Din ciudateniile viitorului

Friday, 22 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Epocile istorice se incheie de indata ce populatia devine nonguvernabila pe baza sistemului sociopolitic existent. Chestia asta nu-i un semn intrinsec de slabiciune sau disfunctionalitate a respectivului sistem, el este in continuare la fel de slab si disfunctional cum fusese dintotdeauna. Ce se schimba este insa inclinatia oamenilor de-a ii tolera slabiciunile si disfunctionalitatile.

Ca atare, din punctul de vedere al practicienilor - diversii birocrati si agenti ai guvernarii - "nu s-a schimbat nimic" si "totul este in ordine". Intr-adevar, ei au dreptate, nu-i ca si cum s-a defectat, rupt, spart ori stricat ceva in interiorul sistemului a carui aplicare compune toata viata lor. Ci pur si simplu contextul general in care evolueaza respectivul sistem s-a schimbat, si cu asta... adio. E falsa presupunerea ca oamenii vor astepta aparitia unui nou sistem, si ca securitatea celui vechi poate fi atunci obtinuta pe cai fraudulente, impiedicind de exemplu "aparitia de noi sisteme" care sa faca concurenta, sau prin alte procedee de-astea de marketing. Pe linga faptul ca marketing-ul nu functioneaza ca atare (cel putin nu mai mult decit vrajitoria), nici macar abordarea n-are sorti de izbinda asa cum e formulata : oamenii nu-s femei, si ca atare n-au nevoie de o alternativa noua pentru a o abandona pe cea veche. Pur si simplu au nevoie sa se hotarasca ei indesine ca-s satui pina-n git, dupa care cum era expresia... "e barbat, si-a pus palaria-n cap si-a plecat". Asta-i tristetea in orice civilizatie, ca statu-i mereu femeia in relatie.

Revenind la ale noastre, voi sa va atrag atentia pe doua chestii interesante. Nu le-am descoperit eu pe ambele, ci-mi fu atrasa atentia la rindul meu de catre utilizatori* asupra unuia. Dar nu vom incepe cu el.

1. SilkRoad (al carui server e down de vreo doua zile) e o piata anonima. Deci, intri acolo cu un nume arbitrar ales, cumperi sau vinzi, primesti sau platesti banii si gata. Nimeni nu stie cine esti.

Da, trageti aer in piept.

Chestia asta e complet revolutionara, adica : 1) statul nu mai are cum sa se asigure ca primeste impozite, altele decit cele pe consum (TVA etc) ; 2) statul nu mai are cum sa controleze distributia de bunuri (mentinind de exemplu o lista de bunuri interzise la vinzare, urmarind tranzactiile cu bunuri anumite etc) afara de cazul ca introduce controale sistematice direct la interfata cu utilizatorul, chestie de care nu-i inca in stare.

Cum este posibil ?!?

2. Bitcoin e un sistem foarte inteligent construit de-a mentine o valuta in baza unui sistem P2P. Da, iata unde s-a ajuns, chestiile alea pe care "se furau filme" si care "nu au nici un fel de utilitate serioasa" plus ca "numa' hackerii sau luzerii stau acolo" au devenit platforma si sursa principalului atac la ordinea sociala curenta. Un atac care n-are sorti de izbinda pentru motivul simplu c-a reusit deja. Imi pare rau sa va spun, dar ceea ce considerati dumneavoastra ca fiind "ordinea lucrurilor", chestia aia atit de profund integrata gindirii dvs. incit nici macar n-o mai simtiti, precum peste apa, chestia aia... pai chestia aia a murit. Cindva anul trecut, abia azi am aflat si eu. Asta este, patasti.

M-am documentat putin de curiozitate, matematica pe care se bazeaza ideea e solida si va tine. Sigur, printr-un efort politic concentrat se poate "interzice" Bitcoin, serviciul anumit. Chestia asta va functiona in practica la fel de bine precit ar fi functionat o ipotetica interdictie politica asupra avionului, televizorului sau PC-ului sau implanturilor cu silicon, si fix atit de bine precit au chiar functionat interdictiile asupra manipularilor genetice scl.

Fara a intra aici intr-o discutie prea stiintifica (de care-s perfect dispus la comentarii, daca-s curiosi), din punctul de vedere al utilizatorului Bitcoin inseamna posibilitatea de a iti crea un cont singur. Stiti cum Agentiile de Turism erau institutiile alea singure capabile sa-ti dea bilete unde aveai tu chef sa mergi, si limitindu-le oferta la Herculane Bai de exemplu statul putea efectiv limita destinatiile de vacanta ale populatiei ? Mnoa, dupa care a aparut Expedia si zisele agentii s-au transformat intr-un soi de birouri de ajutat retarzii, merg acolo babutele care nu-si stiu porni singure calculatoru' sa le citeasca fata din Expedia in agentie si sa le ia bilete ? Ei, exact la fel si cu bitcoin-ul, oamenii isi pot face conturi bancare singuri si pe puterea lor, reducind bancile la utilitatea relativa a agentiilor de turism. Si nici un "avem nevoie de un buletin, copie dupa nistiuce si nustiucum", dat fiind ca... adica ma rog, daca doriti sa va cautati singur de buletin poftiti cu incredere, n-are nimeni nici o treaba. Tocmai asta-i marea chestie : n-are nimeni nici o treaba.

Tranzactiile nu sunt anonime, si nu sunt nici secrete, in fapt ca parte a functionarii normale a sistemului toti utilizatorii primesc lista cu tranzactiile tuturor (sau fragmente din ea), pe care le verifica si astfel le confirma. Tranzactiile, ca si conturile, sunt insa pseudonime, adica nu-i posibil pentru cineva sa afle cine controleaza un cont anumit sau dispune o anumita tranzactie, in afara de cazul ca zice ala.

Uite de exemplu, va zic eu : 1JPvucRfu3ZzEvfBUQTJwsxMrZjeTqD6zR. Asta-s eu.

Daca doriti sa cumparati (nu sa vindeti, inca gata, m-am capitalizat, se accepta si vinzari si cumparari) ori karme pentru fain, ori credite pentru citit Trilema, puteti trimite orice suma arbitrara de bcoin la adresa ceea. Daca trimiteti simultan si-un email in care sa-mi spuneti adresa de la care ati trimis (simultan inseamna < 5 minute sau asa ceva) veti primi respectivele valori direct. Eu voi verifica cursul, voi socoti cam cit va revine (de ex, primit 10 bcoin, la un curs mediu de 9,35 euro cit iese la momentul la care ma uit eu pe cele 3-4 burse unde se coteaza inseamna 9350 karme) si gata.

Sa pasim in viitor fara a privi inapoi, zic. Oricum nu-i nimic acolo.

---------
*

Apropo de jocuri multiplayer și economie, sunt curios ce părere ai despre bitcoin (îndrăznesc să zic că momentan nu-i mai mult decât un joc și poate nici n-o să ajungă ma mult), mai ales acum că mi se pare că i-a cam trecut hype-ul.

via Lucian, mentiuni sporadice inainte via gheorghe, vorba ceea, m-au facut baietii la piar cum scrie la carte.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

90 Responses

  1. Era o poveste prin media acum cateva luni cu unul din fondatori sau fast adopterii bitcoin la care i-au hackuit contul si si-a pierdut toti bitcoinii (era ceva suma mare acolo). imi pare ca sistemul are oarecare limitari chiar daca ideea nu-i neaparat rea.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Fast adopteri, 25,000 bcoin ~ 250k euro. Sursa.

    Eu nu cred ca-i o limitare de sistem. De fapt, nici macar pagubitul nu crede asta :

    You're right this can only be blamed on me. I am the flaw with bitcoin, but let's be honest the wallet should be encrypted. The developers should've put a very very high priority on this the moment bitcoin went over $1. They knew that this was bound to happen and someone is going to get hurt and if they taken preventative measures early this could've never happened. Now that's one side of the coin, the other side is that I'm an idiot for keeping a wallet.dat file with so much money on my day to day machine - especially one running windows.

    I'd at least like to know who took them or find out how.

  3. Mihai B`s avatar
    3
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 22 July 2011

    mno, asa se ne ajute dumnezeu! ;)

    btw, citeam despre chestii ca si cele de aici prin: the end of money and the future of civilization by thomas greco jr.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Io n-am citit, da' cred. Pina la urma, pe Trilema se discuta indeobste banalitati, nici asta nu-i altceva.

  5. Hipsterilor`s avatar
    5
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    eu nu inteleg de unde a aparut mania asta cu anonim, monezi noi si etc.
    din cate am inteles, bitcoin a plecat din ceva japonia, deci traiasca desenele animate.

    in orice caz cel mai interesant lucru la care a ajuns bitcoin-ul pana acuma e asta http://bitbills.com/order.html

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Interesant, dat fiind ca tu semnezi "anonim".

  7. Hipsterilor`s avatar
    7
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    cred ca daca realizezi ca tu comanzi ceva paravion or similar din SUA o firma va procesa pana la urma o adresa si un nume la care sa livreze, nu?! chit ca ai facut tu transferul anonim in bitcoin.

    oricum, ma mir cum de nu a devenit o religie gen scientology. mai lipseste un papusar sa traga niste ate, Anonimul pentru mase.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Cred ca realizezi ca eu comand intr-o zi medie mai multe chestii decit vei comanda tu pina mori, si probabil de pe mai multe continente decit vei ajunge sa vezi. Sau sper ca realizezi.

  9. Hipsterilor`s avatar
    9
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    dadice schimbi tu subiectul burghez arogant, ca vorbeam de cu totul altceva.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Lol pai tu vorbeai de cu totul altceva.

    Ideea nu-i sa obtii un mod de-a efectua tranzactii ilegale. Ideea-i sa obtii un mod in care singurul control asupra chestiunii ca daca faci tranzactii ilegale sau ba se afla in mina ta. Folosind un exemplu rutier : ideea nu-i sa depasesti viteza legala, ideea-i sa scoti toate porcariile alea de speedbumps, care te scutura indiferent.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    PS. Hi sturles!

  12. Hipsterilor`s avatar
    12
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    who the fuck, wtf.

  13. O chestie interesanta mi se pare namecoin: http://www.bluishcoder.co.nz/2011/05/12/namecoin-a-dns-alternative-based-on-bitcoin.html

    E bazat pe sistemul si codul bitcoin, doar ca folosesti banii sa-ti inregistrezi, reinnoiesti, updatezi si transferi nume de domeniu. Oricine poate sa ruleze un server care-si updateaza in mod constant baza de date de la celelalte noduri si raspunde la query-uri, eventual si-un gateway catre DNS-ul standard, deci in masura in care ai incredere in providerul resolverului pe care ti-l configurezi pe computer, e secure.

    Astfel e practic un fel de registru descentralizat de domenii. Pe hartie suna bine, dar nu stiu daca modelul economic poate sa asigure echilibrul. Cel mai mare risc ar fi sa vina unu sa mineze coinuri cu multa putere de procesare si sa creasca dificultatea, astfel incat toti sa fie nevoiti sa cumpere de la el la suprapret. Pe termen lung oricum nu tine, ca tre sa bagi putere de procesare constant pentru totdeauna, altfel scade dificultatea, dar poti sa cauzezi probleme pe termen scurt.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Pe chestia cu minatul codurilor cu multa putere de procesare : deja discutam de FOARTE MULTA putere de procesare. Cam la nivelul miliardelor de bogoMips asa. Sistemul ca atare e stabil in fata unui atac care nu dispune de mai multa putere de procesare decit sistemul insusi.

    Chestia cu dns-urile e importanta in urmatorul sens : ala-i singurul echivalent propriu al "impozitului" pe internet, si definitia monedei e "chestia in care se pot plati impozite". Ca atare, e un mare pas inainte.

    A, si ps, o chestie interesanta : http://forum.bitcoin.org/index.php?topic=9300

  15. Hipsterilor`s avatar
    15
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    mnoa intrerup teoria economiei de subsol cu cugetarile unui tanar dement de si-a luat creierii http://web.archive.org/web/20070911215341/http://de.indymedia.org/2006/11/162651.shtml

    am ris.

  16. Interesant. Imi place ca fiind totul public ai mai multa transparenta decat la o valuta obisnuita, deci mai multe informatii despre piata. Nici cei mai smecheri dintre bancile de investitii nu cred ca ar avea cum sa aiba atatea informatii despre masa monetara a valutelor clasice.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    @Hipsterilor Plin de de-astia.

    @gheorghe Cert.

    Adevarul este ca modelul asta, al valutei bazata pe set distribuit de chei criptografice e mai bun decit alternativa clasica pentru absolut toata lumea, de la specialisti pina la utilizatori. Sigur, scoate centralismul din ecuatie, da' pina la urma asta-i irelevant.

  18. Hipsterilor`s avatar
    18
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    oricum n-am inteles daca ai dat-o in bitcoin acuma pentru a atrage vizite sau whatever, da' aici nici nu s-a auzit de asa ceva.

  19. Hipsterilor`s avatar
    19
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    *aici in romania

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Lol asta cu atrasu' de vizite e monumentala.

    Citam de pe #bitcoin-otc-foyer :

    [19:36] <n00b-n00b> how popular is bitcoin in Romania?
    [19:37] <mircea_popescu> i would say i currently own the most bitcoin of anyone in the country

  21. Hipsterilor`s avatar
    21
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    herp. si ma rog cat cumparasi?

    meh, eu instalasem un script ajax de minat, pe blogul ala de il vizitau cam 3 gigei la o saptamana, si intro luna cam asta-i rezultatul

    Welcome, D. H. Balance: 0.00081506 BTC

    19 iun - 7 iul.

    presupun ca daca aveam si eu vreo 50-100 vizite zilnic, cam tot de 50-100 ori era marit si rezultatul ala.

    cata inutilitate. totusi vantajul e ca nu tu consumi curentul, ci cei care iti viziteaza pagina.

    http://www.bitcoinplus.com/miner/embeddable

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Mei, minatul nu e o indeletnicire adecvata procesoarelor. Vezi aici ca se explica pe larg ideea.

  23. Hipsterilor`s avatar
    23
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    pfoai esti deja iexpert. Mirshea a lu' Beetcoinu'.

  24. Lol, cum sa-ti pui script de minat in javascript pe site, e cea mai stupida inventie ever. Cred ca daca-l instalezi pe homepage-ul google si tot nu faci de-o shaorma intr-o zi din moment ce toata lumea mineaza cu GPU-uri.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    @Hipsterilor Pai m-am apucat de citit. Adevaru-i ca mi-a facut excelenta impresie.

    @gheorghe E si tinar.

  26. Hipsterilor`s avatar
    26
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    defapt pus pe pagina de google cam faci de o saorma pe milisecunda, dar whatever.

    @mp : hater pana acum 5 minute noob.

  27. anonimosu`s avatar
    27
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Friday, 22 July 2011

    http://bitcoinx.com/profit/index.php pentru mineri si ucenici-mineri.

  28. Eu am inteles ca tre sa rulezi ceva pe CPU/GPU ca sa faci bitcoi . da n-am priceput de nicaieri daca ce rulezi are vreo utilitate si pentru cine?

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    @Hipsterilor Nu faci buei. In primul rind ca procesarea necesara e cuantificata, tre' sa calculezi minim un hash. Asta dureaza in cazul ideal vreo 3000 de operatii, daca mai adaugam si overheadurile de la js etc poti probabil exclude pe toti aia care stau mai putin de vreo doua-trei secunde. Dupa aia, din cele milioane ramase, daca ai norocu' sa-si calculeze in medie fiecare cite doua hash-uri inseamna ca vei avea ce sa zic, o suta de milioane de hash-uri ? Adica fix cam ce face o placa video decenta in... zece minute. Pfoai, profit!!!

    Later update : direct de la botu' lupului in direct "The average time to generate a block at 300000 Khps, given current difficulty of 1690906.2047244 , is 40 weeks, 0 days, 4 hours, 25 minutes, and 56 seconds"

    @anonimosu Am socotit de curiozitate, as putea cistiga vreo doi dolari pe zi. Adica mai mult decit cistiga blogerii din bloging. Aia care cistiga, cacare nunu.

    @Dr.A Sistemul se compune dintr-o baza de date de hash-uri distribuita, si-ul algoritm care verifica tranzactiile pe baza de compuneri functionale. Calculele respective acopera universul posibilitatilor, alegind astfel "cel mai coerent" drum posibil al compunerilor functionale.

    Ca atare, puterea de calcul e utila, si anume pentru toti participantii la sistem, ca din ea rezulta taria constructiei (in particular, un atac ar avea succes daca atacantul dispune de mai multa putere de calcul decit intreaga retea).

    Altfel, utilitatea principala e ca poti cumpara, vinde si tranzactiona unitatile celea, bitcoinii. Ca orice valuta, de altfel.

  30. Zici ca daca se opresc toti minerii dispar si banii ?

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Pai nu dispar banii, dar nu se mai pot procesa tranzactii noi, ceea ce-ar fi cam tot acolo.

    Sistemul ingaduie sa adaugi o taxa de tranzactie (arbitrar setata, cit doresti, daca doresti) care se plateste minerilor ce proceseaza block-ul ce include tranzactia respectiva (pe linga care mai exista 50 de bitcoini creati din neant la fiecare bloc, de unde si vine numele de "miner", ca ar fi adica aurul din pamint). In principiu daca nu mai calculeaza nimeni un block se vor tot aduna tranzactii, pina cind devine foarte rentabil sa-l calculezi.

  32. @Dr.A Nu dispar banii, dar nu se mai proceseaza tranzactii, ceea ce e de fapt cam acelasi lucru, dar daca se apuca un singur suflet ratacit de minat le proceseaza el pe toate.

    In orice caz, din ce-am inteles eu, daca reusesti totusi sa strangi destula putere de procesare incat sa depasesti reteaua cu 50%+1, nu poti decat sa faci double spend cu banii pe care-i ai in proprietate, deci o paguba foarte mica comparativ cu resursele necesare, castigi mai mult daca minezi cu puterea aia de procesare.

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    @gheorghe De fapt daca depasesti 50% poti sa faci double spend cu banii, da' poti nu in sensul ca poti daca vrei, ci poti in sensul ca e posibil sa poti, daca ai noroc. Poisson. In schimb daca depasesti 100% din puterea retelei poti sa-i refaci istoria, intr-un interval finit de timp, ceea ce ar reveni la a rescris tranzactiile tuturor.

  34. anonimosu`s avatar
    34
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Friday, 22 July 2011

    “The average time to generate a block at 300000 Khps, given current difficulty of 1690906.2047244 , is 40 weeks, 0 days, 4 hours, 25 minutes, and 56 seconds” inseamna ca in medie un block = 24,192,000 secunde * 300,000,000 hashuri = 7.2e15 hashuri pentru 50-100 de tranzactii am vazut ca se fac per block. Nu e cam ineficient?

  35. Hipsterilor`s avatar
    35
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    e scriptul tampit ca am incercat sa bag cat bitcoin ar veni la hardware in valoare de 1 m milion de dolari, pentru cateva mii de useri la un loc. da ies cu mii de dolari pe minus ca profit.

    deh, nu ma refer la hardware-ul meu, eu google as scoate profit din cei care imi acceseaza site-ul ,rahat de script.

    @dr.a : e ca monopoly. peste 20 de ani trece si moda.

  36. Mircea Popescu`s avatar
    36
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    @anonimosu "Security is an inverse function of convenience". Este.

    @Hipsterilor Depinde in mare parte de curent. Ce numere ai pus ?

  37. Hipsterilor`s avatar
    37
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    am schimbat, degeaba, calculeaza profit si in functie de banii cheltuiti pe hardware,chiar si cu zero client. lmao imi zice ca am paguba de 999.996 usd, gen. fail.

  38. Ion de la raion`s avatar
    38
    Ion de la raion 
    Friday, 22 July 2011

    http://digbtc.com/ Dupa cum se vede cam 10-20 de minute dureaza un block. Deci nu e asa de mult.

  39. Mihai B`s avatar
    39
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 23 July 2011

    cre' ca intru si eu la blockuri si ce-i pe acolo. suna tentant. tre quad core-uri si din alea? :))

  40. Mircea Popescu`s avatar
    40
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 July 2011

    @Hipsterilor Buei, vorbeste lamurit. Ce date ai scris sa-ti iasa ce zici ca ti-o iesit ?

    @Ion de la raion Iti dai seama cit amar de putere de procesare au dintr-o data, daca treaba a 40 de saptamini se face in 20 de minute. 20kx

    @Mihai B Cica placile video sunt baza, vezi comm #22.

  41. Mihai B`s avatar
    41
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 23 July 2011

    in cluj am una mainstream. pe laptop acasa nu am insa decat onboard. :(

  42. Mircea Popescu`s avatar
    42
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 July 2011

    Ati 5850 pare cea mai buna ca eficienta. Si-asa voiam sa-mi iau ceva placa video mai noua, sa ma pot juca Wesnoth in liniste...

  43. Hipsterilor`s avatar
    43
    Hipsterilor 
    Saturday, 23 July 2011

    mai bine ai juca Age of Empires 2 sau Empire Earth, chit ca sunt propietare, vechi de vreo 10-15 ani. Au o grafica mai buna decat rahatul ala open source si cam aceleasi cerinte de sistem, pc anii 90.

  44. Hipsterilor`s avatar
    44
    Hipsterilor 
    Saturday, 23 July 2011

    auzi ghg http://www.amazon.com/Epic-Win-4chan%C2%92s-Army-Conquered/dp/1590207106

  45. Mircea Popescu`s avatar
    45
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 July 2011

    Update : se accepta si vinzari si cumparari de karma pe bitcoins.

  46. anonimosu`s avatar
    46
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Saturday, 23 July 2011

    http://forum.bitcoin.org/?topic=6169.msg91881#msg91881 10GHps+

  47. Mircea Popescu`s avatar
    47
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 July 2011

    Thats noffin'. Anonymous being humiliated :D

  48. Evelina`s avatar
    48
    Evelina 
    Saturday, 23 July 2011

    Trist, mi-am epuizat articolele pe ziua de azi...

  49. Aia nu-s anonimosi, doar un retarg care s-a gandit ca poate sa faca un ban cinstit. A facut 4 BTC cu un post pe forum + facut o poza in paint :)

  50. Mircea Popescu`s avatar
    50
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 July 2011

    @Evelina Pai eu asa ma gindesc ca daca ai gasit un blog care te-a interesat cit sa citesti 7 articole nu are cum fi trist. Ce poate fi trist, eventual, e sa nu-ti permiti sa le citesti si pe restu', da' cu un job sau ceva se rezolva.

    @gheorghe Mei, pare rau : argumentu' "aia nu-s anon" nu poate sa tina. Cind eu semnez ca-s MP argumentul ca X nu-i MP e valid, da' cind ei insista ca "n-au identitate", ca alegere filosofica scl atunci orice afirmatie ca o entitate care se identifica cu ei n-ar fi ei e deplasata. Este exact ei.

    Si asta-i chiar si motivul pentru care anonimitatea e o prostie : ala a facut 4bc in schimbul serviciului de a-si bate joc de anon pe forumul bc. Ai vazut ce s-a distrat lumea ? Mnoa, e destul de clar cine e sub si cine-i deasupra.

  51. Hipsterilor`s avatar
    51
    Hipsterilor 
    Saturday, 23 July 2011

    da, cu blowjob.

    cum se mai vinde mobila?

  52. Mihai B`s avatar
    52
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 23 July 2011

    sefilor, eu am una office, mai exact HIS ATI Radeon HD 5450 Silence. asa-i ca nu-i buna de nimic. nu ca nu m-am uitat pe en.bitcoin.it/wiki/Mining_hardware_comparison dar parca vreau sa imi confirmati, sa sufar si mai tare. :(

  53. Mircea Popescu`s avatar
    53
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 July 2011

    5850 ar fi fost buna. Mai adauga-i si tu un 4 acolo.

  54. anonimosu`s avatar
    54
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Saturday, 23 July 2011

    Mihai- nici macar nu e trecuta acolo, poti fi primul care o masoara

  55. @Mircea Popescu Pai si-atunci cum se face ca au picat de fraieri doar 2 gigei? Bine, tot demersul nu are nici un sens, adica, chiar sa fie pe bune, daca cineva a gasit o gaura in sistem, de ce l-ar mai folosi cineva? De ce sa-i dai 2 monezi lu anonymous pentru totdeauna cand daca sistemul are o vulnerabilitate ar putea teoretic s-o exploateze oricine o descopera. In fine.

    Anonymous este de fapt o idee, niste principii, etc. orice anonim care apare subit si face ceva in conformitate cu principiile alea mai mult sau mai putin bine cunoscute este un reprezentant al lor. Pe cand daca apare un anonim oarecare si face orice altceva, in cazul asta ceva diametral opus si irational, nu va beneficia de credibilitatea pe care o are grupul.

  56. Mihai B`s avatar
    56
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 23 July 2011

    e trecuta, mey. :( folositi si voi ctr+f si 5450 si iti vedea.

  57. Mihai B`s avatar
    57
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 23 July 2011

    5850 e cea mai sefa, pret/performante. am un prieten care detine. dar el nu stie de bitcoins si din astea. oricum nici nu o sa afle prea curand. :D

  58. Mircea Popescu`s avatar
    58
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 July 2011

    @gheorghe N-as zice ca or picat de fraieri, as zice ca fac misto.

    What moron sent 2 BTC?

    Lol, if I was setting up a troll like this, I would SO have several accounts of BTC from which to send 2 BTC to the troll account every day, just to make everyone madder.

    Da' este ce zici tu apropo de principii etc. Io doar bagam umpic bota prin gard is all.

    @Mihai B E trecuta in sensul ca exista, da' la Mhps n-are valoare, deci nu se cunoaste. Deci in sensul asta nu e trecuta.

    Si de ce sa nu afle ?

  59. Mihai B`s avatar
    59
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 23 July 2011

    @MP

    evident ca din sensul ca nu-i spun eu. daca vrei sa cunosti mai multe, e unul, mircea popescu care o scris la el pe blog, "revolutia e acum!". eu as adauga, dar s-o afle cat mai putini. :D

    ha da, nu e masurata si nici note nu-s trecute in dreptul dansei.

  60. Mircea Popescu`s avatar
    60
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 July 2011

    Ahahaha pai de ce sa nu-i spui buei monument de romanitate si capravecinism ce esti tu :D

  61. Mihai B`s avatar
    61
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 23 July 2011

    mai, eu niciodata nu am fost de acord cu sintagma: "sa moara si capra vecinului", da amu, macar o vaca tot sa ii moara acolo... :D

  62. Mircea Popescu`s avatar
    62
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 July 2011

    Lol, corect, vad ca ai instrumentaru' complet, "io niciodata nu am fost de acord mai putin atunci cind am facut, da-n rest niciodata!"

  63. Hipsterilor`s avatar
    63
    Hipsterilor 
    Saturday, 23 July 2011

    deci interesant ca studiu sociologic imediat mirshea a bat pe blog bitcoinu ca dupaia sa zica ca da, io am fost primu' blogger din romania, paralel omul interesat doar de linux care nu cere cine stie ce hardware devine guru ATi.

    mda, deci interesant.

  64. Hipsterilor`s avatar
    64
    Hipsterilor 
    Saturday, 23 July 2011

    too lazy to type address manually

    bha ha ha ha self-owned la fake-ul cu anonymous.

  65. Mircea Popescu`s avatar
    65
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 July 2011

    Io am zis ca am cei mai multi coini din Romania, ceea ce precit imi pot da seama e adevarat, da' daca nu-i se poate demonstra foarte usor. Hai cu demonstratia.

    In rest, cre'ca fenomenu' sociologic de-l constati tu se numeste invatare. Nu stiu, zic si eu.

  66. Mircea Popescu`s avatar
    66
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 July 2011

    Apropo, se vadeste ca SilkRoad nu-i down, ci troleaza noobii asa ca mine la greu. Precum urmeaza :

    [08:10] [palsecam> mircea_popescu, SR doesn't seem down for me http://ianxz6zefk72ulzz.onion/index.php/silkroad/home
    [08:10] [mircea_popescu> im not behind tor.
    [08:10] [mircea_popescu> does it filter out web traffic ?!
    [08:11] [palsecam> you /have/ to use tor or tor2web or something, iirc
    [08:11] [palsecam> try http://ianxz6zefk72ulzz.tor2web.org/index.php/silkroad/home maybe
    [08:11] [stubby> the easiest thing to do is to get "tor browser".. keeps it simple and you only use tor for silkroad in a dedicated browser
    [08:12] [palsecam> yes stubby

  67. Hipsterilor`s avatar
    67
    Hipsterilor 
    Wednesday, 27 July 2011

    daca esti looser, ce sa-ti facem, deh mirshea. early retirement, huh?

    defapt sistemul lor tor e pentru noobi. adica desigur, anonim si etc. vreo 1-2 milioane de persoane cam pe aceleasi ip-uri care se schimba din 5 in 5 minute, mai rau ip-ul dinamic de la oricare isp.

    probasem torpak asa acum vreo 5-6 ani, cand abea daca se auzise de asa ceva. aveam viteza pe ip-ul normal vreo 5 mb/s, pe proxy dinasta scadea la vreo 32-64 kb. motivul? acum 3 minute era ip de germany, peste 10 e din rusia, peste 2 ma trimite in sua, dupaia mai trimite in italia, ca sa ma trimita in cehia, dupaia iar in sua si tot asa.

    mda, e nevoie de anonimitate, nu uitati ca guvernul urmareste baietii anonymous de subsol la 230 kg fiecare.

  68. Mircea Popescu`s avatar
    68
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 July 2011

    Apai daca nu m-o interesat niciodata astea cu irc cu prostii io ce vina am ?!

  69. Hipsterilor`s avatar
    69
    Hipsterilor 
    Wednesday, 27 July 2011

    youtrytocheatmeagain.jpg

    pai parca primul tau hdd era de vreo 30 mb sau ceva de genul. nu tu irc, aol, nimica?! eu n-am prins astea ca la vremea aia nu eram eu online, intre alte chestii.

    eu am ajuns online prin 2004, cand forumurile si chat-urile erau moarte, sa numai vorbesc de mail. bine ca au aparut youtube, stiri online 2.0, chanuri, bloguri si alte chestii.

    acuma moda se intoarce inapoi pentru politicile astea chipurile abuzive, cum ca google, yahoo, microsoft, etc, colecteaza date peste date personale, geolocatie, ip, ora de access si etc.

    mda amuzant, banca nu stie pe ce cheltui banii, isp-ul unde consumi tu banda, statul din ce salariu-serviciu platesti impozite, esti in cartea de telefon, compania de telefoane unde si pe cine suni, supermarketul prin card client ce produse cumperi, etc etc.

    asta cu privacitatea o porcarie. da guess what, nu sta nimeni specific sa caute la tine in contul bancar ce tranzactii ai facut pe sume mici, nu sta sa vada pe cine suni si nici ce torente descarci, si ce chestii nici datele alea de pe google pentru ca esti 1 la vreo 2.000.000.000 persoane, doar se ofera reclame dupa locatie-ip si cautarile salvate in cookies.

    anonymous e porcarie completa. nu dai date online, mbun, perfect. dar asta cu monezi noi, lipsa de nume, de adrese, conturi bancare dubioase cu bani de interneti, marketuri la negru si etc. depasesc o limita rationala extrema.

  70. Mircea Popescu`s avatar
    70
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 July 2011

    Pai nu te obliga nimeni sa platesti pe card. Nu te obliga nimeni (ma rog, nu vorbim de Lotus aici) sa fii angajat la nush ce firma. Nu te obliga nimeni sa nimic, practic vorbind.

    La chestia cu google vei avea surprize, baietii deja testeaza reclame targetate dupa cipu' din urechea suinei consumatorului, sa-i faca reclama direct la centrul de distribuit laturi saormeria cea mai apropiata scl.

    Chestia importanta la bitcoin nu-i ca nu dai nume. E ca nu are nimeni controlul asupra monezii. Nu exista adica un loc unde sa se poata duce Pulica Frinaru Geoana sa se intoarca cu un miliard de lei pensii la bosorogi. Aia-i ce conteaza.

  71. Ce limita depasesc ma? Pana acum daca aveam ceva de facut imi trebuia un cont in banca, eventual firma si alte mizerii, acum pui acolo o adresa de bitcoini si iei bani. Problem?

  72. Hipsterilor`s avatar
    72
    Hipsterilor 
    Wednesday, 27 July 2011

    Nu te obliga nimeni

    bingo, asta cu lipsa de privacitate e pentru retarzi.

    Problem?

    cine dracu' iti garanteaza porcaria ta de moneda fara nici o valoare. daca se retrage o mare suma de bani, btc in dolari, cade piata, nu are nimeni de unde sa iti dea real pe imaginar. nu are in spate absolut nimic. nici garantia unei banci, nici a statului prin resurse naturale, nici a unei firme private, nimic, zero. puleti de 100 kg la 30 de ani pe curentul lui mami si tatii sparg bani in prostie pe hardware scump

    nu exista o rata de conversie fixa, unul da 5 centi la bitcoin, altul da 7, altul 30 si tot asa. mare rahat. wow, poti cumpara cu bitcoin ce e in retea.

    ce se vinde, placi vintage de nvidia si cateva plante de fumat?! soundtrack-ul la un anime? sa fim seriosi.

    cred ca trebuie repatentat un monopoly ca joc de pc ceva, first player, banker, te plimbi prin lume, devii presedinte, iti faci un stat, o moneda ceva.

    pana cand nu distrugem economia un market unde niste baieti destepti din spatele unui monitor fac dolari reali din investitor care investesc in gol, pe nimic.

    ce-i asta, kent anii 80? sunt chiar curios daca inventatorul nu e cumva din fostul bloc urss sau socialist.

  73. Mircea Popescu`s avatar
    73
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 July 2011

    Daca se retrage o mare suma de yeni in dolari cade piata. Nu vad ce diferenta vezi.

    O valuta garantata de mecanismul ei de functionare e mai tare decit o valuta garantata de o organizatie a carei ratiune de-a exista e sa spolieze oamenii. Ca practic asta-i teoria cu guvernele, hai cutu-cutu ca nu te belim, numa' te tundem, promise! Pai ?!

    Io incep sa suspectez ca tu ai o oarecare teama de nou inculcata asa adinc, si cind e la o adica o dai in diverse. Ce garantata ? Leu' ti-i garantat la ceva ? A ?

  74. Da, ai dreptate, la sistemul monetar clasic exista o rata fixa, de-asta exista piata interbancara prin care se stabileste in fiecare zi un curs national, iar la tranzactii internationale variaza de la minut la minut. Precum si in cazul falimentului unei banci, banii sunt garantati, de obicei banii smecherilor, pe care o sa-i platesti in general tot tu. Iar modul in care banii "adevarati" sunt garantati de banca centrala care poate sa printeze oricati are chef in orice scop are chef, doar ca foarte rar in beneficiul tau este cireasa de pe tort, momentan scopul ala fiind daca nu e vreun bailout de facut, sa mentina inflatia la un nivel la care sa nu poti sa economisesti bani, sa fie mai avantajos sa-ti faci un credit ca sa cumperi orice.

    E de vis, vreau mai mult.

  75. Hipsterilor`s avatar
    75
    Hipsterilor 
    Wednesday, 27 July 2011

    aici vorbim de faptul ca daca un gigel vrea 2000 de dolari acum cash din bitcoin s-a futut sistemul. daca vrei tu sa faci din 65.000.000 vorbim de altceva, ar trebui sa te plateasca cateva banci pentru cash, lmao. pe card virtual nu ar fi problema, s-ar face schimbul de la dolar in yen per tranzactie si nu e asa mare gravitate.

    defapt eu sunt cam anarho-marxist prin economie, calculez sume fixe prestabilite nu o ard in speculatii, daca e moneda unica sau aur pe glob, perfect, daca nu atunci revenim la schimburile de eu iti dau blana de vulpe per gaina si tot asa. ar functiona in lumea moderna, gen salariul lunar e in mancare, metrii cubi de apa, haine, si alte chestii, dar nu s-ar sustine.

    totusi sunt in favoarea individualismului, munca serioasa, cinstita si bine platita dupa merit, asta cu egalitate e pentru prosti care nu vor sa recunoasca ca unii mai si pierd.

    dar sistemul cretinoid cu a face bani prin a consuma curent aiurea pentru cifre cu zeouri si virgule, fara garantii si etc nu are valoare mai mare decat decat monopoly sau un market dinasta virtual gen age of empires sau alte jocuri.

    sedentarism utopic platit, wtf.

  76. Problema e ca nu exista sume fixe prestabilite, ele intotdeauna variaza, cu cat variaza mai des cu atat mai bine.

  77. E ca si cum vine presedintele(tzarul, imparatul, conducatorul suprem atotstiitor) tarii si da decret: pielea de vulpe costa 5 bani. Si apoi tu: dar eu nu vreau sa dau 5 bani pe o piele imputita de vulpe, plus ca pielea asta e mai naspa decat celelalte pieli, eu vreau sa dau doar 4 bani pe ea. Si apoi presedintele, nu ai voie, PIELEA DE VULPE E 5 BANI, esti dusman de clasa, burghez, inamic al sistemului te spanzuram.

    Si pana la urma tot la piete ajungi.

  78. Hipsterilor`s avatar
    78
    Hipsterilor 
    Wednesday, 27 July 2011

    dar n-am inteles logica lol, aia e posibil numai cand statul face afaceri direct cu tine.

    oricum, faptul ca unul da 15 dolari pe bitcoin si altul 8 e cam o diferenta mare, nu vad castigul.

    adica lol hai sa presupunem ca eu am 13.5 bitcoin la mine pe card. plec peste granita in tara straina. la mine sticla de apa e 1 euro(unde sa zicem ca 1 eur = 12 bitcoin). si ajung eu in franta, mi se face sete. franta la fel ca mine are moneda euro, presupunem doua economii oarecum egale.

    intrun in magazin. sticla de apa 1 euro. perfect, traiasca multinationalele. platinm in bitcoin? ok. 14.5 bitcoin.

    ce?????????

    pai aici e diferita valoarea, cat vrem noi, deh, alta piata, alt market.

    aiadamanpulamea.jpg

  79. Pai si o paine sau o napolitana are exact acelasi pret in Bucuresti ca si in Bolintin-Deal? Sau o casa?

  80. Hipsterilor`s avatar
    80
    Hipsterilor 
    Wednesday, 27 July 2011

    eu vorbeam de valoarea in sine a banului, doar am spus ca valoarea in euro a sticlelor e egala, da' fiecare cu cota lui de euro = bitcoin.

  81. şi ce te împiedică să tranzacţionezi pe piaţa care-ţi oferă mai mulţi euro contra unei unităţi BC?

  82. Banul nu are ma nici o valoare intrinseca, conteaza doar ce si cat sunt dispusi oamenii sa-ti dea pe ei. Nici macar aurul nu ar trebui sa aiba o valoare atat de mare incat sa-ti construiesti palate si sa-ti iei mertzane cu o valiza plina, ca nu cred ca aplicatiile lui aduc asa mare plusvaloare, si s-a dezgropat la aur sa ne ajunga sute de ani de-acum incolo. Doar ca oamenilor le plac lucrurile stralucitoare si istoric a fost considerat valuta, altfel e fix pielea pulii si el.

  83. Hipsterilor`s avatar
    83
    Hipsterilor 
    Wednesday, 27 July 2011

    nu exista o entitate care sa asigure o valoare si un curs stabil.

    faptul ca niste baieti dau, spre exemplu, 9 euro la bitcoini si altii 15 dolari mi se pare aberant.

    ok, stiu ca exista taxe de banca, ca nu e conversia de bani gratis. totusi fratele meu, in romania euro 4 lei, da? ok, in unele parti e 4.05, 4.1, 3.9, dupa cum vrea banca. totusi e o limita rationala.

    in schimb niste puleti care arunca valori in aer asa una dupa alta, azi e leul 7, mai e 5, dupaia e 3, apoi e 12 nu mi se pare sigur.

    absolut deloc.

  84. Ba, prost nu e ala care cere, e ala care da... Daca ar aparea acum un exchange bitcoin-ron, evident ca cei care vor vinde bitcoini pe el isi vor fixa preturile dupa cea mai lichida piata, care este bitcoin-usd.

  85. Si apropo, ce-ar trebui sa faca entitatea aia sa mentina un curs "stabil"? Sa printeze bani si sa faca imprumuturi la care o sa platesti tu dobanda sau sa se apuce sa bombardeze Libia?

  86. pai stai asa ca libia vroia sa iasa din jocul asta, in fine.

    ma rog, jeweconomics. meh.

  87. Mircea Popescu`s avatar
    87
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 July 2011

    @gheorghe Exact. Garantia in sistemele bancare curente este garantia oferita smecherilor ca fraierii le vor plati orice pagube isi executa ei. Halal. Idem apropo de inflatie, corect, motivul pentru care inflatia "ajuta economia" este ca tine persoana fizica in imposibilitatea de-a face economii, si-a se transforma in persoana juridica, creind astfel un cvasi-monopol pentru persoanele juridice (reprezentate prin aspectul lor bancar).

    @Hipsterilor Aici vorbim despre prostii atunci, pentru ca volumul lunar tranzactionat pe MtGox (una dintre bursele ce schimba BTC in USD) este undeva la un milion de BTC, deci spre 15 mn $. Asta-i ceva mai mult decit... hmm.. decit de exemplu toata "industria" online romaneasca, daca bine retin baietii fac incasari de vreo cinci milioane intr-un an. Deci de treizeci de ori mai mult. In concluzie, ori de cite ori intilnesti un "intreprinzator" care "lucreaza in online" poti sa-i spui de treizeci de ori tot ce-ai spus dinsus. Doar zic.

    Nu ti-ar strica nici sa studiezi cu un pic de seriozitate ce s-o scris pe tema curent/hash-uri, poate pricepi la ce si de ce se face chestia aia.

    A, ca PS : Entitatea care te asigura de-o valoare si un curs stabil sunt de facto chiar eu la ora actuala, printr-o aplicatie de superlol (adica, fiind mm pe bursa de optiuni asa cum am construit chestia - fara posibilitatea de short adica - eu voi ajunge totdeauna short straddles pe toate strike-urile, ceea ce inseamna ca practic... garantez stabilitatea monedei).

  1. Din ciudateniile viitorului pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Karma, acum si via bitcoin....

  2. [...] tot s-a apucat lumea sa raspandesca vorba despre noile tehnologii care vor mai scoate din cacat omenirea macar un pic, daca nu chiar de tot, hai s-o fac si eu. Este vorba despre aplicatiile p2p [...]

  3. [...] Din ciudateniile viitorului [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.