii ba da, bizoancele doara ca nu.

    Vezi unde-ai ajuns ? :D

  28. urbi@orbi.com`s avatar
    28
    urbi@orbi.com 
    Sunday, 4 April 2010

    da, bizoanca si troalla
    ma duc sa ma calugaresc

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    Teeeeeeee-

    pai te-asteptam la noi in beeeci mai

    De-unde vii si nu mai pleci
    Pai de-unde viiiiii si nu mai pleeeeeeci mai.

  30. lexy229`s avatar
    30
    lexy229 
    Sunday, 4 April 2010

    Nu stiu ce sa zic Popascule,ca judecand dupa ce se vede mai degraba baietii ii tii legati in beci,iara fetili zburda guerese pe ici pe colo.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    Baetii e tacuti pentru ca e momentan ocupati cu fapfapfapeliza.

  32. lexy229`s avatar
    32
    lexy229 
    Sunday, 4 April 2010

    De azi dimineata?!

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    De azi dimineata.

  34. Florin`s avatar
    34
    Florininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 4 April 2010

    lexy229, io ma gandeam sa nu-l las pe Mircea, chiar asa, in crunta inferioritate numerica, insa mai apoi mi-am amintit ca lui ashe-i place, cu multe domnite zburdand prin preajma, asa ca nu poci sa ma amestec in preferintele omului. Orisicum, gurese, gurese domnitele sau fetili, si zburdalnice, ca-mi pare ca tine cu greu pasul, Popescul.

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    Gafai, sa stii, da' pot pentru ca sa spun ca intr-un mod placut.

    Adica nu ca ratanii.

  36. anestetic de la anestezie, sau cum?

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    Cum dracu' se zice in romaneste agentului anesteziei ?

  38. anestezic se zice.

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 April 2010

    Pfoai, saru'mana.

    Am surzit de tot ce mai.

  40. asta-i una... a doua-i ca in romana este izotop si nu isotop.

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 April 2010

    Saru'mana numero dos. Sau e doz ?

  1. [...] b, fara alte efecte. Reactia continua insa normal, dar e ascunsa de prezenta otravurilor nucleare. Xenonul-135 e un astfel de exemplu, precum e si [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.