Romanii nu stiu face turism

Wednesday, 01 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

E un truism, afirmatia din titlu. Bineinteles. O banalitate, cum se practica pe-aici pe Trilema. Da' oricit ar fi de banalitate si de truism, sa-mi permiteti s-o ilustrez.

logo-turism-1

Asta sa-mi explicati : de ce placuta care explica ce si cum turistilor a fost tradusa in limba engleza de o proasta de la primarie, verisoara-nora-cumnata de-a primarului-sefului de post ? A, pentru ca "e si ea de-a noastra" ? O fi. Pentru ca-i fata buna, de comitet ? O fi. Are copiii ? Probabil. Dar nu-i de-a englezilor, si nu stie vorbi limba lor. Ca atare, nu-i buna de treaba asta. Sa mearga la zarzavat, sa mearga la despanusat porumb, sa mearga unde-o merge, ca la tradus in engleza nu-i de ea.

A, ca nimeni din catun nu-si da seama care-i problema cu textul ala ? Suna suficient de "englezeste" pentru nevoile banacenilor din Baile Herculane ? Pai sa vezi chestie, ca nevoile lor nu conteaza, in raport cu turismul. Turismul este chestia aia cind noi stam podu' sa satisfacem nevoile altora, asa cum sunt ele. Asa cum sunt ele. Nu asa cum le intelegem noi, nu asa cum ne par noua acceptabile, nu asa cum credem ca ar trebui sa fie. Ci asa cum sunt ele. Exact asa cum sunt ele.

Chiar daca "toata lumea stie" ca hotelu-i la dreapta, totusi, turistii nu stiu. Ca turistii nu-s toata lumea, ei nu traiesc la noi in sat. Asa ca avem nevoie de indicatoare : hotelu' X incolo. Hotelu' Y incoace. Cutare chestie, aici. Cealalta chestie dincoace. Da, chiar daca-i evident, pentru capu' nostru cel prost. Ca-n turism ce-i evident pentru noi nu conteaza. Ce-i evident pentru turist conteaza. Si deocamdata, pentru turist e evident ca suntem dobitoci.

Mai departe :

logo-turism-2

Intelegeti voi cam in ce hal de troglodeala mintala trebuie sa te afli pentru ca yoga sa fie un fel de nume cu staif al homosexualitatii ? Mnoa, asta-i "personalul" care "deserveste" "turismul", dracu' sa le ia de ghilimele c-oi ajunge sa pun si semnele de punctuatie in ghilimele cind vorbesc despre performantele neaose.

Restaurantul de pe linga cel mai fain hotel din toata statiunea (ca-i statiune, da ?), Ferdinand se numeste, serveste gratare. Asta-i tot ce stiu ei face, ceafa la gratar, pui la gratar, gratar de ala, gratar de alalalt. Niste tipi ramasi din 1970, in niste cladiri ramase din 1870. Neschimbati, neschimbate. Cu astia tre' sa facem noi turism ? Cum ?

Exista baruri si terase noi, plasate excelent. Construite frumos, de miini pricepute. In ele, copii. Habar n-au sa serveasca (am intilnit un singur ospatar calificat, din vreo 30 sau 40, in tot catunul, daca nu-i punem la socoteala pe teposii scoliti sub Ceausescu). N-au ce sa serveasca. In toata statiunea exista un singur desert : papanasi si clatite. Asta e tot. Papanasi si clatite. Facute din margarina, atit de proaste ca nu cred ca s-ar vinde-n Denver pe foodstamps.

Cetateanul din clasa medie nu maninca clatite din margarina. El vrea musli cu iaurt proaspat la micul dejun. Unde este musli cu iaurt proaspat pe meniu ? A, ceafa la gratar, cu mult ulei, varza infrinta la foc ? Cartofi prajiti, taiati la joagar ? Mbine.

logo-turism-3

logo-turism-4

Asa arata logoul turismului banatean la ora zece seara.

Pe scurt, foarte foarte scurt, da' si foarte foarte complet : ar fi cu ce, da' nu-i cu cine.

Category: La pas prin lume
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

40 Responses

  1. romania inedit`s avatar
    1
    romania inedit 
    Wednesday, 1 June 2011

    Pai daca de turism se ocupa, cu rare exceptii, ghiolbanii care vindeau sapunuri duru si rareori isi spalau curu, cum ai vrea sa arate turismul romanesc ?!
    In turismul romanesc se aplice de obicei regula miniMax .

  2. Amu ştiu că nu-ţi place de Sam, da' îmi pare c-a descris bine chestiunea:

    The way this mentality most commonly impacts the visitor from a capitalist country is when they find out not everyone cares about profits above all else.

    Sometimes people whom you may think are supposed to do your bidding just because you’re paying them will ignore you or refuse you.

    Nu-i vorba că nu ştiu românii a face turism. Îi vorba că nu vor să fie slugi (şi uneri fraieri), pe definiţiile neaoşe desigur. Pe lânga asta a organiza turism înseamnă printre altele un spirit organizatoric foarte bun, având a garanta că nimeni din lanţ nu te trage în piept pe drum; adică şi restaurantele şi hotelurile şi locurile de vizitat şi ce mama dracu' mai întâlneşti pe drum se comportă civilizat. Cam greu să obţii aşa ceva.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 June 2011

    @romania inedit Mnu, astia-s mai degraba fetii satului, pe locu' ramas de la bunu' bunului. Asa ca ei de fapt nu se ocupa de turism, cit de un fel de incercare de autoconservare, ca un fel de muzeu al satului medieval. Chestia-i ca nimeni nu pare prea interesat de experienta medievalitatii.

    @dAImon Pai si daca nu-mi place tot poa' sa descrie bine. Da' mi se pare ca se pierde o nuata. Chestia nu-i nici intr-un caz ca n-ar fi vrut sa faca. Ar fi vrut. Doar ca nu stiu ce, si efortu' de-a le explica ce, la nivelu' de complexitate cerut (cu care nu-s invatati) e peste masura disproportionat in raport cu posibilele rezultate. Adica, decit sa inveti o paralitica sa danseze la bara mai bine o lasi si cauti o stripteuza.

    Chiar nu-i problema de "tras in piept". Da' uite, am dibuit cumva, cu gonaci, cu magie, nu conteaza, singuru' restaurant capabil sa gateasca de-adevaratelea in tot satucu'. Garantez ca-i singuru'. Ei, si-am comandat spaghete cu somon, care somonu' am inteles ca l-au facut well done, ca fiind congelat n-ai ce sa-l dai crud. Si am inteles ca-i congelat, ca nu au cum sa-si permita sa aduca somon proaspat zilnic. Nu-i bai. Da' mi-o turnat cam o cana de ulei in paste, de balteau ele acolo. Noa aia de ce ? Bruschetele foarte bune, cu rosii proaspete, cu tot dichisul. Da' la tortellini or belit bechamelu'. De ce ? Pai sigur nu din rea vointa, si nici din economie, ca doara-i unt, lapte si faina, apere domnul. Da' nu oricine poate, si nu oricine stie. Nu-i imposibil, e chiar usor de facut, daca te invat eu. Daca te invata ursu', sau te inveti singur, e alta poveste.

    Aceeasi problema peste tot, ei s-ar fi comportat civilizat, si-ar fi facut treaba, da' ce treaba tre' sa faca ? Ca uite, nu stiu. Ar vrea, da' nu stiu. Magaoaiele de hoteluri de pe vremea lui Ceasca stau acolo, cu cite treizeci de etaje, goale. Sase camere date, din cinci sute. Ele au o receptionera, da' au si un responsabil. El ce face ? Sade. Au un director. El ce face ? Pai... incearca. Ce incearca ? Ce tre' tu sa ai in cap ca sa stai cu hotelu' gol ? Este un hotel, Roman ii zice, care include vechile terme romane, ca logou' asta-i de doua mii de ani si mai bine, venea si Obama din Horti Sallustiani de da' si tineri corporatisti de pe Via della Focette acolo. Ei, si are doua stele, hotelu' care contine vechile terme romane. Pai ?

  4. Pe de-o parte e şi ce spui tu. Pe de altă parte ..

    Când am fost acu' 4 ani la Herculane cu colegii de clasă am aşteptat după un mic dejun 45 de minute. Adică ouă, caşcaval pane, prostii de-astea simple, grupul nostru fiind singurul din cantina aia de juma' de stea. Zici că ar fi vrut dar n-a fost cine să-i înveţe? Friptură ca talpa de bocanc la prânz, mofturi când o cerut fata să i se schimbe .. mno.

    Cazarea o fo' şi ea superbă. Ştiau câţi mergem şi că ne trebuie camere cu 3-4 paturi; aşa că ne-or pus în camere cu 2 şi or suplimentat cu ceva căcaturi extensibile, genul de mizerii în care dacă te arunci mai tare le rupi şi în care dacă dormi 3 nopţi te doare spatele. Anunţaţi dinainte, da? Asta nu-i neştiinţă, e prostie.

    Alta: în tot oraşul ăla n-aveai ce să faci noaptea. Discotecă, club, chestii .. nimic. Fincă eram la banchetul mic şi fără profi am făcut chetă şi ne-am uitat cutoţii la strip show. Asta nu-i chestie de "cum", într-un oraş cu potenţial turistic tot tre' să răsară naibii un local deschis noaptea.

    Să ne mutăm mai la est oleacă. Bişniţul şi comportamentul para-economic de pe litoral îs probleme de neştiinţă? Cu exemple. Mie-mi pare comportamentul tipic de "e resursa mea şi deci IO ALEG CUM O VÂND". Dacă ar fi fost doar o problemă de "cum" atunci Herculane ar fi plin - românul mediu nu are pretenţii aşa sus şi nu comandă chestii atât de complicate încât cu minim de bunăvoinţă să nu-l poţi satisface. Dacă era doar chestie de neştiinţă învăţau între timp prin exemple, iar românii nu discutau de K ani încoace cum e preferabil să mergi la bulgari pe litoral. Nici nu mergeau arădenii şi timişorenii la cumpărături la unguri.

    Mă întreb totuşi ce se predă de 15 ani la facultăţile de marketing, pr, management şi în general astea care se ocupă cu pregătitul muncitorilor în "servicii".

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 June 2011

    Pai ce zici tu nu contrazice ce zic eu : voi erati "copii", adica nonoameni in sistemul de reprezentari asupra lumii si vietii folosit de tipii astia. Tocmai aia am dorit sa ilustrez prin afisul cu HIV-Yoga : ei traiesc mental in anii 1600 cel tirziu, sunt bine imbibati de filosofiile medievale, lumea li-e foarte clar impartita si procedeaza in consecinta.

    Faptu' ca turistii au alte valori, trecind intre timp prin revolutia industriala, modernism si postmodernism basca doua razboaie mondiale le este perfect ermetic. Deci, o gasca de copchii chiar tre' sa astepte dupa adulti, ca principiu. Si n-are de ce sa faca mofturi copila aia (deci nu adultul-servitor facea mofturi, sa-ti intre bine in cap, ca el e superiorul acolo, ci copila-turist facea mofturi, ca-i si femeie si copila, clar ?).

    Este prostie, sigur ca da, tot asa de bine cum este si nestiinta. Da' de fapt, daca vrei sa procedezi serios, tot ce ai constatat tu e inadecvare la mediu, aia-i tot, nu stii daca-i din prostie sau din ce sursa. Eu tocmai aia incerc sa precizez in articol, ca din cele trei surse posibile, adica un defect al capacitatii (ori inteligentei), un defect al vointei (adica reaua intentie) sau un defect al experientei al' din urma-i sursa, sistematic vorbind, celelalte doua intervenind ocazional da' nesistematic.

    Strip show al colegelor macar ?

    Bisnitareala, murdaria, proastele servicii de la malul Marii Negre sunt probleme structurale. Vecinii nostrii din est, valahii, nu-s de fapt oameni.

    Romanul mediu n-are ce cauta la Herculane, care-i o resursa pentru clasa medie, pentru ca nu exista roman in clasa medie. Romanii se impart foarte net intre aia care abia au din ce-si duce traiul de pe azi pe miine, reusind cumva sa faca fata unor chirii de 200 de euro din salarii de 180 (si nu, nu conteaza ca x are apartamentul in proprietate) si aia care au de spart milioane pe nustiuce prostii. Oameni care sa cistige doua pina la cinci mii lunar nu exista aici, chiar daca exista de etnie romana, in alte tari. Singura speranta a zonelor turistice de calibrul celor romanesti sunt strainii, si azi ca si-n 1980.

    Ca atare, problema imbunatatirii naturale n-are solutie : localnicii nu-s de fapt calificati sa le fie clienti, iar strainii nu-si pun problema sa educe ei niste romani patrati la cap, ca exista destule alternative, e plina Grecia, Italia si Turcia de ruine romane. Da' vezi numa' cum fac turcii turism, asa, de-o comparatie, cum functioneaza si ce inseamna un complex hotelier de patru stele-n Antalya fata de Herculane Bai. Iote ca otomanii ne-or luat-o inainte printre secole si azi miine recupereaza modernitatea, iara noi tot la pragul "secolului bunului plac si-al bunului gust" asteptam zgribuliti.

    Multi dintre cei ce servesc n-au facut facultatea de profil (unde am mai discutat cam ce se invata), ci liceul de profil, unde se invata disciplina si mai putin profesiunea, pentru ca scoala romaneasca e organizata mai degraba ca sa transmita valorile culturale decit metodele civilizatiei (dat fiind ca noi n-avem nici un fel de civilizatie, da' avem impresia ca avem cultura). Ala singuru' competentu' de-am zis de el facuse scoala afara cu un program de schimb.

  6. Ca sa pricepi treba cu HIV-u. La Herculane se intalnesc clientii lui Bivolaru. Care clienti zic ca fac ioga. Restul lumii numeste curent activitatile respective sex in grup si transcendenta o incadreaza la urofilie. Io zic ca-i bine ca-si fac analize.

  7. Auzi, dar ce-s valahii daca nu oameni? Ca extraterestra am mai fost, sunt curioasa de o idee noua, bine?

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 June 2011

    @Dr.A Si io zic ca-i bine ca-si fac analizele.

    Da' observa tu, daca te intereseaza problematica culturala, cam cum si de unde isi formeaza ominii locului ideile despre lume, care-i contactul lor cu realitatea cea complexa etc scl. Aia era ideea.

    @Diana Coman Tu esti femeie, si deci nefiind om n-ai cum sa intelegi astea :D

  9. Deci valahii ori nu-s oameni, ori sunt femei :))

  10. Apoi la herculane turisti si clienti la analize sero sunt 99% cei cateva sute de ioghini care se aduna anual acolo. Ca pensionarii (adica restul turistilor) nu sunt clienti la asa servicii. Anuntul e dupa parerea mea bine facut. clar si la obiect. Ce nu-i clar e ce cauti TU acolo :) la cabinet.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 June 2011

    @Diana Coman Pai ori-ori!

    @Dr.A Eu nu contest ca anuntul o fi fiind bine facut, clar si la obiect, alea.

    Da' daca tu te apuci sa ma intrebi pe mine ce caut acolo, e destul de clar de ce nu cauta nici un turist nimic acolo : pentru ca lor, spre deosebire de mine, s-ar putea sa nu li se rupa de asemenea intrebari.

  12. Mnoa, din motive profesionale(proprietarii hotelurilor mai maricele fiind clienti), cunosc turismul medical care se face in zona.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 June 2011

    Io n-am nimic impotriva, doar zic, gindeste-te ca americanul mediu la 30 si ceva, cu toate dificultatile si insecuritatile lui se trezeste parasutat acolo. Pai plinge toata noaptea, mei.

    Ce turism e ala ? Eventual extraordinary rendition.

  14. Apoi sa ne lamurim io nu cred ca e obligatoriu sa faci turism de masa peste tot
    si pentru toti. Asa cum muntele nu-i pentru pantofani nici herculane nu-i pentru sclifositi.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 June 2011

    Traditional Herculane a fost facut de catre sclifositi fix pentru sclifositi. Pe atunci sclifositii se numeau romani (chiar daca etimologia-i necunoscuta, totusi putem obsrva ca σκύφος inseamna castron, iara romanii traiau in castre, deci clar).

    E periculoasa teoria asta a ta cu "X nu e pentru masse", pentru ca in general X cam moare in pasul 2. De exemplu, jungla amazonului nu-i pentru pantofari. Asa ca se taie. Poate ar fi preferabil sa se adapteze ea pantofarilor cit de cit, mai ales in partile comod de implementat, sa nu ajungem in zece ani ca mai descopera BHGC cine stie ce aur pe-acolo si vine sa taie jos Cerna.

  16. pantofarii sunt mai periculosi decat BHGC. Sau cel putin egal de periculosi. Aplica principiile pe care le alegi cand te referi la activitati culturale.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 June 2011

    Deci tu zici ca-i un lucru rau sa se organizeze statiunea dupa principii moderne, cu hoteluri de 4 stele in general, citeva de 3 pentru pustime, pe model turco-grecesc ? Si ca-i mai bine sa-i pastram puritatea medievala nealterata asa cum se gaseste la ora actuala ?

    O fi, greu de spus. Da' totusi, in contextul turismului, ca despre aia discutam, nu poate fi mai bine. E mai rau. Insasi termenul asta, de turism, contine in definitia lui fix pantofarii aia de care vorbesti.

  18. Eu nu pricep din perspectiva cui vorbesti tu asa "ca-i bine"? A americanilor care o sa vina parasutati la hotelurile de 4-5 stele platite de tine pe valea Cernei?

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 June 2011

    Noa, ca iara dam in profunde diferente ideologice.

    Banii-s lucru bun sau rau ? Sa incepem de-acolo, si vedem.

  20. Hai sa vedem:
    Toate hotelurile se transforma la 4-5 stele la 300-400 euro pe noapte.
    Ai cam 4000 de locuri de cazare deci 12 milioane de euro pe noapte.
    Ori 365 de zile rezulta rotund 4 miliarde de euro pe an din cazare.
    La nivelul asta inca 4 miliarde euro ar trebui sa apara din servicii suplimentare (restaurant loisire etc).

    Presupunand ca iti recuperezi investitia in 3-4 ani ar trebui sa bage cineva minim 24 miliarde de euro in turism acolo ca sa faca ce propui da nu mi-e clar unde gasesti atatia turisti sa vina la Herculane sau atatia bani de bagat intr-o vale.

    Acuma sa trecem la infrastructura:
    Unde e cel mai apropiat aeroport/heliport ca doar nu vrei sa-i aduci cu taxiul din New York?

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 June 2011

    Mei, cifra ta e exagerata in sensul ca nu ai sezon de 365 de zile si nici ocupare 100% si nici conversia nu-ti va reusi 100%. Pe de cealalta parte, e subevaluata, ca nu m-as astepta la un factor downstream de 2x, mai spre 3,5-4x, da' sa zicem ca suntem noi mai retarzi. Sa admitem nu 8, sa admitem 5 miliarde de euro.

    Produsul intern brut al Romaniei era la ultima strigare vreo doua sute de miliarde. Deci ajunge Herculane la un 2,5% din PIB-ul Romaniei, in conditiile in care la ora actuala tot Carasul nu face atit.

    In conditiile astea tu vrei sa ma intrebi de costuri ? Merita oricit. Merita oricit, pentru ca nu-mi poti tu gasi nici minister nici alta institutie de stat care sa aiba buget de dezvoltare si sa fi reusit un impact de 2,5% din PIB.

    "Proiectul" Rosia Montana, care propune sa rada doi munti ceva mai mari decit aia din pozele facute de mine, promite patru miliarde, nu cinci. Si de dolari, nu de euro. Si in total, nu pe an. Parca nu-i chiar aceeasi chestie, mi se pare mie.

    De unde vei gasi o suta de mii de oameni care sa petreaca un concediu in atmosfera fabuloasa a Carpatilor, linga ruinele bailor romane etc ? Hai serios. Vrei sa vezi pliante facute de americani pentru vizitati Oklahoma, sau vizitati Idaho, "world famous potatoes" ? Mei frate, stii tu citi turisti are basita de o ferma de cartofi la ei acolo ?

  22. tu nu-ti dai seama ca nu se poate face decat evolutiv intr-un sfert juma de secol asa ceva.... eu asta zic

    In hotelurile comuniste de 1 stea au bagat intai pensionari romani care veneau pe gratis.
    din banii incasati de la stat au renovat cat de cat si au inceput sa aduca pensionari nemti. Da de le cel mai apropiat aeroport faci bune ore cu autocarul si lumea nu-i inebunita dupa soselele noastre ...

    4-5 miliarde de euro e autostrada transilvania. Iti pare ca e posibil sa ai un proiect de 25 de miliarde gestionat in romania ? De cine ? construit cu ce muncitori ? Servicii de 5 stele cu ce salariati ?

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 June 2011

    Deci revenim fix la titlu. Romanii nu stiu face turism. Precum nici sosele, management, etc.

    Harmony of agreement.

  24. conu leonida`s avatar
    24
    conu leonida 
    Sunday, 5 June 2011

    deci.. incerci sa-mi cenzurezi comentariile, moncher?

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 June 2011

    Deci nu.

    Cine esti, ce poftesti, si ce-ai mai comentat, unde ?

  26. Critic`s avatar
    26
    Critic 
    Sunday, 5 June 2011

    cred ca stia din start ca o sa intre in moderare, probabil alt comentator sub alt url.

    nice trolling.

  27. Cineva acolo sus ...

    http://twitter.com/eUdrea/status/91961424124968960

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Saturday, 16 July 2011

    Aia nu-i nimic, tocmai ce-am aflat din sursa sigura la nivel de subsecretar de stat ca onor d-l ministru Funeriu citea pe-aici grafice si alte minuni. Pentru ca la ei in minister nu s-a facut asa ceva. Pentru ca intre o mie de referenti, experti, consultanti, impiegati, popor, lume nu s-a gasit nimeni capabil de ceva util.

    Tara de glume.

  29. Nu, deci serios, cineva acolo acolo sus ...

    În sfârşit s-au găsit bani pentru a mai investi şi în staţiunea Băile Herculane. Zece milioane de euro vor fi cheltuiţi în acest an pentru construirea unui spa, care, spun autorităţile, va readuce la viaţă locul si va fi ca un magnet pentru turişti.

    Terenul, plin cu buruieni de pe platoul Coronini, se va transforma într-un spa cum numai în străinătate se poate întâlni. Primaria a anunţat că lucrările vor incepe în scurt timp. Banii vin de la guvern care doreşte să pună Băile Herculane pe harta celor mai bine cotate staţiuni din Europa.

    Localnicii şi turiştii sunt bucuroşi că staţiunea se va schimba pe parcursul acestui an. Oamenii îşi doresc ca Herculanele să îşi recâştige strălucirea de altădată. Aqua landul va fi construit pe platoul unde membri MISA fac an de an celebra spirală aşa că administraţia locală s-a consultat şi cu adepţii lui Bivolaru înainte de a bate în cuie proiectul. Spa-ul va avea doua bazine în aer liber, sală de sport şi zeci de locuri de plajă.

    http://www.analogtv.ro/2012/01/12/spa-ultramodern-la-herculane/

    Nu s-or întrebat totuşi unde stau turiştii ăia ipotetici.

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Friday, 13 January 2012

    Si mai grav de atit, nu a pus nimeni intrebarile lui Dr.A. Recte, de unde vin gazelele cu glezne fine care vor face masaje thailandeze cu finalizare in gurita la spa-ul ala, dat fiind ca localnicele au palma lata.

  31. Mare pacat ca o multime de locuri numai bune de vizitat s-au dus de rapa! Asa am ajuns sa bagam bani in buzunarul bulgarilor, grecilor etc!

  32. gios vasescu, culcat, gios!

  1. [...] As fi intrat sa vad cam cum e asa un hotel, da' era inchis. Ori ca semn ca intr-adevar la o stea nu exista receptie, ci doar niste scinduri in loc de usa si te descurci tu singur, ori ca semn ca romanii habar n-au sa faca turism, din motive pe care le vom aborda intr-un articol viitor. [...]

  2. [...] ca-i o imensa conspiratie. Sau invers. Dar in tot cazul nu se pune problema sa reflecte corect capacitatile de dezvoltare ale Romaniei. Sau ? [...]

  3. [...] ele sunt imense, 66% vine de trei ori VAT-ul local. La o chestie cu adevarat complexa, precum "construit statiune turistica" taxa pe ineficienta este fara probleme 99.x%, atit de mare incit nu se mai pune problema de-a [...]

  4. [...] eforturilor Ministerului Turismului, care nu plinge niciodata chit ca la halul in care se gaseste obiectul de activitate ar cam trebui. Pai stiti cum a ajuns Budapesta capitala mondiala a curvelor ? Cu o suta-doua de [...]

  5. [...] Romanii nu stiu face turism [...]

  6. [...] Romanii sunt in general de parere ca tara lor e bogata. Chestia-i evident rezultatul unui complex de inferioritate supracompensat in potenta. "Nu suntem dar am putea fi", asta-i strigatul de lupta al unui romanism care-a trecut recent de la "nu suntem dar eram" (apud Eminescu) la ceva mai... modern. Totusi, in practica n-am putea fi, si n-am putea fi tocmai pentru ca nu suntem, asa cum neplacut dar altminteri corect sublinia un comentator la discutia despre turism. [...]

  7. [...] of Culture. In practice it could just as well be the Romanian Ministry of Funny Walks. Just like the other one. Which other one ? All of them. [↩]This is beyond fucking weird, but the source is really [...]

  8. [...] bother do anything", is their reactive reaction, subjectively misperceived as some kinda "smart". It very much isn't, as exemplified here : people came, and then people left. Because what the fuck was I going to do [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.