Acid arahidonic

Tuesday, 13 April, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Este ca suna fain ? Arahidonic, parca l-or botezat sa-si bata joc de el.

Adevarul este ca de la o vreme atatea amar de chestii se aduna spre numire in unele discipline ca nici nu mai stii cum sa le zici. Asa ca le zici cum poti, dupa inspiratie, pe legaturi dintre cele mai fortate si improbabile. Asta saracul s-a ales cu numele arahidonic pentru ca-i un acid gras nesaturat, echivalentul acidului saturat numit arahidic (fara alta vina decat aia de-a se gasi intr-o oarecare cantitate in arahide).

In principiu arata ca o omida moarta cu o erectie, si anume
arahidonic

Bun, si de ce ne intereseaza ? Pentru ca este un acid gras esential, necesar aproape tuturor mamiferelor, din trei motive. Odata pentru ca e un constituent de baza in compozitia chimica a membranelor celulare, apoi pentru ca are un rol important in semnalizarea celulara, si-n final pentru ca este un necesar in intermedierea reactiilor inflamatorii. In lipsa acidului arahidonic organismul se resimte, mai ales in constructia masei musculare, in calitatea cognitiei si in vigoarea raspunsului imunitar. Intr-un organism sanatos, muschii si creierul contin insemnate concentratii ale acestei substante.

In mod obisnuit, acidul arahidonic se obtine fie direct din dieta, fie prin procesarea acidului linoleic (numit astfel nu pentru ca l-o scapat cineva pe linoleu, ci pentru ca asa se numeste canepa in greaca, si linoleul se face din ulei de canepa). Unele mamifere nu au deloc capacitatea de-a sintetiza acid arahidonic, fiind astfel complet dependente de aportul dietar. Ca rezultat, aceste animale sunt carnivore, vrand-nevrand. Pisica e un exemplu bun, in caz ca va intrebati de ce n-ati vazut niciodata pisica vegetariana. Pentru ca moare daca nu mananca carne, de-aia n-ati vazut.

Alt exemplu este omul. In caz ca va intrebati de ce n-ati vazut niciodata vegetarian solid, raspunsul este destul de simplu : nu exista surse vegetale de acid arahidonic. Din acelasi motiv majoritatii vegetarienilor "nu le place matematica". Nu-i o chestie de gust cat o chestie de neputinta. Si tot din acelasi motiv le curge nasul fara oprire si-o tin dintr-o raceala-ntr-o gripa.

Ca bonus, avem doua. Si anume, primul : e destul de clar ca o cantitate insuficienta de acid arahidonic in dieta ajuta daca nu chiar provoaca de-a dreptul anumite maladii degenerative ale creierului (precum boala Alzheimer) si anumite instabilitati psihice (precum tulburarea bipolara).

Al doilea, acidul arahidonic are functii importante in dezvoltarea sistemului nervos la copii, o lipsa din dieta in perioada de crestere traducandu-se intr-o neactualizare a potentialului de inteligenta pe care zestrea genetica l-ar fi ingaduit individului.

De partea cealalta, este foarte iubit de sportivi si culturisti, fiind destul de clar demonstrat ca o suplimentare in dieta ajuta dezvoltarea masei musculare, a puterii etc. Nu-i foarte clar daca excesul in consum are efecte nocive, desi s-ar putea sa contribuie sau sa constituie cauza depresiei sportivului de performanta.

Pe scurt, iata dragii mei Pitici, Futezatori si Cotcodaci care-i explicatia chimica a deosebirii dintre om si gheu, molecula care face diferenta intre emo si roackar etcetera etcetera. S-o stapaniti sanatosi, si sa va serveasca supusa.

Amin.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

  1. ma duc sa cumpar si eu o plasa de arahidosi din astia. fac o salata, ca e sezon.

  2. Mirceo, ce tot ne aburesti cu chimia?
    Tu nu stii ca... "Chimia e de toata pl, n-are aproape deloc aplicabilitate ce faci in liceu, nici o utilitate, zero.", vorba lu' Petrov, aka Piskeshu.

    http://www.locomania.ro/showpost.php?p=59967&postcount=3328

  3. si esti sigur sigur ca omul nu e-n stare sa proceseze acidul linoleic? sau ca acidul arahidonic nu se gaseste si prin ceva hrana vegetala? esti mai de incredere decat wikipedia? te pot cita ca sursa? in orice caz e clar ca chimia e manej de ganganii cu priapism.

  4. a! si zici ca daca e cu link in el, "is awaiting moderation"?

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 13 April 2010

    @ioana Tu vaz c-ai planuri mare cu badica Dan, nu asa, de colea...

    @F Nu-s sigur ca nu-i in stare, si nici nu zic ca nu-i in stare. Adica asa, deloc. Da-s sigur ca nu-i nici eficient, nici capabil sa-si asigure tot necesarul. Iar ceva hrana vegetala, mi se pare ca s-o descoperit de curand in ceva ciuperca, care-ar putea fi alternativa viabila.

    Da si aia am vazut si io la teve. Avantaju' fata de Wikipedia fiind totusi ca daca te iei dupa mine macar stii pe cine ai a injura.

    @Anihilator Dap.

  6. fara planuri. ne orientam pe parcurs. de exemplu, azi aveam in plan sa gateasca el, dar a fost nevoie sa ne reorientam si am gatit tot eu. asa ca nu folosesc la nimic planurile.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 13 April 2010

    Io zic sa-ti pui direct catuse si chiloti de cei de tabla si-n beci cu tine.

  8. Acidul asta "traieste" esterificat prin membranele celulare si e "scos" la nevoie.
    Important in tot felul de "semnalizari celulare" in cazuri patologice (infectii, inflamatii) fiind baza prostaglandinelor...
    Ingerand cantitati mari de AA nu da nimic. Absenta din alimentatie are efecte discutabile.
    Unii acizi grasi poli-nesaturati (PUFA) sunt archidonic-mimetici.

  9. hmm .. http://www.cbn.com/health/naturalhealth/drsears_arachidonicacid.aspx

    too much of it kills wabbitz.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 13 April 2010

    Eu stiu c-am citit, dar nu mai stiu unde-am citit, ca s-a descoperit o legatura intre depresie si ceva metabolit de-al astuia acumulat in creerii capului.

  11. io atata stiu ca ceaiul de sunatoare face bine la depresie. deci rezulta logic ca exista o legatura intre sunatoare si acidul asta. ramane pentru urmasi s-o gaseasca.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 13 April 2010

    St John's worts le zice pe englezeste, si da. Nu-i clar, dar se pare ca actioneaza pe metabolismul serotoninei, ceea ce-ar fi diferit de ce discutam noi aici.

  13. Pai metabolitii AA sunt o serie de eicosanoide care sunt prezente mai peste tot, cu implicatii in somn/veghe, durere, semnalarea inflamatiei, protectia mucoasei gastrice.
    Sunt niste articole care arata posibili receptori comuni pentru AA si THC (tetrahidrocannabinol- adica niste canepa care place).
    Afara de asta, cred in continuare ca aportul nu e foarte important, cetatenii traind la fel de bine si fara grija lui.
    Eschimosii il inlocuiesc (pe nestiute, mancand peste si foci) cu alte grasimi similare, si de asta se pare ca n-ar suferi de inima si reuma.
    Pe de alta parte, africanii il consuma (tot pe nestiute, din niste rizomi si semintoase) si nici ei nu sufera de inima si reuma.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 13 April 2010

    Drept ce spui tu, dar de la un punct incolo imi ridica suspiciuni. Altfel ne putem lua la povesti cum tibetanii traiesc la x mii de metri altitudine si nu-i jeneaza, japonejii au nu stiu cati centimetrii in plus la intestin si asa mai departe.

    Sigur, da' stii ce zice legea ebraica pe tema cu mancarea kosher ? Ce-i kosher in practica locului e kosher, indiferent ce se zice la carte, si ce nu-i kosher in practica locului, chiar daca ar trebui sa fie, din orice motiv teoretic, tot nu-i.

  15. Da, pai au dreptate evreii.
    Ce voiam sa zic asa, mai scurt, e ca oamenii de stiinta azi spun tot felul de traznai. Si publica nazdravanii si giumbuslucuri. Nu trebuie luati in serios, ca toti de la Ockham se trag.
    A ca in bancul in care un "scientist" rupe picioarele puricelui apoi il indeamna sa sara (era un purice dresat, desigur). Neintamplandu-se nimic, savantul noteaza in caietul de laborator ca in urma indepartarii picioarelor purecele isi pierde auzul...
    Cam asa cu stiinta azi...

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 13 April 2010

    Io zic ca-i intr-un fel ca si cu blogerii. Toata lumea vrea sa fie, si din bune motive oricine trebuie sa - in principiu - poata fi. Destui se comporta ca si cum ar fi nefiind, si drept rezultat ca sa gasesti un miez ici-colo tre' sa navighezi niste labirinturi tare intortocheate.

  17. Pe bune daca am inteles pana la urma ce naiba e acidul asta arahidonic, dar pare interesant. Se vinde pe undeva si daca da, cum se vinde - la kil, la litra? Se poate lua cu vin sau cu bere?

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 17 November 2010

    Pai e un acid gras. N-am idee daca se vinde la kila ori varsat, probabil ca nu catre populatie, da' se gaseste-n suplimentele pentru culturisti de exemplu. si-n arahide. Si, intr-o mica masura, in linoleu.

  19. Tu confuzi linoleic cu conjugat linoleic sau ceva.

  20. Tu confuzi linoleic cu conjugat linoleic sau ceva.

  21. Eu stiu c-am citit, dar nu mai stiu unde-am citit, ca s-a descoperit o legatura intre depresie si ceva metabolit de-al astuia acumulat in creerii capului.

    96 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8729112
    05 http://www.sciencedaily.com/releases/2005/05/050525161319.htm
    12 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159112003947

    Prea multe arahide = poze gore si viata e urata.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 January 2013

    Noa bun.

    Da' intre timp am pierdut sursa la citat. De unde ie ?

  23. Blogul tau :D

  24. Ma intreb! Cine puii mei iti citeste blogul!

    Cred ca glumesti!

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Monday, 7 January 2013

    Pai io nu cred ca existi, deci suntem chit.

  26. Poate-mi expici si mie cate ceva (apropo de puterea rezultata din hrana):de ce TOATE animalele carnivore obosesc repede (un ghepard de exemplu,are o viteza fantastica dar daca intr-o suta de metri nu prinde victima cade lat obosit)? De ce calul care mananca iarba (sau ovaz) are o putere fantastica si e aproape neobosit? Incearca matale sa inhami la o caruta un leu (mancator de carne!). Ha ha ha.....Calul e o masinarie de energie pe cand leul ( de exemplu) e un puturos! Clar?

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 January 2014

    Pai pe teoria asta am putea inhama la sareta melci, care si ei sarmanii-s tot ierbivori. Plus ca au si coarne.

  28. Buna,

    Sunteti doctor?
    Mie mi-a iesit acidul arahidonic foarte mare si intr-acevar am niste probleme de memorie, concentrare si altele.
    Anul asta mi-am facut analize la Synevo.

    Multumesc.
    Anda

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 August 2016

    Pai nu-s doctor.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.