Cum sa fac sa fiu si io

Thursday, 23 July, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Primesc in toata saptamana mailuri in care mi se cer sfaturi. Pe diverse teme, de catre diverse persoane. Unele pe bani, altele gratis. Unele ridica probleme interesante, altele numai bune de google. Unele denota o grava neintelegere a chestiei asupra careia mi se cere sfatul, altele o completa confuzie a solicitantului in ce priveste propriile lui scopuri. Uite cate nenumarate categorii exista.

Asa cum probabil v-ati astepta de la un om obisnuit cu eficienta in munca, pentru multe dintre cele gratis, ori neinteresante, ori confuze am texte gata facute, ca nu m-oi apuca sa scriu de mana acelasi lucru de jde mii de ori. Spre exemplu, pentru categoria "Cum sa fac sa fiu si io top blogger". Asta-i o categorie foarte bine reprezentata, cam o treime din misive intra aici, si mai ales "de cand l-ai spart pe zoso", cum plastic se exprima unul dintre preopinenti, pare ca s-a spart conducta. Nu stiu sa-l fi spart eu pe Petcu, ca el saracul se sparge singur zi de zi, nici n-as avea ce. In fine.

Fiind des folosit, textul respectiv s-a tot slefuit si rafinat incet incet, c-asa-i lumea asta, si-am constatat azi ca doua chestii. Una, ca de ce tot trimit eu asta pe mail, cand as putea scrie aici si trimite doar link. A doua, ca poate mai sunt si altii care nu intreaba, dar ar vrea sa stie, si as putea scrie aici. Asa ca, iaca scriu. Sa nu va fie cu suparare daca-i mai lung, pe-aici pe Trilema se obisnuieste.

Deci, titlu : Cum se Face sa Fii Bloger de Top, de Mircea Popescu (asta-s eu).

I. Blogul este literatura. Clar sa fie, nu exista discutie posibila. Blogul este literatura, cand scrii pe blog scrii, tot asa cum romancierul scrie, tot asa cum nuvelistul scrie. Nu neaparat tot asa cum poetul scrie (dar exista si bloguri de poezie). Faptul scrierii pe blog este literatura, cel mai ades proza, uneori poezie.

A scrie pe blog nu este deloc, dar deloc comparabil cu a scrie la ziar. Intr-un ziar, alte considerente decat scrisul primeaza : informatia, de exemplu. Interesul firmelor ce-si fac publicitate, de alt exemplu. Scrisul la ziar nu este literatura, scrisul la ziar este jurnalism, sora buna cu copywritingul, adica scrisul pentru reclame. E comunicare comerciala, cu scopuri in afara scrisului in sine. Cu cat va eliberati mai repede de gandirea blogului in termeni de presa, cu atat mai bine pentru dvs, ca bloger.

Acest punct important are un numar de aplicatii practice interesante.

I.1. Un numar de jurnalisti nu au, nu le place sa aiba, si nu pot sa tina bloguri. Un alt numar de jurnalisti, diferiti de primii, au, le place sa aiba si pot sa tina bloguri, inregistrand succese notabile in blogosfera, poate chiar mai importante decat in presa. Motivul este simplu : un numar de jurnalisti au talent literar. Alt numar de jurnalisti n-au talent literar. Cam asta-i tot. Privita corect, disputa jurnalisti-blogeri e o non-tema, cam de importanta razboiului intre scoici si scorpioni.

I.2. Clientii obisnuiti ai ziarelor, si anume cumparatorii de publicitate, nu inteleg blogurile. Nici nu au cum. Fluxul normal al muncii de manipulare prin presa, pe tiparul "tineti-i voi ametiti pana le turnam noi subliminalu' pe gat" nu functioneaza pe bloguri. In fapt, nu interesele manipulatorilor profesionisti vor plati salariul blogerilor, daca li-l va plati vreodata cineva.

Privita corect, problema "ce nu fac bine agentiile" e o non-tema. Fara o modificare fundamentala a organizarii companiilor, cuvintele si semnele emanand din ele nu prezinta nici un fel de interes pentru blogeri si cititorii lor. Vestea buna este ca aceasta modificare fundamentala urmeaza, inexorabil. Vestea proasta este ca s-ar putea sa mai dureze. Chiar daca Seth Godin si altii predica de-o vreme povestea cu povestile in .com, rezultatele practice se lasa inca asteptate (desi exista exceptii).

II. Stilul este cea mai importanta calitate a unui bloger. Notorietatea este o problema intru totul secundara. Un bloger cu multa notorietate obtinuta pe alte cai (ca de exemplu, Mircea Badea sau Oprah, folosindu-si online notorietatea obtinuta pe ecranul TV, sau Vali Petcu, exploatand in blogosfera notorietatea obtinuta ca hot de continut media) o va pierde incet-incet in timp.

Intr-un sens, daca succesul este a ajunge de la Cluj la Sibiu, si blogul este masina, stilul este motorizarea si notorietatea este viteza. Nu ma intereseaza pe mine ca o taraboanta facuta de doi puradei dintr-o bucata de pal si trei roti de carucior de supermarket mergea in jos pe dealul Feleacului cu 1855 unici/ora. Mai e mult pana departe, si chestia aia nu va ajunge nicaieri. Ce ma intereseaza e daca are motor, si cat de increzator toarce el sub capota. Ala-i stilul.

Gandind astfel, motivul pentru care e o idee proasta sa comiti posturi compuse din filmulete de pe youtube si poze funny este dintr-o data evident : acolo nu incape nici un stil. O cutie goala de bere putea face bloging la fel de bine.

A avea stil nu-i tot una cu a avea un stil. Diferenta poate fi subtila, chiar ezoterica, dar s-o retinem imaginand o comparatie simpla : Orice saormerie, orice fastfood are un stil de-a gati, in virtutea necesitatii. Unii pun mai mult marar in sosul picant, altii nu pun marar deloc. Unii pun sare pe cartofi, ceilalti pun piper pe hamburger. Ce fac ei, ala-i stilul lor, si atunci cate bucatarii, atatea stiluri. Dar nimeni sanatos nu va spune veci pururi ca o saormerie gateste cu stil.

III. Stilul nu este deloc asimilabil talentului. Talentul este ceva cu care te nasti. (Nu este, apropo, un sinonim al "valorii", intelese interschimbabil, ca niste lucruri pe care ti le arogi, "eu am talent si valoare". Nicidecum). Stilul este ceva care se invata.

Stilul se compune din discriminare si formalizare. Trebuie, pentru a avea stil, sa poti distinge lutul de pietricele, ramurele, rahatele, si apoi, odata ales, sa-i dai o forma. Ambele aceste doua laturi ale stilului se deprind, prin doua mijloace specifice.

III.1. Pentru a avea stil, trebuie foarte multa informatie. Aceasta informatie, impreuna cu organizarea ei pe categorii si genuri proxime se mai numeste si cultura. Nu este o simpla insiruire dezlanata, pe tiparul concursurilor "Stiati ca?" de pe vremea pionierilor.

Cea mai buna aproximare a invatarii in vederea formarii unui stil propriu o reprezinta studiul (sistematic si istoric) asa cum se practica el in cadrul scolilor de filosofie. Trebuie sa intelegi care sunt temele, care au fost de-a lungul timpului parerile pe aceste teme, cum se leaga ele, care sunt criticile, ce dezleaga ele si cum se leaga intre ele. Toata istoria culturala a lumii trebuie sa-ti apara cam ca o harta pe Google Earth, careia ii intelegi corect si suprafata, si structura in profunzime, la orice nivel alege utilizatorul sa seteze scala.

Ariile asupra carora aspirantul la top bloging trebuie sa se aplece (ca un minim absolut) sunt lingvistica (cu un minim de 3-4 limbi intelese in profunzime, teoria gramaticii, semantica si teoria semnificarii, niste fundamente de matematica nu strica) ; literatura si teoria literara ; istoria, istoria culturala si istoria artei ; antropologia (mai ales culturala, teoria miturilor e un excelent punct de plecare, teoria stiintei ca practica de asemenea) ; muzica (si nu, nu ma refer la pop). Acestea, bine stapanite, sunt un minim absolut, tot asa cum laptele si faina sunt un minim absolut pentru a face Bechamel. Mai e mult pana la Hollaindaise. Ce anume ? Tocmai condimentele care vor face sa nu aveti doar "stil", ci stil propriu, inimitabil.

Ajuns in acest punct, un bloger ar putea scrie "E multe". Un alt bloger ar putea scrie "Dupa cum vedeti, o groaza de chestii". De ce "groaza" ? Un al treilea ar putea spune "Vast program". De ce "vast program" ? Un al patrulea ar putea spune "Vast program, vorba lu' Luca". De ce "lu' Luca" ? Toate acestea sunt probleme care tin de stil, constituindu-se in fapt in niste alegeri, alegeri la care are acces doar mintea beneficiind de suficiente informatii.

Fara informatii, fara intelegera lor, va aflati in situatia in care se afla un tractorist ramas fara servici. El nu stie unde sa gaseasca anunturile ca se angajeaza directori, si nici ce sa faca cu ele. De aceea, se va angaja tot pe ceva post de tractorist. In fapt, diferenta intre a fi prost si a fi destept este ca desteptul poate sa treaca drept prost, daca doreste, dar prostul nu poate sa treaca drept destept, decat cel mult intre alti prosti, si pentru intervale limitate.

Intre cele doua optiuni, e clar care-i cea preferabila, tot asa cum intre a te duce la vanatoare cu un bob de fasole, si a te duce la vanatoare cu optzeci si cinci de cutite diferite si patru mii opt sute de pusti si pistoale, toate incarcate si gata de lupta e clar care-i cartea castigatoare. Mai ales in domeniul cunoasterii, ca stiinta nu se cere dusa in spate.

III.2. Pentru a avea stil, trebuie foarte multa practica.

Foarte. Multa. Practica. Degeaba stii cum se face, teoretic, daca n-ai facut practic. Intrebati orice pusti inca neconsumat sexual, daca mai e nevoie de proba. Cum se face practica asta ? Scriind. Si scriind. Si scriind. Citind si recitind, rescriind si rescriind. Si tot asa. Succes.

Ni se transmite din off ca zicea unu' la un moment dat ca el prefera sa i se ia lui o piatra din spinare, decat sa ia el altcuiva o piatra din spinare. (Uite, bonus, auto-testare. Stiti cine zicea ?). Ei bine, din acest punct de vedere, parerea celor care nu va plac este intotdeauna mai valoroasa decat parerea celor care va plac. Indiferent cum se exprima ea. Traznaia cu "sterg comentariile care ma injura" e asa, o invitatie la a nu vorbi despre elefantul roz. Nu inseamna asta ca cei ce nu va plac au dreptate. Cata dreptate au depinde strict de cat de competent va aflati fata de medie. Sub medie, in general au. Peste medie, in general n-au. Mult sub medie, niciodata n-au ;)

Evident, e greu. La tati ni-i greu. Pentru a se salva de asprele necesitati de mai sus, III.1 si III.2, unii blogeri incearca sa se refugieze intr-o arie de ingusta competenta tehnica. "Eu sunt singurul om ce-a barbierit coaie de ornitorinc, si asta e singurul blog scris de-un om ce-a barbierit coaie de ornitorinc. Gie." Sigur, este intotdeauna posibil sa gasiti o piatra sub care sa va ascundeti. Intrebarea evidenta este : Daca va cautati de fapt o piatra sub care sa va ascundeti, ce cautati pe www ?

Problema cu aceasta abordare este ca oricand se poate gasi un individ mai carnos in ce priveste III.1, sau III.2, sau amandoua, care sa se apuce de bloging pe aria dvs. Moment in care s-a cam terminat cu smecheria, porniti incet-incet la adunat jucariile si plecat acasa. Sigur, cu urlete si spume la gura, dar inevitabil. Asa ca mai bine sa nu, zic eu.

Cam asta ar fi. Bun venit in nesfarsita lupta.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

58 Responses

  1. Lol parca am citit chestia asta undeva.Ma rog nu tot cam 90%. Fain.

  2. verydarkme`s avatar
    2
    verydarkme 
    Thursday, 23 July 2009

    Eu mi-am setat pagina de asta homepage la browser:D

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 July 2009

    Succese.
    (Sa stiti ca-i voie cu link la semnatura).

  4. Cristian Lisandru`s avatar
    4
    Cristian Lisandru 
    Thursday, 23 July 2009

    Fain... Se zice "succesuri", mai nou...

  5. Ingineru`s avatar
    5
    Ingineru 
    Friday, 24 July 2009

    Cred că concepţia ta despre bloguri nu acoperă decât o parte din multitudinea de subgenuri ale genului "blog". Nu mă gândesc la cele cu filme, ci la blogurile foto de exemplu. Poate omul repsectiv se exprimă mai bine prin imagine decât prin cuvinte. În acest caz, ce ai scris tu mai sus e doar parţial aplicabil.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 July 2009

    Pai partial, in sensul ca necesita o extindere a notiunii de scris, ca sa ajunga mai aproape de "actul semnificarii" decat de simpla insiruire de litere. Dupa care, cam ramane tot in picioare.

  7. Felicitări. Un articol aparent lung dar interesant şi elegant argumentat. Opinia "Blogul este literatură" este extrem de frumoasă însă pe mine unul m-a speriat. Mi-a taiat elanul. Dacă aş ţine cont de ea ca atare nu aş mai putea să scriu nimic. Mă simt ca un manelist care se consideră Muzician.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 July 2009

    Pai considera-te lautar, si dintr-o data ai o felie.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 July 2009

    Curajosu' de Raducu Ceuca a schimbat intre timp postul original. Bravo bei.

    Asa credeti voi, ca internetul e un fel de nisipar, unde doi prosti si-un urangutan fac legea ? Nu-i. Nici chiar in .ro.

  10. Radu Ciocan`s avatar
    10
    Radu Ciocan 
    Sunday, 26 July 2009

    Impropriu spus schimbat. A lasat un post blank, ca si cum nu ar fi fost nimic acolo, si un google bomb pe numele tau ... ca nah ... te are la inima :)
    Zi mersi ca nu a sters si trackback-ul tau :P

    Ai putea documenta exact "cearta" de atunci de la inceputul anului ... pentru ca relatarile sunt fragmentate pe ici si colo iar istoria se uita repede.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 July 2009

    Pai daca dai click pe link te trimite la o versiune salvata dupa google cache-ul din 19 iulie. Ca uite ca internetele nu uita.

    Pe scurt, ideea era ca in 2006 oamenii inca isi mai aminteau ca Petcu si-a facut traficul din conversie de useri de pe torente (adica, locuri de unde se download chestii furate de pe la altii) si punand filme trase cu placa de TV tuner de pe tv. Deci, tot chestii furate de pe la altii.

  12. Radu Ciocan`s avatar
    12
    Radu Ciocan 
    Monday, 27 July 2009

    lol ... printre comentatorii lui zoso sunt si cativa care iti citesc postarile, le si plac, si au si curaj sa spuna asta. E ceva ... nu toti fac plecaciuni in fata Lui ;)

  13. Radu Ciocan`s avatar
    13
    Radu Ciocan 
    Monday, 27 July 2009

    http://www.zoso.ro/2009/07/ti-ai-vinde-un-prieten.html
    (uitasem de link)

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 July 2009

    Pai si pe aici vin oameni sa-l apere pe el, nu-i problema, cand cu concursul de chop o fost chiar scandal mare daca-mi aduc aminte.

    Intrebarea e oare cati dintre cei ce-au scris de bine de mine acolo s-au si vazut publicati ? 1% ? 10% ? C-aici iti pot spune sigur ca-s 100%.

  15. Cum sa scapi de sforait daca te ia somnul? Mi-a placut aia cu NESFARSITA lupta ... tare esti, eu am crezut ca e un tips; asta e un roman ...

  16. romania inedit`s avatar
    16
    romania inedit 
    Sunday, 23 August 2009

    Cu alte cuvinte cu talent de nasti dar trebuie sa-l mai slefuiesti nitel ca sa-ti dai seama daca e talent sau facatura ! :P

  17. Florin Puscas`s avatar
    17
    Florin Puscas 
    Saturday, 26 September 2009

    Ceea ce zici tu suna bine. Mie mi-ar placea ca toti formatorii de opinie sa corespunda standardelor enumerate de tine. Insa nu cred ca sunt aplicabile la bloggeri. Serios vorbind, cati dintre bloggeri se recunosc aici:

    "Ariile asupra carora aspirantul la top bloging trebuie sa se aplece (ca un minim absolut) sunt lingvistica (cu un minim de 3-4 limbi intelese in profunzime, teoria gramaticii, semantica si teoria semnificarii, niste fundamente de matematica nu strica) ; literatura si teoria literara ; istoria, istoria culturala si istoria artei ; antropologia (mai ales culturala, teoria miturilor e un excelent punct de plecare, teoria stiintei ca practica de asemenea) ; muzica (si nu, nu ma refer la pop)."

    Lasa-ma sa-mi dau cu presupusul... niciunul! Nici macar bloggerii de top. Nici macar tu probabil. Si chiar daca s-ar gasi cineva, nu stiu daca l-ar ajuta atat de mult. Cred ca definesti stilul mult prea complex. Eu mai degraba as considera stilul ca fiind rezultatul mixajului: talent - numar si diversitate de carti citite - si practica intr-ale scrisului.
    Exista bloguri despre masini, despre frigidere, etc. Acolo nu ai nevoie de atatea cunostinte din toate domeniile. Evident insa ca la noi in Romania, ascensiunea blogosferica depinde de alti factori, in principal de relatii si simpatii.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 September 2009

    Eu fac pariu cu tine ca
    1) Ascensiunea nu depinde de "alti factori" decat pentru cei ce n-au calitatile cerute ;
    2) In orice domeniu un bloger competent (asa cum descriu eu) il va face taietei pe oricare altul (si oricati altii) incompetenti in acelasi sens.

    Pe 1 ma gandesc ca n-ai chef sa pui pariu, dar oricum : observa ca "toate domeniile" alea nu-s decat meta-domenii, n-am cerut sa cunoasca marcile de bere din Australia sau cum sa repare un frigider. Am cerut chestii care-s absolut necesare exprimarii exceptionale in scris.

  19. Florin Puscas`s avatar
    19
    Florin Puscas 
    Saturday, 26 September 2009

    Poate ca nu depinde ascensiunea, insa rapiditatea ascensiunii tot depinde. Una e sa ajungi cunoscut in 3 ani si alta e in 3 luni. Uite, tu scrii bine, insa crezi ca te stia lumea prin blogosfera daca nu te certati cu niste oameni mai cunoscuti, daca nu comentai pe multe bloguri pe la inceputuri? Ajungeai poate si tu cunoscut peste vreo doi ani.
    Nici la punctul 2 nu sunt total de acord. Degeaba stii sa te exprimi exceptional in scris daca nu cunosti chestiile tehnice ale unei nise. Nu devii mecanic auto facand facultatea de litere. :-)

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 September 2009

    Bun dar stai putin. Faptul ca am comentat a fost ceva ce am facut eu, nu ceva ce s-a intamplat. Faptul ca zoso se face de ras de cate ori incearca sa se certe cu mine e ceva ce fac eu, nu ceva ce se intampla. Si-n conditiile astea, daca eu iti spun care-s chestiile minime necesare, tu de ce nu m-ai crede ?

    Sigur ca doar pe ce-am notat acolo nu-i totul, ca de aia si zic minim necesar. Sigur ca experienta, de CEO, de jurist, de fizician scl ajuta. Pana la urma, si un campion mondial de sah are avantaje tactice in business.

    Dar asta-i alta discutie : cat de repede iti realizezi potentialul. In timp ce eu vorbeam despre altceva : cum faci sa ai un potential. Degeaba aplici solutii tactice absolut stralucite daca tu, strategic vorbind, n-ai armata, n-ai tara, n-ai nimic. Se va alege praful, fara discutie, si te chinui degeaba.

    Ca un exemplu : fie o masina. Indiferent ce tip de masina e, si cat de repede o conduci, cat de departe vei ajunge cu ea depinde mai ales de cata benzina ai in rezervor. Viteza, motorizarea etc influenteaza doar timpul, nu si distanta.

  21. Radu Ciocan`s avatar
    21
    Radu Ciocan 
    Wednesday, 30 September 2009

    "Ariile asupra carora aspirantul la top bloging trebuie sa se aplece (ca un minim absolut) sunt [...]"

    ce materiale recomanzi pentru cele enumerate de tine?

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 October 2009

    Intrebarea e absolut respectabila, raspunsul e ceva mai problematic. Se poate ajunge la competenta in cel putin jumatate din domeniile respective urmand zeci, poate sute de itinerarii livresti distincte, a nota unul e prima facie stupid.

    Dar am sa ma gandesc la chestiune.

  23. ... comentariul numarul 8 este de prost gust. M-am tot tinut sa-ti spun de ceva vreme...

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 13 October 2009

    A, nu te supara pe mine. Banui c-ai vazut o conotatie negativa a termenului de lautar, dar pentru mine un lautar (adevarat) e o chestie de tot respectul, cu nimic mai prejos decat orice alta manifestare etnografica de calitate.

  25. Adica zoso, campionul bloggerilor, este scriitor !? Sa fim seriosi. Blogul este orice, numai literatura nu. Am scris pe blogul meu argumentele pentru afirmatia asta in postarea "Internetul omoara literatura".

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 November 2009

    Cred ca-i o diferenta de perceptie. Eu zic, blogu-i X, chiar daca la noi se face epsilon. Tu zici, blogu-i ce se face la noi, deci epsilon. Pana la urma, nu vorbim despre acelasi lucru.

  27. Eu vorbesc de literatura. Daca pui pe un blog poezie, comedie, ceva literar, nu inseamna ca blogul este literatura. De regula este maculatura daca ne referim la multe postari. La foarte multe. Oricum, blogul e doar un suport.

  28. Bolnavul de blogoree - VaSi Alex`s avatar
    28
    Bolnavul de blogoree - VaSi Alex 
    Thursday, 19 November 2009

    total adevarat... incredibil :D

  29. Buna ziua,

    Ma numesc Ligia Stafie si sunt unul din fondatorii cenaclului K.R.U.G. Timisoara.
    Doresc sa promovez simpozionul si concursul literar roganizat in cadrul cenaclului K.R.U.G. Mai jos este tema concursului literar, se poate sa o postati pe site-ul dvs.? Daca va intereseaza, pot sustine site-ul dvs. prin aplicarea unui link in sectiunea de blogroll.

    Astept raspunsul dvs.
    Multumesc anticipat in numele echipei K.R.U.G.Timisoara,
    arh.Ligia Stafie

    (pentru detalii despre cine suntem si ce facem, va rog accesati blogul mai sus mentionat)

    K.R.U.G.Simpozion I

    Cine suntem?
    Cenaclul Literar K.R.U.G.Timişoara

    Ce vrem? – Tema Simpozionului I (12 aprilie 2010):
    În 2008, Paola Santagostino (doctor psihoterapeut specializat în medicina psihosomaticǎ) propunea prin volumul “Cum sǎ te vindeci cu o poveste” (ed. Humanitas) o terapie mai putin obişnuitǎ, care presupunea ca pacienţii sǎ inventeze un basm – fapt care stârnea procese interioare intense ce aveau puterea de a reflecta afecţiunile pacienţilor (- afecţiuni de care nici ei înşişi nu erau conştienţi).

    K.R.U.G. lanseazǎ întrebarea:
    Este Paştele un basm inventat, care trǎdeazǎ o afecţiune a umanitǎţii – sau e realitatea negatǎ prin mitul înfǎţişǎrii evenimentului ca basm?

    Guide-lines pentru pregǎtirea materialului:
    - este de preferat o sintezǎ scurtǎ a pǎrerii proprii cu privire la relevanţa sǎrbǎtorilor Pascale în comunitatea din care facem parte;
    - se pot face referiri la tradiţii, obiceiuri, simbolistica lor, variatia şi reinterpretarea lor pe teritoriul ţǎrii şi în diasporǎ;
    - se pot face referiri cu privire la diferite concepte emise de Jung despre conştiinţa colectivǎ, modele de manifestare şi tipologii de reflectare a ei în contextul român contemporan;
    - materialul nu trebuie sǎ susţinǎ o religie anume, ci o pǎrere personalǎ formatǎ în urma unui mic studiu individual;
    - se pot face referiri şi pot fi notate trimiteri la Biblie, folclor, povestiri sau experimentǎri personale ale realitǎţii sau mitului Paştelui.

    Cum vrem? – Regulament şi desfǎşurare:
    - fiecare participant este invitat sǎ trimitǎ un eseu de minim 2 pagini / maxim 3 pagini (cu font Arial 10, în lb. românǎ) pe mail, la adresa krugtimisoara@yahoo.com, fǎrǎ a menţiona numele participantului; confirmarea primirii mailului se face în scris de cǎtre K.R.U.G.
    - perioada de trimitere a materialului este între 15 martie 2010 – 02 aprilie 2010.
    - limita de vârstǎ de participare este minim 13 ani
    - materialele (fǎrǎ menţionarea numelui) vor fi postate pe blogul K.R.U.G. – http://krugtimisoara.wordpress.com – iar voturile obţinute pe internet vor însemna 50% din nota finalǎ;
    - câştigǎtorii vor fi anunţaţi în 12 aprilie 2010 orele 19.00, în cadrul simpozionului KRUG – ediţia I, la Atelierele Kairos din Timişoara, B-dul Cetǎţii nr. 17/A, et. 2.
    - toate materialele trimise vor fi cuprinse într-un mic volum editat în stil „handmade” în numǎr limitat
    - vor fi premiate cele mai bune trei lucrǎri, premiul cel mare constand în oferirea posibilitǎţii de a participa în echipa de organizare a ediţiilor viitoare a simpozionului, ca membru al cenaclului K.R.U.G.
    - în cadrul simpozionului K.R.U.G. din 12 aprilie vor fi invitate personalitǎţi literare din oraş

    Juriul este format din:
    Sava Tomin – preşedinte Kairos şi preşedinte juriu K.R.U.G. ediţia I, Timişoara
    Blaj Marinel – umanist, Arad
    Lavinia Bǎlulescu – jurnalist, editor Ziarul „Adevarul”, Timişoara
    Ligia Stafie – câştigǎtor NaNoWriMo 2009, autor roman “Cǎpruiata”, Timişoara http://strongindependentwoman.wordpress.com

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 March 2010

    Am a-ti atrage atentia pe cateva chestii :

    - daca te numesti Ligia Stafie, semneaza Ligia Stafie in locul unde scrie "Nume".
    - indeobste prima curiozitate din pozitia de - hai sa ma dau mare - formator de opinie este, "de-a cui sunt astia". Nu pot spune ca am reusit sa-mi formez un raspuns.
    - probabil rezultate mult mai importante ca expunere, cu ordine de marime, s-ar obtine folosind serviciul fain care-i tocmai dedicat unor asemenea comunicari, decat lasand comentarii off topic la articole de-acum 6 luni.

  31. Foarte tare..si foarte adevarat ce sa scris in acest articol ;)

    Lucruri din care poti trage concluzii...in calitate de blogger mai ales!!

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 31 August 2010

    Sa fie primit.

  33. pletzalcoatl`s avatar
    33
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Monday, 28 February 2011

    Dupa parerea mea asta e cel mai bun articol din tot blogul.

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 February 2011

    Hehe dar mersi. Poate ca nu-i citit chiar precit ar trebui.

  1. [...] 3. Stilul este foarte important. Trebuie să încerci să-ţi construieşti o “cheie de lectură”, acel “je ne sais quoi”, acea atmosferă pe care cititorul o va găsi mereu pe blogul tău, pentru că înainte de toate revenim la blogurile care ne plac datorită stării pe care ne-o induc, prin stil, prin temele abordate. Nimeni nu se aşteaptă de la tine să fii vreun “guru” al filosofiei dar mult mai important e să-ţi pui o problemă, să cauţi o rezolvare şi să dai cât de cât un răspuns plauzibil. Pe internet majoritatea caută informaţie care duce la o educaţie informală deci trebuie să “te joci” responsabil cu creierele celor care citesc articolele tale,mesajele care le transmiţi le pot schimba destinele multora. [...]

  2. 36
    Posibilităţile literaturii în era blogului | Mind Porn (via Pingback)
    Sunday, 27 November 2011

    [...] ne gândim la cât de literatură poate fi blogul, şi aici cred că putem considera blogul drept o nouă literatură în care contează poate ceva mai mult, totul mişcându-se mult mai repede, stilul, cultura, [...]

  3. Cum sa fac sa fiu si io pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Mai vechi, da' la fel de actual ca-n prima zi....

  4. [...] intre timp a expiat. In al treilea rand, prostia in forma ei calificata, cum intalnim de exemplu la imbecilul de Radu Ceuca, dispus sa modifice un articol in pofida realitatii ca sa-si apere [...]

  5. [...] in termeni de trafic, influenta, importanta scl, intrebarea pe care ne-o punem n-ar trebui sa fie "cum sa fac sa fiu si io problogger A list de top ?" ci mai degraba, "cat efort sunt dispus sa arunc pentru a o ajunge din [...]

  6. [...] din al doilea razboi mondial. Mai este timp sa va aruncati cartelele si sa va apucati serios de munca. Sigur, ar fi fost bine s-o faceti la primul avertisment, acu 6 luni, dar inca nu-i timpul pierdut. [...]

  7. [...] cai alternative prin care poti face bani mai multi, mai usor. A scrie pe blog e o activitate care depinde de foarte multe competente diverse. Cu alte cuvinte, banii din blog nu vor salva niciodata pe nimeni care nu are alte [...]

  8. [...] (da' nu va recomand), puteti citi si "Cum sa fac sa fiu si io" si respectiv "Bani pe blog", da' sincer acum : alea-s pentru fraieri. Category: Meta psihoza [...]

  9. [...] tehnici, pe articole individuale este ca are un stil de-a scrie articole bune. Va amintiti probabil discutia, n-o mai repet. Asta este, pana la urma, principala cerinta pentru un bloger si-n 2010, cum a fost [...]

  10. [...] profesiune complexa, intreaga si frumoasa. Ea este o ocupatie liberala, care solicita foarte multe abilitati si competente dar in acelasi timp ofera un larg spatiu pentru [...]

  11. [...] al doilea rand blogosfera se clasifica dupa calitate. Jaloanele au fost trasate acum un an de zile si nu s-au mutat de-atunci nici cu o iota. Nici n-au sa se mute, [...]

  12. [...] acum un an de zile ca stilul e cea mai importanta calitate a unui bloger. Afirmatia este in continuare valabila, precum de altfel va si ramine fara indoiala, in [...]

  13. [...] Cum sa fac sa fiu si io ? Pai tot asa ca acum doi ani. Si peste doi ani, si peste douazeci de ani raspunsul se va gasi tot acolo. Recomand cu caldura. [...]

  14. [...] si cu onestitate vreo trei ani asa, si-acum a ajuns bine. Nu-i el singurul de altfel, regulile sunt tot alea, situatia in piata nu-i mult schimbata, aproape oricine [adult, cu ceva scoala] muncind serios si [...]

  15. [...] la un standard mai inalt cind scrieti, folositi liste si bullet points ca material suplimentar, nu ca elemente structurale [...]

  16. [...] abordare este bineinteles ca "blogul este literatura", si flamurile ei stau larg desfacute pe Trilema, la ora actuala, si-ntr-o puzderie de alte locuri [...]

  17. [...] chestii de-astea. Vestea rea e ca asa ceva-i foarte, foarte dificil, mai ales daca va lipsesc din calificarile obligatorii ale blogerului. Vestea buna este ca abilitatea in materie se dezvolta in timp, si prin practica. Dupa niste ani de [...]

  18. [...] ce ne-am inteles si-am stabilit ca blogul este literatura, nu exista discutie posibila, ne-am astepta ca aceasta prefacere - dinspre cartile care-au murit definitiv si irevocabil inspre [...]

  19. [...] Cum sa fac sa fiu si io [...]

  20. [...] alta discutie, nu ne intereseaza. In realitatea obiectiva a trai din poker e cam aceeasi treaba cu a trai din blog : cei care pot face asa ceva sunt foarte putini, abilitatea necesita doua-trei facultati facute pe [...]

  21. [...] te pricepi la a scrie si-atunci te-a citi, sau daca nu te-a citi paguba ei. Deci nu scrii, poa' sa spuna Popescu ce vrea el in 2009 si de-atunci neintrerupt si fara ragaz ca daca vrei sa ajungi macar mediocru tre' sa scrii mult, [...]

  22. [...] ca io am zis acum vreo trei ani ca sunteti toti degeaba pentru ca nu scrieti suficient de mult, ca volum. Si da, asa si era : acum vreo trei ani erati toti degeaba petru ca nu scriati suficient [...]

  23. [...] discussion that fails to interest us. In actual reality living off poker is about on par with living off blogging : they who can accomplish such wonders are few and far between, the ability required of them [...]

  24. [...] resolves to one of the countless pointless "watch movies online" attempts at re-constructing "succese online", coincidentally the only items figuring in the tops of Internet traffic along with Trilema these [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.