Fetele bitcoin-ului, episodul III

Tuesday, 25 October, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mircea Popescu : Iti dai numele, ceva blog sau social media ? Sau preferi anonimitatea ?
nanotube : Pai avind in vedere ca numele mi-e prin toate repo-urile git, si pe prima pagina a blogului sf.net acum citeva saptamini e clar ca nu-mi prea iese asta cu anonimitatea. N-am blog si nu tin conturi de social media, cu exceptia citorva facute sa fie pe fb si diaspora.

Mircea Popescu : Bun. Deci, ce-i chestia asta #bitcoin-otc, in doua vorbe ?
Daniel Folkinshteyn : E un canal de irc, pe care functioneaza piata over the counter pentru bitcoini. Over the counter (OTC) e un termen de specialitate in finante, se gaseste explicat pe wikipedia sau in alte parti.

Mircea Popescu : Cum de te-ai apucat de asa ceva ?
Daniel Folkinshteyn : Pai "in zilele de demult" pe cind BTC se tranzactiona la citiva centi exista un singur canal irc dedicat, anume #bitcoin-dev. Tranzactiile si galagia deranjau developerii, asa ca m-am gindit ca n-ar strica un canal dedicat tranzactionarii, si asa s-a nascut -otc. La momentul respectiv era o acvitate destul de puternica de otc si pe forumuri, probabil inca mai este desi eu n-am mai intrat de mult. In tot cazul, extensia -otc a fost o miscare naturala.

Mircea Popescu : Just. Si cum ai ajuns amestecat in "zilele de demult" ?
Daniel Folkinshteyn : "Acum niste timp" am inceput sa contribui pe #sourceforge, am facut un robotel pentru canal (numit "gribble"), ceea ce m-a inclus intre developerii supybot. Mai tirziu, mizerydearia lucra la ceva robot in legatura cu bitcoinii, si a venit pe #supybot sa puna niste intrebari, dupa care mi-a oferit citiva bitcoini in semn de recunostinta. Mi-am instalat clientul de bitcoin si am primit primii bitcoini de la el. Restul a venit de la sine, heh.

Mircea Popescu : Ai minat dupa BTC vre-odata ?
Daniel Folkinshteyn : Pai am incercat la inceput, dar calculatorul meu principal era un Dell P4M mai vechi, si nu scotea productivitate (800khps) plus ca se incalzea, desktop-ul scotea jumatate si iarasi nu-i placea load constant, asa ca n-am minat cine stie ce. Am instalat bitcoind pe un VPS pe care-l aveam intr-o vreme, si-am minat intr-un pool cam o luna - am scos un BTC intreg de la slush :)

Mircea Popescu : Dar ai strins o groaza de bitcoini pe cind erau ieftini ?
Daniel Folkinshteyn : O groaza, nu, dar am citiva, mai ales din activitatea de tranzactionare pe otc la inceput si citeva achizitii prin mtgox, pe cind mtgox accepta Paypal. Ah, zile insorite.

Mircea Popescu : Si cum ii privesti ? Sunt o parte din retirement fundsi ? Sunt un fel de gold in ceva MMORPG care zac prin vre-un cont uitat ?
Daniel Folkinshteyn : Sa speram ca sunt o parte din retirement fund :) Desi, cu recentele evolutii ale pretului nu putem spune ca-s o parte chiar asa de insemnata haha. Totusi dupa parerea mea valuta are niste calitati foarte atractive si introduce un numar de eficiente, deci ii vad un viitor luminos pe termen lung.

Mircea Popescu : Dar din timpul pe care-l petreci lucrind la chestiiii, cam ce proportie merge catre chestii in legatura cu BTC ?
Daniel Folkinshteyn : Hmm... pai, in ultima vreme, cam tot. Desi in ultimele doua luni m-am concentrat in principal pe lucrarea de diploma si n-am mai scris prea mult cod.

Mircea Popescu : Da dependenta ?
Daniel Folkinshteyn : O da, si inca cum. Irc-ul in general da dependenta, amesteca-l cu BTC si e nenorocire.

Mircea Popescu : Ce-ai zice ca te atrage in principal ? Directia politica, sa-i spunem astfel ? Partea economica ? Cea tehnica ?
Daniel Folkinshteyn : O combinatie, cite putin din toate, ca sa fiu cinstit. Desi, fiind de specialitate finantist ma gindesc ca partea economica ar fi cam cea mai importanta. Dar sunt un fan al tehnologiei, si al comunitatii de libertarieni care s-au adunat in jurul ei. Dupa toate aparentele activitatea economica creste incet-incet - acum sunt mai multi comercianti care accepta BTC, mai multe solutii pentru ei, mai multe burse decit inainte, asa incit in afara de vre-o "catastrofa" cred ca BTC va fi pe crestere.

Mircea Popescu : Zi-mi putin despre comunitatea asta de libertarieni. Ce-i aia, de fapt ?
Daniel Folkinshteyn : Pai... te invit sa dai un ochi pe libertarianism la wikipedia :)

Mircea Popescu : Hehe corect.
Daniel Folkinshteyn : Pe scurt, filosofia libertariana propune micsorarea interventiilor guvernului in viata oamenilor, marindu-le libertatea.

Mircea Popescu : Ok, deci te gindesti ca mai devreme sau mai tirziu ceva guvern se va gasi sa isi bage nasul ?
Daniel Folkinshteyn : Intr-un fel deja si-l baga. Mtgox urmeaza legile msb/amliii, Fincen a iesit cu ceva reguli noi si smechere asupra a ceea ce ei numesc "stored value"iv despre care lumea nu s-a lamurit inca exact cam ce inseamna...

Mircea Popescu : Aha. Si cam ce impact zici ca va avea chestia asta ?
Daniel Folkinshteyn : Pai sa speram ca strict impactul de-a face frauda si spalarea banilor mai dificila.

Mircea Popescu : Dar cind zici ca BTC urmeaza legile contra spalarii banilor, la ce te referi exact ? Pot sa trimit 10`000 de BTC chiar acum, oricui doresc, ei valoreaza peste un dolar bucata, deci gata.
Daniel Folkinshteyn : Nu BTC urmeaza legile respective, ci mtgox.

Mircea Popescu : Ceea ce in practica e irelevant, nu ? Sigur, niste burse urmeaza legile, niste altele pot sa nu le urmeze.
Daniel Folkinshteyn : Depinde de cazul concret, dar in principiu ai dreptate, daca doresti sa eviti legea pur si simplu eviti mtgox si tratezi cu orice alta entitate care nu face raportari aml. Ce ziceam eu e ca urmind respectivele legi, mtgox se asigura impotriva unei eventuale incercari a guvernului de-a-i inchide.

Mircea Popescu : Deci am putea descrie situatia spunind ca BTC e de facto deasupra si in afara oricarei puteri legiuitoare, din Statele Unite sau de oriunde ?
Daniel Folkinshteyn : Pai nu neaparat. Daca vorbesti de evaziune fiscala de exeplu, daca cineva foloseste BTC pentru a nu-si plati impozitele si este auditat, va raspunde ca in orice alt caz.

Mircea Popescu : Evident, avind in vedere ca nu utilizatorul e in afara puterii legiuitoare, ci sistemul insusi.
Daniel Folkinshteyn : Sistemul insusi, protocolul p2p distribuit, codul si asa mai departe este intr-adevar, ca orice protocol p2p in afara oricarui control institutional, si nu-i practic posibil sa fie oprit. Dar a urmari utilizatori individuali care il folosesc pentru a incalca legea - asta e intotdeauna posibil. Deci pe scurt spus, cine isi inchipuie ca pur si simplu folosirea BTC il face imun in fata urmaririi penale e cam stupid.

Mircea Popescu : Corect. N-ar fi o asteptare rationala atunci ca guvernul, oricare guvern, sa-l interzica, pur si simplu pe principiul ca orice guvern vrea sa reprezinte orice chestie pe care n-o poate controla drept ilegala ?
Daniel Folkinshteyn : Din fericire, guvernul nu poate controla lucrurile pe care le reprezinta drept ilegale (a se vedea Raboiul cu Drogurile de exemplu).

Mircea Popescu : Asta-i adevarat, dar eu priveam partea nominala a lucrurilor mai degraba decit cea practica.
Daniel Folkinshteyn : Chiar si daca un subset al multimii guvernelor lumii decide sa se ia la trinta cu BTC legislativ, tot nu inseamna ca vor controla mare lucru, pe de-o parte, si cum sistemul e global un numar de guverne nu-i suficient pentru a-l ataca global.

Mircea Popescu : Bine. Ce ti-ai dori cel mai mult sa vezi in viitorul bitcoinilor ?
Daniel Folkinshteyn : A, simplu : mai multi oameni si mai multe afaceri care sa-i foloseasca. Vreau sa vad economia crescind pina in punctul in care avem cicluri economice complete bazate pe BTC, fara nici o conversie catre o alta valuta. Modul de-a indeplini acest vis e practic vorbind putina publicitate si constructia citorva afaceri cheie care sa usureze utilizarea BTC. In rest natura isi va urma cursul.

Mircea Popescu : Daca un utilizator obisnuit ar dori sa vada visul respectiv cu ochii, cam ce l-ai sfatui sa intreprinda ?
Daniel Folkinshteyn : Bitcoinii au avantaje practice indisputabile, asa ca incet-incet oamenii se vor prinde si uzul lor se va raspindi. In afara de asta, daca ai o afacere, si in special o afacere pe Internet, accepta BTC. Daca te pricepi la programare, poti ajuta cu dezvoltarea in numeroase proiecte, start-up-uri, eventual iti poti incepe propria afacere in jurul BTC. Daca te pricepi la comunicare fa putin piar. Practic vorbind, fa ce stii sau poti face si-ti face placere sa faci.

Mircea Popescu : Cool. Vrei sa spui ceva cititorilor in incheiere ?
Daniel Folkinshteyn : Hm, buna intrebare hehe. Ma gindesc : informati-va asupra BTC, discutati cu prietenii despre BTC si actionati prudent, atentie la escroci.

———
  1. Spre deosebire de romani, care-s unici in naivitatea lor printre cetatenii lumii, toata lumea isi stringe bani pentru pensie, in loc sa se culce pe o ureche, cu teoria ca "le va da statul" sub cap. []
  2. Hacking, in original. Faptul ca termenul nu are echivalent in limba romana spune multe. []
  3. Money Service Businesses/Anti-moneylaundering, adica un set de legi care guverneaza "institutiile de servicii financiare", indreptate teoretic impotriva spalarii banilor, pretextul sub care guvernele din toata lumea au acces neingradit la informatiile bancare ale oricui. []
  4. "Valoare inmagazinata", sa zicem. []
Category: Trilterviuri
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

4 Responses

  1. Lol asta-i cel mai bizar nume de L'ovreu de l-am auzit pana acum.

    Hai ca-i bine, asta nu-i anonisubsol, ie cu facultati.

  1. [...] romani de bitcoin Thursday, 05 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu [20:48] {nanotube} mircea_popescu well, i can grep my chanlog for 'has joined', and send you the resulting datafile. [...]

  2. [...] vreo patru mii de dolari si ceva peste noapte. La care moment, ca sa citez din discutia cu un cunoscut, Apr 16 08:42:10 {nanotube} hmm, that's a lot of sell orders :) must be someone with a lot of [...]

  3. [...] It was the simple and perfectly predictable result of uncaught exceptions IRL, which is to say : nanotube went travelling, as people are wont to do around the New Year. He was not wearing his Internet [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.