Ziarul gratuit din orasul inutil sau invers.

Friday, 24 August, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am fost ieri seara de-am mincat in oras, cum teoretic se mai intimpla oamenilor care nu-s sarantoci.

Ca stiti si voi, iara daca nu stiti aflati, clasa de mijloc e grupul ala social fabulos cit si mitologic care confruntat cu durerea de dinti nu merge la farmacie sa cumpere un algocalmin pe care "sa-l tina pe masea"i ci se duce la dentist (da, costa bani, e adevarat) respectiv fata cu problema hranei zilnice nici nu se roaga-n biserica nici nu se-nfige la oala cu ciorba de-alaltaieri, ci se-nfige la vasu' de Jena cu oua umpluteii sau respectiv merge sa manince in oras. Si de-aici decurg tot felu' de diferente specifice de vorba & port in care nu mai intram.

Ei, si prin oras am constatat in primu' rind ca-i pustiu. Adica, final de August, a primit lumea concedii, inteleg. Si s-au bulucit cu totii la agentiile de turism, unde-au cumparat bilete sa petreaca vacanta pe Coasta de Azur, nu-i asa ? A, nu-i asa, ca gagica ce lucreaza la agentia de turism mi-o povestit ca-i lihozeala mare pe piata aia, or vindut in August curent cam cit de-un Mai 2006 asa. Mbine.

Si-atunci, ce-au facut ei ? S-au ascuns prin cotloanele de beton unde locuiesc, ca sobolanii ce sunt, dat fiind ca banacenii-s mindri. Is mindri, si atunci fiind mindri daca-s saraci decit sa iasa-n oras mai bine fac un gratar in fata blocului. Pe bune, nu calomniez, toate suprafetele de ciment pe care se poate sedea din cartierele rezidentiale ale saracimii - alea cladite de Ceausescu, pe care le-mpute seara de seara Continentalu' cu negru de fum si cauciuc ars ca ei de-aia or venit sa "faca locuri de munca" in Romania, c-aici se poate - sunt inconjurate de mormane de coji de seminte de floarea soarelui, doara "nu te pune cu banatenii". Seara de seara, o populatie primitiva imbracata-n haine africane (tricouri din cel mai ieftin material sintetic vopsite-n culori tipatoare, nadragi uzati de denim, pantofi facuti pe vapor daca nu de-a dreptul slapi, ca inca desculti nu umbla) sade pe bancile de la intrarea in fiecare bloc.

De-a valma femei supraponderale exact in modul african alaturi cu fete vopsite prea mult si spalate prea putin, adulti trecuti de tinerete cu camasa descheiata peste burdihan si-o privire tulbure alaturi de tineri tati schilavi si galbejiti, o adunatura fundamental trista si indiscutabil sordida sade si discuta, nu-n sensul comun al acestui termen ci-n modul in care-si comunica pasarile notiunea de bine : ciriie fiecare-n sottovoce legea ei, si-n felul asta ingemanindu-se murmurele intregul grup isi aude existenta si se simte in siguranta. Cam ca si sticletii, sau ca si closca cu puii ei. Mai o saminta, mai o bere, o liota de ciini ceva mai incolo zace toropita, zapuseala savanei se scurge lent peste aceasta populatie ratacita intr-un mileniu in care n-are loc nici cauza nici viitor si nici, la drept vorbind, nimic. La fel de straini de lume cit sunt si tiganii, de fapt, atita ca lipsiti aproape intru totul de mijloacele de aparare pe care cultura ceea pestrita si pribegita si le-a construit de-a lungul secolelor si le pastreaza cu sfiintenie.

Pina la urma de-aici relatia atit de ciudata, de ura si iubire, de fascinatie si autodafe pe care-o intretin romanii cu tiganii (si nu reciproc, dat fiind ca tiganii fara a-i dispretui de fapt ii ignora intru totul, ca pe niste unii cultural irelevanti ceea ce... mnoa) : simte tot prostanu' ca tiganu' e un tigan mai bun ca el. Ca-s toti tigani, nu-i discutabil asa ceva, e clar si evident, la nivelul de subtilitate pe care-l au la dispozitie pentru a intelege lumea sunt toti tigani. Atita doar ca unii-s mai competenti la a fi tigan decit ceilalti, aia-i tot.

Si-am mai constatat de-al doilea ca incet-incet criza se extinde. Exista un bar mai rasarit de-i zicea Komodo, pe strada Gheorghe Lazar. Nu ceva sa te dea pe spate dar totusi, acceptabil. Una din chestiile pe care se putea la o adica construi teoria ca Timisoara-i totusi oras in fata vizitatorilor straini si neatenti. S-a inchis. Dinsus pe strada era n-am idee ce, da' am remarcat ca s-a inchis si aia. Asa ca dupa masa (care s-a desfasurat in bune conditiuni, localul respectiv nu s-a inchis, au schimbat doar ospataritele, cu care ocazie i-am observat domnisoarei celei noi ca numa' fete frumoase angajeaza aici, buna treaba, ceea ce ei i-a cazut intr-atit de bine incit s-a indepartat pasind cu atentie sa se ridice la inaltimea acestui important statut) am sezut la o poveste si-o ceva intr-o chestie de-si zice Bierhaus.

Unde un cetatean in blugi taiati peste genunchi si tricou uzat m-a intrebat ce doresc, fiind noi intr-o intima familiaritate de care n-aveam stiinta cit si nascuti din aceeasi mama la momente similare de timp si-asa mai departe. Fratele meu, cu alte cuvinte, ce sa mai. Si io l-am pus sa-mi aduca coniac, si el mi-o oferit sa-mi aleg Metaxa sau Henessy, care, pentru tinerii doritori de rafinament si eleganta, sunt niste porcarii ambele, si-s coniac in masura in care Coca Cola e suc de fructe. (Era totusi bautura de mari fite & smecherie cindva prin 199x, nu mai retin exact perioada, da' toti wanna-be gangsterii trageau frate la Henessy de ziceai ca-i zama de pussy. In fine.)

Dupa care s-o dus la bar, ca aparent asa-i sistemu', fuge barmanu' la mese sa ia comanda, probabil si debaraseaza, si-au adus romanii contributia la cinci secole spre douazeci de istorie a tavernei, au inventat lucruri noi, fascinante si nemaivazute. Dupa care m-o intrebat daca vreau sa-mi incalzeazca paharu'. Si io i-am zis ca vreau. Si atunci el l-o glazat la autoclava, de mai avea putin si bulbucea lichidu-n dinsul, dupa stravechea "fiarba vinu-n cupe, spumege pocalu'" aplicata foarte literal intrucit romanu' care nu s-a nascut poet s-a nascut barman. Ce mai atita scoala, e o meserie ca oricare alta, ceea ce-n partile astea de lume inseamna "o traznaie cu care se indeletniceste un prost ce habar n-are pe ce lume se afla".

Si-asa ca pina am mai stat sa se mai stimpere coca-cola fierbinte am citit dintr-o colectie de foi de hirtie tiparite. Ele s-ar dori ziar (Vestul) dar nu sunt dintr-un motiv foarte simplu : ce-i gratis nu-i ziar (poate fi blog, da' nu va fi niciodata un blog bun). Si mai erau si gratuite, adica inutile, foile celea. Aparent o seama de "manager de firmă, scriitor, aviator, profesor de matematică, jurnalist şi blogger" ajunse la virsta aia dificila cind femeiusca rotunjoara medie din clasa de jos se vede confruntata cu propria-i inutilitate cit mai ales incapacitate o da-n diverse. Ori se converteste si devine credincioasa de-aia habotnica si obositoare, ori se apuca de megaproiecte inutil-sforaitoare a la Mungiu-Pippidi, ori cine mai stie.

Mnoa si acest ziar gratis cit mai ales gratuit se compune dintr-o opozitie stupizica facuta primaruluiiii alaturata cu cea mai desantata si antiistorica slugareala la adresa asa-zisei "familii regale" plus diverse alte prostii si insanitati cum v-ati astepta sa iasa din niste minti de pensionar (oamenii care poarta raspunderea pentru faptu' ca Romania ii de cacat, noublions jamais).

Singurul lucru remarcabil din toate cele douazeci de pagini de hirtie atit de ridicol de grea incit n-ar putea fi chestia aia un ziar decit prin Solwezi sau Takoradi sau ceva, editat de ramasitele maicutelor carmelite, este ultima, pe care-i reprodus un interviu din 1932 cu Sever Bocu, si-n care asta zice textual ca incordarile pe granite regionale sunt rezultatul in primul rind al incercarii Europei de-a introduce o diversiune care sa abata atentia de la propriul sau esec financiar si economic (literalmente!) si respectiv rezultatele nefericite ale unei foarte proaste guvernari. Optzeci de ani la fix, este ?

Mai aveti pina in 1938, mi se pare mie. Astaaa, 2018 vreau sa zic. Cine stie trage cu pusca ?

———
  1. Si nici nu-si astupa cariile cu miez de piine amestecat cu super-glue, nu rideti ca-i caz real si intimplat in cercu' social-amical al curvetului cu care-s in vorba io. []
  2. Ah, o minunatie, 11 am facut, 11 am mincat. []
  3. Cadece!!! a platit 3/4 din bugetul neglijabil destinat organizarii nu mai retin carui pseudo-eveniment irelevant pentru a o aduce pe curva aia de Inna cind s-ar fi putut infrupta niste "artisti locali" din banutii aia. Ca de exemplu autorul nemuritorului cuplet homoerotic "Timisoara este un oras frumos alte orase sunt mult mai jos. Baruri cazinouri discoteci peste tot, la fiecare pas poti s-o iei in bot." sau daca nu ceva nepot de sora de-al autoarei, care uite ce talentat ii! []
Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

  1. Sadoveanu ar trebui sa fie invidios pe asa descrieri, ba inca si Balzac.
    Am recunoscut, nici macar nu pot spune cu tristete, atmosfera capitalei. Doar cainii tolaniti i-as mai adauga, ce motaie si latra a lene cu botul abia ridicat din peticele de iarba jumatate uscata de pe spatiile ce in hartiile primariei figureaza ca... verzi. Si vii, as adauga fara sa exagerez, de-atatea patrupede.

    Inutile fituici umbla si pe-aici si de pe care doar informatiile cu "reteaua de apa va fi inchisa pentru revizie pe strazile..." pot avea o oarecare relevanta. Noroc c-am devenit in mare parte insensibili si nu o dam in boale ca Bacovia...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 August 2012

    Am zis si de catei da' s-or tupilat ei bine. Iara Bacovia avea probleme cu ploaia, apa, umezeala, infiltratia, mucegaiul si rugina, ceea ce precum vezi s-a rezolvat : acum e uscat. Totul.

  3. kokofifi`s avatar
    3
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 24 August 2012

    Mā repet, dar nu-mi pasā: ex-ce-lent!

    La faza cu coniacul am crezut c-o sā pātesti ca mine, si o sā-l primesti cu gheatzā la lontru, hihi! Plus cā individul cu bermude si tricou in care se travestise chelnerul a intârziat sā vinā si sā intrebe ce vreau, pe motiv cā " nu v-ati uitat destul de insistent"

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 August 2012

    Tat in Cimisoara ? 'Au in tata tara ?

  5. kokofifi`s avatar
    5
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 24 August 2012

    Faza cu chelnerul s-o petrecut in Capitala tutulor rumunilor, Bükres. Restul relatate de tine si lots more, in tātā tara. Atâtea burdihane nude n-am vāzut in viata mea, sunt in traumā inca...

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 August 2012

    Sa iti traiasca.

  7. hatere!

    ia auzi la el, blugi taiati peste genunchi si camasa uzata?! dar tu cum te imbraci, ma? vai de plt! :d

    e barul lor, nu-i barul tau. nu iti place tinuta? nu mai calca pe acolo. dar stai, tu nu doar ca ai calcat, dar ai si comandat. repet, vai de plt.

    de restul nu ma mai leg, ca vorba aia, risc sa devin si eu hater. long live robu!

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 August 2012

    Ce bre, daca imi fac pomana cu diversii puleti asta le da ceva drepturi de-acuma ?

    Rationament de tigan, mi-ai dat ceva firmituri de la masa deci suntem frati, mergi de-aici.

  1. Ziarul gratuit din orasul inutil sau invers- pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    " De-a valma femei supraponderale exact in modul african alaturi cu fete vopsite prea mult si spalate prea putin, adulti trecuti de tinerete cu camasa descheiata peste burdihan si-o privire tulbure alaturi de tineri tati schilavi si galbejiti, o aduna...

  2. [...] mai civilizata-i Africa neagra. [↩]Si oricum sa fac bine sa ma-nvat minte, daca nu-mi place coniacu' fiert ei inchid! [↩]Lol, tirfele ahaha, vreau sa zic duamnele respectabile imbracate in blugi pina [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.