Identificarea grupului social si notiunea de bine

Thursday, 30 April, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Nu cred sa existe laborator de sociologie aplicata mai fertil decat blogosfera. Din acest punct de vedere, internetul e un miracol si-o floare pentru stiintele sociale. Sa tranchilizam deci un exemplar (azi, makavelis.com) dintre cele ce zburda pe aste campii, si sa purcedem la disectie.

Ai trafic, ai clickuri pe reclame, esti sus in Zelist? Esti tare, mah! Dar ce ii cu abonatii aia putini? Doar atata poti sau ti s-a stricat counterul?

Incepem in forta, trasandu-ni-se atat aria de investigatie cat si gradientul valoric asociat ei : vom discuta despre abonati (RSS readers) si de impactul pe care il au ei asupra "tariei" noastre. Moliciunea fiind o caracteristica mult prea feminina (esti moale, tuh!), nu va putea fi implicit considerata o valoare de catre noi, adrisantii directi, despre care putem presupune atunci ca ne aflam tineri barbati in devenire.

Avem oamenii cu scuzele.
- am multi prieteni care ma citesc, ei nu se aboneaza. Cu asta m-a luat Sorin Rusi, prieten de spamoiala cu Blogatu, cand i-am zis ca se vede ce fel de blogger e si cum scrie el doar pentru Google. Astea sunt niste motive bagate de catre niste oameni slabi, oameni care nu gasesc(sau nu vor sa gaseasca) alta explicatie pentru numarul mic de abonati pe care il au.

Intr-o oarecare indepartare de modelul clasic al discursului, dupa un exordium scurt si oarecum fara obiect, in care nu se stabileste, cum ne-am astepta, competenta autorului, ci se pune sub indoiala competenta auditoriului (aceasta abordare paradoxala fiind poate chiar o contributie neaosa in campul larg al retoricii), trecem la narratio care joaca rol de captatio !

Cum functioneaza asa minune ? Pur si simplu sunt prezentate drept fapte pareri personale ale autorului. In masura in care respectivele opinii sunt acceptate drept fapte, identificarea de grup social s-a produs, autorul este fratele meu intru combaterea raului. In masura in care respectivele opinii sunt percepute drept simple opinii, care pot fi adevarate sau false, identificarea de grup social se va produce in sens invers, la proxima ocazie : autorul ne va pune in vedere, daca deschidem gura, ca nu facem parte din grupul lui social, si sa ne cautam de drum.

In treacat fie spus, permanenta tehnicilor si metodelor scolii de la Pitesti, si perenitatea efectelor lor in gandirea oamenilor imi da un fior rece. Notiunea ca membrii unui grup "nu vor sa gaseasca alte motive", si respingerea fara argumente si fara drept de apel a motivelor lor actuale, pe considerente strict ideologice si de politica identitara mi se pare un faliment vizibil, si rusinos, al intelectualitatii Romaniei, care-o fi ea.

Abonatii multi dau bine la C.V. Faptul ca intru la tine pe blog si vad multi abonati in raport cu arhiva ta de articole, ma face sa cred ca ai ceva de zis si nu degeaba s-au abonat deja x numar de oameni. E ceva care-mi trage cu ochiul, mie, unui simplu om care vrea sa stea pe bloguri de calitate, pe bloguri cu un continut unic si bun de citit. Si gandeste-te ca sunt multi ca mine, multi care vad acolo cateva sute de abonati si zic ca de pe blogul ala merita citite cel putin 3 articole.

Ce inseamna ceva "bun de citit" ? Ceva citit de multi alti oameni. De ce ? Pentru ca notiunea de bine este subsumata unei identitati de grup. Binele este ceea ce fac ceilalti membri. Care este argumentul in favoarea acestei abordari ? Pai, "sunt multi ca mine". Binele este ceea ce face grupul, si aceasta afirmatie este corecta pentru ca grupul subscrie la ea. Aveti intrebari ?

Raportul dintre vizitatori si abonati ne spune multe. Faptul ca tu ai 1000 de unici pe zi si ai doar 25 de abonati la feed este, pentru mine, dovada suprema ca esti un tip care ai facut spam, prin diferitele lui forme(mailuri, seo spam, etc). Si un copil de clasa a 4-a vede ca ceva e ciudat cum tu ai atata trafic si lumea nu se aboneaza. Inseamna ca scrii porcarii, lucruri neinteresante sau pui doar titluri care dau bine in cautarile Google. Acolo nici nu mai calca lumea, eticheta de spammer ti-e aproape lipita pe frunte.

In principiu, nepotrivirile statistice sunt cel mai bun indiciu al manipularii datelor, totusi nu este mai mult decat un indiciu, nu o dovada (chestiunea raportului abonati/unici va primi o discutie separata).

Cazul Blogatu. Si uite cum, fara sa vreau, trebuie sa-l mentionez iarasi pe omul cu prune in gura. Asta imi da peste cap teoriile de mai sus. El are trafic mare, 70% obtinut de pe Google, si totusi a reusit sa stranga peste 350 de abonati. Stau si ma gandesc oare cine se aboneaza la blogul lui? Sa fie oare cei care cauta motiv sa-si bata joc de el? Sa fie oare doar jumatate din blogrollul lui celebru de copii retarzi care si-au facut blog si i-au trimis mail cu “schimb de linkuri”? Sincer mi-e greu sa cred ca una ca Pyuric (sau Zoso, sau Costin) se poate abona la un asemenea blog. Sau oricare dintre bloggerii cu care am avut contact(online) si stiu ca au ceva materie in cap. Nici macar Sorin Rusi nu cred ca vrea sa-si umple reader-ul cu asa porcarii. Eventual pentru “via Blogatu”, dar nici asa. Mai e o salvare – sa-si fi hackuit numarul de abonati? Stiti voi, metoda aia. Dar pare prea dificil pentru el…

Avem parte de refutatio. Faptul in sine (ca exista un exemplu care contrazice intreaga teorie) e eludat prin recursul la grup (suprinzator, deh). Se postuleaza ca x y sau z nu ar subscrie, si se postuleaza ca cei ce-ar subscrie sunt in fel si chip, pe scurt, de rau. Aflam cu aceasta ocazie cam ce asteapta autorul de la viata : sa faca parte din ceea ce el a identificat ca un grup social. Care poate chiar exista, judecand dupa faptul ca omul pare sa-si fi primit acceptarea, ceva mai tarziu.

Cazul celui care va scrie. Sa nu creada careva ca eu ma pot mandri cu cei aprox 200 de abonati pe care ii am. Avand in vedere ca in curand blogul asta va face 2 ani, e o contraperformanta. Dar eu macar mi-am dat seama ca nu toate articolele mele au fost bune. Poate ca au fost slabe, poate au fost plictisitoare, poate au fost gresit redactate. Asta e diferenta, eu imi stiu valoarea sau cel putin numarul ala imi arata ceva, imi da de gandit. Totusi, macar atunci cand fac raportul de mai sus, adica vizitatori/numar de abonati, imi dau seama ca nu sunt spammer, nu sunt genul bloggerului care pune pornache pe Redtube, si undeva in stanga jos sa scrie makavelis.com. Deocamdata atata pot.

Si incheiem, de data asta cu patos, dupa toata regula, intr-o modestie cu un sunet usor fals, de vorbitor la groapa, in fapt o mandrie temporar manifestata cu semn schimbat. Eu unul sunt curios sa aflu ce idei anume ii provoaca autorului observarea propriei limite, si cum anume le trateaza el. Urmarind productiile ulterioare, imi pare ca nu se dezice de stilul de pana acum : identificare de grup mai sforaitoare, ideologizare mai ampla, pe scurt, pupaturi mai dese, mai umede, si mai sub coada.

Ceausescu ne lipseste, ca activisti am avea.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

16 Responses

  1. romania inedit`s avatar
    1
    romania inedit 
    Thursday, 30 April 2009

    Sunt de acord cu tine , dar cu un mic amendament : moliciunea nu este o caracteristica mult prea feminina , deoarece o femeie buna de p.la , este considerata o femeie tare .

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 April 2009

    Pai problema lui Pygmallion care era, nu ca-i prea tare Galateea ?

  3. kokofifi`s avatar
    3
    kokofifi 
    Friday, 1 May 2009

    offtopic, frate: am comandat 5 kile de trilemă
    ce beteşig îi ăla? :))))

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 1 May 2009

    Acu meri la banca si plateste, si asa pe marti le ai :)

  1. 5
    De ce nu merita sa participi la conferinte de online in Romania ? pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu. (via Pingback)
    Tuesday, 20 September 2011

    [...] de succes sunt niste gunoaie, niste rebuturi demne de Africa iara nu de lumea civilizata. Obisnuiti sa caute confirmarea grupului si incapabili sa steie pe propriile picioare, invatati sa toceasca comentarii si rezolvari de-a [...]

  2. [...] si chiar pentru ea insasi. Ideea a mai fost explorata pe-aici de la inceputul anului ([1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] si mai ales [8]) cu tot cu predictii de completa disparitie prin inghitire, si [...]

  3. [...] final, am a reaminti ca "zeii" sunt dezbracati, si a emite un avertisment catre esalonul doi, abonati la pupat in fund pe baza de cartela : e razboi, mai baeti. Aveti grija cum va alegeti [...]

  4. [...] cu acest modus vivendi nu-i neaparat intrinseca - adica, daca participantii se simt bine, foarte bine, de-aia avem maidane. Problema e de context : nimeni nu va accepta sa-si gaseasca [...]

  5. [...] propriu si personal despre care sa putem spune doua cuvinte, ci pur si simplu asa, in virtutea apartenentei la grup [...]

  6. [...] confuzii, sa cada cumva greu la stomacel timpitilor stimatilor cititori. Sa stie tot Pintica si tot Maglavaisica despre ce-i vorba si cum tre' sa combata la comentarii, sa n-ajungem - Doamne fereste! - la ceva [...]

  7. [...] era absolut obsedata de RSS, de abonatii RSS, se faceau topuri (irelevante), se comparau imaginare e-penisuri, tot tacimul. Eu scriam contra, explicind intre altele ca e foarte simplu sa-ti creezi orice numar [...]

  8. [...] de succes sunt niste gunoaie, niste rebuturi demne de Africa iara nu de lumea civilizata. Obisnuiti sa caute confirmarea grupului si incapabili sa steie pe propriile picioare, invatati sa toceasca comentarii si rezolvari de-a [...]

  9. [...] structuri simbolice pe care cititorul le valorizeaza negativ. Spre exemplu, eu nu-i sunt simpatic acestui lingau pentru ca fac misto de grupul la al carui rect s-a lipit el cu limbuta lui. Putin conteaza daca e [...]

  10. [...] cine stie ce, da' de ris ati ris daca va incadrati in target. Iar target-ul este putoi nelumiti cu probleme serioase de individuatie. Pentru ca la nivelul ala (inferior) de dezvoltare intelectuala si insertie sociala risul [...]

  11. [...] process of the intellectually simple is examined in more detail in an older article, in Romanian Identificarea grupului social si notiunea de bine (Identifying one's own social group and the concept of "good"), but in summary : you know how [...]

  12. [...] Diana's point stands : neither has group identification anything to do with anything else, nor can there be found (projected -- yes! but found, never) [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.