Citeva observatii de principiu apropo de generarea energiei

Tuesday, 29 May, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

The levels of radioactive cesium were 10 times higher than the amount measured in tuna off the California coast in previous years. But even so, that's still far below safe-to-eat limits set by the U.S. and Japanese governments.

Ca tot a ajuns in mizeria de HuffPo o discutie pe tema radioactivitatii pestilor ca rezultat al nenorocirii de la Fukushima, si ca tot am scris eu intr-un sens pozitiv apropo de dezvoltarea sectorului in Romania, e probabil cazul sa zicem doua vorbe in principiu pe tema.

I. Toata energia survine din reactii nucleare. Asta este adevarul, in toata nuda lui splendoare. Motivul pentru care e cald pe Pamint, motivul pentru care ploua, motivul pentru care bate vintul : energia nucleara. Daca n-ar fi Soarele acolo sa radieze toata paleta, incepind de la gamma si ultraviolet indepartat si trecind spre infra-rosu n-ar exista, nici vint, nici ploaie, nici caldura. N-ar exista nici plante, de nici un fel, nici macar alge. N-ar exista nici viermi nici insecte, precum n-ar exista nici una dintre chestiile care le maninca pe ele.

Si de asemenea nu ar exista carbuni sau petrol, cum nu ar putea sa functioneze nici o hidrocentrala, nici un singur panou solar si nici o turbina eoliana. Nimic, absolut nimic. Toate formele de energie "alternativa" sunt de fapt... pseudoalternative. Adica, sunt alternative una la alta, da' niciuna nu-i o alternativa la energia nucleara, dat fiind ca aia-i singura sursa a absolut tuturor celorlalte.

Chestia se intelege poate mai usor cu un exemplu concret : a vinde ce ai prin casa (adica, ars carbuni sau petrol) nu este o "sursa alternativa" de finantare fata de salariu. Ca si ce ai prin casa tot din salariu ai cumparat. Fara salariu n-ai avea nimic prin casa, si deci eforturile rationale de imbunatatire a conditiei fiecaruia se orienteaza in directia cresterii salariului, ca aia-i problema principala. Iar secundar, se orienteaza in directia eficientizarii utilizarii salariului. Asta inseamna ca nu cumparam un lant de aur de toti banii in ziua de salariu, dupa care sa-l ducem la amanet saptamina urmatoare pentru a cumpara ceva de mincare. Cu alte cuvinte, cu cit legatura intre producerea de energie nucleara si consum e mai directa, cu atit mai bine.

II. Energia nucleara nu prezinta neaparat riscuri pentru viata sau sanatate. Tot universul cunoscut se gaseste cufundat intr-o supa radiativa. Asa se gaseste el. Toate formele de viata din acest univers, fara exceptie, absolut toate, isi traiesc intreaga lor viata bombardate de radiatii, precum si-au trait intreaga viata bombardate de radiatii intotdeauna. Absolut intotdeauna.

Cu alte cuvinte, nu e o problema calitativa in discutie aici, ca daca ai radiatie, oricit de putina, e rau, si daca n-ai radiatie, deloc, e bine. Problema in discutie e cantitativa, si anume se pune in termenii de cit de multa radiatie si ce efecte are ea. Foarte multa dezintegreaza orice faptura vie, foarte putina nu-i observabila. Intre cele doua, undeva, se gaseste un optim.

III. Controlul efectelor nocive ale generarii energiei nucleare se realizeaza prin distanta si izolatie. Motivul pentru care Soarele nu-i cine stie ce daunator vietii pe Pamint, chit ca el varsa mari cantitati de tot felu' de radiatii ionizante si alte dulceturi este in primul rind distanta destul de insemnata la care se manifesta dinsul (o problema discutata in comentariile articolului aluia cu Radiatia si corpul omenesc) si-n al doilea rind izolatia Pamintului, compusa din magnetosfera, troposfera si ce alte sfere (si care, daca e s-o spunem pe cea dreapta, pare ca se cam tot subtie cum trece vremea).

Si cu discutia asta, iata ca ajungem la problema reala de se tot ciciie diversii s-o ascunda si s-o obfuscheze. Deci, utilizarea energiei nucleare necesita un echilibru intre energia produsa si radiatia produsa.

In primul rind pe partea de izolatie : izolatia costa bani. Cita radiatie e ok sa inghita furajata medie (prin care termen intelegem electorul-cetatean-independent-si-stapin-al-lumii, asa cum fara indoiala ati remarcat ca suntem cutotii convinsi ca ne gasim) per megawatt folosit de societate ? Si cum unele furajate sunt mai sensibile la radiatie decit altele, ori din motive de grup demografic (copiii de exemplu sunt foarte sensibili), ori din motive care se pot lega de etnicitate (ca acuma n-or fi toate genotipurile egal de solide, nu va inchipuiti prapastii) ori din multe alte considerente iata ca avem deja o problema politica : de ce sa sufar eu lipsa de energie cind as putea tolera 0.9% mai multa radiatie ? Ce-mi pasa mie ca mor inca cinci sute de cacanari nustiudecare ?

In al doilea rind, da' nu prea diferit, problema de distanta. Sa se faca, da' sa se faca undeva departe. Not in my back yard (NIMBY) e modu' in care s-o sistematizat conceptu' asta in practica negocierii sociale la americani (ca ei is printre putinii care chiar au practica pe tema). Deci, sa se faca inchisori da' sa nu se faca la noi ca put. Si idem centrale nucleare sa se faca, da' departe. Eventual undeva in spatiu, da' pina atunci avem urmatoarea problema : pentru mine departe inseamna Japonia, e fix perfect acolo la ei, pentru japonez departe ar insemna Mediterana undeva. Deci sa se faca aici la noi.

Ambele aceste probleme sunt foarte incarcate politic. Solutii dure precum "sa se faca toate la africani, da-i in pula de negri" nu functioneaza foarte bine in principal pentru ca energia electrica nu se transporta prea usor distante mari, si in general tre' sa se gaseasca relativ aproape de industrie. Solutii dure precum "sa se faca in fiecare bloc una sa avem toti la fel" nu functioneaza din motive de aceeasi natura : centralele astea au niste dimensiuni minime fixate de legile fizicii, nu se pot miniaturiza ca un radio. In realitate si privind practic, solutiile vor fi undeva... intre. Si amplasarea exacta a acestui intre e evident piinea politicii.

Singura chestie certa este ca nu se poate pune problema "renuntarii" la energie generata din surse nucleare. Restul, ca adica unde anume, cum anume si asa mai departe va fi generata ea... mnoa, astea-s discutabile toate.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. Culmea, inainte de Fukushima (o combinatie nefasta de neglijenta umana si dezastru natural) lumea era mult mai puternic indreptata impotriva energiei nucleare decat e acum. Human nature, who can predict it?

    Altfel, sustin ideea. Am vazut planuri de centrale nucleare ultra moderne (inclusiv o smecherie care statea ingropata din start intr-un fel de bunker subteran) refuzate pe motiv ca ''radiation is bad...m'kay?". Cam asa cum a refuzat Zimbabwe culturile de porumb modificate genetic. Listen to NGOs, children!

  2. @krossfire
    Problema cu culturile modificate genetic nu-i atata ca sunt modificate genetic cat ca sunt acoperite de brevete si n-ai voie sa le folosesti ca samanta chestie care are nenumarate inconveniente economice pentru agricultori.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 30 May 2012

    Ca sa nu mai mentionam faptu' ca nici macar nu-i legal sa ai tu brevet pe saminta din gradina mea.

  4. sa se faca la Sadu (Sibiu). sa nise deie.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 June 2012

    La Sadu ben Saud.

  6. Ce-mi poti spune despre energia electromagnetica respectiv despre antenele de telefonie mobila? Exista site.uri serioase pe aceasta teme?

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 11 December 2012

    Cam greu. Problemele sunt cam asa :
    - magnetismul si electromagnetismul sunt printre cele mai putin intelese dpdv stiintific fenomene macroscopice (adica, accesibile cetateanului).
    - telefonia mobila e o activitate economica foarte importanta, care aduce venituri insemnate operatorilor si are implicatii semnificative in downstream.
    - telefonia mobila e (din bune motive de antropologie) un cui foarte adecvat de care sa se aghete rudimente de idei filosofice si politice ale cetateanului.

    Ce rezulta din trilema asta este ca oamenii de stiinta nu-s foarte lamuriti pe tema, comerciantii is foarte interesati sa minta si ticnitii is foarte atrasi sa se deie in stamba, adica un vacarm general din care destul de greu sa alegi o treaba clara.

    In principiu expunerea acuta la radiatie asa cum e emisa ea din telefoanele mobile nu ridica probleme de sanatate. In principiu expunerea cronica la aceeasi ar putea sa ridice niste probleme de sanatate, da' ele nu par insemnate. Reziduurile produse de toata chestia asta (telefoane mobile uzate) sunt cu siguranta o problema, fiind si toxice si posibil radiosurse. Raspunsuri mai solide la intrebarile astea vom avea pe cind nu ne-or mai fi noua personal utile, adica intr-o suta de ani sau ceva.

    In termeni practici mai repede mori ca te calca vre-o masina pe drumurile cvasi si ne deszapezite din Republica Congoleza Romania decit de la ce-ti cauzeaza telefonul mobil.

  8. Radiation = bananas.
    http://www.mnn.com/earth-matters/wilderness-resources/stories/fukushima-radiation-leak-the-same-as-76-million-bananas

    And bananas don't cause injuries.

    http://japandailypress.com/10-fukushima-workers-sprayed-with-contaminated-water-no-initial-injuries-detected-1333715/

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 August 2013

    Turns out the radiation leaking out of there is still pretty significant to this day.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.