Sa redam Bacul (tarii)

Wednesday, 29 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Deci, Alina Mungiu Pippidi, a, ca sa vezi chestie, am inceput propozitia, fraza, paragraful si articolul cu deci, inseamna c-am picat deja Bac-ul, nu ? Ca nu e posibil sa incepi direct tragind o concluzie, nu ? Asa am auzit eu teoria, in gura prostilor.

Totusi, uite minune ca se poate incepe direct propozitia, paragraful si chiar eseul cu o concluzie. Pentru ca textul e contextul, si contextul nostru (la care prezentul text incepe prin a fi concluzie, si continua prin a fi contra-argument, dar sa nu anticipam) ne ingaduie sa concluzionam. Revenind :

DECI, Alina Mungiu Pippidi e in general nemultumita de calitatea examenului de Bacalaureat la limba romana (Bacalaureatul la romana, o bataie de joc nationala). Chestia in mare poate fi sustinuta, nu-s complet de acord, nu-s absolut impotriva, in mare m-am exprimat pe fain (si-n mic completez eventual acolo, daca va mina curiozitati).

In particular insa, exista problema subiectului #2. Citez, din articolul Alinei :

Subiectul doi e şi mai tare. Aici, tot pentru 30 de puncte, bieţii elevi trebuiau să « scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de rânduri despre cunoaşterea de sine, pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Nichita Stănescu: A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă ». Ca lămurire, se indica să » să redactezi conţinutul adecvat argumentării pe o temă dată: formularea ipotezei/ a propriei opinii faţă de problematica pusă în discuţie, enunţarea şi dezvoltarea corespunzătoare a două argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente », cu precizarea « Atenţie! Formulările de tipul Sunt/ nu sunt de acord cu afirmaţia... / Autorul are dreptate când afirmă că.../ Afirmaţia autorului este corectă..., neînsoţite de enunţarea propriei opinii, nu se consideră ipoteză. »

Simpatic, nu ? În realitate, selecţia e de aşa natură că nimeni nu ar putea scrie argumentativ pe tema dată, cel mult speculativ, oricum asta e specialitatea casei, datul în bobi şi bătaia cîmpilor filosofici la români. Ca autor de texte argumentative traduse în multe limbi obiectez puternic şi la temă, şi la explicaţii. Ce caută folosirea cuvîntului ipoteză în context ? Nu poate fi vorba de ipoteză decît acolo unde există o întrebare, nu e cazul aici, nu e nimic falsificabil în afirmaţia lui Nichita ca să ne putem poziţiona faţă de ea în termeni de corect /incorect, în general e o idee foarte proastă să iei de la un poet un citat să fie folosit pentru probarea gîndirii argumentative, poeţii nefolosind limbajul argumentativ, ci metaforic, etc.

Mbine. Daca nu se poate, hai s-o facem atunci :

    Orice demers necesita un obiect si-un subiect. Indeobste omul se ia pe sine drept subiect, si ce mai gaseste-n batatura drept obiect, c-o fi o grebla, c-o fi o nevasta, c-o fi sunetele izvorite din televizor.

    Totusi, nimic nu impiedica din principiu ca omul subiect sa se considere tot pe sine drept obiect. Este perfect posibil, se poate porni la asa un demers, de ce sa nu se poata. Sa zicem c-am pornit. Iata, suntem porniti.

    Si-acum ce ne facem ? Ca de pornit am pornit, dar atita timp cit noi suntem si subiectul si obiectul nu prea ar fi mare lucru de spus. Eventual putem simti cite ceva, da' sentimentele nu-s neaparat (si adesea nici macar lesnicios) exprimabile. Avem nevoie de-un ceva, un ceva exterior, de acel punct de sprijin cu care Arhimede promitea sa mute Pamintul.

    Bine. Luam o piatra. Cu ce ne-ajuta o piatra, in demersul nostru subiectiv asupra obiectului propriei fiinte ? Pai nu ne-ajuta, ca n-are cum. E o biata piatra. Sta. Tace. Nu face nimic.

    Intrebarea ca atare e prost pusa : piatra nu are cu ce sa ne ajute, si-atunci n-are rost sa ne intrebam cu ce poate sa ne ajute piatra. Daca in loc ne intrebam "cu ce ne putem ajuta de-o piatra in demersul nostru subiectiv asupra obiectului propriei fiinte ?" dintr-o data ajungem la un capat. Asa privita, piatra ne poate ajuta chiar foarte mult.

    Ne poate ajuta chiar foarte mult, pentru ca ea este un obiect concret, si asteptarile noastre sunt fum si ceata. De-aceea, orice asteptam noi poate fi comparat cu piatra, si impartit pe categorii, modificat, imbunatatit... Piatra a inceput sa ne ajute de indata ce ne-am propus sa-i ingaduim s-o faca, si asta s-a intimplat dinsus, in al cincilea paragraf.

    Un ideal e cu necesitate o suita de asteptari. Orice ideal se compune dintr-o asteptare de posibilitate (subiectul idealului tre' sa poata sa existe), si-o asteptare de actualizare (pentru ca si predicatul idealului tre' sa poata sa se actualizeze), si-o pleiada de alte asteptari (de relevanta, de recognoscibilitate si-asa mai departe, ad infinitum). Si toate aceste asteptari sunt, implicit, un fel de supa la plic : adaugati o piatra, orice piatra, gasita-n drum, o bucatica de driblura culeasa dintre niste sine de tren, si gata-i oglinda.

    O oglinda-n care ne putem vedea chiar mai lamurit decit in ochii iubitei. Care, de altfel, sunt o oglinda deosebit de proasta, dar pe tema asta va voi istorisi cu ocazia altui bacalaureat.

Eu am numarat 22 de rinduri in gedit, sa zicem ca-s destule. Cred ca-mi iau Bacul cu asta. Am scris povestea fara pauza, in cam cinci minute. Daca am chef, in urmatoarea jumatate de ora mai scriu patru, distincte, la fel de bune. E o trivialitate, pentru mine, sa satisfac cerintele subiectului 2 de la proba de Bacalaureat. De fapt, e o trivialitate pentru mine sa satisfac tot examenul, estimez ca-i vorba de vreo 20 de minute asa.

Ca "Ca autor de texte argumentative traduse în multe limbi", ca sa preiau sintagma critica, nu obiectez, nici puternic şi nici slab, nici la temă, nici la explicaţii. Pentru ca n-am de ce. Cred ca un cineva care se apuca sa obiecteze la o cerinta dovedeste mai degraba incompetenta decit iscusenie. Orice cerinta poate fi satisfacuta. Uneori produsul satisfacerii ei arata in trista-i faptura stupiditatea cerintei, in care caz trebuie lasate acele fapturi distruse sa vorbeasca. Alteori produsul satisfacerii cerintei e, cam ca si interactiunea cu piatra, o sursa de intelepciune subiectiva. Niciodata, absolut niciodata, nu-i o sursa valida de obiectii. Nici puternice, nici altminteri.

Alte 30 de puncte pe care corectorii nu se ştie cum le vor da, dat fiind nonsensul întregului demers. Numai pentru formularea paragrafului de sub Atenţie ! sau a punerii unuiu slash/ între opinie şi ipoteză şi autorul subiectelor merită descalificat.

Probabil. Dar asta nu schimba absolut nimic. Eu imi petrec viata raspunzind corect la intrebari prost puse de catre persoane necalificate sa puna intrebari. Asta ma face o persoana competenta, sau mai propriu spus, aceasta capacitate este semnul competentei mele.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

33 Responses

  1. dar, mey, tu nici acuma nu ai inteles ca la bac nu conteaza ce scrii, ci conteaza cine citeste? :D

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    Mie mi s-au aplicat intotdeauna exceptii.

  3. eu am un ideal.

    el e oglinda mea.

    dimineata cand ma trezesc, ma duc la baie si ma privesc in idealul meu. acum inca nu pot face nimic, dar cand voi mai creste o sa imi incord muschii si voi ajunge sa trec in oglinda. adica in ideal. ca-i al meu. pardon, oglinda.

    visez ca intr-o zi sa mi se spuna pe nume, basescu. basescu!!! da, da... eu sunt. cantarea romaniei libera sa rasune la radio si la televizor si natiunea noastra sa prospere din bine in mai bine. si eu sa fiu conducatorul ei, care va sa zica, nu-l are. ca inca nu-s. si ma privesc in oglinda ca-ntr-un ideal.

    tati mi-a luat o masina, acuma ca am facut si eu optspe ani si pot sa conduc. m-am urcat in ea, si dupa ce mi-am aranjat scaunul si pus centrura, m-am privit in oglinda retrovizoare si mi-am dat seama ca a avea o oglinda inseamna a avea un ideal. idealul meu e ca privind in ea, sa fie mereu curat si niciodata sangeriu. ca daca e sangeriu in spate, inseamna ca radiatorul poate sa fie avariat in fata. curat ideal.

    si as vrea sa nu fie nici dare de culoare neagra. sau de fapt, nonculoare neagra. ca daca-i negru in spate, apoi poate ii sparta baia de ulei.

    intr-adevar, a avea o oglinda, inseamna a avea un ideal. stanescu a stiut mai bine, el a stiut inca de cand se betivea in perioada comunista la masa cu alti mari si multi poeti si scriitori ai sistemului. el de fapt nu era comunist, desi bea cu ei. si in momentele acelea de luciditate, cand se ducea la baie si se privea in oglinda, idealurile il napadeau. vreau o tara libera si viza sa merg in state si in franta si pe unde o sa mi se mai nazareasca atunci, spunea stanescu privndu-se in oglinda. pe urma l-au tuns.

    si ca sa incheiem, boul moscat este un mamifer cat se poate de misto. e obisnuit cu frigul, cu hrana putina si uneori mananca zapada pentru a compensa pierderile de apa. ia imbucaturi mici si dese, pentru ca altfel risca sa aiba probleme serioase la stomac. daca ar avea o oglinda, ca si mine sau ca si nichita stanescu, poate boul moscat ar avea si el un ideal. dar altimeri, nu are.

    ceea ce e un mare pacat. zic.

  4. anonimosu`s avatar
    4
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Wednesday, 29 June 2011

    "Subiectul este clar, baremul este clar, corectorii trebuie să respecte baremul şi sunt convins că o vor face cu maximum de profesionalism. Elevii care au învăţat vor lua notă bună, ceilalţi vor lua note mai mici", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu pentru Evenimentul zilei. Îl invit în direct şi la o oră de vîrf la orice televiziune să discutăm foarte clarul subiect doi, sau să vedem dacă avem aceeaşi părere despre punctele de suspensie din proza lui Mircea Eliade. Dar mai ales, despre care e rolul bacalaureatului. Pentru că eu cred că acest examen, dacă va mai exista, trebuie să testeze într-adevăr vocabularul (ce înseamnă holocaust, genocid, arierate, dobîndă, argument, speculaţie, etc) şi capacitatea de a construi sau înţelege un argument. Si nu pe cea de a deveni un critic literar ratat, ca autorul acestor subiecte.

    Ce discutie de genul neutru ar iesi de aici...(puncte de suspensie)

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    @Mihai B Zero puncte iei pe chestia ceea. Doar zic.

    @anonimosu Intr-adevar, abordarea e respectabila. Nu zic ca n-are deloc, nici un piculet de dreptate, ca are destula. Da' o cam amesteca cu prostii.

    PS. Cind zic prostii includ si aiurelile cu women's studies, ethnic studies si alte cacaturi parastiintifice similare de-o preocupa pe ea. Sa nu inlocuim o generatie de critici literari interbelici wanna-be ratati cu o generatie de multiculturalisti wanna-be ratati, zic.

  6. "De ce nu a deschis dezbaterea comunitatea profesorilor de română, sau a scriitorilor, şi trebuie să o fac eu, profesor universitar într-o ţară străină ?" La asta ma asteptam sa rezonezi, Mircea!

  7. @MP

    depinde de cine corecteaza. :D

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    @Diana B Pai de rezonat rezonez, da' raspunsul e destul de evident : nu exista o comunitate a profesorilor de limba romana, dincolo de comunitati de mamici, gatit, masini, aiureli de-astea de prim nivel nu exista comunitati in Romania. Cu siguranta nu comunitati la nivel profesional, al unor profesiuni cu medie sau joasa calificare (profesorul de liceu fiind undeva acolo, din punctul de vedere al calificarii lui, oricit de dureroasa o fi fiind aceasta realitate).

    La scriitori nici atita, dac-am ajuns ca principala comunitate de scriitori din Romania sa fie fain-ul e destul de clar cam care-i eficienta, capacitatea si receptivitatea respectivilor. Prea mult lirism si dramatism, prea putina competenta.

    Lipsa vietii comunitare-n Romania este o grava problema, si tre' subliniata si evidentiata, de acord, absolut de acord.

    @Mihai B Ok, sa reformulez : zero puncte meriti pe chestia ceea.

  9. mi-ai amintit cu pippidi asta, de un text mai vechi al unui ins, care ii era dedicat si ei. greu e cu searchul asta.

    http://andrei.clubcisco.ro/2006/12/28/mandria-de-a-fi-inginer/

  10. Si sa nu uitam ca mi se pare aiurea punctul din oficiu... Nu se merita. Daca nu faci nimic, ar trebui sa nu iei nimic, nu? Pentru 1 ar trebui sa faci ceva...

    Conteaza foarte mult cine corecteaza... Unii corectori ( care habar nu au ce inseamna performanta) sunt pierduti in creatiile unor elevi si, nefiind in stare sa priceapa, puncteaza dupa cum bate vantul...

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    @Mihai B L-am bagat pe fain :D

    @Madalin Blidaru E si aia o problema, cu siguranta. Mai ales "dascalii" ramasi pe pozitii din anii 80, si mai ales generatiile de tonti si toante definitivati si definitivate cu note de 6 si sub la examenele de specialitate.

  12. haters gonna hate reusita Sistemului : la mai mult de un deceniu dupa, Omul Sovietic inca mai poate lua bacul, la fel de lucid, tinar si proaspat ca in prima zii de adolescenta.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    Sa stii ca da.

  14. bacul nu e al nimanui, poate doar a celor care invata!

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    Asa, asa, nu e al meu si nici al vostru, zi-le Pato, ci al urmasilor urmasilor!

  16. bacul e al prostilor care inca mai cred in stat.

    nu pot sa inteleg cum naiba hartia asta te califica pentru ceva. teoretic scoala e un standard al statului, deci pentru a lucra la stat.

    institutiile publice de invatamant sunt ale statului, cele private regulate de stat, dar rezulta ca vrei sa te angajezi la privat cu o hartie de stat.

    but what the fuck.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    Pai si io pe ce criteriu sa te angajez, mei ? Dupa inaltime ?

  18. nu stiu, dar cineva ar trebui sa inventeze un sistem alternativ de competente

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    Blogul e un bun inceput in acest sens.

  20. ha ha, very funny. ma refer in sensul ceva mai palpabil decat o hartie.

    adica da domnule eu am fost capabil sa absorb si sa reproduc mecanic niste chestii chipurile cunostiinte de baza folositoare in viata, si am o hartie unde scrie asta.

    n-am inteles ce competenta se presupune ca-i asta.

    posibil din cauza asta absolvirea de facultate numai e asa ceva magic in zilele noastre.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    E mai palpabil decit o hirtie turcomanule.

    Tu ti-ai propus sa stai pe margine si haha, aia nu-i buna ca-i patrata, aialalta nu-i buna ca-i roz, si tot asa ? Nu-ti place bacu', ai blogu'. Nu-ti place nici blogu' ai cam belit-o.

  22. teoretic hartia aia are cam aceasi valabilitate ca moneda unui stat, pentru ca statul vrea sa o tina in circulatie, dar tehnic vorbind valoarea e aproape nula. sau asa o vad eu. ca daca schimba statul hartiile, rahat. sau daca te schimbi de stat, nu au valoare sau nu au cat ar trebui sa aiba.

    dar

    cum nu stiu ce sa iti raspund clar o voi da in diverse, si anume http://tauday.com/

    gen sedila-i virgula in .ro

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    Mda, idioti crescuti in cultul eroismelor ieftine de DC Comics/Marvel, care confruntati cu impotenta lor factuala (ca doara rusii rezolva problemele dificile de matematica, nu americanii) o dau in labareli comunistoide. Sa revolutionam numele. Sa redenumim chestii. Vom ramine in istorie!

  24. si am impresia ca porcaria va prinde, doar e spirit revolutionar si wow, ne vor scurta formulele de la facultate... ce conteaza cat ne duce capul si procesul de gandire, hartia e de baza !!eleven!!!11

  25. critic, ce încerci tu să transmiţi este de fapt că n-ai patalama?

  1. Sa redam Bacul -tarii- pe Trilema...

    Problema este reprezentata, de fapt, de formatul examenului. Bacul are probleme, iar noua lege a educatiei nu le rezolva, doar sterge, partial, praful....

  2. [...] Sa redam Bacul (tarii) [...]

  3. [...] ales cind nu da nici o dovada de cultura-n materie (cum de exemplu Mungiu-Pippidi da, chiar daca mai calca si-n strachini). Sigur, a fost dizidenta-n anii `80, a militat pe baricadele corecte in anii `90. Chestiile astea [...]

  4. [...] : hai sa facem un comentariu literar astazi, ce ziceti ? Aveti chef ? Sa ne prefacem ca nu doar ne-am luat Bacul cind a fost vremea lui, da' l-am lua chiar si astazi, daca s-ar pune problema. Ca doara l-am lua, [...]

  5. [...] evenimentele, asa ca o minima seriozitate la examinare nu surprindea, inca, pe nimeni. Nuca azi (1, 2). Si pustanul a picat. Pentru ca nu stia, pentru ca nu invatase, pentru ca nu-i statuse mintea la [...]

  6. [...] aparitii, e practic vorbind o premiera. [↩]Prin dispensa speciala o includem si pe grasa de Pippidi aici, pe meritul ei. [↩] Category: Trilematograf Comments feed : RSS 2.0. Leave your [...]

  7. [...] credincioasa de-aia habotnica si obositoare, ori se apuca de megaproiecte inutil-sforaitoare a la Mungiu-Pippidi, ori cine mai [...]

  8. [...] ———Chiar de-o fi un Bac ceva mai serios decit glumitele curente - vezi pe tema Sa redam Bacul (tarii) apropo de limba si respectiv Subiectele la Bac, Mate apropo de cealalta esenta. [↩] [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.