De ce e cacatul maro ?

Monday, 22 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

In urma unui studiu de fezabilitate 2.0 care a scos la iveala un viu interes in randul tineretului, precum si ca o completare fiziologic fireasca a preocuparilor recente, am luat decizia editoriala de-a introduce in programul educativ desfasurat sub egida Trilenciclopediei tema dinamica, tinereasca si la moda din titlu. Sa purcedem deci.

Logic vorbind, omul e ca Sinaia* : ce intra pe de-o parte musai negresit ori sa ramana, ori sa iasa pe cealalta. Si dimpotriva, ce iese musai negresit ca mai intai a intrat. Revine atunci sa privim inspre ceea ce omul mananca, pentru a pricepe starea si culoarea celor ce ies.

In primul rand, sa scoatem din chestie cazul in care cetateanul inghite vopsele, acuarele, guase, confetti si alte asemenea in cantitati suficient de insemnate cat sa constituie o proportie insemnata din rezultatele muncii de zi cu zi a intestinului. Sigur ca cine inghite o oala de margelute de plastic vopsite albastru va si caca bilulte albastre, dar asa ceva pare mai degraba un abuz asupra experimentului decat un punct de legitim interes.

Si de-acum, putem purcede in materie. Intre cele ingerate de cetateanul mediu, o parte sunt minerale, si-o alta parte sunt produse organice. Dupa masa, cea mai insemnata pondere o au produsele organice, nefiind majoritatea oamenilor oratanii, sa manance zidurile ca gainile. Mineralele sunt ingerate in cantitati mici, ca procent de masa, si in plus cele care nu sunt toxice tind sa nici nu formeze reactii semnificative de pigmentare in organism (cele care sunt toxice dimpotriva, dau adesea culori dintre cele mai frumoase, spre exemplu cianura aducand un vinetiu foarte elegant, zis si aspect cianotic).

Glucidele, data fiind importanta lor valoare energetica, precum si diametrul molecular mic, sunt in cea mai mare parte absorbite la nivelul cel mai inalt al tractului digestiv, bucal, stomacal si nu ajung sa treaca nebagate in seama pana in colon, si ca atare nu intereseaza in prea mare masura studiul nostru.

Lipidele, adica grasimile, sunt in general de culoare alba spre galbui, sau lipsite cu totul de culoare. Proteinele, in cea mai mica proportie, sunt si ele in mod obisnuit cam de-aceeasi culoare. De unde vine atunci culoare maro atat de familiara tuturor ?

Ei bine, vine din functia ficatului. Si bineinteles, lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Toata povestea incepe cu fierul. Sa citam

De fapt, fierul are proprietatea remarcabila de a se putea manifesta chimic pe patru niveluri de valenta, de la zero la patru, din care II (feros) si III (feric) sunt chiar comune si usor de obtinut, ceea ce il face indispensabil pentru orice molecule organice care-si propun sa manipuleze oxigen atomic, de exemplu clorofila, si tot de exemplu hemoglobina. Fierul este, pe scurt, absolut fundamental vietii pe pamant, care n-ar fi putut nici aparea nici nu s-ar fi dezvoltat intr-o lume absolut identica din in care fierul lipsea cu desavarsire.

Infierarea Oceanelor

Desfasurarea normala a metabolismului presupune atat formarea de globule rosii, care reclama sintetizarea de hemoglobina care sa le echipeze, cat si descompunerea lor, si implicit si a partii din hemoglobina zisa hema. Care se descompune in ficat, si anume, in bilirubina (hematoidina), care este apoi excretata in bila si intr-o mai mica cantitate in urina (si iata cum am explicat cu un drum si de ce pisatu-i galben : partea din bilirubina ajunsa in rinichi se descompune pe mai departe in urobilina, care pigmenteaza urina). Si daca tot suntem la subiect, sa mai notam ca paleta de culori prin care trec vanataile, de la vanat la galben, e exact istoria descompunerii bilirubinei din globulele rosii captive si distruse la locul faptei.

In lipsa bilirubinei, ca de exemplu in anumite afectiuni ale ficatului, cacatul iese gri, intre albicios si cenusiu, functie de abundenta relativa celulozei, fibrelor si-a bacteriilor. Dar daca ficatul functioneaza normal, se mai adauga o cantitate de vanat si-o mai mica cantitate de galben. Poftiti si jucati-va singuri cu culorile, si vedeti cam ce iese dintr-un gri la alegere in care adaugati violet si galben.

Si deci iata c-am aflat misterele fiintei fiindului : cacatu-i maro, pisatu-i galben si vanataile sunt vanat-galbui din cauza ca sangele-i rosu, si anume rosu de fier, care nu se lasa. Cam asa cum nici petele de rugina nu se lasa, oricat de bonux o fi perlanu' cela.

Ca bonus, si culoarea galbena a sclerelor (de la ochi), a tegumentelor si-a altor bucatele din bolnavii de ficat tot de la bilirubina se trage. Care bilirubina se vadeste cu aceasta ocazie, alaturi de melanina, cam principala pata de culoare in viata ta, si-a noastra in general.

Pam-pam.

---------
* "Te-a înghiţit odată Sinaia, nu mai poţi ieşi decât ori pe sus, spre miazănoapte, către Predeal, ori pe jos, spre miazăzi, către Comarnic."

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

48 Responses

  1. F de la foarte fascinant!

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 22 March 2010

    Ma bucur ca ti-a starnit.

  3. fara indoiala, caci naturalia non turpia cum ar zice romanu'

  4. deasemenea homo sum, humani nihil a me alienum puto

  5. si ca sa incheiem umoristic (get it?) -> omnia mea mecum porto

  6. ce pot sa mai zic?! nota 10!

    cand mai ai vreme si chef, explica-mi si mie cum de e asa misto efectul de thc, si prin cate moduri poate fi el manifestat, inhalat sub forma de fum, ingurgitat lichid sau solid, etc?

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 22 March 2010

    @F CSQ :D

    @Mihai http://www.youtube.com/watch?v=OpjETuFmedg

  8. UrbanReality`s avatar
    8
    UrbanReality 
    Monday, 22 March 2010

    I: De ce e cacatul maro ?
    R: Degeaba ! Tragi apa dupa el.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 22 March 2010

    Apoi depinde, poate unii-l pastreaza...

    Sa nu facem presupuneri, zic.

  10. http://imgur.com/I94pp

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 22 March 2010

    Io ce sa zic, multumesc ?

  12. Alex Velea`s avatar
    12
    Alex Velea 
    Tuesday, 23 March 2010

    Tu le traduci la cititorii tai articole de pe WebMD? Ei is prosti?
    Intreb si io...nothing personal.

  13. seoslayer`s avatar
    13
    seoslayer 
    Tuesday, 23 March 2010

    o singura intrebare am : Ai vorbit cu Mihai Bendeac sa ii spui ca ai gasit raspunsul la intrebarea lui? Ca parca la el am citit intrebarea explicata cu atata minuotitate de tine:)

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 March 2010

    @Alex Velea Link ai ?

    @seoslayer Pai nu, transmite-i tu.

  15. Laura Driha`s avatar
    15
    Laura Driha 
    Tuesday, 23 March 2010

    Din acelasi motiv pentru care e marea albastra si iarba verde. Dar de ce intrebi?:-P

  16. cristian`s avatar
    16
    cristian 
    Tuesday, 23 March 2010

    Sfinte căcat! De cultură generală-i bună.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 March 2010

    @Laura Driha E, pai eu nu-ntreb, cititorii intreaba. Eu raspund :D

    Marea e albastra (cand e) din cauza absorbtiei selective in rosu si infrarosu care induce o excitatie a moleculei de apa. O explicatie excelenta ai aici.

    Iarba e verde datorita functionarii clorofilei, care captureaza anumite frecvente din spectrul vizibil (mai putin verdele, pe care il reflecta). Fenomenul se datoreste continutului de magneziu in pigment. Chestia interesanta este ca in balanta energetica a luminii solare, culoarea verde duce mai multa energie decat rosul si albastrul pe care clorofila il absoarbe in mod obisnuit. De ce arunca atunci plantele cea mai mare parte a energiei care ajunge la ele ? Sigur, exista cateva teorii, dar in principiu e un mister.

    @cristian Se va naste expresia "n-ai sange nici in cacat".

  18. Porcul de York`s avatar
    18
    Porcul de York 
    Tuesday, 23 March 2010

    Cacatul trebuie respectat caci el este ceea ce a fost candva mancare. Cacatul este precum fractalul, cacatul ne invata despre viata viitoare. In clipa in care vom fi eliminati din aceasta lume, sau altfel spus, vom transcede, sufletele noastre maronii vor zburda libere undeva, pe o "cealalta parte". Sa invatam deci din intelepciunea cacatului care ne mai arata ceva. Pe masura ce este afectat de timp, totul sufera transformari in toate. Asa cum inteleptul cacat schimba mirosul, forma, duritatea, masa si devine dupa caz mai stabil sau mai instabil molecular, tot asa si omul schimba sistemul de valori, greutatea, mirosul. Cacatul este un fel de oracol si eu nu inteleg inca de ce se citeste in cafea, de ce se da in carti, de ce se arunca rune, dar nimeni niciodata n-a citit in cacat. E la mintea cocosului.

  19. Porcul de York`s avatar
    19
    Porcul de York 
    Tuesday, 23 March 2010

    UVERTURA MARO

    cacatul pare-n contemplare, albastra mare
    cacatul e maro de-aproape si e maro din departare
    cacatul este o minune care din cur pe-aceasta lume
    apare gratios, cu spume.

    cacatul e mereu fidel, dedicat unui singur tel
    acela de-a te obliga, cand esti prea plin, a te caca
    si chiar daca nu-l intelegi, nicicand nu vei putea sa negi
    cand ai tras apa pe'nserat, ai fost invins de un cacat.

    cacatul nu ramane-n tine
    el zboara inspre lumi senine
    si bucuros zambeste-n soare
    cu zambet larg si de fecale.

    cacatul sta ascuns in iarba,
    ca ciucuri, uneori in barba
    sau se gaseste in natura
    pe-a unor gay erecta pula.

    omiprezent cacatul pute, ca un gigantic maroniu
    si-asimilat ca un cacat vei fi candva, dintr-un sicriu
    respecta fiule povata unui batran cu parul sur
    si-atunci cand calaresti closetul, cu stima sterge-te la cur.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 March 2010

    @Porcul de York La intrebarea cu cititul : pentru ca pute.

    Habar n-am avut ca exista cititori care nutresc asemeni calde sentimente...

  21. Porcul de York`s avatar
    21
    Porcul de York 
    Tuesday, 23 March 2010

    Just raspuns. Ptiu ! ca mi-a scapat. Asa-i !

  22. da' nu-i vorba numa' de chimie aici. e, mai 'nainte de toate, o chestie de optica. nu numai la propriu.

    ca, adica, de ce vedem noi maro-ul maro? treaba e clara dinspre partea pigmentului de cacat, care pare-se ca absoarbe mai cu sama radiatiile care nu sunt de cacat si le reflecta numai p'alea care-i sunt proprii - adeca maro. insa dinspre partea ochiului, s-avem pardon, ca si daca imaginea pica pe pata maro a retinei, tot creierul e al de compune senzatia de coloare.

    drept pentru care io m-as lua dupa miros. nu de alta, da' ala e unicu' simt inca neatins de tehnologia 3D.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 March 2010

    @griddy Griddy eheheheheee

    Deci, exista miros de cacat sintetic. Se numeste mercaptan, si se adauga in gazul metan (de la natura inodor), ca sa fie imediat detectat de umani.

  24. mey, nu tot ce pute urat ii cacat.

    unul din dezavantajele majore ale mercaptanului fata de cacat e ca pute intotdeauna la fel.

    pentru ca, vezi tu, egzista cacat si cacat. pestilenta e foarte colorata. trece si prin masca de gaze.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 March 2010

    Apoi io nu stiu, da' daca zici te cred, doara doctor fiind esti aproape de meserie, cum s-ar zice.

  26. Porcul de York`s avatar
    26
    Porcul de York 
    Wednesday, 24 March 2010

    In India, unde vaca, vita, bovina ... e sfanta, unde exista comunitati lucii de sarace, cacatul respectivelor vaci, bovine, vite, se ... ingurgiteaza..intr-un fel de ..supa..daca pot spune asa. Asta atunci cand nu e folosit ca material de constructii. Si nu glumesc. Deci .. este "domnul cacat" ! ok ?

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 24 March 2010

    Vai dar abia astept sa merg pana-n India.

    Cu cat trece vremea, cu atat sunt mai incantat de perspectiva.

    Pana mea.

  28. Porcul de York`s avatar
    28
    Porcul de York 
    Wednesday, 24 March 2010

    Am auzit de la niste tipi care au fost acolo ca temerari ca mananci bine cu 1 dolar pe zi, acuma, in functie si de pretentiile tale desigur. Oamenii astia de care zic erau oameni de enduro. La tine oricum nu cred ca se pune problema de supe ieftine. Sunt acolo niste lucruri interesante, spre exemplu flori de lotus foarte scumpe pe piata neagra si pt care se face puscarie (in India...yeeeiii). Astfel de seminte au fost aduse in Europa in moduri cat se poate de inovatoare. Au si un anume Sai Baba, un fel de lider religios impostor care se aude ca fute in cur adeptii. Cred ca India nu-i ceva ce vizitezi pur si simplu, e un loc in care tre' sa sezi un pic ca sa-l intelegi macar putin.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 24 March 2010

    Ie, ie, sa sezi un pic, daca se poate in brate la Sai Baba. Asa ceva ?

  30. Porcul de York`s avatar
    30
    Porcul de York 
    Wednesday, 24 March 2010

    uite ca-s lucruri pe lume care si pe mine ma pot scarbi. mersi pt imaginile vizuale URATE tocma' provocate

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 24 March 2010

    Noa hat, dar ce-i mai frumos pe lume decat chakre tinere patrunse de revarsarea suvoiului intelepciunii scl ?

    :D Mwaahaha

  32. Porcul de York`s avatar
    32
    Porcul de York 
    Wednesday, 24 March 2010

    si iata cum articolele politice si cele cu cacat aduc cele mai multe comment-uri. ce coincidenta ! :D

  33. cacatul e ceva normal uman pacat ca il aruncam la canalizare in loc sa facem din el biogaz ingrasaminte.sa stiti ca cacatul de om scoate cea mai mare cantitate de biogaz de aceea si pute cel mai tare.

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 June 2010

    @Porcul de York Soc si groaza, ce mai.

    @costy Nu stiu ce legatura ar fi intre putoare si cantitatea de metan emisa. Metanul e un gaz inodor, particulele aromatice sunt in general derivati de sulf, hidrocarburi ciclice, marcaptani, de-alea.

  35. dar de ce mai are si alte culori...verde de exemplu ...

  36. Mircea Popescu`s avatar
    36
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 17 May 2011

    Din ce-am inteles verdele e in general un semn de dieta sanatoasa - survine dintr-o abundenta de material vegetal consumat. Daca-i un verde chimic poate fi dimpotriva, rezultatul unei supraabundente de coloranti alimentari.

  37. amonimu`s avatar
    37
    amonimu 
    Friday, 2 March 2012

    ce pula mea asta este subiect de dezbatere.pe cine intereseaza ca catul este maro????
    bai Mircea Popescu tu nu ai ce face??/

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Friday, 2 March 2012

    Noa da' care-i problema, te-ai surescitat ?

  39. AllexBk`s avatar
    39
    AllexBk 
    Friday, 4 May 2012

    Un articol de cacat! App... cacatu' este si: - verde, galben, roscat, maro cu picatele galbene (asta daca ai mancat porumb). =)) Pfff...

  40. Mircea Popescu`s avatar
    40
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 May 2012

    Cre' ca esti putin cam superficial pentru a putea aborda cu succes aceasta problematica.

  41. catalinc`s avatar
    41
    catalinc 
    Wednesday, 1 August 2012

    Romania o tara de cacat.

  42. Pop Ionut`s avatar
    42
    Pop Ionut 
    Tuesday, 16 October 2012

    Trebuie respectat ca doar este produsul nostru intern brut !

  43. Mircea Popescu`s avatar
    43
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 October 2012

    Lol aproape funny.

  1. [...] chestia asta, cum in principiu n-ar trebui sa scriu despre toate prostiile. Da' daca pot discuta culoarea cacatului si respectiv vascozitatea si onctuozitatea cacatului de inpachetat din Romania nu vad ce ma mai [...]

  2. [...] de pe care cu deosebita mindrie sa va pot adresa diverse injurii ar fi teoria bulelor. Ca a cacatului o avem (numa' [...]

  3. [...] De ce e cacatul maro ? [...]

  4. [...] ca singele e lichidul vietii n-a gresit mult : el este de departe cea mai mare sarcina a ficatului, bilirubina fiind principala pata de culoare-n viata fiecaruia. In lipsa singelui care sa duca fortat oxigen nu-i nevoie de hematocrit, si daca [...]

  5. [...] garishly colored in whatever nuances the Chinese thought'd sell best (shockingly at odds from the browns so specific to bad oil painting). There's overpowering glare, such that 90% of the angles are [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.