Krossfire, sau Vlad Stoiculescu.

Thursday, 19 February, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Eu: Zi, sa te stie tara, de cand ti-ai inceput viata de blog ?
Vlad Stoiculescu: De pe undeva din octombrie 2006, la sugestia unei colege care si-a inchis blogul la o luna dupa.

Eu: Deci cam doi ani acolo. Eu mi l-am inceput de nici doua luni. Ai zice ca ai un avantaj fundamental ce vine din diferenta asta de timp, si eu un handicap ce nu poate fi recuperat ?
Vlad Stoiculescu: Vreo doi ani jumatate asa. Exista un avantaj fundamental in a avea un blog vechi dar nu este neaparat un handicap pentru cei care vin acum si trag tare, scriu bine, etc. In perioada aia pe wordpress.com si blogspot freca menta toata ''floarea'' blogosferei de-acum iar competitia era pe 20 de comentarii pentru care scriai un post cat de cat documentat. Acum e suficient sa ai trafic si sa aiurezi putin si gata prozelitii : ''Haha, ce blog fain..hai sa facem schimb de linkuri''. Ehh, tinerete...

Eu: Trecut-au norii. Ai zice ca ai avut beneficii de pe urma blogului in astia doi-trei ani ?
Vlad Stoiculescu: Beneficii financiare sau personale ? Personal mi-am dezvoltat stilul si am devenit mai critic in ceea ce priveste calitatea textelor mele. Financiar, e mai complicata putin treaba. Am facut mici experiente cu niste bannere si chiar cu AdSense imediat dupa trecerea mea pe .ro insa faptul ca incepusera sa plece cititori m-a ingrijorat. Prefer sa-mi umflu CV-ul cu experienta relevanta si sa las ''profesia'' de blogger altor oameni. Asta nu inseamna ca n-am castigat, am scos vreo 500 de euro din concursul Artmark , o carte de mai mare dragul de la Nenea Cosmos si cateva nimicuri din alte participari. De vreo cinci sase ori mi s-au oferit sume decente pentru publicitate pe blog (advertoriale, pentru ca bannere am spus din start ca nu as accepta) insa nu indeplineau singura conditie prin care cineva si-ar putea face publicitate aici : Sa-mi placa produsul, sa fie ceva ce pot recomanda cititorilor mei oricum si sa fiu lasat de capul meu, sa pot ''transa'' problema. Din motivul asta si din motive ce tin de orgoliu si personalizare nu a existat si nici nu cred ca va exista prea curand publicitate pe krossfire.ro. Cateva aparitii in presa (Adevarul, FHM, RRA) si ideea de a fi cat de cat ''cunoscut'' intra tot la satisfactii personale.

Eu: Care ai zice ca sunt pentru tine mai importante atunci, beneficiile personale ori financiare ?
Vlad Stoiculescu: Clar personale. Cand am deschis blogul nu credeam ca o sa stea in picioare mai mult de sase luni (ma plictisesc repede) si in nici un caz topul wordpress sau propunerile de promovare pe care le-am refuzat nu l-au tinut in picioare. Ideea e ca pe blogul meu un post platit e mai evident decat un roman in Italia.

Eu: Petreci un oarecare timp citindu-ti posturile mai vechi, facand comparatii de stil cu momentul prezent, tragand concluzii in acest sens ?
Vlad Stoiculescu: Da, asta e si motivul pentru care fac compilatii ''Best Of''. Ma ajuta sa-mi analizez vertical evolutia.

Eu: Ti se intampla sa descoperi lucruri pe care altfel improbabil sa le fi aflat, despre tine, prin abordarea asta ?
Vlad Stoiculescu: Da, mai ales la nivel ''ideologic''. In 2006 puteai gasi posturi cu tenta de dreapta politica si chiar posturi pro-religie pe cand in 2009 ai zice ca vorbim de blogul unui agnostic\ateu de stanga moderata. Cred totusi ca mai mult m-au ajutat comentariile - au fost momente cand un ''Bah, esti prost !'' spus corect mi-a aratat lacunele din rationamente pe care pana atunci le consideram impermeabile.

Eu: E asta un castig, pentru tine subiectiv ? Sau mai degraba o infrangere, ori pur si simplu o plimbare fara sa se puna neaparat o problema axiologica ?
Vlad Stoiculescu: Printr-a saptea ma recomandam drept ''om nascut sub zodia leului, cu ascendent in sagetator si nascut in zi de foc. Zodie, ascendent si zi de foc''. Intre timp am mai crescut vreo 8-9 ani insa cu toata pseudostiinta astronomiei, am intalnit putini oameni mai orgoliosi decat mine. Blogul mi-a temperat considerabil ego-ul ceea ce un lucru bun chiar daca uneori a fost nevoie de suturi directe.

Eu: S-ar putea deci considera un blog drept un mod de dezvoltare a personalitatii, cum este un sport de echipa, ori armata, ori artele martiale scl, sau e prea mult spus ?
Vlad Stoiculescu: Este un sport de echipa in care tu esti echipa si ai contact mai direct decat ai vrea cu suporterii. Pana la urma depinde ce scrii, daca nu vrei altceva decat confirmarea propriilor aberatii in ideea ratificarii stimei de sine o sa ramai o ''vesnica tanara speranta'', vorba lui Demaio.

Eu: Ti-ar fi placut ca unul dintre antecesorii tai, parinti, bunici, strabunici, sa fi tinut un blog ? Iei in considerare, cand scrii, posibilitatea copiilor, nepotilor, stranepotilor ?
Vlad Stoiculescu: Iau in considerare posibilitatea copiilor, nepotilor , stranepotilor si uneori cuprins de sentimentul propriei importante imi doresc sa-mi strang articolele generaliste intr-o carticica pentru ca nu stiu cat imi va placea Internetul prin transfuzie intramoleculara sau vreo alta gaselnita a anului 2020. Mi-ar fi placut ca o parte din strabunici sa fi tinut bloguri pentru ca au trait evenimente pe care le folosesc des ca pretext.

Eu: Crezi ca ai vre-o datorie anume fata de societate, de ceilalti oameni, prin existenta blogului tau ?
Vlad Stoiculescu: O datorie morala, civica, etc ? Habar n-am, uneori simt ca am dar din nou, ma suprapreciez si-mi ies din atributii. Problema cu datoria este ca se instaureaza parsiv dupa ce tii blogul o perioada : ai mereu impresia ca ai o datorie fata de cititori si ulterior fata de tine. Datoria de a scrie, de a comenta, de a fi acolo. Bine a zis Lucian Mandruta (macar atat) : In ziua de azi nimeni nu mai vrea sa fie anonim. Aspectul asta este extrem de trist, denota o severa anomie sociala - azi nu mai poti colectiona timbre fara sa ai un blog.

Eu: Crezi c-ai fi fost un om mai intelept astazi daca tatal ori bunicul tau si-ar fi strans articole de pe blog intr-o carte la dispozitia ta ?
Vlad Stoiculescu: Da, as fi trecut mai repede peste anumite perioade din dezvoltarea mea si din dezvoltarea ulterioara a blogului. Ar fi fost mai util ca TIMPUL sa fi avut un blog ca sa nu mai fim nevoiti sa reinventam istoria de fiecare data.

Eu: Ai fi fost un om mai putin liber, in acest caz ?
Vlad Stoiculescu: As fi fost ''mult mai'' liber pentru ca libertatea tine de cat de multe limite cunosti. Knowledge is freedom, not power.

Eu: Cam cat timp ai lucrat la blog, de la inceput ? Asa, cu titlu estimativ, ordin de marime, ce ai.
Vlad Stoiculescu: Hmm...greu de spus, in prima faza eram totalmente dezinteresat, alocam cateva ore pe saptamana. Apoi, dupa ce s-a strans o baza de cititori ajungeam sa pierd si 1-2 ore pe zi doar frunzarind blgouri si comentarii. Acum tot saptamanal fac totalul, sa zic vreo 7-8 ore pe saptamana cu tot cu scris si citit ? (Norocul meu ca citesc repede ca am o tona de bloguri in blogroll). Jobs, Social , Life ,etc = chestii ceva mai importante decat blogul. Pe Internet suntem biti, si cam atat.

Eu: Bun, dar ca total, vre-o 5 mii de ore ?
Vlad Stoiculescu: E mult al naibii.

Eu: 5 sute ?
Vlad Stoiculescu: Habar n-am sincer...sa ma gandesc....da, sa zicem cinci sute.

Eu: Hai sa vedem. 2 ani si 6 luni = 365 x 2.5 = 912. 1 ora pe zi = 900 ore in total.
Vlad Stoiculescu: Punem o medie de treizeci de minute pe zi..ca am avut luni intregi in care intram 5 ore in vacanta. Sa zicem 40 de minute.

Eu: Deci 500 iese, sau pe acolo. Daca ai primi timpul asta inapoi, din 2006 incoace, ce-ai face cu el ?
Vlad Stoiculescu: Cam sase sute de ore vad ca ies, cu 40 de minute. As face exact acelasi lucru pentru ca prin intermediul blogului am avut contact cu suficiente idei, oameni si oportunitati incat sa cred ca nu as fi petrecut mai util timpul asta.

Eu: Daca ti s-ar oferi banii ce-i castigi azi per ora, x 600, ai vinde blogul ?
Vlad Stoiculescu: Nu, pentru ca daca ma ambitionam scoteam banii astia monetizandu-l. Am mai precizat, nu asta a fost scopul chit ca timpul inseamna minute, bani si neuroni morti.

Eu: Deci se poate spune ca blogul este, pentru tine, cam cea mai importanta realizare profesionala ?
Vlad Stoiculescu: Nu, in niciun caz. Am facut vreo doua campanii online pana acum , lucrat in PR si publicitate dar daca ar fi adunam de peste tot continutul, cred ca blogul ar prima la nivel de trafic, comentarii, etc. Oricum, pe CV-ul meu (grasut pentru 21 de ani) blogul e trecut la hobby-uri nu la realizari profesionale
Vlad Stoiculescu: Am o istorie de vroe doi ani de plimbat in mediul comunicarii.

Eu: Dar daca nu l-ai vinde pentru banii castigati pe alte proiecte, timp la timp, inseamna asta ca e mai valoros, nu ? Sau pur si simplu nu consideri banii ca fiind o descriere completa a nici unui proiect, fie el profesional sau personal ?
Vlad Stoiculescu: E mai valoros pentru ca are nota aia de personal si nu a fost facut pentru vreun client. Un slogan scris pe blog e mai valoros decat ''Sapte la zece mii' scris pentru vreo mica afacere chiar daca pentru primul primesc 50 de comentarii iar pentru al doilea 50 de euro.

Eu: Ce ti-ar place sa vezi, in 2009, in blogosfera romaneasca ?
Vlad Stoiculescu: Mi-ar placea sa-i vad pe cei care au cu-adevarat talent dar asta e deja cliseu. Mi-ar placea sa vad mai putin trafic si mai mult continut. Daca puneai invers intrebarea iesea cu scandal...

Eu: Crezi ca situatia in .ro a evoluat ori involuat din 2006 incoace ?
Vlad Stoiculescu: Evoluat pe planul monetizarii blogurilor si statutului ''bloggerilor'' (invitarea la diverse evenimente ,etc). Involuat datorita mentalitatii ''Daca ala face bani, pot si eu ! \ Daca ala are blog, pot si eu sa am !''. Cand vine vorba de flegmat zece posturi lipsite de sens intr-o zi toata lumea ''se baga''. Nu am vazut pe nimeni sa spuna ''Daca Palade a fost nominalizat la Nobel, pot si eu !''. Am scris oricum un post rezumat pe tema asta cand m-am mutat pe .ro (Unii se caca bloguri).

Eu: Ce vei aduce tu, in 2009, in blogosfera romaneasca ?
Vlad Stoiculescu: Sper ca mai multa calitate si obiectivitate si cat mai putine scandaluri . Poate si parerile de viitor stranier (sper eu).

Eu: Vrei sa spui ceva cititorului in incheiere ?
Vlad Stoiculescu: Da, stay metal.

Eu: Mersi, si spor la scris.
Vlad Stoiculescu: Multumesc si tie.

Category: Trilterviuri
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

30 Responses

  1. Astep un "interviu" Mircea Popescu - Mircea Popescu, imi place ce intrezaresc a fi vizat.
    Chiar ma bucur grozav ca am putut sa vad mai mult din krossfire.
    I will "Ride On" metal

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 February 2009

    Eu : Ma iubesti ?
    Eu : Da.

    Eu : Cat de mult ?
    Eu : Foarte mult!

    Eu : Dar cat ?
    Eu : Mai dute-n ma-ta.

  3. No, la buna dispozitie chiar nu m-am asteptat, multam, ii buna si ii necesara, si neuronul meu de suferinta o scapat.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 February 2009

    Mai poftiti mai poftiti si-altadat' :)

  5. Consultant or Journalist, THAT is the Q :)

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 February 2009

    CEO frate, ca-i mai tare decat toate :)

  7. La randu-mi sunt onorat ;)

  8. Interviu cu Krossfire. Place. Si dintr-o data privim mai cu respect pe Mircea Popescu. Si cred ca i-a trecut si supararea lui R.R

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 February 2009

    Da' se suparase Roxana ?!

  10. Bun. Interviu cu IQ superior.

  11. Da se suparase ca facusi misto de ea, cica. Am auzit, nush, barfe. Me loves Krossfire style.

  12. Mircea, ia uite ce am gasit: [...] deci deunazi pe un foarte interesant blog o chestie foarte interesanta. Si m-am gandit ca merita mentionata. Suna cam vag, nu [...]

    cam trist...

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 February 2009

    N-am facut je misto de ea, ce vorbesti...

  14. Asa mi-a zis fata, deh e mai sensibila de fire si are asteptari prea mari de la oamenii ce ii par destepti.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 February 2009

    Apoi atunci de la mine chiar n-are ce sa se-astepte :)

  16. prima companie auto care va da faliment`s avatar
    16
    prima companie auto care va da faliment 
    Friday, 20 February 2009

    Din pacate la ultimul articol " Parinti si copii " Vlad inchisa comentariile !
    Eu am auzit multe despre RR , dar nu spui nici picat cu apa vie ! :P

  17. Nu am inchis comentariile, am un rahat de plug-in care o face constant si nu stiu cum naiba a mai ramas un rest din el ca din start am ''comments closed'' si trebuie activata optiunea manual (desi in settings imi spune altceva)

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Saturday, 21 February 2009

    Pai scoate-l afara daca te sminteste, mei kross.

  19. romania inedit`s avatar
    19
    romania inedit 
    Saturday, 21 February 2009

    Scoate-l manual daca nu s-a dezinstalat complet !

  20. Foarte fain.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Sunday, 20 January 2019

    Meanwhile the dork in question "died and was reborn". In more practical terms that's to say he opted out of this conversation.

    The comment that finally broke him was

    Păi nu mai avem nevoie și asta e o bucățică de logică elementară. Ahh, că nu putem elimina toate conceptele de care omenirea nu mai are nevoie (ba care chiar stau în fața progresului ei) precum religia sau naționalismul e total altă problemă.

    Mei, tu discuti cu mine in virtutea inertiei asa, tot cu conceptele, notiunile si simbolurile de ti le-ai construit in interactiuni cu tat soiu de ametiti fara sens si fara scop dinainte (adica, mai practic spus, cu care te-o mobilat "social media", ca e mult sa pretinzi acuma ca ce-ai citit tu pe "concepte-toxice.ro", site sponsorizat de ceva imprint din Ohio, ie acuma chiar o interactiune). Nu-s adecvate.

    Nu vorbim aici de "concepte de care omenirea nu mai are nevoie", ca nu vorbim de "omenirea", ca tu nu esti omenirea. Intre altele pentru ca nu te-o invitat nime, nu mi-e clar daca ti-ai pus vre-odata problema. Ti-ai pus vre-odata problema ? Gen, ca tu nu esti veteran de razboi nu pentru ca nu te simti ~tu~ veteran de razboi, ci pentru ca nu te-o chemat aia cind o fost. Si-or tinut party-u' far' de tine, nici nu ti-o simtit lipsa. Si tot de-aia nu esti nici spahiu. Nu ca nu esti tu, ai stat si te-ai gindit intr-o dupa-masa, "bai, oare io-s spahiu ?" si ti-o iesit negativ testu' mental autoaplicat. Ca tu nu intri-n discutie deloc. Nu te-or chemat ei. Si-asa fix si cu omenirea aia, ti-o vorbit tie careva de ziua lu' sf. Crispin sa creasca-n tine asa ceva, "omenirea" ? Ai fost cu omenirea la Agincourt sa muriti pe-acolo impreuna ? Noa si-atunci. Si cind vorbeste tu te faci ca ploua, lasind la o parte ca n-are ea omenirea treaba ta, sta acolo vezi doamne conceptu' imaginar de "omenirea" sa se-mburde-ndesine ca oare unde esti, ajungi la aperitive au n-ajungi.

    "Omenirea" aia din capu' tau are-n medie un coi si-un ovar, asa, omeneste. Tu nici nu potrivesti, oricum te sucesti nu iesi la numar. Ti-ai pus vre-odata problema ca "omenirea" cu care-ti bati tu-n piua mintile e un obiect complet imaginar ? Lasind la o parte cit e de ulterior, cum apare el ca si regretu' si nostalgia strict si numai dupa chestii, niciodata inainte, ti-ai pus problema ca are exact aceeasi consistenta ca "bunastarea" sau "gratia divina" ? Pariu ca nu ti-ai pus, ca asta-i cu voi astia obositii de credinciosi la pseudo-biserica lu' Sf. Roosevelt si prietenii, va tat convingeti unu' pe altu' ca daca mergi pe drum calarind o catirca pe care-ati scris cu creionu' chimic "asta nici intr-un caz nu-i catirca" sunteti calare pe-o cometa sau ceva. Macar daca foloseati o pipa se vadea o oarecare cultura, da' de unde.

    Ie catirca.

    Una de epistemologie vs. ontologie, cum ai zice tu. Dar asta nu înseamnă că lucrurile care nu pot fi eliminate deocamdată din sistem sunt benefice.

    Noa nu ma omori, epistemologie chestii ? Fain asa.

    Hai sa-ti zic o chestie de epistemologie : cica sa fii necesita sa fii intr-un fel anume, nu poti fi asa, cumva in general. Fiindul ingeneral, abstract adica, e o forma a fanteziei, nu-i niciodata problema ontologica. Cam ca si titele mari, iegzact : orice femeie concreta si-anumita de-o futi tu are titele ei, crescute intr-o istorie reala si ca atare cu o concretete fizica ; in timp ce-o femeie imaginata pe care n-o futi, da' ti-o imaginezi, aia n-are tite anumite, aia are ce tite vrei tu (la momentu' ala).

    De-aia se zice prin posta redactiei Playboy si-alte depozite de fictiune angajata (ca asta faci cind iti imaginezi muieri de le-ai, imaginar, fute : fictiune angajata, ca si Lucia Aurora Demetrius ori pizdutele imunde de le cultiva Radu) ca "avea tite mari" : ca n-avea tite de nici un fel anume, fiind ea cu totul ireala, da' prostanii de se-nchesuie ca se da lapte la noua Alimentara au nevoie asa de-un simt de comunitate, si-atunci aia e conventia, "tite mari", e bine.

    Asa si tu cu "civilizatia" aia. Ie o marota, cuvintu' nu are strict nici un alt continut notional pentru tine decit ala, ca "asa zicem cind ne-ntelegem de-acord". Ca si "titele mari" da' fictive, ca doar n-o fi prost motanu' sa o frece acuma la tite mici imaginare, fix asa si "civilizatia" ta.

    Lasat liber nu distingi intre brutalism si rococo -- chestie pe care-o stim dupa aia ca nu-mi amintesc sa te fi vazut ca spinzuri vre-un american pentru atrocitatea de-i zic ei "1, Law Enforcement Plaza". Pentru tine-i tat asa de buna ca orice alta cladire dintr-un New York pe care l-or mostenit, da' nu-i reprezinta, si alea copiate dupa o Europa intre timp sucombata, si alea trase dupa ideile lu' Stalin, si tat acolo, pica civilizatie malaiata...

    Legat de carte, ce să spun: Baftă! [...] Poate ne întâlnim la vreun târg internațional, deși am dubii, dar nu în privința mea :) Dar na, sunt sigur că n-ai nevoie de vânzări sau manuale de stil :))

    Aidi mei, nu poti pentru ca sa fii serios. Tu realizezi ca io stau in Costa Rica dinainte de grasuta de Gabita ? Tu realizezi ca Beerbohm, si asa mai departe ? Pe bune acuma, tu realizezi ca nu tot din jur e fix si-exact la fel cu tine pardon, era sa zic "omenirea" ?

    Haidi...

    De fapt, uite, PS : exista un pericol foarte concret, anume ca daca unu' sta tot numa' cu prosti ajunge si el pina la urma prost, indiferent ce era la-nceput. Tot asa daca stai numa-ntre obiecte imaginare exista riscul foarte ~concret~ sa te dezintegrezi intru imaginar. Situatie-n care stii ca te afli-n momentu-n care vine 2020, si tu te scremi sa scrii un sumar pe 2019 care eludeaza faptu' simplu da' inconvenient ca "cea mai interesanta chestie de s-o intimplat de fapt in 2019 o fost cind o catadixit MP sa voroveasca cu mine". Ce gindesti ca intilnesti tu la cele "tirguri internationale de carte", a ? Nu-mi spune acuma ca "omenirea" si "civilizatie", ca te-oi pune sa le descrii dinainte de murim de ris pe-acilea.

    Here then lies one of my longest-lived creations, as it were. Life's hard & requiescat.

  22. Partea cu manualul de stil a iesit cel mai umoros.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Monday, 21 January 2019

    Io te cred, da' ma cam tem ca cetateanu' vorbea serios.

  24. Isn't it strange that a writer would choose to not discuss it, whatever it was?

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Monday, 21 January 2019

    Not any stranger than the situation of one who, confronting a complete collapse of his cave in terms of substance, elects to imagine he's proping up the landslide with a wholly imaginary formal superiority. For the same money could have imagined substantial superiority, if you're gonna imagine something why go for the little thing. And yet...

    So no, I don't think it's strange, in the simple sense that I don't think it's a choice.

  26. ce vreti ma, in 2017 era internetul misto dar n-o mai fi futut si el, si-a dat-o pe stangisme, poate prinde vreuna. hateri maxim

  27. tatatroll`s avatar
    27
    tatatroll 
    Friday, 25 January 2019

    Mare noroc de ideile invechite de care lumea nu mai are nevoie cand e nevoie de dat un ficat. Puteau la fel de bine sa de la un somalez, daca stiau fraierii ce idei invechite e astea. Ce, nu exista somalezi care sa le cada ficatul din copac?

    Ideologistii de stanga, mari oameni, mari caractere: din curulet se opintesc in pula cat mironosesc din gurita a manastire. Cum sa nu-i iubesti?

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 January 2019

    De fapt, daca sed si cuget, cam tata tristetea-n povestioara mai degraba sordida a mediocrului acrit pe lume cunoscuta (ce-i drept cam abuziv asa) si drept "online.ro" ie c-o disparut dadatroll. Sa futi in gura papusele de-astea de cirpe n-are nici un haz, macar ala mai misca-n pula.

  1. [...] putin siluit si scos din context dat fiindca era un draft pe care voiam sa-l public mai demult. Pe blogul lui Mircea Popescu puteti citi un interviu luat lui Krossfire bloggerul. Krossfire omul ramane [...]

  2. [...] Vlad Stoiculescu, il stiti sigur ca-i baiat simpatic si la locul lui, ba chiar ii merge [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.