Isteria ca substitut de valoare

Friday, 20 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Stiti teoria aia cu mare trecere la pizdute proaste ca "intentia conteaza" ? Mnoa, e falsa. E o timpenie.

Da' chiar daca-i o timpenie, are avantajul notabil ca-i o timpenie comoda. Ce sa te chinui si sa faci ceva util cum ar fi de exemplu sa inveti sa gatesti ? Lasa ca faci ceva cacacios cum ar fi de exemplu "produse handmade" si merge si asa. De ce sa stringi bani ca sa iei cuiva un cadou care sa-i placa ? Lasa ca-i desenezi ceva pe-o foaie. Intentia conteaza. Dume de-astea.

Si cum aia care te trimit la plimbare daca ai aparut cu mina-n cur si cu "intentia conteaza" sunt niste "oameni rai", si cum e mai important sa nu agitam barca decit sa punem oamenii la locul lor, si cum e "mai simplu" sa luam un credit pe care nu-l putem plati decit sa facem niste economii iata ca abureala se generalizeaza incet-incet. Putoiul asta de exemplu nutreste convingerea sincera ca intentia conteaza, care coroborata cu convingerea inca si mai sincera ca el e un fel de imparat al lumii, singurul in postura de-a discerne intentiile il duce-n situatia ridicola in care se si gaseste : nu produce nici o valoare, dar cum intentia conteaza (crede el) si intentiile i-s pure (zice el) inseamna ca e ok. Nu, nu e ok. Tre' la un moment dat SA MAI SI PRODUCI CEVA.

Substituirea isteriei pentru valoare, a "intentiilor" pentru material si asa mai departe e atit de raspindita incit lumea nici macar n-o mai distinge, se produce la un nivel preconstient la care identitatea lor (cam firava, ce-i drept) nu prea are acces. Hai sa va dau un exemplu destul de amuzant, zic eu, citind Revoluţia uslaşă musteşte de civismi

  • Cautam cuvintul "uslas*". In articolul citat (1800 de cuvinte) apare de doua ori. Pe Trilema (vreo trei milioane de cuvinte) apare de 0 ori.
  • Cautam cuvintul "ultras*". In articolul citat (1800 de cuvinte) apare de patru ori. Pe Trilema (vreo trei milioane de cuvinte) apare de 0 ori.
  • Cautam cuvintul "Ilici". In articolul citat (1800 de cuvinte) apare de patru ori. Pe Trilema (vreo trei milioane de cuvinte) apare de 0 ori.

Si mai avem in general pe-acolo, "antenisti", "jigodii" nustiudecare, "pancardele" (probabil asortate cu niste "cocarte", de care insa nu se face vorbire) si asa mai departe. Un intreg jargon dedicat anume luptei politice (ca sa nu va ginditi ca ceilalti sunt altfel). Un jargon structurat pe doua niveluri, unul adaptat luptei politice din teritoriu si neinteligibil din judet in judet, celalalt adaptat luptei politice "la centru", sau mai propriu spus la televiziune si pe Internet, care nu-i inteligibil de observatorul neutru.

Problema mare nu-i ca oamenii nu mai sunt interesati sa inteleaga ce spun ceilalti. Problema mare e ca oamenii n-ar putea intelege ce spun ceilalti nici daca ar vrea, limbajul s-a fragmentat si s-a inchistat in forme specifice, care jaloneaza experienta fiecarui vorbitor, sigur ca da, doara de-aia-s limbaje. Dar in acelasi timp impiedica actul comunicarii. Eliberarea unei societati eminamente feudale (asa cum Romania chiar este, cu fracturarile ei dupa linii de clanuri din tiganie pina la virfurile politicii ori "culturii") a adus nimic altceva decit fragmentarea limbajului pentru a servi interesele de neintelegere ale diverselor grupari fundamental anticulturale.

Limba de lemn, aplicare izolationista a limbii cu veleitati universal-strivitoare s-a fragmentat in limba de aschii, fiecare aschie fiind la fel de lemnoasa ca si butucul din care-a pornit, dar avind in plus si marginile ascutite si neregulate care sa impiedice contactul. Societatea de sticla s-a facut cioburi si e pe punctul sa ne taie pe toti pina la singe.

Mnoa, ce facem ? Si nu, ideea ca "nu dam link-uri" nu este o solutie. Este chiar dimpotriva, un simptom al aceleiasi probleme.

PS. Orice server cazut e o trista pata a incompetentei pe barba administratorilor lui. Nu exista scuze care sa mearga sau sa se accepte in Romania. Si da, exista un motiv pentru care Trilema nu cade (exemple mai recente : 1, 2 etc). Poate ca-l ghiciti.

PPS. Decredibilizarea, pas cu pas. Cu ilustratii.

Protto : A pai asta e ceva gen de ce tipa oamenii cand vorbesc
avand impresia ca se fac mai auziti.

———
  1. Apropo de care chestie, inliniedreapta e proiectul ala misterios pe care promotorii nu stiau sa-l vinda. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. Ceva în genul fenomenului din „Politics and the English Language” a lui Orwell aplicat la noi?

    Am menționat eseul lui Orwell pentru că mi se pare exhaustiv vizavi de problema asta.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 20 January 2012

    Cam fix asa ceva.

    PS. S-ar zice ca te-a marcat :)

    Nu ca n-ar fi la subiect, ceea ce chiar este.

  3. Pfai, da. Îmi amintesc că prima dată m-a prins apropo de critica literaturii românești, că mă legam de chestiile complet lipsite de sens care li se bagă pe gât elevilor la liceu.

    La nivelul discursului politic îmi e mai greu să mă exprim, că nu prea sunt în temă, dar ultima dată mi s-a părut că mai toți vorbitorii care apar la televiziune și prin ziare sună a patefon stricat, fie ei jurnaliști sau politicieni. Adică există un șablon foarte ușor de prezis în retorica publică românească.

    Partea amuzantă e că deja ăștia mici (adică cel mult de o vârstă cu mine) e posibil să nu fi auzit deloc de patefoane, caz în care metafora mea riscă să se încadreze în stilul descris de Orwell. :D

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 20 January 2012

    Ar fi o aplicatie interesanta de AI sa scrii un script care sa produca discurs politic predictiv. Si apropo de patefon, telefonul cu disc.

  5. Aveam pe undeva scris un algoritm de învățare generic. Chiar sunt curios ce ar ieși dacă trec un set de texte prin el, ca metodă de analiză. După aia cred că un generator gen alea folosite la spam ar putea face o treabă relativ bună pe baza datelor. Îmi notez ideea și revin dacă scot ceva interesant din ea.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 20 January 2012

    Ca labareala gratuita iti ofer parerea mea bazata pe mai nimic anume ca n-are rost sa te complici, is dispus sa pun pariu ca o simpla lista bayesiana dupa tipul evenimentelor produce rezultate mult mai bune. Pina la urma ce algoritm de invatare generic e nevoie ca sa observe ca in Situatia X discursul este "Jos Basescu pentru ca situatia X".

  7. Nu cred că m-am exprimat foarte bine, io scrisesem o chestie generică, în sensul că primește cam orice tip de date de intrare, nu neapărat text brut. Mai specific eu mă gândeam la ceva bazat pe clustering, care să încerce să extragă și un fel cvasi-context din texte (deși el e destul de simplu ca implementare). Dar da, un clasificator Bayes ar merge probabil cel puțin la fel de bine.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 20 January 2012

    Ziceam pe criteriul ca-i probabil mai rapid de implementat.

  1. Isteria ca substitut de valoare pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Despre prostia romaneasca asa cum se zareste ea din turnul meu de fildes....

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.