Umorul si marea. Adica vreau sa zic romanii.

Wednesday, 01 February, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

V-am zis ca-i un titlu bun, asa ca-l refolosim. Deci :

Radu Alexandru : Ca romanu’ nu are simtul umorului de calitate. Rade la Trasniti in Nato. Daca ii faci o gluma buna se pierde.

Mnoa acuma fara a intra in problema ca cine-i asta sa zica asa ceva despre Tara si respectiv Popor, cacind o facut el o gluma buna sau chestii, merita poate subliniat ca are de fapt dreptate.

Si merita si ilustrat, ceea ce am sa si fac de indata, cu exemple productie proprie. Deci :

Umorul e bun si involuntar. Suddenly, raughter.

N-ati ris, banuiesc ? Mbine. Nu ati ris pentru ca nu ati prins poanta. Pentru a o prinde tre' sa fiti familiari cu niste referinte, trebuie cu alte cuvinte sa aveti cultura. In cazul asta concret e vorba pe de-o parte de episodul The Chinese Woman din Seinfeld (S6E4), in care-o evreica din Long Island facea pe chinezoaica graseind r-urile pina-n l si pe de cealalta parte de mema aia cu suddenly rape. Pentru ca si sexu' poate fi bun si involuntar, gen.

Alt exemplu : un tip merge la psihiatru, si-i spune cu un aer foarte preocupat doctorului "Domnule doctor, sunt foarte ingrijorat. Cred ca-s ipohondru.".

N-ati ris, banuiesc ? Mbine. Dati-va un moment, eventual o cana cu apa, o recitire ceva, probabil ca are sa va vina.

Bancurile bune necesita cultura si inteligenta atit din partea creatorului cit si din partea auditorului. Intr-o mai mica masura in cazul acestuia din urma, sigur ca da, da' "mai mica masura" nu inseamna ca deloc, nicicum, nici pe departe.

Daca va linisteste observatia, pot sa va spun ca n-are nici o legatura cu romanii in sine. Are pur si simplu legatura cu faptul ca romanii-s deosebit de inculti fata de alte popoare (vorbim de lumea civilizata aici) si foarte putin obisnuiti sa-si foloseasca inteligenta. Da' astea-s deja alte discutii.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. Ce tot mormai acolo mai omule? Pai ca sa razi la parodiile holiudiene tre sa ai un aichiu asa de mic incat sa nu te lase sa termini clasa a 5-a.
    A, ca romanii nare referinte asa de puternice in ceea ce priveste cultura americana e alta treaba, dar nu inteleg de ce ar fi trebuinta prea mare pentru asa ceva.
    In plus gluma cu ipohondru nu e HAHAHA e de aia cu "ce chestie" la fel cu glumele seci. Trazniti in nato are si episoade bune. Cum a fos Vacanta Mare la inceput si ce a ajuns dupa maratonul televizat spre exemplu.
    Dute tu in "tarile civilizate" cu gluma aia cu tiganul care trezit din somn din cauza ca era un gandac pe perete zice "da cheai vrea sa fie fa? Un Rembrand?" si vezi cati inteleg ce e ala un Rembrant. I put no stock in "tarile civilizate" astea imaginare despre care vb tu.
    Pai dute ma si citeste presa din Anglia si vezi ce porcarii lugubre citesc aia. Americanii nici nu mai intra in discutie, cu cultura lor de Oprah, Dr. Phill si Bill O Rilley si ce a facut Jey Lou cu cainele aseara.
    Romanii sunt culti, dar sunt axati pe cultura proprie, nu vad de ce ar fi altfel.
    Raughter? Chiar asta ti se pare funny? Ne-a fatat pe vreunu din noi cu engleza in cap? Pai asta e toilet humor, de prost gust si joasa speta.

  2. @cipslim
    "Romanii sunt culti, dar sunt axati pe cultura proprie"
    Io altfel intelesesem articolul. Zici tu ca ar fi in articol vorbire despre culturisti ?

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 February 2012

    @cipslim Pai faptu' ca tu nu pui stock (adica daca am inteles corect consome', sau ma rog, chestia care-n romaneste se numeste incorect astfel) in cultura tarilor civilizate poate fi ori din vina lor, ca n-au, ori din vina ta, ca n-ai avut ocazia sa interactionezi cu ea.

    Daca io ma duc la o receptie la Buckingam doua ore fix cit tu bei sase beri cu niste microbisti in spate la Villa Park in Birmingham sigur ca voi citi pe Internet parerea ta despre cum mai da-i in pula ca is si englezii astia ca un fel de romani exact numa' ca vorbesc alta limba, ce cultura, pai habar n-au unde-i Hungry, Turkey si asa mai departe, da' se prea poate sa nu consider ca-i cine stie ce relevanta.

    Adica, daca io te vizitez pe tine sase ore in doua reprize-n timp ce tu dormi sigur ca voi trage concluzia ca esti un prost care nici nu stie vorbi, respira pe gura si alte alea. Ideea-i sa-i judeci pe oameni dupa virfurile lor, nu dupa cum arata cind is beti. Si idem cu tarile ori culturile.

    Gluma cu gindacu' Rembrandt nu-i cine stie ce, pe de-o parte, si-am auzit-o prima oara-n New York, pe de alta parte (de unde sunt destul de convins ca si vine, vezi ca pe cind "Romania" era un vis umed evreii faceau bancuri despre cit de prost le merge-n New York de secole deja).

    "Romanii" sunt inculti. Probabil cel mai inculti din toata Europa. Sigur mult in urma "americanilor". Cam la nivelul kentuckianului sau ohioanului mediu asa (da' de-ala care-o trait toata viata-n statul lui, ca si romanii de altfel). Pentru referinta vezi Fargo. Ca bonus, degeaba ataci forma, oricit de furibund : nici un roman n-a ajuns mai cult atacind ca prostanu' forma, sa dovedeasca el chipurile ca-i mai rasarit decit ii. De fapt asta-i una dintre cauzele pentru care romanii-s atit de inculti : au impresia ca daca nu recunosc atunci nu este.

  4. Seinfeld, 2012:

    http://www.youtube.com/watch?v=WUFSHzT2xuY

  5. Nu sunt de acord cu ideea ca o gluma buna trebuie sa aiba referinte culturale mai putin cunoscute de publicul larg din urmatorul motiv:

    E o interpretare prea exclusivista. O gluma buna poate fi inteligenta si cu referintele culturale accesibile publicului larg si de cele mai multe ori nici n-ai nevoie de vreo referinta culturala. Uite, de exemplu o gluma care mie imi place extrem de mult, facuta de Mitch Hedberg:

    "I used to do drugs. I still do, but i used to too."

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 3 February 2012

    @cosminmaricari Lol naspa arata tuns :D

    @Vlad Mei, doua probleme. In primul rind ca implicatia-i invers : nu e faptu' ca daca are referinte culturale mai putin cunoscute e o gluma buna, e faptu' ca daca e o gluma buna adesea are referinte culturale mai putin cunoscute. Chestia asta-i diferenta intre eleganta si cocalarism, o fata nu e imbracata bine pentru ca poarta haine scumpe, chiar daca adesea fetele imbracate bine-s imbracate-n haine scumpe. Ca sa gindim logic, daca tu ai nevoie sa gasesti o pepita de minim cinci kilograme, pai ai sanse mai bune daca o cauti pe un hectar decit daca o cauti pe un metru patrat.

    In al doilea rind ca si obiectia ta e slaba : daca tu crezi ca interpretarea tre' sa "nu fie exclusivista" deja ai introdus tezismu-n arta si politica in umor. Din punct de vedere pur estetic nu conteaza cit de exclusivista e sau nu e, cit de enervanta pentru negrii sau evrei sau albi sau oricine e sau nu e, tot ce conteaza e cit ii de buna.

    Aia cu drogurile e shock humor, cea mai de jos forma a artei respective. O gluma foarte buna din acelasi registru care-mi place mie foarte mult (facuta de mine nu de Mitch Hedberg) e sa te duci la un gimnaziu si sa-ti pui pula pe masa. Rid aia toti ca apucati.

    Try it sometime.

  7. Acum haide sa facem o diferentiere, exista umor de masa si exista umor nisat. Cel din categoria a doua trebuie sa aiba niste conditii, niste premise. Cum ar fi celebrele inside jokes pe care le poti considera glume cu referinte culturale mai putin cunoscute ca se refera la evenimente si trasaturi din cadrul unui grup de prieteni, deci nu sunt cunoscute de restul.

    Ele au premise de genul : Mircea Popescu s-a imbatat de Paste in 2005 si a facut sex cu nevasta brutarului si acesta l-a alergat cu facaletul.

    Glumele cu referire la evenimentul asta pot fi extrem de multe si foarte bune dar daca nu stii premisa, nu o intelegi si nu poti sa o apreciezi.

    La fel si cele din cultura universala. Poti face o gluma despre sumerieni dar daca nimeni nu stie despre ce vorbesti, gluma nu primeste nicio reactie. Si asta este foarte important in umor, reactia, nu poti separa gluma de ea.

    Adevarata arta este sa faci o gluma la care lumea reactioneaza. Este ca si cum ai vinde un produs. Poti sa ai tu cel mai bun curatator de usturoi de pe piata, daca nu-l cumpara nimeni, valoarea lui este aproape inexistenta.

    Poti face aceeasi gluma ca tehnica si despre un eveniment mai putin cunoscut dintr-o cultura anume, si despre un lucru comun, pe care esti sigur ca oamenii il stiu.

    Eu cred ca asta este foarte important in umor, relationarea cu publicul. Si mie unul imi plac comici mai obscuri, mai exclusivisti sa le zicem dar nu pot sa zic cu mana pe inima ca sunt cei mai buni comici.

    Oricum, treaba este discutabila si nu sunt convins de ea. De exemplu Dane Cook iti umple sali cu 20.000 de oameni si preferatul meu, Doug Stanhope, face showuri in tari in care limba engleza este secundara si prin diverse cafenele dubioase in orase cu 20.000 de locuitori.

    Totusi, cum ai dat tu exemplul cu hainele. Eu cred ca este mai greu si totodata mai de apreciat sa poti fi imbracat elegant in haine ieftine decat sa fii elegant in haine scumpe.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 3 February 2012

    Mei, ce zici tu in general e valabil. La chestia din final mie mi se pare ca-i foarte sanatos sa diferentiem : ori facem concurs de cele mai elegant imbracate femei, in care caz nu conteaza cit costa, ori facem concurs de cele mai scump imbracate femei, in care caz nu conteaza cum arata. Concursuri de-astea de cel mai X care-i cel mai Y imi par stupizenii.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.