Romania Literara, scris-citit.

Monday, 06 July, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Citim in Romania Literara #23 (12/06/2009 - 18/06/2009) articolul d-lui Dumitru Hincu intitulat "Ati auzit de Dangulov S.A.?" in care se transcriu un numar de cereri scrise de personalitati culturale in vremea razboiului pentru a li se permite sa publice diverse. Cea a lui Lucian Blaga decurge dupa cum urmeaza :

Domnule Director,

Potrivit dizpoziţiei Min. Afaceri Străine Direcţia Presei şi Inform. Serviciului presei interne Nr. 27 din 17 Nov. 1944, ce mi s-a comunicat prin adresa Prefecturii Judeţului Sibiu Nr. 16375/44 din 18. Dec. 1944 am onoarea a Vă comunica câteva date cu privire la revista de filosofie "Saeculum" (Sibiu, str. Bedeus 7).
1. Revista apare din Ian. 1943
2. Ultimul număr a apărut în Martie 1944 de-atunci n-a mai apărut nici un număr din cauza dificultăţilor financiare şi de difuzare.
3. Revista a apărut la două luni o dată.
4. Revista e în afară de orice politică, de pură filosofie.
5. Autorizaţia de apariţie Nr. 874 din 10 Dec. 1942 dată de Min. Prop. Naţionale.
6. Aprox. 100 de abonaţi şi 900 de exempl. în vânzare.
7. în Bucureşti se vând cele mai multe exemplare.
8. Proprietar: Lucian Blaga.
9. Director: Lucian Blaga.
10. Colaboratorii revistei, dela un număr la altul, în cea mai mare parte profesori de filosofie.
Vârsta directorului: născ. 1895
Cetăţenia: română
Vechimea în presă: 1919
Studiile: doctor în filosofie
Altă profesiune: profesor universitar
Situaţia militară: scutit medical, inapt.
Lucrări tipărite: Poezii, Opere dramatice
Trilogii filosofice... (aprox. 10 volume).
Decoraţii: Comandor Coroana României
Cu deosebită stimă
Lucian Blaga
prof. univ.
Sibiu 8 Ian. 1945.

Citind am ramas oarecum descumpanit. 10 volume ? Eu cumparasem cu mai multi ani in urma o colectie de opere L. Blaga care avea vreo 30 de volume, daca bine retin. Ce fraier, uite ca am cumparat un fals, si-am trait cu el, in plin ridicol, bucurandu-ma de imaginare lecturi din niste imaginare volume, pe care Blaga nu le-a scris niciodata. Doamne pazeste, am si poze in fata raftului respectiv, voi ajunge acum de rasul lumii, cu cele 30 de volume in editie de lux a unui autor care-a scris dupa propria declaratie cam 10.

Inca o data citesc textul stimatului autor, remarc iarasi cuvantul olograf... dom'le, n-ai ce-i face, omul a citit declaratia filosofului cu ochii lui, stie ce vorbeste.

O fi problema de timp, poate nu le scrisese inca, la sfarsitul lui 1944 ? Ar fi o buna mostra de productivitate intelectuala, sa fi incheiat maestrul cate un volum pe an pana in '61, dar nu-i cazul. De fapt, dupa razboi si-a incheiat Trilogia, cu Valorile aparute prin '46, dupa care a cam luat o (bine cunoscuta) pauza, pana prin '59-'60 daca bine retin. Deci nu, nu-i aia problema.

Editorii au bunavointa sa puna in pagina, chiar daca mai pe margine, un facsimil al cererii in chestiune, scutindu-mi astfel cu generozitate telefoane si plimbari pe la foarte functionalele de altfel biblioteci ale patrei noastre si culturii ei. Si ce scrie acolo in fascimil, oare ? Pai ce sa scrie, negru pe alb, cu mana lui Lucian Blaga, scrie "aprox. 30 volume". Ia uite :

Cerere catre Ministerul Afacerilor Straine, 1944 - Lucian Blaga

Cerere catre Ministerul Afacerilor Straine, 1944 - Lucian Blaga

Acum, nu am neaparat pretentia ca Romania Literara sa amploieze exclusiv angajati care ar avea abilitatea sa citeasca 30 de volume de Lucian Blaga, in cuprinsul lor. Nici neaparat sa aiba educatia filologica si rafinamentul cultural de-a cunoaste cam cand, cat si ce au scris diverse nume, zise de varfuri, in cultura noastra, saraca, bogata, cum o fi ea. Dar m-as astepta, chiar si pe vremuri de criza, ca oamenii de scriu prin Romania Literara sa aiba capacitatea de-a citi fraza "aprox. 30 volume" si a-i patrunde, in complexitatea lui numerica, intelesul.

PS. Observ ca in editia online, URL-ul articolului inlocuie formalul "ati" prin mult prea comfortabilul "ai", "ai_auzit_de_dangulov_s.a.". As prefera sa mi se ingaduie sa ma distantez de familiaritatea oamenilor care nu stiu citi.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

7 Responses

  1. MAGNA -admin`s avatar
    1
    MAGNA -admin 
    Tuesday, 7 July 2009

    ESTI INVITAT SA PARTICIPI CU CREATIILE TALE PE MAGNA FORUM...LINK HTTP://POETCONTEMPORAN.RO SI FORUM HTTP://FORUM.POETCONTEMPORAN.RO; FORUM DEDICAT POEZIEI, PROZEI, JURNALISTILOR SI FOTOGRAFIEI

    TE ASTEPTAM

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 July 2009

    Noa hat.

  3. padawan, ai conceput ditamai textu' ca sa-mi zici ca RL contine o greseala care poate proveni de oriunde, incepand cu autorul si terminand cu un oaresce culegator?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 July 2009

    Da!

    Nu cred ca se mai ezista culegatori in scumpa noastra patrie.

  1. [...] "jurnalistii", adica ratatii aia care muncesc mai nou pe gratis producand chestii precum asta sau asta sau astalalta, adica maculatura, simt brusc cum le fuge pamantul de sub picioare. Dupa ce-au mintit [...]

  2. [...] ———Adica lele. [↩]Vedeti ca de un exemplu problemele intilnite de Lucian Blaga in epoca. Sau eventual, mai stiti cine-o fost Tanase ? [↩]Nu mi-e clar daca se refera la [...]

  3. [...] 20th century cartoonist. I don't know I'd go as far as "sublime"-anything. [↩]This is no longer possible altogether. [↩]This lengthy article doubles as a fine reading list, I can't say I've ran into [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.