Finante inalte

Tuesday, 06 March, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

mpoe-etf-open

Si-acum sa explicam. Puneti-va ceva de baut ca e drum lung.

Va amintiti cum acum vreo doua saptamini spre trei eram primul cetatean (din lume) care facea un IPO pentru firma lui de tranzactionat optiuni pe BTC/USDi. Care s-a vindut destul de bine, evaluind intreaga placinta la ceva spre un milion si jumatate de lei cu un drum. Si astfel iata c-am devenit eu si primul roman care a facut un IPO de un milion si jumatate de leiii. Pur si simplu, n-a mai existat asa ceva in istorie, veci pururi. Cum va pare ? Si daca tot suntem la momentul "crapat ficatii-n prosti", pot sa va spun ca structurile financiare pe care-am bazat oferta publica (si de actiuni si de bonuri) sunt niste nestemate de inteligenta aplicata-n perfectiunea lor formala, care-au deschis noi orizonturi in finantele BTC si au lasat cam pe toata lumea cu gura cascata. Da' cascata admirativ, cum o casca strainii, nu invidios si cu spume verzi la colturi, ca prostalaii, stiti cum ziciii ?

Noa, si astea fiind lamurite putem purcede la a explica ce-i in poza. Un Exchange Traded Fund e un fond de investitii ale carui participatii se vind si se cumpara la bursa, ca orice actiuni. E un fel de FNI, daca doriti, doar ca nu-i o amageala de luat banii fraierilor, e un vehicul de investitii serios. Diferenta intre cele doua (amageala de luat banii fraierilor pe de-o parte si vehicul de investitii serios pe de cealalta) e data de felul in care se evalueaza costul unitatii de participare. In varianta amageala iese fondul insusi si declara el o valoare acolo, cit ii convine. In varianta serios piata stabileste valoarea, prin metoda straveche a cererii si ofertei.

Ei, si-un tip s-a apucat si-a deschis un ETF de-asta care stringe bani de la investitori intr-o prima faza, dupa care ii depune la IPO-ul urmator al MPOE (care va fi la inceput de Aprilie cindva) dupa care i se aloca un numar de actiuni. Descrierea completa o gasiti aici, daca sunteti curiosi.

Si-acum, efectul net al chestiei asteia este ca se creeaza un proxy pentru valoarea actiunilor MPOE pe bursa respectiva (GLBSE). Deci cu alte cuvinte un mod simplu si elegant de-a cumpara si de-a vinde actiuni MPOE fara a te mai complica cu MPOE insusi.

De la sfirsitul lui Februarie pina la inceputul lui Martie curent sofisticarea financiara a BTC a evoluat de la nivelul aproximativ al finantelor europene in anii 1600 pina la aproape paritate cu finantele mondiale astazi. De fapt dat fiind ca design-ul la astea de pe BTC e facut de un om mai inteligent decit economistul mediu din lumea fiat in baza unor sisteme mult, da' muhuhuhuuult mai inteligente decit orice valuta inventata vre-odata putem zice fara teama de-a gresi prea mult ca mecanismele financiare ale BTC sunt la ora actuala mai rafinate decit orice exista disponibil pe dolari, pe euro, pe yeni si asa mai departe.

Cred ca pentru prima oara in existenta sa BTC se gaseste in situatia in care instrumentele financiare sunt un pas inaintea nevoilor pietei. Si chestia asta are legatura cu un roman. Ca si chestia cealalta.

Cam asta. Va pup, si pe unii dintre voi chiar va iubesc.

———
  1. Si apropo de care chestie, eram de asemenea primul roman din istoria multimilenara a scumpei noastre patrii, Republica Umorista Romania, care avind ceva de spus de interes pentru lume proceda la a spune in limba romana, cu traducere in limba engleza dedesubt. Nu in limba engleza, cu traducere in limba romana lipsa, asa cum fac Lolecii si Bolecii cu pretentii de "antreprenori" "romani".

    Data viitoare cind simte careva nevoia arzatoare sa imi explice cum ar trebui sa functioneze grafia limbii romane poate se gindeste revolutionaru' sa ia intii o pauza de gindire, in care pauza de gindire sa cintareasca, alaturi de faptu' ca io-s scriitor publicat si el nu-i respectiv io chiar stiu despre ce vorbesc in timp ce el nu stie despre ce vorbeste, si faptu' ca totusi, eu fac chestii de-astea. Ca sa nu mai trebuiasca sa zic eu. []

  2. Si apropo de care chestie, cind vre-un putulache anonim cu impresii de antreprenor o ia in gura pe aia cu "nu se poate", "nu sunt perspective", "nu ni se deie"... hai sa va zic o chestie relativ simpla : eu am aflat de Bitcoin relativ tirziu, da' am fara discutii la ora actuala cei mai multi din Romania. Oricine altcineva putea sa faca tot ce-am facut eu pina sa fi ajuns eu acolo fara nici un fel de probleme. De ce n-ati facut ? A, pentru ca n-ati auzit, pentru ca n-ati inteles, pentru ca nu stiti si nu va pricepeti, totul ascuns sub niste aberatii mai mult sau mai putin similare cu ce dadea din el Freud pe tema ? Ei, asta este. De-asta n-aveti bani : n-ar avea nici un rost sa aveti. []
  3. Si ca tot suntem la capitolul "prostalaii" : cind am aparut condescens eu sa-mi fac mila si pomana de prostia ingalata a mediului online.ro si sa scriu in limba romana, prostovanii din care era compusa clisa respectiva s-au hotarit ei asa ca cel mai bine e sa mi se opuna. Ca asa e la prosti, daca te vad mai bun ca ei nu mai stiu cum sa faca sa-ti puna bete in roate.

    Pe de cealalta parte, cind am aparut tot eu, da-ntre oameni normali astia n-au avut nevoie de sase luni ca sa se dea la o parte, sa-mi faca loc, sa caute moduri de-a ma sustine si sprijini. Rezultatul net ? Pai care sa fie rezultatul net, pacatele mele, socotiti si voi : discutam in limba romana despre cum "mor blogurile" (prostilor) si discutam in limba engleza despre ce perspective frumoase avem impreuna.

    Ca asta-i povestea, pina la urma : cind apare un dragon in peisaj ai de ales, ori sa construiesti chestii extraordinare in sase luni ori sa te pui contra si sa te violeze pe indelete cu un organ solzos trei ani cu vedere spre tot restul vietii. Voi ce preferati ? Ca sa stim care vi-i limba materna, cum ar veni. []

Category: MPEx
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

30 Responses

  1. Ba deci n-am inteles exact care-i faza cu IPO-ul ala de 1 milion nustucati lei. Lei noi, apropo? Ce-i drept, nu m-am uitat foarte atent la cifrele alea si nu le inteleg intotalitate, dar parca erau gen o suta si ceva de bitcoini?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 March 2012

    Pai nu e graba, cind iti faci vreme te uiti.

  3. Mai pe scurt, cum poate sa valoreze 1 milion de lei cand tu ai vandut actiuni de 500E?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 March 2012

    Pai am vindut 0.1% din actiuni. Implicit valuation se numeste chestia.

  5. Asa imi fac si eu companie, scot un miliard de actiuni, vand 0.1% din ele pe 5$ toate, si deci am facut IPO de 5000$, cand de fapt am doar 5$ in buzunar. Sau cam asa, daca n-am mancat vreun zerou si daca calculez corect.

    Si morala e ca nimeni nu garanteaza ca o sa mai dea cineva 2 bani pe celelalte actiuni, ca nici nu le-am scos pe piata vreodata, deci aia 5000$ nu exista de fapt, doar 5$ pe care ii am in mana.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 March 2012

    Fa-ti.

  7. Si wtf is an implicit valuation? Gasesc tot felul de dubiozitati http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100825025031AAenfue

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 March 2012

    http://www.entrepreneurship.org/en/resource-center/investment-valuations-of-seed-and-earlystage-ventures.aspx gen.

  9. Mda, deci este o evaluare a valorii care ia in considerare mai multi factori decat o evaluare care nu ia in calcul factorii aia, sau ceva. Doar ca nu iti inteleg metodologia. Eu am mai citit un pic despre valuations astea, si din cate stiu sunt 2 modele mai folosite:
    1) Discounted cashflow valuation - ceva gen se ia cashflow-ul si se scade risk free rate si diverse riscuri
    2) Option pricing model valuation - daca ai un fel de google, ceva companie de R&D de medicamente sau alte tehnologii, unde riscul este mare, dar si posibilitatea de castig foarte mare

    Tu nu ai un google, deci ce cashflow-uri ziceai ca ai? In cati ani faci tu 1 milion de lei? Si care-s riscurile?

    Desigur ca orice valuation este complet subiectiv, diversele parti interesate o sa umfle sau o sa scada dupa interes, iar cum orice metodologie are multe variabile care-s cam arbitrare (gen cat plm e ala risk free rate si ce discountezi), e loc de facut din pix la greu, doar sa nu bata prea rau la ochi.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 March 2012

    Nu bre om. Scoti un pachet de actiuni la vinzare, oamenii ofera un pret si ala e.

    In Romania chestia se face la ora actuala cam asa : un prapadit (Bobby Voicu, Sorin Rusi, care-o fi) lamureste vre-un timuruc (Orlando Nicoara, am uitat cum il chema pe ala cu laptopnews) sa declare, el asa de capul lui, ca o platit X suma pentru o parte nespecificata din cutare proiect. Gen, monden.info 30k euro, laptopnews am uitat ce suma, dume de-astea. Absolut neauditat, iata ca s-a setat o valoare (chit ca nu a vazut nimeni banii aia, chit ca ambii au mintit si asa mai departe).

    In strainezia (si in Romania atunci cind un cetatean serios se nimereste pe-aici) chestia asta se face ca o bucata definita din proiect se scoate la licitatie, lumea liciteaza si aia e. Sper ca observi diferenta : nu se pune absolut nici un fel de problema de "subiectivitate" aici, cum nu se pune problema de absolut nici un fel de "facut din pix". Piata stabileste un pret.

  11. Pai bun, piata stabileste un pret. Daca piata e formata din niste maimute, ele o sa cumpere doar pentru ca sunt in piata. Ceva gen "A company for the carrying on of an undertaking of great advantage, but no one to know what it is".

    Cineva care nu e o maimuta o sa aplice un model, o sa se uite la cat dau restul maimutelor, o sa vada in cat timp o sa-si recupereze banii, daca vreodata, si o sa faca decizia de a cumpara, sau nu.

    Cat despre 0.1%, I kinda lol'd, dar macar iti face treaba cu evaluarea mai usoara, ca nu-ti pui speranta in dividende, la 0.0...% cat o sa aiba majoritatea :))

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 March 2012

    Mai, piata e sfinta. Nu exista ce zici tu, cu maimute, cu astea. Piata e ultimul arbitru, judecatile ei sunt definitive si obligatorii, nu exista dispute.

    Poti sa short, ma gindesc, daca doresti.

    Bitcoin accepta 8 zecimale.

  13. Prefer sa nu ma bag in dastea de ma rog la zeii entropiei. Si, 8 zecimale, da, dar as prefera ca castigurile mele sa fie ceva cu minim numere intregi, macar cat scot din depozitul de la banca :)

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 March 2012

    Mei... fiecare cu a ma-sii.

  15. pletzalcoatl`s avatar
    15
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Wednesday, 7 March 2012

    Gheorghe H. Derp lucreaza luna intreaga primeste 1700leu= 390.26042 EUR. Gheorghe H. Derp nu mananca sau nimic luna, depune totul la banca. Banca primeste dobanda 1.8%, inseamna 7.024687560 EUR adica in BTC 1.848601989. Dar este pe an, deci in luna Gheorghe H. Derp primeste 1.848601989/12=0.154050166 BTC dobanda la banca. Ce bine ca el nu are nevoie de zecimale pentru ca fara ele nici nu primeste nimic!

  16. Mda. Si hai sa ma lamuresc si cu asta, dupa aceea tac. Eu cumpar actiuni la compania respectiva, care se numeste sugestiv MPOE, de la options emporium. Mbun, de ce as face eu asta? Pana la urma, ce face compania asta, si ce cumpar eu cu banii aia? O bucata din ea, sigur, dar ce inseamna efectiv bucata aia? Ca sa ma autolamuresc in privinta asta, ma uit pe site, si vad acolo o interfata din care pot sa cumpar optiuni pe care le vinzi tu cu capitalul companiei, deci disting asa in mare urmatoarele chestii:

    1) Mijloace fixe necesare activitatii, care constau in resurse minimale pe un server si o fractiune din timpul tau si piarista si ce-oi mai avea. Valoarea actiunilor nu vad de ce ar creste daca o sa fie acelasi site pentru totdeauna, fara nici un fel de functionalitate noua, fara niste chestii gen marketing, business development, ca sa nici nu mai zic de produse noi, scopul limitat fiind sugerat chiar de catre nume "options emporium". De asemenea, nu-mi e foarte clar ce inseamna ca un 0.00..% din astea ar fi in "proprietatea" mea, ceea ce pana la urma ar trebui sa reprezinte majoritatea pretului actiunilor, dat fiind ca dividende nu prea avem.

    2) Capitalul rulat necesar activitatii, probabil locul unde o sa bagi majoritatea banilor obtinuti prin vanzare de actiuni. Cel putin stii ca banii pe care i-a dat lumea pe actiuni sunt acolo, deci teoretic in cel mai rau caz s-ar putea face o imparteala si recuperezi majoritatea banilor la o oarecare valoare, dar in practica tu pentru 99.9% al tau nu bagi o parte proportionala, deci pana la urma tot tu o sa iei practic toti banii la o imparteala. Dar trecand peste asta, mai interesant in cazul asta mi se pare profitul, care ar putea fi impartit doar prin dividende, iar cum astea sunt practic inexistente, este impartit in proportie de 99.9% la tine :) Poate bondurile alea sa fie mai avantajoase in sensul asta, dar nu m-am uitat.

    Deci in concluzie, nu inteleg care-i faza, de ce ar cumpara cineva actiuni in conditiile astea.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 March 2012

    Bun, da' tu intelegi cam ce-s optiunile, cum functioneaza ele, la ce servesc ele ?

    Adica, logic ca n-ai nici un motiv sa investesti intr-o afacere pe care n-o pricepi, nici nu vad de ce a-i face asa ceva. Pe de cealalta parte,

    CBOE‎ - CBOE Holdings, Inc (NASDAQ)‎
    27.17 +0.13‎ (0.48%‎)
    Open: 27.21 High: 27.27 Low: 26.80
    Volume: 505,661
    Avg Vol: 1,289,000
    Mkt Cap: 3.62B

    Acum, daca la momentu' asta constati ca pfoai frate, cum adica CBOE ce potriveala deja e clar ca nu ai habar de ce se discuta in propozitie si deci nici n-ai de ce investi.

    Daca te uiti putin la adresa chestiei e posibil sa-ti vina niste idei. $ 24 115.61 nu-s chiar de gasit in drum, nici chiar prin Romania cea foarte bogata (la nivelu' datului din gura, evidament). In tot cazul nu se pune problema de "imparteala", daca citesti cu o minima atentie prospectu' intelegi, cred. Vezi acolo la primul link.

  18. Cristian`s avatar
    18
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 7 March 2012

    Eu sunt mai prost de felul meu, așa că las specialiștii să-mi răspundă la întrebare. Dacă eu bag în clipa de față 100 BTC, iar Polimedia o să câștige în anul ce vine 24000 BTC, eu câți bani o să primesc? Meleoane, meleoane sau doar bani de o șaorma (cu de toate bineînțeles)?

  19. Ce adresa e aia? Nu ziceai ca actiuni s-au cumparat de 500E?

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 March 2012

    @Cristian Nu e clar, ca nu avem toate variabilele. Da' ca sa incercam un raspuns : daca tu bagi in IPO-ul urmator (care va fi anuntat pe 30, si se va incheia pe 6 Aprilie) 100 de BTC, iar numarul de actiuni oferite e egal cu precedentul (1 milion), si restul lumii baga tot cit o bagat tura trecuta (90 BTC) tu primesti deci ~550k actiuni. In aceasta situatie, daca Polimedia cistiga net 24`000 BTC pina la un termen oarecare tie iti revine din ei suma de 13.2 BTC.

    Alternativ, daca la IPO-ul respectiv se ofera 5 milioane de actiuni, si nimeni nu investeste in afara de tine, vei primi tot pachetul de 5 milioane de actiuni, si deci din cei 24`000 BTC iti vor reveni 120.

    Pe scurt dupa cum ti-o fi norocu'.

    @gheorghe E adresa emporiumului turcule. De ce nu citesti ? Pe bune acuma, skimming e ok pentru tipi foarte inteligenti, care au mai citit de o mie de ori texte similare. Daca e prima oara cind citesti ceva tip de text, de ce nu studiezi, cu creionul in mina ? Ca sa skimai prosteste, iti formezi numa' idei stupid-superficiale pe care pe urma te chinui sa le scoti ani de zile. Freud cum crezi c-o ajuns in starea trista in care se gaseste ? Fix asa, ca-i lipseste rabdarea si umilinta necesare ca sa inteleaga ca prima oara orice text se citeste cu creionu' in mina si cu dictionarul alaturi la nevoie.

  21. @MP: termen oarecare adică inclusiv o mie de ani?

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Thursday, 8 March 2012

    Pai cit dureaza sa faca MPOE 24`000 de BTC. O luna sau un mileniu, nu e clar.

  23. @Mircea Popescu Banuiam ca era adresa emporiumului, dar cum n-am reusit sa deslusesc meandrele interfetei si din cate stiam sunt mai multe adrese am zis sa confim. Plus ca n-ai zis explicit, ai zis "a chestiei" :)

    BTW, ce-i treaba asta cu al doilea IPO? Cum poate sa fie "initial" de 2 ori? Vinzi fata virgina (la pret de virgina, obviously) de 2 ori?

  24. Nijte hateri si invidiosi domle pe succesul altora.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Thursday, 8 March 2012

    @gheorghe Apai e numa' "ipo style". Din miliardu' de actiuni totale am vindut (in nume propriu) un milion la licitatie publica, si am de gind sa vind cite un pachet in fiecare luna. E o structura mai complicata, conspecteaza acolo numa' cu incredere.

    @Freud Salut domnu'. Cine pe cine si de ce ?

  26. Flaviu-Luchian`s avatar
    26
    Flaviu-Luchianinsigna de criptograf 
    Friday, 9 March 2012

    pai bine... sucesse maxime atunci! si s anu te opresti din blogareala dupa ce devii bogat ca 4iciu

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Friday, 9 March 2012

    Apai io am fost bogat si inainte sa ma apuc de blogareala, se vede treaba ca nu de aia depinde.

    Da' te inteleg, ca altfel e cam plin de fomisti "de succes".

  28. anonimosu`s avatar
    28
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Monday, 12 March 2012

    aproape 300 nu e rau,..

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Monday, 12 March 2012

    Mai este vreme, pina pe 30.

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 July 2012

    Asa ca chestie : tocmai ce m-am uitat si MPOE.ETF se tranzactioneaza la 1.1, adica o crestere de 1100%. In... patru luni.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.