Engleza biz biz

Saturday, 13 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

[click pentru marire]

Click me!

Initial urma sa trag si-o tura de sublinieri in rosu dar am renuntat, inchipuiti-va ca fiecare rind e subliniat din cap in cap si gata inghetata.

    Bine, si ? Care-i marea chestie, pina la urma ? E plin internetul de greseli de exprimare, ce mare fis. Nu contest ca-i plin, ce-i drept, este, da' nu de greseli de-astea. Eu am ramas fascinat de subtilitatea greselilor colectate aici, sunt delicatese. Hai sa ne delectam.

    I. "Engleza.biz este un mod gratuit si un nou sistem de invatare"

    Enumeratia nu functioneaza. In limba romana se poate spune "un cutit si o foarfeca de ascutit" si se intelege ca atit cutitul cit si foarfeca au a fi ascutite. Dar constructia "un cutit mare si-o foarfeca mica de ascutit" nu mai functioneaza in acest fel, cutitul ramine pur si simplu mare si-atit, iara foarfeca devine mica si de ascutit. In exemplul dat, substantivul un mod, parte a numelui predicativ (este un mod) nu poate trai fara determinantul lui supin, si enumeratia distruge pur si simplu sensul frazei.

    II. "de invatare sa vorbesti limba engleza."

    Amestec formal-informal ucigas, in primul rind. Expresia canonica este "de invatare a limbii", ceea ce impiedica nuanta dorita de autor (a limbii, dar in primul rind al vorbirii). S-ar putea spune "de invatare a englezei orale", ceea ce e mai sanatos in romaneste dar tot se abate (pentru ca nu vom invata neaparat argou, de exemplu, asa cum sintagma tinde sa sugereze) sau "a pronuntiei" ceea ce e in continuare inexact. Pe scurt, problema e cauzata de-o incapacitate de-a dreptul a limbii romane de-a exprima ce incearca autorul (evident strain) sa exprime. Interesant, nu-i asa ?

    III. "Programul contine lectii care sa acorde"

    "Programul contine" e descriptiv, "sa acorde" e prescriptiv. Programul nu poate sa contina ceea ce ar trebui sa contina, contrastul e ilariant.

    IV. "o atentie deosebita pentru a pronunta"

    Limba romana nu functioneaza asa, si in mod interesant, nici limba engleza nu functioneaza asa. Literalmente in englezeste constructia echivalenta ar fi "particular attention to pronounce", ceea ce-i impropriu si neintilnit, in practica se foloseste "to pronouncing" sau "to prononciation", ambele traducindu-se in romaneste corect, "pronuntiei". Autorul pare sa confunde doua sensuri perfect disjuncte ale lui "to" in limba engleza.

    V. "cele mai comune expresii a limbii engleze"

    Expresii ale limbii engleze. Trist, iata ca avem si-o eroare de-asta banala si comuna in supa de eterate complificatii de pina acum.

    VI. "De ce Engleza.biz este necesara?"

    Topica improprie limbii romane, care spre deosebire de engleza (si galeza :p) nu utilizeaza inversia interogativa.

    VII. "au avut probleme de invatare sa vorbeasca in trecut in mod incorect"

    Aparent incercau sa invete sa vorbeasca in mod incorect, ceea ce le-a cauzat dificultati ? Sau dimpotriva, au avut probleme in trecut incorect, datorita de exemplu incompetentei lui Emil Boc ? Mister.

    Chestia continua asa pe multe pagini, chit ca eu m-am plictisit deja. In incheiere, ce pot sa va urez decit traditionalul "Invata sa ai succes cu noi e mult mai simplu.."

    Sa fiti loviti! (nu panicati, vine din limba engleza.)

    Category: Meta psihoza
    Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

    9 Responses

    1. mie VI imi place si uneori o folosesc si eu ... mai ales cand il imit pe master Yoda! :))

    2. Mircea Popescu`s avatar
      2
      Mircea Popescu 
      Saturday, 13 November 2010

      DaYo.

    3. Sistemel de gen sunt in general sortite esecului, dar sunt tare curios cum arata modulele lor fenomenale.

    4. Mircea Popescu`s avatar
      4
      Mircea Popescu 
      Saturday, 13 November 2010

      Si eu pot zice ca-s intr-o oarecare masura curios, da' totusi nu chiar atit de curios cit sa le cumpar.

    5. @krossfire: Se spune/scrie „sistemele”, nu „sistemel”.

    6. realizezi ca tocmai ai lovit intr-o typo?

    7. Mircea Popescu`s avatar
      7
      Mircea Popescu 
      Sunday, 14 November 2010

      Pai nu-i prima oara. Fiecare are nevoie de niste preocupari pe lume, ma gindesc, putea fi mai rau.

    8. @Mircea ai perfecta dreptate in ceea ce priveste exprimarea folosita in site. Am facut cateva modificari ... Trebuie sa-ti spun un lucru pe care poate il cunosti poate nu .
      In prima fraza a unui site (Ce este Engleza.biz?

      Engleza.biz este un mod gratuit si un nou sistem de invatare sa vorbesti limba engleza. Programul contine lectii care sa acorde o atentie deosebita pentru a pronunta corect limba engleza.) am incercat sa folosesc cat mai multe cuvinte cheie , pentru o pozitionare cat mai buna in google .
      -(engleza.biz) foloseste si numele siteului si cuvantu cheie principal (engleza)
      -gratuit este alt cuvant cheie
      -vorbesti limba engleza
      -limba engleza
      O simpla cautare in google dupa oricare cuvant sau combinatie de cuvinte folosite (engleza,limba engleza,engleza gratuit,vorbesti limba engleza,cursuri engleza,etc) Iti va arata ca siteul apare primul in Google.
      Am incercat sa fac o optimizare cat mai buna pentru motoarele de cautare , nu m-am axat intr-adevar si pe sensul optim de exprimare.
      Sunt mai multe elemente de (SEO) pe care le-am folosit pentru optimizare in detrimentul "exprimarii corecte" sensul alambicat nu l-am ales intamplator.
      Exista greseli desigur care pot fi remediate.
      Vad ca numai de critici am parte, despre faptul ca pe acest site se afla lectii gratuite cu sutele ,la care am muncit apoape 6 luni nu mai spui nimic.
      Faptul ca este cel mai bogat site din Romania in continutul audio ,care ofera publicului sute de lectii audio gratuite , nu mai zici nimic.
      Am sa tin seama si am sa incerc sa remediez ce pot .
      Cu stima Cristian

    9. Mircea Popescu`s avatar
      9
      Mircea Popescu 
      Thursday, 14 April 2011

      Bun, ai incercat sa folosesti cit mai multe cuvinte cheie, pentru o pozitionare cit mai buna in Google. Si la ce ti-a servit ? Te-ai pozitionat "cit mai bine" in Google, te-au vazut o suta de oameni din care o parte s-au scarpinat in cap, si eu te-am pus la feliator si te-am taiat felii. A meritat ? Daca nu te pozitionai "cit mai bine in Google" probabil ca nu te gaseam niciodata. Sau cu alte cuvinte, e bine sa te pozitionezi cit mai bine in Google cu chestii care si merita citite, daca ajungi pozitionat foarte bine cu nonsens ai aruncat copilul din albie odata cu apa, ma-ntelegi cum zic ?

      Ca subsidiar, e falsa teoria asta cu cuvintelecheiepozitionatingoogle, da-n fine.

      E bine c-ai muncit, in sensul capacitatii de munca. E rau c-ai muncit fara management, ca pina la urma asta diferentiaza munca de efort : calitatea managementului. Practic tu esti in pozitia unuia care a sapat doua saptamini un sant, dupa care l-a acoperit, dupa care iarasi si iarasi. Iata c-a trecut un an si... numai de critici are parte. Pai normal. Tre' sa faci ceva util, nu doar sa asuzi, si pe Pamint ca si pe Internet.

      Da' nu-mi fac asa mari probleme pentru tine, dat fiind ca esti tinar si pina esti tinar e mai important sa vrei sa muncesti decit sa stii ce si cum sa muncesti.

    Add your cents! »
      If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.