Curiozitate electorala

Sunday, 26 September, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Este o chestie pe care n-o inteleg apropo de sistemul electoral, de-aici si de-aiurea.

Deci, daca eu sunt elev la scoala si iau media 2 la o materie, ramin corigent. Daca iau media 6, trec clasa. Cu 3, tot ramin corigent. Cu 7, trec clasa. Si tot asa, daca e sub jumatate (5/10) ramin, daca e peste trec. La facultate e la fel, la slujba e la fel, si cind imi caut si odata ce mi-am gasit, ori satisfac baremul ori plec acasa. Pentru competitiile sportive se fac calificari, peste tot in lumea asta oamenii se prezinta in fata unei sarcini si ori ii fac fata ori pleaca acasa.

Peste tot, dar nu la politicieni. La politicieni, se stie sigur ca unul va cistiga. E, adica, concurs nu examen. Politicienii se prezinta in fata electoratului cu constiinta ferma ca oricine ar fi ei si orice ar fi facut ei, unul tot merge mai departe.

Starea asta de fapt are niste efecte perverse. Atita timp cit indiferent cit de buni sunt, cit de competenti, respectabili si admirabili politicienii stiu ca se califica oricum unul singur, in timp ce indiferent cit de slabi sunt, cit de incompetenti, dezonorati si mizerabili se califica tot unul, atunci interesul lor ca grup este sa nu-si dea interesul.

Normal ca il urasc pe ala care-i bun, competent, respectabil si admirabil : le ridica stacheta. Ca individ o fi fiind el foarte bun, da' pentru grup e un lucru rau, ca fiecare pas al lui se cere acum egalat de o mie de oameni cu o mie de pasi. Nu-i bine asa. In schimb, normal ca-l stimeaza, normal ca-l admira si normal ca incearca sa-l sustina pe cel mai mizerabil si mai dezonorat dintre ei. Omul ala este, pentru clasa politica, o valoare : il pot oricind aduce electoratului sa spuna "priviti ce bine apar eu in comparatie cu asta". De-aia avem si pina astazi Corneliu Vadim Tudor, un nimeni absolut, de-aia PSD e aliat cu PC, de-aia Basescu tine la Boc si asa mai departe ad infinitum. De ce a facut Parlamentul zid in jurul lui Nastase ? Nu pentru ca individul nu merita sa infunde gherla, ci tocmai pentru ca merita sa infunde gherla. De ce-s atit de suparatii Voicii ramasi in Parlament pe Basescu ? De-aia, pentru ca odata scos Catalin Voicu din clasa politica si bagat in clasa puscariasilor urmeaza ei. Le-a tras, cum s-ar spune, presul.

Solutia este atit de dureros de simpla incit pur si simplu nu inteleg de ce nu este aplicata. Deci, citi cetateni au drept de vot in Romania, 18 milioane ? Foarte bine. Cetateanul care cu ocazia alegerilor obtine 9 milioane de voturi + 1 este presedinte. Daca nu obtine nimeni, atunci nimeni nu este presedinte. Incercati din nou peste 4 ani, cu temele facute mai bine. Simplu.

Citi cetateni au drept de vot in judetul Alba ? 300,000 ? Foarte bine. Persoanele care obtin peste 75,000 de voturi ajung senatori de Alba. Unul, sau doi, sau zero. Citi cetateni cu drept de vot locuiesc in satul Aschileu ? 2000 ? Foarte bine, cine ia 1001 voturi ajunge primar. Daca nu ia nimeni, nu ajunge nimeni. Incercati din nou peste 4 ani, cu temele facute mai bine. Simplu.

Si daca Parlamentul are, nominal, 300 de locuri, atunci e nevoie de 151 de voturi pentru a trece o lege. Nu majoritate de sesiune, de sedinta, de povesti. Majoritate nominala. Daca sunt 149 de parlamentari, ca o parte dintre judete n-au trimis pe nimeni sau n-au trimis destui, asta este. Parlamentul sta si numara viespi. Daca sunt 160, ii priveste, au nevoie sa se adune cumva 150 daca vor sa deie legi. 11 oameni in opozitie infring orice si sanatate buna.

A, nu putem trece bugetul ? Foarte bine, traim pe bugetul anului trecut. Nu se pot numi ministri noi ? Foarte bine, stam cu aia vechi, sau inca si mai bine, stam fara. Ce atitea ifose si figuri ?

Isi inchipuie cineva ca daca n-avem presedinte deloc, dar deloc, fo' 10-20 de ani asa o vom duce mult mai prost decit o ducem astazi ? Crede cineva ca daca nu mai are cine sa schimbe codul fiscal in timpul exercitiului dupa care sa voteze derogari de la regula care zice ca orice modificare se aplica incepind cu exercitiul fiscal urmator se va prabusi economia ? Hai sa fim seriosi.

E timpul sa punem politicienii la muca, de-adevaratelea. Odata ce stiu si pricep ca ori string jumatate din voturi, ori mumu, sa vezi tu atunci oferte electorale serioase, sa vezi tu atunci mineci suflecate si oameni porniti sa faca treaba. Si sigur n-o sa mai vezi argumente perverse ca uite ce ingrozitor de rau ii ala, cit despre mine, ma rog, oi fi tot ce ziceti voi, da' nu-s chiar ca el. Sigur n-o sa mai auziti de alegeri Iliescu - Vadim Tudor, si sigur n-o sa va mai amintiti sintagma "raul cel mai mic".

Facem ?

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

  1. Vezi ca ti-o raspuns Plesu in dilema veche

  2. Principial alegerea asta mi se pare și mie cea mai bună, motiv pentru care nici nu m-am dus de vreo două ori la vot tocmai pe ideea că „n-am cu cine să votez” sau pur și simplu fiindcă mama lor, am încercat să aflu mai multe informații despre candidați și ia-le de unde nu-s. Mulți ar spune că am ieșit mai prost decât dacă mă duceam să votez cu „răul cel mai mic” (deși sincer să fiu habar nu am care-i ăla).

    Ideea e însă utopică fiindcă n-o să convingă nimeni masa de gitani din Sectorul 5 să nu mai voteze cu Vanghelie, iar masele celelalte, cele de naivi, vor fi la fel de ușor ademenite de mita electorală practicată în toată țara. Iar mita electorală nu cred că o să dispară foarte curând, pentru că... cerc vicios; am avea nevoie de oameni care să-și facă treaba și să nu-i acopere pe ceilalți.

    Cu alte cuvinte, să o spunem pe-aia dreaptă: românii, în marea lor majoritate, vor să fie conduși prost.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 September 2010

    @Dr.A Sa citim dara.

    @spyked Absolut de acord, e un exemplu perfect de idee in principiu buna si in practica deosebit de proasta.

    Daca te apuci s-o analizezi rational observi ca-i o prostie cit china : suprareprezinta majoritatea la extrem. Ca rezultat, cine va putea plati 50% + 1 din electori va ramine in functie pe veci, legatura intarindu-se in timp. Sistemul propus ar decadea intr-o generatie doua in cel mai simplu feudalism.

    Sistemul electoral reprezentativ fractionar pe care-l folosim acum are marele avantaj ca extrage o mult mai mare cantitate de inteligenta din alegerile individuale, aruncind la gunoi mult mai putine opinii. De-aia am zis atunci si insist si acum ca alegerea corecta este sa alegi raul cel mai mic, regulat si disciplinat.

  4. Am o idee prin care se pot pune la munca : o sapa pentru fiecare ( nu in cap)

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 September 2010

    @dadatroll Ma simt cel putin flatat.

  6. cica astia si-au pus in cap acelasi lucru: parlamentultau.ro . Pe cand un 'riviu' ?

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 September 2010

    Sincer mie imi placea foarte mult cdep.ro

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 September 2010

    A, pseudo-site-uri de la kondiment ? Multu'. Le-oi face riviu cind marca banu', doara n-oi fi io mai prost ca tot restu' blegosferei. Atit ca am preturi duble.

  9. Hahaha, right on! Am citit un riviu pe voxpublica, si ala o fi platit? Mie unul nu-mi inspira incredere saitu :} , si in plus ma forteaza sa-mi fac si cont ca sa vad nu stiu ce pe sait. Aiurea...

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 September 2010

    Apai mnoa. Succese. 2.0.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.