Tedium-ul cotidian al consultantului de afaceri

Thursday, 12 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

O cercetasa a descoperit un magazin de mirodenii vero. Ea stie ce vorbeste - e probabil cea mai priceputa mirodenoloaga din tot orasul. A tinut un magazin dedicat la ea in tara, se stie. Asa ca am fost sa cumparam diverse chestii care-n alte parti nu se gasesc, precum Asafoetida sau curcuma sau diversi chilli. Sau alte chestii, flori de scortisoara, nucsoare intregi, dichisuri.

Un magazin foarte cochet, mobilat pe doua etaje cu lemn masiv, sertare cu vase de lut facute la comanda si-o tejghea lunga in forma de L, cu o balanta farmaceutica amplasata pe latura mica in spatele caruia statea chiar patronul. Singur. Fara angajati. Asa ca i-am luat lista in mina si-am purces la a cumpara, de-aia si de-aia si de-aia si ce-o mai fost de lipsa.

Cam o ora a durat sa-mi aleaga, cintareasca si impacheteze cele douazeci sau treizeci de chestii. O ora. Timp in care am sporovait de una, de alta, s-a vadit ca domeniul il pasioneaza chiar daca nu-i neaparat pregatit pentru asta (cine e pregatit pentru ce face la noi in tara, de douazeci de ani incoace), chiar daca nu stie ce-i ala hibiscusi pentru ca si-a facut educatia-n domeniul care-l pasioneaza la intimplare si dupa cum s-a nimerit, nu sistematic, neavind unde.

O ora in timpul careia au intrat vreo trei alte unitati statistice sociale compuse dintr-un tont si-o toanta la virsta aia incerta cind ar fi trebuit sa fi terminat deja facultatea si sa aiba o slujba unde sa fie utili societatii, doar ca ei nu. Intrati in magazin pentru ca hai sa vedem ce-i si aici pisi. Doara e in centru si ce, ei nu-s oameni ? Sunt! Si-atunci daca-i in centru si e in oras care e "al lor" ei sa intre si-aici! Hai sa vedem ce e. Ce, exista preconditii pentru umanitate ?! Doara ei is cumparatori. Ce, nu-s cumparatori ? Tre' sa poti macar in principiu cumpara ceva ca sa fii cumparator ?!ii. Adevaru-i ca unul dintre ei a intrebat daca "aveti boia", si cetateanul le-a recomandat pimenton de nu mai retin care. Da ? Si cit e kilogramul ? A fost haios, dat fiind ca pustiul avea lista-n mina, toata marfa-i pretaluita la zece grame asa ca i-am atras atentia ca deci ii revine sa inmulteasca cu o suta si mi-a zis ca a bineinteles. Pai a bineinteles, da.

O ora la finalul careia i-am platit o socoteala de 150 de lei pe-un metru si ceva de pachetele aliniate pe tejghea, si-am constatat ca nu are sa-mi dea rest de la doua sute. Pentru ca el, vinzator din lipsa de vinzatori intr-un magazin cochet mobilat in lemn masiv si cu gust n-a resuit sa faca cincizeci de lei dever intr-o miercuri pina seara. Va dati voi seama ?

Va dati voi seama cit ii chiria pe vreo suta de metri patrati pe doua etaje cu front la strada si cam cit vin amortismentele la toata munca aia de lambrisare si ca o toanta sa vinda la tejghea te costa ca firma doua mii de lei minim si ai nevoie sa angajezi sase ca sa ai mereu in magazin doua sa vinda si doua sa le ajute si apoi impozite si taxe si furnizori si tot restul ? Va dati voi seama ca daca nu face vinzari de minimum minimorum o mie de lei intr-o zi nu are cum sa supravietuiasca ?

Va dati voi seama ca daca lui ii ia o ora sa-mi serveasca mie marfa de-o suta cincizeci de lei nu are cum, fizic vorbind, chiar de-ar avea prin miracol norocul inexplicabil sa apara eu-i de cite opt ori pe zi in fiecare zi (si toti cam doua minute in jurul momentului in care pleaca precedentul pentru ca daca va inchipuiti ca eu astept dupa cineva...), nu are cum sa faca incasari cit sa se poata tine la suprafata ? Va dati voi seama cit de prost e un plan de afaceri care nici daca ar merge bine treaba nu s-ar putea sustine din motive intraductibile pe care englejii le numesc bottleneck, adica faptu' de exemplu ca tu ti-ai pus cintarul si cassa pe bancuri aflate in unghi drept, ceea ce-i permis numai si numai daca tu te afli-n interiorul unghiului, ori el nu se afla-n interiorul unghiului ci in exteriorul lui ?

Sau faptul ca programul de incasare functiona prost, si mi-a spus ca i-a chemat de nenumarate ori pe "astia care se ocupa", adica evident ceva experti in programare, care "ei cred ca stiu totul, dar...". Rusine mai mare decit observatia asta din partea unui om care nu se pricepe la programare da' are niste nevoi concrete din partea masinilor de calcul nu cred ca se poate, apropo. Stiti ca are un program care-i scoate automat etichetele la ce-a batut pe cassa, dar daca eu comand de doua ori zece grame de piper, adica-n pungi diferite, el e silit sa le bata drept douazeci de grame pentru ca niste tembeli nu s-au gindit ca trebuie sa-si faca ei programul dupa realitate, ca nu s-o face acuma realitatea dupa prostiile de le au ei in cap ? Si din cauza asta nu-i ies etichetele si tre' sa-mi scrie cite una cu mina ? A ?

Vazind un nume de domeniu (prost ales, prea lung) pe pungulite l-am intrebat daca are site, si mi-a spus ca da, dar nu stie "daca-i dat inca drumul", cu aerul si atitudinea unuia care nu intelege Internetul, asa ca nu i-am spus nici o vorba despre ocazia pe care-a ratat-o vorbind fara sa stie cu principala publicatie din Romania intrupata la el in magazin, cum nu i-am spus anterior nici o vorba despre ocazia pe care-a ratat-o vorbind fara sa stie cu unul dintre putinii experti in eficienta pe bune ai loculuiiii. Pentru ca nu m-oi apuca sa-i spun eu.

Si mi-a mai confiativ ca "atita is de perfectionisti", aia cu site-ul gen. Va dati voi seama, inocentul, el crede ca de-aia niste studenti neseriosi nu i-au pus site-ul online, pentru ca "is perfectionisti". Ei is niste betivi ordinari care n-au fost batuti suficient cind erau copii, dar mai sunt si mincinosi, invatati din scoala si din familie ("buna") sa-si acopere lenea si incompetenta sub o cu totul imaginara dorinta de "a face treaba bine", pentru ca parintii si profesorii lor mic burghezi au inculcata notiunea asta ca daca-i bine atunci dureaza da' merita sa astepti, chestie pe care s-au straduit sa le-o inculce si lor si ei atita pot si deci atita fac, sa exploateze notiunea-n sensul abuzarii naivitatii astora. Si nici nu stie daca "au reusit" sa puna toate produsele. Ca si greu ii, va dati seama, aia reusita.

Am ilustrat fetei pe drumul de intoarcere in ce hal de disfunctie economica se desfasoara afacerea omului, ea cistigind din jumatatea aia de ora mai mult decit invata tinara medie in semestrul mediu la "ASE". Iar apoi, cum ea a construit un plan corect de afaceri ca exercitiu am ris impreuna de reprezentari concrete ale competentei medii a salesman-ului local, pivotul in jurul caruia se invirtea intreaga daravera dat fiind ca asa si este. Pentru ca da, asa facem, mici scenete cu romani tipici pe post de comedie impromptu in intimitate. Da, e chiar atit de grav.

Nu cred ca exista multi romani capabili sa observe cam cit de in urma e Romania concreta. Sigur, toti au impresia ca observa asa ceva, da' asta s-ar inscrie mai degraba la simptomatologie, in rind cu faptul ca toti cred ca se pricep la Internet, si la programat calculatoare, si asa mai departe.

PS. Exista premonitie dar nu exista a premoni ?! Pai si eu cum premonesc ? Cu Prenandez ?!

PPS. La final cetateanul m-a rugat sa-i ingadui sa faca domnisoarei un compliment spunind ca-i cea mai cuminte domnisoara pe care-a vazut-o de cind se stie, asteptind fara nazuri. Va dati voi seama cum stam, cam care-s distantele, cam cit mai e pina departe.

———
  1. Zamosita, daca sunteti curiosi []
  2. Sora buna cu "ce, tre' sa poti macar in principiu sa-ti schimbi parerea ca sa participi la o discutie ?!?!" []
  3. Da ba, dinainte sa stiti voi ca exista usi automate pe lumea asta. []
  4. E haios, ar trebui sa existe a confia ca-n franceza, confier, atita ca-n romana fructe confiate sunt adica puse-n confit, care-i o traducere gresita dat fiind ca-i aplicata unor dulciuri cind ea de fapt ar numi mincaruri sarate, racituri. []
Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

37 Responses

  1. Da' sa nu zici nici din greseala numele magazinului sau al saitului sau al vreunui referent concret care ne-ar ingadui sa-l identificam :/

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 12 January 2012

    Pai sunt un om rau.

  3. Daca nu dai link, nu citesc.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 12 January 2012

    Da' nu-i problema, si-asa nu era prea interesant. Fa ceva util sau macar placut cu timpul astfel economisit.

  5. Optimizarea cea mai simpla este, evident, sa impacheteze pungile mai repede. Cat timp crezi ca-i ia sa invete?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 12 January 2012

    Pai cam un an, in medie.

  7. Hai ca daca exerseaza invata intr-o saptamana.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 12 January 2012

    Nu-i probabil. Sunt niste automatisme motorii care se formeaza lent.

  9. Mda, uite ca am citit. Pai nu-i nicio problema, cumparam de la supermarket. Pliculete cu 10% la suta ceai si restul tulpina sau piper cu nisip, gen, daca nu rezista comertul local cu chestii pe bune.

    E haios, ar trebui sa existe a confia ca-n franceza, confier, atita ca-n romana fructe confiate sunt adica puse-n confit, care-i o traducere gresita dat fiind ca-i aplicata unor dulciuri cind ea de fapt ar numi mincaruri sarate, racituri.

    Care-i si confiar in spaniola.

    Asta-i un semn ca romanii sunt foarte culti si inteligenti, noi folosim incredinta, de la credinta-credere, ca noi suntem crestini, isus, am crezut fara sa vedem apostoli, chestii, patria lui dumnezeu.

    Meanwhile in Spain avem (con)fiar si (con)fianza pentru incredere iar englezii folosesc credentials pentru credite, garantie, diploma, chestii; trust din protogermana la incredere.

    Da' pula mea noi suntem latini si we know shit.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 12 January 2012

    Si ca sa exploram confuzia pina la (un) capat : frantuzescul confiture a dat probabil cofeturi, si deci se poate, nu ne obliga nimeni sa stricam radacina verbului confier. Asta in timp ce englezescul confection care inseamna dulciuri raspunde-n romanescul confectii, care inseamna haine.

    Niste sistematici ca noi mai rar. Nauca lingvistica (care inseamna stiinta)!

  11. Revenind la frantuzisme, io tocmai am aflat ca avem conjunctura in limba romana, da pula mea noi nu-l folosim. Nici ipoteza. Noi avem 'idei'.

    Avem insa tesut conjunctiv, conjunctie in matematica, astronomie si astrologie, avem pana si disjunctie dar nu avem junctie din latina care-i pur si simplu uniune, in schimb englezii l-au pastrat sub join.

    Ironic e ca conjunctie e aproape de pleonasm, junctie fiind uniune iar prefix con, cu, impreuna sau alaturat, cu uniune, in uniune, tot aia e...

    semn ca-i plin de experti lingvistici socialisti in tara asta.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Thursday, 12 January 2012

    http://www.google.com/search?q=site:trilema.com+conjunctura&complete=0

    Daca nu citesti Trilema...

  13. Influencere iluminat care esti Mircea Popescu.

    Io-s curios oare ce era mitza asa agitata pe minunata limba rromana, slavona asta cu aspiratii de romanta.

  14. http://camaracumirodenii.ro/ si inca nu are lista de mirodenii pa sait ;)

    si nu era patronul cu care ai vorbit. si vad ca inca are probleme cu calculatorul / imprimanta. nici o schimbare din 23.dec. nu o sa le plang de mila daca o sa le mearga ca si la Lucas (acelasi patron)

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 12 January 2012

    Singura intrebare fiind ca de un' stii cu cine-am vorbit je ?!

  16. http://camaracumirodenii.ro/images/despre/despre_sus.jpg - tipul din dreapta.

    la fel am discutat si eu inainte de xmas. si a durat mai mult. si am avut parte si de consumovizitatori

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 12 January 2012

    Intr-adevar.

    Pe mine ma sperie urmatorul amanunt : admitind ca sunt ce sa zic, o suta de cetateni care stiu locul ? Din care sa zicem ca mnoa, hai sa zicem ca toti au Internet, si poate 50-50 sanse ca daca vad articolul asta sa zica ceva, si mai admitind ca-n Romania sunt cinci milioane de internauti, si dat fiind ca evenimentul a survenit in sase ore, cam ce trafic lunar am eu ? Este ca se poate calcula ?

  18. Trist, pozele cu lista de preţuri sunt inutilizabile:
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.247615075306317.56343.240313082703183&type=3

  19. P.S. @TBD: Zici de Lucas Super Sandwich din Unirii? Pare că-i merge bine, ce-i cu ei?

  20. Putem spune că mirodeniile au schimbat harta lumii. Atunci când Columb a pornit să descopere Indiile, el nu a navigat pentru a aduce aur sau diamante, a pornit după piper.

    Ahaha de unde le scoateti bai frate. Columb plecase pentru o presupusa ruta alternativa de a ajunge la India, peste Ocean, pentru ca niste baieti cu cap si-au dat seama ca Galileo poate nu-i prost si pamantul chiar e rotund, deci acolo trebuie sa fie apa.

    Defapt de prin India se aducea de obicei ceaiul tare pentru englezi sau scortisoara.

    Foarte interesant, a disparut din wikipedia textul cum ca columb cauta o cale navigabila de a ajunge la ierusalim pentru cruciade. Adevarul probabil doare.

  21. Flaviu-Luchian`s avatar
    21
    Flaviu-Luchianinsigna de criptograf 
    Thursday, 12 January 2012

    poze, de-ale tale or it did not happen

  22. Una peste alta, instructiv articolul si comentariile binenteles, apreciez in mod deosebit partea cu :

    ''Va dati voi seama, inocentul, el crede ca de-aia niste studenti neseriosi nu i-au pus site-ul online, pentru ca “is perfectionisti”. Ei is niste betivi ordinari care n-au fost batuti suficient cind erau copii, dar mai sunt si mincinosi, invatati din scoala si din familie (”buna”) sa-si acopere lenea si incompetenta .....''

  23. @Alex: + Lucas Victoriei = same ppl

    preturi - http://s3.amazonaws.com/imgly_production/2812687/large.jpg

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Friday, 13 January 2012

    @Alex Ahahaha zici ca-i ceva lista porno aia dupa cit "mister" s-o investit in unghiuri dubase si lumini ciudate. O fi grasa ?

    PS. Bai plm, la plecare am cerut o punga si mi-o dat o ditai chestie de hirtie pe care scria Lucas super sandwhich, spre amuzamentul colectiv. Teoria cetateanului se confirma.

    @Freud Nu, nu, e adevarat, scopul era sa gaseasca o cale mai scurta pentru piper si alte mirodenii.

    Iara te-ai incurcart in istorie. Obiceiul englezesc cu ceaiul e ulterior aparitiei imperiului, Columb e alt secol.

  25. Deci nu cred.

    At a more elevated level still, Franciscan preachers sought to prepare for the end of the world, as they interpreted the Book of Revelation to prophesy. According to the eschatological vision contained in Revelation, Jerusalem would be recaptured by Christendom and a Christian emperor installed in the Holy Land . These events were a precondition for the coming, and defeat, of Antichrist and the conversion of the whole human race and, ultimately, for the Last Judgment.

    Bun. http://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Prophecies

    Deci cuvintele lui Columb :

    3. A Last Crusade must take back the Holy Land from the Muslims - It was also believed that when Christ comes, he will come back in the place he lived and died; Jerusalem.

    http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract;jsessionid=F03ECE3C89367EA7A6CF35BA0886F192.journals?fromPage=online&aid=412722

    http://www.strothmanagency.com/articles/2011/december/columbus-and-quest-jerusalem-times-literary-supplement-best-book-year

    She argues that he was inspired to find a western route to the Orient not only to obtain vast sums of gold for the Spanish Crown but primarily to help fund a new crusade to take Jerusalem from the Muslims—a goal that sustained him until the day he died.

    http://homepage.ntlworld.com/nigel.nicholson/hn/CrusadeFAQs/f-change.html

    Some scholars have argued that the discovery of the Americas was a direct result of the crusades. Christopher Columbus himself wrote that he had hoped to reach Jerusalem by sailing west, rather than travelling east - as that route was closed by the Muslim conquests. When the hope of reaching Jerusalem via the western route proved to be impractical, the Americas were seen as a new opportunity sent by God to compensate the Faithful for the loss of the Holy Land. It is should be noted that the military religious Order of Christ, originally set up in 1319 by King Denis of Portugal with the properties of the dissolved Order of the Temple to continue the war against the Muslims in the Iberian peninsula, played an important role in mission work in the Portuguese exploration of the Americas.

    http://ncronline.org/news/was-christopher-columbus-religious-crusade

    Throughout his life, Columbus also showed a keen interest in the Bible and in biblical prophecies, and would often quote biblical texts in his letters and logs. For example, part of the argument that he submitted to the Spanish Catholic Monarchs when he sought their support for his proposed expedition to reach the Indies by sailing west was based on his reading of the Second Book of Esdras (see 2 Esdras 6:42, which Columbus took to mean that the Earth is made of six parts of land to one of water). Towards the end of life, Columbus produced a Book of Prophecies in which his career as an explorer is interpreted in the light of Christian eschatology and of apocalypticism.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Columbus

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Friday, 13 January 2012

    "Help fund", pisi. Stii ce inseamna ?

  27. Da, dar cum imi place sa te citesc influencere, povesteste-mi.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Friday, 13 January 2012

    Simplu mei, o parte insemnata a veniturilor coroanelor din Europa o constituiau taxele pe comertul cu Orientul la momentul ala, comert controlat de arabi in virtutea faptului ca trebuia sa treaca pe la ei. Ideea ca spaniolii vor putea tranzactiona direct pe mare era suficient de atractiva cit sa justifice trei nave.

  29. Adaugam pe lista si fin. Deci noi avem in franceza finisa, de la fin. Si il folosim in constructii lol, a termina o lucrare. Avem si final chiar.

    Dar nu avem fin, a sfarsi, ca noi am preferat sa folosit slavonescul sfarsi si incheiere, de la inclavare, a infige cuie sau incuia.

    Ca-s romanii destepti. Ca probabil nu domnule, ca de ce sa luam fin si fini, ca avem deja fin pentru subtire. Care defapt e fine si nu se foloseste, ca ei si englezii au mince de secole.

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Saturday, 14 January 2012

    Pai in romana fin inseamna fara asperitati, de buna calitate.

    Macar nu-i ca la engleji amenda.

    PS. Rationamentele de valoare de le aplici asupra limbilor si mai ales popoarelor de le vorbesc sunt pe de-o parte defecte si pe de cealalta functioneaza in special spre a ilustra de ce nu e cazul sa iei in seama parerea si zisa chiar oricui pe Interneti. Esti, cum ar veni, un soi de wikipedia sui generis.

  31. Deci sunt in acelasi timp si prost si unic. Ca sa vezi.

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Saturday, 14 January 2012

    De unde ai tras ca "unic" ?

  33. Hater. Asa prin abstractie la sui generis.

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Saturday, 14 January 2012

    Mda, asta ar fi un simptom. Ce inseamna "sui generis", tovarasu' ?

  35. Amuzant, pe wikipedia citisem ca of its own kind, adica de la sine, in sine. Am presupus ca unic. Faza si mai amuzanta e ca acum am bagat in dex.

    SÚI-GÉNERIS adj. invar. Special, original, particular; unic în felul său. – Loc. lat.

    Winrar.

  36. Mircea Popescu`s avatar
    36
    Mircea Popescu 
    Saturday, 14 January 2012

    Sui generis inseamna "in felul sau". Si-atit.

  37. Hater

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.