Sanatatea mintala, lucrari practice

Wednesday, 28 March, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

V-ati pus vre-odata problema asta, oare cum recunoastem un om sanatos la cap ?

Io da, recunosc cinstit, mi-am pus-o. Poate din cauza ca am dubii serioase despre mine insumi, pina la urma asa se nimereste pe lumea asta, ticnitii sa se preocupe (eventual chiar normativ, de ce nu) cu sanatatea mintala, deviantii cu normalitatea reproducerii si asa mai departe ad libitum qs.i.

Fara legatura cu aceasta discutie, citeam pe blogului lui Radu Pavel Gheo (& Alina) hmmm. Poate ar trebui sa explic cine-i Radu Pavel Gheo ? Da' pe de cealalta parte... poate ca nu.

Deci, citeam eu acolo un articol despre un eveniment de altfel destul de amuzant de-aici din urbe de la noi - pentru ca Timisoara nu-i doar celebrul adapost al unor magazine de haine care nu vind haine si respectiv al expertului principal in civilizatii serpiliene. O, nu. Avem ciudatenii mai ceva ca la menajerie, o larga si nesfirsita abundenta. S-ar putea numi orasul TimiJoara-Barnum fara probleme (dupa modelul Cluj-Napoca).

Articolul in discutie este despre o doamna intelectuala care l-a criticat aspru de peste drum pe H.R. Patapievici, care cumva inexplicabil a devenit un fel de inamic public al unei anumite categorii... intelectuale, nu putem evita epitetul. Deci, o anumita categorie intelectuala nu-l inghite pe Patapievici, si-atunci se manifesta contra. Ceea ce-i pina la urma foarte bine, sa se manifeste. Ma gasesc in profund acord cu autorul, cum puteti constata. Ceea ce nu-i asa de bine, dat fiind ca bleah, acord = plictiseala = moarte, da-o-n fras de treaba.

Asa ca m-am pus eu pe pigulit prin text pe-acolo, da' de da' de-oi gasi ceva ? Si cu dracu' sa nu te pui, ca mult nu-i ia, am gasit mintenas. Cetateanul zicea el cuvint latinesc (va dati seama ce oroare ? pai ce se crede el, ceva erudit ??? ia!) si anume

Later update: Văd că în seara aceasta grupul de intelectuali protestatari, adică o doamnă profesoară (fostă la universitate, azi pensionată), a ajuns în direct la Antena 3, cu grupul Gîdea-Ciutacu-Oreste şi eiusdem farinae.

Deci! Sa-l agasam pe cetatean, mi-am zis eu. Si i-am scris biletel, pe care i l-am lipit pe usa (semnat, nu ca vecinii medii) cu un continut. Si anume!

Mircea Popescu 7 ore ago

Ejus! Ejusdem!

N-ar strica si-un pronume poate, ca “cu grupul Gîdea-Ciutacu-Oreste şi aceeasi faina” e cam schioapa.

Deci vedeti citamai hatingul ? Pe de-o parte ca trecerea din i in i & j s-a petrecut in limba latina de-a lungul unui interval si e o problema-n disputa si astazi (revedeti discutia cu мењачница/menjacnica ca-i exact acelasi principiu). Pe de cealalta parte ca noi scriem Iuliu Cezar nu Julius Cezar (precum si Jupiter nu Iupiter, ca sa fie treaba oabla) si deci omul are tot dreptul si chiar multa indreptatire sa scrie cu i. Asa ca daca-l corectam are si bun motiv sa se enerveze ? Pai depinde.

Si mai departe, chestia cu adevarat grava : chiar are un pronume lipsa acolo-n text. Noa ca sa stiti de la mine : cockteilul asta Molotov, adica corectura subtila si indreptatita la pachet cu corectura subtila si neindreptatita in general duce la explozie pe mai toata lumea.

Da' criticul nostru mi-o raspuns ca

Gheo 6 ore ago

@Mircea Popescu: Din cîte am văzut şi citit, în latină se acceptă şi se utilizează şi grafia cu “i” în loc de “j”. Vechi probleme, ca şi cu pronunţia.
Însă da, înainte de “eiusdem” n-ar strica un pronume – pe care o să-l şi pun.

Pai este posibil asa ceva, fratii mei internauti ? Deci sa ia el ce-i bine in ce zic io (indiferent de faptu' ca vine al doilea la rind) si sa puna deoparte ce nu-i de trebuinta ? Dupa care sa-si corecteze textu' ?

Acest inamic al traditiilor orale cit si scrise pe Internetul.ro cit si inafara lui trebuie aspru pedepsit. Sau poate ca nu...

———
  1. Qs e, va amintiti, quantum sufficit sau asa ceva. Pe cale de consecinta ad libitum qs e un fel de pleonasm. Hai sa-l facem mema! []
Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

One Response

  1. If you say so...! Nu e chiar atat de grav, exista chestii si mai grave...pretutindeni. Pe alea cine le pedepseste!?

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.