Trilingual Charm-Harm

Thursday, 15 September, Year 8 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

As you probably intuit, the original author of today's textual references is one of the first Rusophones to have intuited the remarkable proximity of bacon and eggs (especially should they be my eggs, and your bacon). Without further dodo, we proceed!

In Romanian :

Cum am pus la punct o societate de literati.
1.

Sosesc eu odata la Gosizdat, iar la Gosizdat il intilnesc pe Evgheni Lvovici svart, care, ca de obicei, era imbracat prost, dar cu pretentii la cine stie ce.

Cum m-a vazut, Svart a si inceput sa ma ia peste picior, dar, ca de obicei, fara succes.

Eu l-am luat peste picior cu mult mai mult succes si imediat l-am pus, din punct de vedere intelectual, cu botul pe labe.

Toti cei din jur se minunau de agerimea spiritului meu, dar nu au luat nici un fel de masuri, asa incit literalmente crapau de ris. in mod deosebit crapau de ris Nina Vladimirovna Hernet si David Efimovici Rahmilovici, care, pentru o mai placuta rezonanta se supranumea Iujin.

Vazind ca nu-i de glumit cu mine, Svart a inceput sa-si mai domoleasca tonul si, in cele din urma, pur si simplu injurindu-ma de mama, a declarat ca, la Tbilisi, pe Zabolotki il cunoaste toata lumea, iar pe mine aproape nimeni.

Atunci m-am infuriat si i-am spus ca eu sunt o figura cu mult mai istorica decit Svart si Zabolotki, ca dupa mine va ramine in istorie o dira de lumina, iar ei vor fi curind uitati.

Intelegind maretia mea si uriasa mea insemnatate mondiala, Svart a inceput incet-incet sa dirdiie si m-a invitat la el la masa.

2.

Am luat hotarirea sa pun la punct o societate, ceea ce si fac.

Am sa incep cu Valentina Efimovna. Aceasta persoana lipsita de simt gospodaresc ne invita la ea si in loc de mincare ne serveste la masa nu-stiu-ce acritura. Mie imi plac bucatele si stiu care-i dichisul la mincaruri. Pe mine n-ai sa ma duci cu niste acrituri. Citeodata intru pina si in restaurante, sa vad ce feluri si mincaruri au acolo. Si-acu, nu suport daca nu se tine seama de aceasta particularitate a caracterului meu.

Acum trec la Leonid Savelievici Lipavski. El nu s-a jenat sa-mi spuna in fata ca in fiecare luna compune zece cugetari.

In primul rind - minte. Nu compune zece, ci mai putine.

Iar in al doilea rind, eu compun mai multe. N-am stat sa socotesc cite compun intr-o luna de zile, dar trebuie sa fie mai multe decit face el.

Iata eu, de exemplu, nu le vir in ochi tuturor cum ca sunt, ma rog frumos, dotat cu o inteligenta colosala. Eu am toate motivele sa ma socotesc un om mare. si, dealtfel, asa ma si socotesc.

Tocmai de aceea este pentru mine si jignitor si dureros sa ma aflu printre oameni situati sub nivelul meu ca intelect, perspicacitate si talent, si sa nu simt respectul pe care mi-l datoreaza pe deplin.

De ce, de ce sunt eu superior tuturora?

3.

Acum am inteles tot: Leonid Savelievici este neamt. El are pina si deprinderi nemtesti. Priviti-l cum maninca. Pai asta-i neamt sadea, si basta! Chiar si dupa picioare se vede ca asta-i neamt.

Fara sa ma laud, pot spune ca sunt perspicace si foarte spiritual.

Iata, de exemplu, daca-i luam pe Leonid Savelievici, Iulii Berzin si Wolf Erlich, si-i asezam unul linga celalalt pe trotuar, putem spune "unul mai mic decit altul" .

Dupa mine, asta-i ceva, pentru ca-i destul de hazliu. Si cu toate acestea, Leonid Savelievici este neamt! Negresit am sa-i comunic asta cind o sa ne intilnim.

Eu unul ma socotesc un om deosebit de inteligent si cu toate astea trebuie sa spun ca sunt mai destept decit toti ceilalti. S-ar putea ca pe Marte sa existe si cineva mai destept ca mine, dar pe Pamint, n-as crede.

De pilda, se spune ca Oleinikov este foarte destept. Iar dupa mine, e el destept, dar nu cine stie ce. El a descoperit, de exemplu, ca daca scrii 6 si-l intorci pe dos, atunci obtii 9.

Iar dupa mine, asta nu-i ceva inteligent.

Leonid Savelievici are perfecta dreptate atunci cind spune ca inteligenta omului este demnitatea lui. Iar acolo unde nu este inteligenta, inseamna ca nu este nici demnitate. Iakov Semeonovici il contrazice pe Leonid Savelievici si sustine ca inteligenta omului este slabiciunea lui. Iar dupa mine asta este deja un paradox. De ce sa fie inteligenta - slabiciune? Categoric, nu! Mai degraba, putere. Eu asa gindesc.

Noi ne adunam adeseori la Leonid Savelievici si vorbim despre asta.

Daca se stirneste vreo disputa, atunci cistigatorul disputei ramin intotdeauna eu. De ce, nici eu insumi nu stiu.

Toti se uita la mine, cine stie de ce, cu admiratie. Indiferent ce-as face, toti gasesc ca ceea ce am facut eu este minunat.

Iar eu nici macar nu ma straduiesc pentru asta. Toate merg de la sine.

Zabolotki a spus odata ca eu sunt facut pentru a dirija sferele. Desigur ca a glumit. Mie asa ceva nici macar nu mi-a trecut prin cap.

La uniunea scriitorilor sunt socotit, cine stie de ce, un inger.

Ascultati, prieteni! Nu se poate, la urma-urmelor, sa va ploconiti asa in fata mea! Ca doar si eu sunt la fel cu voi toti, atit numai ca va sunt superior.

4.

Am auzit uneori aceasta expresie: "Sa prinzi momentul!" . Usor de zis, dar greu de facut. Dupa mine, aceasta expresie nu are nici un sens. Si, intr-adevar, nu trebuie sa facem apel la ceea ce este imposibil.

Toate astea le spun cu deplina convingere, pentru ca pe toate le-am experimentat pe propria-mi piele. Am incercat sa prind momentul, dar nu l-am prins si doar cu-atit m-am ales, ca mi-am spart ceasul. Acum stiu ca asa ceva nu se poate.

Le fel de imposibil este sa "prinzi epoca" , pentru ca si ea este tot un moment, numai ca mai amplu.

Este o alta treaba cind spui: "inregistrati ceea ce se petrece in momentul de fata" . Asta este o cu totul alta treaba.

Iata, de exemplu: un-doi-trei! Nu s-a petrecut nimic. Asadar, eu am inregistrat momentul in care nu s-a petrecut nimic.

I-am povestit despre acest lucru lui Zabolotki. Lui i-a placut asa de mult treaba asta, incit toata ziua a stat si a numarat: un-doi-trei! si inregistra cum nu se intimpla nimic.

In timp ce Zabolotki era ocupat cu asta, a dat peste el Svart. Si Svart a manifestat interes pentru originalul procedeu de a inregistra ceea ce se intimpla in epoca noastra, de vreme ce din momente se constituie o epoca. Va rog sa remarcati insa ca initiatorul acestei metode ma dovedesc a fi din nou eu. Iarasi eu! Este intr-adevar admirabil.

Ceea ce altuia ii reuseste numai dupa mai multe eforturi, mie imi reuseste cu usurinta!

Eu ma pricep chiar si sa zbor. Dar despre asta n-am sa va povestesc pentru ca, si-asa, nimeni n-o sa-mi dea crezare.

5.

Cind doi oameni joaca sah, mie mi se pare intotdeauna ca ei se inseala unul pe celalalt. Mai ales daca se joaca pe bani.

In general, mie mi-e greata de toate jocurile care se joaca pe bani. Dealtfel, interzic practicarea lor in prezenta mea.

Iar pe cartofori i-as pedepsi. Aceasta este cea mai potrivita metoda de lupta impotriva jocurilor de noroc. In loc sa ne tinem de jocul de carti, mai bine ne-am aduna laolalta si ne-am face unul altuia morala.

Dealtfel, insa, morala-i cam plictisitoare. Mai interesant este sa faci curte femeilor.

Femeile m-au atras intotdeauna. Intotdeauna m-au emotionat picioarele femeilor, mai ales de la genunchi in sus.

Multi le socotesc pe femei niste fiinte pacatoase. Eu insa nicidecum! Dimpotriva, eu le socotesc ceva chiar foarte placut.

O femeiusca plinuta, tinerica! Prin ce este ea pacatoasa? Nu este chiar deloc pacatoasa!

...Tot ce spune Leonid Savelievici, am spus deja eu, cindva, demult.

Si nu numai Leonid Savelievici.

Oricine ar fi bucuros sa prinda macar un singur crimpei din gindurile mele. Mie insa si asta mi se pare caraghios.

Bunaoara ieri, da fuga la mine Oleinikov si-mi spune ca s-a incurcat cu totul in ce priveste problemele vietii. I-am dat diferite sfaturi si l-am concediat. Dupa ce l-am fericit astfel, a plecat in dispozitia sa cea mai buna.

Oamenii vad in mine un sprijin, repeta cuvintele mele, se minuneaza de faptele mele, insa nu-mi platesc nimic.

Oameni timpiti! Aduceti-mi bani mai multi, si-o sa vedeti cit de multumit am sa fiu.

6.

Acum am sa va spun citeva cuvinte despre Alexandr Ivanovici.

Asta-i un flecar si-un jucator patimas. Si daca pun pret pe el, este pentru ca mi-e supus.

Zile si nopti face de garda pe linga mine si nici nu asteapta din partea mea decit aluzia la vreo porunca. Nu trebuie decit sa-i fac aceasta aluzie si Alexandr Ivanovici zboara ca vintul sa-mi indeplineasca vointa. Pentru asta i-am cumparat o pereche de pantofi si i-am spus: "Na, poarta-i!". Iar el, intr-adevar, ii si poarta.

Cind soseste Alexandr Ivanovici la Gosizdat, toti incep sa rida si sa susoteasca intre ei, cum ca Alexandr Ivanovici a venit dupa bani.

Konstantin Ignatievici Drevatkii se ascunde sub masa. Asta o spun in sens alegoric.

Mai mult decit orice, lui Alexandr Ivanovici ii plac macaroanele. Intotdeauna le maninca cu pesmeti, maninca aproape cite un kilogram intreg, dar poate ca si mai mult de-atit.

Dupa ce a mincat macaroanele, Alexandr Ivanovici spune ca i s-a facut grata si se intinde pe divan. Uneori macaroanele o iau indarat.

Carne, Alexandr Ivanovici nu maninca, iar femeile nu-i plac. Cu toate ca, din cind in cind, ii plac. S-ar parea chiar ca foarte des.

Numai ca femeile care ii plac lui Alexandr Ivanovici sunt toate, dupa gustul meu, urite, si de aceea vom socoti ca acestea, de fapt, nici nu sunt femei.

Daca spun eu ceva, inseamna ca aia asa este. Nu sfatuiesc pe nimeni sa ma contrazica intrucit, oricum, el va ramine cel contrazis, deoarece eu am intotdeauna ultimul cuvint.

Si-apoi, nici nu sunteti voi cei care sa va masurati cu mine. Au mai incercat-o si altii, mai dihai decit voi. Pe toti i-am ras! Cu toate ca in aparenta nici macar sa vorbesc nu stiu, odata ce mi-am dat drumu', nici ca ma mai poti opri.

Bunaoara, mi-am dat odata drumu' la Lipavski si m-am pornit! Pe toti i-am contrazis, mortal! Apoi m-am dus la Zabolotki si i-am luat si acolo pe toti la vorba. Apoi am plecat la Svart si i-am luat si acolo pe toti la vorba. Apoi am venit acasa si acasa am mai vorbit o jumatate de noapte!

In the original Russian

Как я растрепал одну компанию

1.

Однажды я пришел в Госиздат и встретил в Госиздате Евгения Львовича Шварца, который, как всегда, был одет плохо, но с претензией на что-то. Увидя меня, Шварц начал острить, тоже, как всегда, неудачно.

Я острил значительно удачнее и скоро в умственном отношении положил Шварца на обе лопатки.

Все вокруг завидовали моему остроумию, но никаких мер не предпринимали, так как буквально дохли от смеха. В особенности же дохли от смеха Нина Владимировна Гернет и Давид Ефимович Рахмилович, для благозвучия называвший себя Южиным.

Видя, что со мной шутки плохи, Шварц начал сбавлять свой тон и, наконец, обложив меня просто матом, заявил, что в Тифлисе Заболоцкого знают все, а меня почти никто.

Тут я обозлился и сказал, что я более историчен, чем Шварц и Заболоцкий, что от меня останется в истории светлое пятно, а они быстро забудутся.

Почувствовав мое величие и крупное мировое значение, Шварц постепенно затрепетал и пригласил меня к себе на обед.

2.

Я решил растрепать одну компанию, что и делаю.

Начну с Валентины Ефимовны. Эта нехозяйственная особа приглашает нас к себе и вместо еды подает к столу какую-то кислятину. Я люблю поесть и знаю толк в еде. Меня кислятиной не проведешь! Я даже в ресторан другой раз захожу и смотрю, какая там еда. И терпеть не могу, когда с этой особенностью моего характера не считаются.

Теперь перехожу к Леониду Савельевичу Липавскому. Он не постеснялся сказать мне в лицо, что ежемесячно сочиняет десять мыслей.

Во-первых, врет. Сочиняет не десять, а меньше.

А во-вторых, я больше сочиняю. Я не считал, сколько я сочиняю в месяц, но должно быть больше, чем он....

Я вот, например, не тычу всем в глаза, что обладаю, мол, колоссальным умом. У меня есть все данные считать себя великим человеком. Да, впрочем, я себя таким и считаю.

Потому-то мне и обидно, и больно находиться среди людей, ниже меня поставленных по уму, прозорливости и таланту, и не чувствовать к себе должного уважения.

Почему, почему я лучше всех?

3.

Теперь я все понял: Леонид Савельевич - немец. У него даже есть немецкие привычки. Посмотрите,как он ест. Ну, чистый немец, да и только! Даже по ногам видно, что он немец.

Не хвастаясь, могу сказать, что я очень наблюдательный и остроумный.

Вот, например, если взять Леонида Савельевича, Юлия Берзина и Вольфа Эрлиха и поставить их вместе на панели, то можно сказать "мал мала меньше".

По-моему, это остроумно, потому что в меру смешно.

И все-таки Леонид Савельевич - немец! Обязательно при встрече скажу ему это.

Я не считаю себя особенно умным человеком и все-таки должен сказать, что я умнее всех. Может быть, на Марсе есть и умнее меня, но на земле не знаю.

Вот, говорят, Олейников очень умный. А по-моему, он умный, да не очень. Он открыл, например, что если написать шесть и перевернуть, то получится девять. А по-моему, это неумно.

Леонид Савельевич совершенно прав, когда говорит, что ум человека - это его достоинство. А если ума нет, значит, и достоинства нет. Яков Семенович возражает Леониду Савельевичу и говорит что ум человека - это его слабость. А по-моему, это уже парадокс. Почему же ум это слабость? Вовсе нет! Скорее крепость. Я так думаю.

Мы часто собираемся у Леонида Савельевича и говорим об этом.

Если поднимается спор, то победителем спора всегда остаюсь я. Сам не знаю почему.

На меня почему-то все глядят с удивлением. Что бы я ни сделал, все находят, что это удивительно. А ведь я даже и не стараюсь. Все само собой получается.

Заболоцкий как-то сказал, что мне присуще управлять сферами. Должно быть, пошутил. У меня и в мыслях ничего подобного не было.

В Союзе писателей меня считают почему-то ангелом.

Послушайте, друзья! Нельзя же в самом деле передо мной так преклоняться. Я такой же, как и вы все, только лучше.

4.

Я слышал такое выражение: "Лови момент!" Легко сказать, но трудно сделать. По-моему, это выражение бессмысленно. И действительно, нельзя призывать к невозможному.

Говорю я это с полной уверенностью,потому что сам на себе все испытал. Я ловил момент, но не поймал и только сломал часы. Теперь я знаю, что это невозможно.

Так же невозможно "Ловить эпоху", потому что это такой же момент, только побольше.

Другое дело, если сказать: "Запечатлевайте то, что происходит в этот момент". Это совсем другое дело.

Вот например: Раз, два, три! Ничего не произошло! Вот я запечатлел момент, в который ничего не произошло.

Я сказал об этом Заболоцкому. Тому это очень понравилось, и он целый день сидел и считал: раз, два, три! И отмечал, что ничего не произошло.

За таким занятием застал Заболоцкого Шварц. И Шварц тоже заинтересовался этим оригинальным способом запечатлевать то, что происходит в нашу эпоху, потому, что ведь из моментов складывается эпоха. Но прошу обратить внимание, что родоначальником этого метода являюсь я. Опять я! Просто удивительно!

То, что другим дается с трудом, мне дается с легкостью!

Я даже летать умею. Но об этом рассказывать не буду, потому что все равно никто не поверит.

Когда два человека играют в шахматы, мне всегда кажется, что один другого околпачивает. Особенно если они играют на деньги.

Вообще же мне противна всякая игра на деньги. Я запрещаю играть в моем присутствии.

А картежников я бы казнил. Это самый правильный метод борьбы с азартными играми. Вместо того, чтобы играть в карты, лучше бы собрались, да почитали бы друг другу морали.

А впрочем, морали скучно. Интереснее ухаживать за женщинами.

Женщины меня интересовали всегда. Меня всегда волновали женские ножки, в особенности выше колен.

Многие считают женщин порочными существами. А я нисколько! Наоборот, даже считаю их чем-то очень приятными.

Полненькая, молоденькая женщина! Чем же она порочна? Вовсе не порочна!

5.

...Все, что говорит Леонид Савельевич, уже когда-нибудь раньше говорил я.

Да и не только Леонид Савельевич.

Всякий рад подхватить хотя бы обрывки моих мыслей. Мне это даже смешно.

Например, вчера прибежал ко мне Олейников и говорит, что совершенно запутался в вопросах жизни. Я дал ему кое-какие советы и отпустил. Он ушел осчастливленный и в наилучшем своем настроении.

Люди видят во мне поддержку, повторяют мои слова, удивляются моим поступкам, а денег мне не платят.

Глупые люди! Несите мне побольше денег, и вы увидите, как я буду этим доволен.

6.

Теперь я скажу несколько слов об Александре Ивановиче.

Это болтун и азартный игрок. Но за что я его ценю, так это за то, что он мне покорен.

Днями и ночами дежурит он передо мной и только и ждет с моей стороны намека на какое-нибудь приказание. Стоит мне только подать этот намек, и Александр Иванович летит как ветер исполнять мою волю. За это я купил ему туфли и сказал: "На, носи!" Вот он их и носит.

Когда Александр Иванович приходит в Госиздат, то все смеются и говорят между собой, что Александр Иванович пришел за деньгами.

Константин Игнатьевич Дровацкий прячется под стол. Это я говорю в аллегорическом смысле.

Больше всего Александр Иванович любит макароны. Ест он их всегда с толчеными сухарями, съедает почти что целое кило, а может быть, и гораздо больше.

Съев макароны, Александр Иванович говорит, что его тошнит, и ложится на диван. Иногда макароны выходят обратно.

Мясо Александр Иванович не ест и женщин не любит. Хотя, иногда любит. Кажется, даже очень часто.

Но женщины, которых любит Александр Иванович, на мой вкус, все некрасивые, а потому будем считать, что это даже и не женщины.

Если я что-нибудь говорю, значит, это правильно. Спорить со мной никому не советую, все равно он останется в дураках, потому что я всякого переспорю.

Да и не вам тягаться со мною. Еще и не такие пробовали. Всех уложил! Даром, что с виду и говорить-то не умею, а как заведу, так и не остановишь.

Как-то раз завел у Липавских и пошел! Всех до смерти заговорил. Потом зашел к Заболоцким и там всех заговорил. Потом пошел к Шварцам и там всех заговорил. Потом домой пришел и дома еще полночи говорил!

In Englishi

How I befuddle company.
1.

I arrive one time at the State Editor's, and at the State Editor's I meet Evgheni Espresso From-Lvov, who, as per usual, was poorly dressed but with great pretensions.

As soon as he saw me, Espresso immediately started trying to take me over his knee, but, as per usual, without success.

I did it with much more success and imediately placed Espresso's nose out of joint, intellectually speaking.

Everyone around was deathly jealous of my intelligence, but took no action, because they were literally dead from laughter. Especially dead were Nina Gernet and David Efimovich Rakhmilovich, who will be known as Vagina for euphony.

Seeing that there's no room for humour around me, Espresso moderated his tone, and, in the end, mumbling something about a matressii, declared that in Tbilisi everyone knows Zabolotsky, and nobody heard of me.

At that point I was upset, and I told him that I am a much more historical figure than Espresso and Zabolotsky and that after me there'll be left in history a light crack, whereas they'll be soon forgotten.

Understanding my grandeur and my humongous importance in wordly affairs, Espresso started by degrees to tremble and invited me to dinner.

2.

I decided to mess up a group, which is what I'm doing.

To begin with Valentina Efimovna. This person bereft of home making skills invites us to her place and in place of food serves us who knows what pickle. I like gastrology, and I know much about dishes. You're not going to deceive me with some pickles. Sometimes I even go inside restaurants, to see what kinds and foodstuffs they have there as well. I can not stand disregard for this particularity of my character.

Now as to Leonid Savelievich Lipavsky. He had no shame to claim to my face that every month he composes ten thoughts.

First of all -- he is lying. He does not compose ten, but fewer.

And second of all, I compose more. I've never bothered to count how many I do in a month, but it must be more than his.

I, for instance, don't pester people about how I'm you know, blessed with colossal intelligence. I have all the reasons to consider myself a great man. Which is exactly what I consider myself.

This is why it is both insulting and painful for me to find myself among people nature placed under my level with regards to intellect, perspicacity and talent, and to not feel that respectful deference they wholly owe me.

Why, why am I superior to everyone ?

3.

Now I understood it all : Leonid Savelievich is German. He even has German habits. Watch him eat. That's pure German, what! Even by his legs you can see he's German.

Not out of vanity, I can say I'm very perspicacious and spiritual.

Here, for an example, if we take Leonid Savelievich, Julia Berzin and Wolf Erlich and we place them next to each other on the sidewalk we can say "one's shorter than the other!".

In my view that's something, because it's rather funny. And yet Leonid Savelievich is German. Doubtless I will let him know next we meet.

I for one don't think myself exceptionally intelligent, but nevertheless must confess I am smarter than all others. It is possible someone smarter could be found on Mars, but here on Earth, fat chance.

For instance, they say Oleinikov is very smart. And in my view, he is somewhat smart, but not exceedingly. He discovered, for instance, that if you write down 6 and turn it around, then you get a 9. I wouldn't call this smart.

Leonid Savelievich is entirely correct when he says that a man's intelligence is his dignity. And where there's no intelligence, there's no dignities. Iakov Semeonovich contradicts Leonid Savelievich and declares that a man's intelligence is his weakness. This is in my view already a paradox.iii Why would intelligence be weakness ? Certainly not! Moreover power. That's what I think.

We often gather at Leonid Savelievich and talk about this. If there's any dispute, then the winner of that dispute is always me. Why, I have no clue myself.

They all regard me admiringly, who knows why. No matter what I do, everyone finds that what I did was wonderful. I don't even put any deliberate effort into it, everything happens by itself. Zabolotsky once said I'm made to direct the spheres. He must have been joking. I had not even thought of such a thing.

At the State Editor's I am considered, who knows why, an angel.

Listen, friends! It is unseemly, truth be told, to suck up to me quite so! After all, I'm just like all of you, with the only exception that I'm better.

4.

I have on occasion heard this expression: "Seize the moment!". Easier said than done. I think this expression makes no sense and we shouldn't appeal to the impossible.

I say all this with full conviction, because I have experimented with it all myself. I tried to seize the moment, but I seized nothing and broke my watch in the adventure. Now I know such is impossible.

It is just as impossible to "seize the period", because periods are also moments, only ampler.

It is very different to say, "record what is happening in the now.". This is an entirely different kettle of fish.

Here, for instance : one-two-three! Nothing happened. Therefore, I have captured the moment when nothing happened.

I told Zabalotsky about this. He liked this so much that he spend the whole day counting : one-two-three! and registering as nothing's happening.

While Zabalotsky was busy with this, Espresso ran into him. Espresso also manifested interest for the innovative procedure of recording what happens in our period, since a period's made of moments. Please remark however that the initiator of said method turns out to be me. Me again! It is truly admirable.

What another manages only after great effort, I accomplish with ease!

I am also an authority on flight. But I won't tell you about this, because nobody will believe me anyway.

5.

When two men play chess, it always seems to me like they're taking each other for a fool. Especially if they're playing for money.

Generally, I am disgusted by all games played for money. I forbid them in my presence.

And gamblers I'd have executed. This is the best approach to fight gamblers. Instead of wasting our time playing cards, we should just all gather around and lecture each other on morality.iv

However, lecturing is rather boring. More interesting is to flirt with women.

Women have always attracted me. Their legs always aroused feelings in me, especially the part from the knee up.

Many think women are broken beings. I however do not! On the contrary, I find them very pleasant. A young, curvy woman! How is she broken ? She's not at all broken!

... Everything Leonid Savelievich says I had already said sometime long ago.

And not just Leonid Savelievich.

Anyone would be happy to catch at least a small spark of my thoughts. However this seems ridiculous to me.

For instance yesterday, Oleinikov comes to me in a passion, and confesses that he is completely confounded by life's problems. I gave him various advice and dismissed him. After being so blessed, he left in the best of moods.

People find their succour in me, repeat my words, wonder at my feats, however pay me nothing.

Idiot people! Bring me more money, and you'll see how satisfied I'll be.

6.

Now I will tell you a few words about Alexandr Ivanovich.

This one's a blab and a consummate gambler. The only reason I see any merit in him is because he's submissive.

Days and nights he guards my side, awaiting nothing more from my part than a vague allusion to some order. All I have to do is make the allusion and Alexandr Ivanovich flies like the wind to perform my will. For this I bought him a pair of shoes and told him, "Here, wear them!"v. And he indeed, wears them.

When Alexandr Ivanovich arrives at the State Editor's, everyone starts laughing and whispering among themselves, that Alexandr Ivanovich came for money.

Konstantin Ignatievich Drevatkiy hides under a table. I mean this allegorically.

More than anything, Alexandr Ivanovich likes macaroni. He always eats them with crackers, he eats close to a whole kilogram, or maybe even more than that.

After he ate the macaroni Alexandr Ivanovich says he is nauseous and lays down on the divan. Sometimes the macaroni return.

Alexandr Ivanovich doesn't eat meat, nor does he like women. Except, now and again, he likes them. It'd appear he likes them rather often.

Except the women Alexandr Ivanovich likes are all, by my taste, ugly, and for this reason we shall not consider them, as in fact they aren't, women.

If I say something, that means it is so. I advise no one to contradict me because, in the end, he will be the one contradictedvi, because I always have the last word.

And besides, you aren't the ones to measure up to me. Others tried, better than you. I wiped them all! In spite of the appearance that I don't even know how to talk, once I get started you can't stop me.

For instance, I got started once at Lipavsky's! I contradicted everyone, categorically! Then I went to Zabalotsky's and started over with a fresh set. Then I went to Espresso's and did the same. Then I came home and wrote articles for another half night!

As you can see.

———
 1. As you might notice, the two versions are somewhat at variance ; I shall attempt to reconcile. []
 2. Mat, it's a thing. Look it up. []
 3. Para-doxa, aside from learning. Garbage. []
 4. You laugh ; but... []
 5. As you may intuit, this violates the complicated conventions on "how to give without humiliating the recipient" extant in the respective culture. []
 6. You have to appreciate the premodern mental situation, where contradiction was exceptional and so painfully experienced. No railroads in Russia, let alone trolls. []
Category: Cuvinte Sfiinte
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

 1. [...] has yarned together enough to give him twenty happy meals for one copy. Or else you could just review Charms-Harms for free - at least with him it's [...]

 2. [...] don't just become a psychopath anymore than you just become a daffodil or a colibri bird or something ; and besides... there's definiely more US Presidents than 9yo psychopaths in the US, you realise [...]

 3. [...] to do this thing where I look the dead guys up and give a little note about them, but guess what ? Nobody fucking heard of this Evgheni Bolodiko / володько fellow -- at least nobody online. And he's the first [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.