O predictie.

Friday, 04 September, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cea mai remarcabila calitate a oamenilor din toate locurile si din toate timpurile, complet indiferent de limba vorbita, de gradul de dezvoltare economica, de cantitatea de istorie notata, cultura acumulata, temperatura ambienta sau orice alta variabila obiectiv masurabila va poate nazari este convingerea ca evenimente importante urmeaza sa aiba loc in cursul existentei lor.

Nu in sensul ca importante pentru ei, nu in sensul ca li se marita fetele, le trece pe rod via, le fata juninca, le cad dintii. Nu banalitati de-astea, cum se intampla dintotdeauna pentru toata lumea. Nici vorba. Ci lucruri importante intr-un mod vast, cu respiratie ontologica, chestiuni care intereseaza intreaga lume, planeta, galaxie, eventual tot universul necuprins.

Evenimente importante, dar cu adevarat importante vor avea loc in augusta prezenta a fiecarui bot cu ochi prasit pe-asta bila de lut, dupa parerea lui insusi. Cei mai modesti se multumesc sa se imagineze martorii iminentei imanente, dar destui merg pana intr-acolo incat sa se inchipuie ei macar agentii, daca nu de-a dreptul avataru-i.

Statistica elementara n-are nici o putere de persuasiune, oricat ar incerca ea sa lamureasca chestiunea aratand ca prin chiar definitie, evenimentele importante sunt rare, in timp ce existentele sunt scurte, si ca atare e improbabil ca mare lucru sa se intample in clipita cat inca mai respira oricare individ anumit. Tot asa cum fiecare stie ca el n-o sa faca cancer, tot asa stie si ca el va fi acolo.

Istoria, intr-o aplicare mai rafinata sau mai superficiala nu prezinta mai multa aderenta mintii apucatilor. Faptul ca acum 20 de ani traiau toti convinsi ca mai-mai si vine marea glaciatiune, iara generatia asta proaspata isi traieste exact aceeasi relatie imaginata cu metafizicul, doar ca descrisa in termeni usor revizuiti cat priveste desfasurarea ei practica (nu va fi frig, va fi cald, nu va fi un act extern, ci o vina subiectiva) nu pare observabil pentru nimeni.

Faptul ca lumea urma sa se termine in 2000, precum si in 1992, si inca tot de 1.25 ori pe deceniu cel putin din 1800 ien incoace nu reuseste sa-si faca loc prin straturile gandirii pana la izvorul exceptionalismului militant. Cum a avut Francois Villion contemporani care au vandut tot si-au baut tot, in pregatire pentru sfarsitul lumii, tot asa cum apucatii aia s-or otravit cu Kool-Aid, tot asa avem si azi, exact aceeasi idee, manifestata exact la fel, in vederea lui 2012, sau 2015 sau care-o mai fi.

La cat de raspandita si indiferenta la factori de mediu e sminteala asta particulara, inclin sa cred ca ea isi are cauza nu intr-o malfunctie specifica si identificabila a mintii omului, ci de-a dreptul intr-un viciu de constructie. Poate din felul cum e alcatuit mecanismul atentiei, de exemplu, rezulta ca produs secundar o distorsiune a perceptiei probabilitatilor evenimentelor viitoare. N-ar fi prima oara.

Asa incat ingaduiti-mi sa fac o predictie : N-o sa se intample nimic. Absolut nimic. Niciodata. Predictie despre care pot face de asemenea o predictie : in pofida faptului ca-i mai probabil sa fie adevarata decat falsa, totusi cititorul o va considera cel putin o exagerare, daca nu o blasfemie.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

28 Responses

  1. First!

    Problema predicţiilor este că, de obicei, se folosesc de ştiinţa vremii pentru a fi susţinute. Adică în 1900 venea apocalipsul pentru că scria la Biblie şi pentru că nişte Gogi deştepţi au binevoit a interpreta diverse chestii. Apoi în 1999 apocalipsul venea pentru că .. mă rog, aceleaşi motive.

    Însă predicţiile ştiinţifice sunt diferite. Altfel sună când spui că "scrie în Biblie", şi altfel când spui că "datele de la 4 sateliţi şi 8 sonde la Pol susţin această afirmaţie". Parcă e cu 3,14 procente mai credibilă. Poate generaţia PRO nu mai pune botul la scenarii de sfârşire a lumii în mod miraculos, dar fetişul tehnologic ne lasă vulnerabili în faţa explicaţiilor cu date concrete, oricât de manipulată ar fi corelarea lor.

    Şi, în fond, vrei să spui că n-avem gaură în ozon? :D

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 September 2009

    Fix cu 3.,14

    Nu vreau sa spun ca n-avem gaura in ozon, ca aia-i ca si cum as spune ca nu exista Casa Poporului. Ne-am construit-o, si-o avem.

    Ce vreau sa spun e ca bun, avem gaura in ozon. Si ? Aia vreau sa spun.

  3. Anonimosu`s avatar
    3
    Anonimosu 
    Friday, 4 September 2009

    lol@first:D

    Daca azi s-ar aduce argumente religioase, ele ar fi ignorate, tot asa cum probabil ar fi fost ignorate argumentele stiintifice acum 200 de ani, ca ce-i aia?!

  4. Fix in 2048 o sa creasca laptele si mierea pe toate gardurile si-n toate curtile, din nimic. Scarbiti de atata belsug, moi ca buretii si aspri in miscari precum melcii, omii se vor tipa pe in prapastii ... iar io voi fi acolo, sa le fac vant.
    Nu inteleg, da nici nu vreau sa inteleg obsesia pentru predictii la nivel macro. Si nici ca am sa-i vaz rostul. Atat timp cat la nivel micro se poate intampla si se intampla zilnic, ma gandesc ca, cei care isi pun problema asta mai mult decat in dreptul lor n-au de lucru da isi fac.

  5. Radu Ciocan`s avatar
    5
    Radu Ciocan 
    Saturday, 5 September 2009

    2012 are fix "argumente" mistico religioase. Probabil toti trazniti ce cred ca nu s-a aselenizat pe luna cred ca mai exista o alta planeta x cu care ne vom ciocni, sau ceva similar. Si nu sunt putini, netul e plin de profetii 2012.

    Dar ca evenimente istorice majore cam fiecare generatie prinde unul-doua.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 5 September 2009

    Pai istorice, in sensul de subiective. Nu in sensul de obiective, sfarsitul lumii, aparitia lui Doamne-Doamne, de-astea.

  7. Radu Ciocan`s avatar
    7
    Radu Ciocan 
    Saturday, 5 September 2009

    da, probabil depinde si gradul de subiectivitate... cand s-a maritat fata e un grad de subiectivitate, iar cand a fost un razboi mondial e alt grad. La primul ai ceva control asupra evenimentului.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 5 September 2009

    Ai pe dracu', nu-ti doresc sa afli :D

  9. Radu Ciocan`s avatar
    9
    Radu Ciocan 
    Saturday, 5 September 2009

    :))))

  10. urangutanita`s avatar
    10
    urangutanita 
    Saturday, 5 September 2009

    cred ca vine dintr-o chestie psiho-fiziologica oarecum

    pe masura ce omu' imbatraneste, viata e vazuta prin ochelari din ce in ce mai gri: tinerii nu au respect domne, vorbesc k p mess si doar despre sex, evenimentele neplacute se tot aduna si aduna, bolile si ele, laptele se scumpeste si nu mai are gust :D, si toate astea trebuie pedepsite cumva, nu se mai poate, mergem spre disolutie totala si neant ... Ori va veni ceva sa schimbe brusc lumea, ori se va duce naibii de tot.

    si acuma sunt atatea feluri de apocalipse, pe gustul oricui: cutremure, incalzire globala, asteroizi, extraterestri, apocalipsa zen, budista sau wicca... ce apocalipsa preferati? :)

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 5 September 2009

    Planeta maimutelor ? :D

  12. Voi inca mai aveti gaura in ozon ? ntz ntz ...

    Eu am peticit-o ca doar nu puteam umbla asa pe strada cu ditamai gaura in ozon sa vada orice extraterestru fraier ce e la mine in ograda ...

    Cat priveste apocalipsa .. is final ! Am decis:
    ultima zi normala = 20.12, 2012.

  13. eu am deschis la mine'n sat un centru de colectare a averilor. deja imi fac publicitate, in 2012 cand or vrea aia sa se duca pe dealuri sa se uite cum nu se'ntampla nimic (desi ei sunt convinsi de exact opusul), au sa treaca pe la mine sa doneze tot ce au.
    am un slogan publicitar foarte simplu: "Ma Ocup Eu."

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Monday, 7 September 2009

    @Valentin Lol bine c-ai peticit-o. Valentin Peticel sa-ti fie numele :D

    @andix Tare slogan :D

  15. Şi cei ce trăiau în Evul Mediu spuneau ca tine, că n-o să se întâmple nimic. Şi totuşi în mod neaşteptat, Renaşterea a venit.

    Şi pe vremea "comunismului" din estul Europei, oamenii credeau că n-o să scape niciodată de el. Şi totuşi în mod neaşteptat, zidul Berlinului a căzut.

    În concluzie, eu ţin să te contrazic: Omenii întotdeauna au tendinţa să creadă că lucrurile o nu o să se schimbe niciodată.

    Însă acum, mai mult ca niciodată, o schimbare majoră este apropape. Datorită politicii noastre de creştere nesfârşită, suntem pe cale de a face planeta de nelocuit pentru oameni (şi pentru multe alte specii pe lângă noi).

    Deci una dintre următoarele două chestii majore se vor întâmpla: sau vom învăţa să trăim în mod sustenabil, sau ne vom autodistruge.

    Nimic nu poate creşte pentru totdeauna într-o lume finită.

    Mda. Cred că o să scriu şi la mine despre asta.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 September 2009

    Confunzi lucruri care-mi par categoric distincte, intr-un rationament care suna mai degraba religios decat rational. Evenimentele la care faci referire ca exemple nu-s nici de aceeasi natura, nici de aceeasi calitate cu concluzia.

    Orice eveniment politic se petrece "neasteptat", in sensul ca vai, dar nu ne-am inchipuit, cine ar fi stiut, cine si-ar fi putut imagina ca vor folosi un avion pe post de racheta, ne-a luat iarna prin surprindere scl. Evenimentele geologice nu sunt evenimente politice, oricat de incantati de si obisnuiti cu anthropocentrismul ne gasim.

    Mai departe, rationamentul e corect, in sensul ca nimic nu poate creste la nesfarsit intr-o lume finita. Dar asta nu inseamna ca noi avem ceva de facut. Nici bacteriile intr-un agar nu pot creste la nesfarsit, ca agaru-i finit, dar asta nu inseamna ca se aduna un senat al bacteriilor care sa decida ce sa faca si cum sa faca bacteriile de rand.

    Pretentiile politice au fost intotdeauna doar asta, pretentii, si s-au justificat intotdeauna pe interpretari abuzive ale unor date "stiintifice". Deci nu, nimic nu se schimba.

  17. Spui că evenimentele geologice nu sunt evenimente politice.

    Din păcate trebuie din nou să te contrazic. Nu este dovadă de antropocentrism să admiţi faptul că civilizaţia noastră a ajuns să aibe puterea de a produce schimbări semnificative în aceast subţire strat de gaz care se cheamă atmosferă.

    Sau poate că IPCC e condus din umbră de producătorii de becuri fluorescente?

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 September 2009

    Toata discutia se invarte in jurul a ce inseamna "semnificative". Eu zic ca pur si simplu va luati in serios, cam ca niste pusti adunati seara de seara in fata blocului, pe latura unde raspunde geamul de la baie al unei studente frumoase, pe care o vor face ei sa se dezbrace prin puterea mintii.

    Compara o eruptie vulcanica medie cu semnificativul ala si vei putea avea o mica surpriza.

  19. Deci tu spui că dacă ne apucăm şi radem toate pădurile, şi construim Mall-uri în locul lor, asta nu va avea din punctul tău de vedere un efect semnificativ asupra atmosferei?

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 September 2009

    Sa nu confundam situatii ipotetice cu situatii reale. Sigur ca daca ne apucam de-un razboi nuclear, rezultanta neta va fi o destul de neta sterilizare a intregii planete. Asta nu inseamna totusi ca orice basina tragem, rezultatul neaparat si imediat e ala.

    Mai important, subiectul articolului nu-i asta. Subiectul articolului e faptul ca tu, Gabriel, el, Gheorghe, eu sau oricine altcineva avem sanse infime sa fim de fata.

  21. "Toata discutia se invarte in jurul a ce inseamna “semnificative”."

    Așa da.

    Și semnificativ pentru mine e ce văd că se întâmplă și ce mă afectează în mod direct. Fie că e vorba de familie sau de specie, că fac parte și dintr-una și din alta. Un meteorit n-o să lovească planeta prea curând, nu-mi fac iluzii că aș fi de față.
    Dar că adesea nu pot să respir de poluare pe stradă și că rămânem fără resurse - asta mă afectează în mod direct și mi se pare semnificativ.
    Oricare din cele 2 schimbări majore prezise de Gab mi se par semnificative. Ce-i drept, sper să o trăiesc pe prima, nu pe a 2-a.

    Cât despre analogia cu bacterile:
    Când spațiul și resursele sunt limitate pentru ele, se autoreglează, fără să fie nevoie de un senat care să decidă asta.
    Acuma observă și oamenii că li se cam termină resursele și că spațiul e limitat. Problema e că s-au obișnuit ca un senat să decidă pentru ei. Dar cu toate astea, când apa începe să fiarbă, oamenii or să se agite și fără decizii de la guverne...Sper.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 September 2009

    Vom vedea ? ;)

  23. Predctia mea: cybersapiens in 60 de ani.

    mai tii minte pe data din startrek ? Evolutia spre asa ceva ne va scapa de blesteme, deochi, vraji, draci, etc ...

    Desigur, asta nu inseamna ca toata omenirea va evolua spre cybersapiens dar, cei care vor evolua cu siguranta ca nu se vor mai gandi la sf lumii ci la ce este "beyond the rim" (babylon 5)

  24. Nu am nici o problemă cu Cyber Sapiens, atâta vreme cât nu o să ne oblige pe toţi să trăim aşa.

    Totuşi, în prezent, ordinea actuală a lucrurilor este impusă cu forţa şi asupra cerora care nu le place.

    Şi dacă vom continua să credem că există doar un singur stil de viaţă corect, tare mi-e teamă că idealurile transumaniste vor fi impuse cu forţa asupra tuturor.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 September 2009

    @ByREV Mie mi se pare o naivitate sa crezi ca asa ceva ar constitui o evolutie.

    @Gab Ai absoluta dreptate.

  26. Ia uite:
    http://wattsupwiththat.com/2009/09/10/svensmark-global-warming-stopped-and-a-cooling-is-beginning-enjoy-global-warming-while-it-lasts/

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Saturday, 7 August 2010

    Oare de ce nu ma mira chestia. Stau in august in pullover ca-i rece afara.

  1. 28
    O altă predicţie | Gab (via Pingback)
    Thursday, 10 September 2009

    [...] citit aici cum că în ciuda credinţei oamenilor că o schimbare majoră este aproape, lucrurile vor continua [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.