Repulsion

Sunday, 05 February, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Repulsioni e o productie apt numita astfel din tineretea unui violator de minore cu preocupari cinematografice.

Rolul principal e o pseudo-femeie absolut respingatoare, genul care invitata la masa "nu poate" si invitata la pub "nu stie", genul care pleaca fara sa raspunda si-si roade unghiile-n lift, genul complet inaderent la umor si-n general genul care n-are nici un motiv credibil sa se reproduca (sau macar sa mimeze procesul). Daca eram albine ar fi fost o lucratoare utila, da' cum nu suntem albine nu-i nimic (ci va creste pisici si va hrani ciini vagabonzi la batrinete).

repulsion-picioarele-n-chiuvetaPolanski are o obsesie ridicola cu chiuvetele, daca nu se pisa careva-n ele atunci neaparat tre' sa-si spele o fata picioarele sau in tot cazul, ai zice ca-n copilarie dormea intr-un patut in forma de chiuveta visind sa fie patron la fabrica de chiuvete cit si chiuvetagiu-sef. Imprejurarea pune intr-o dubioasa lumina obiceiurile igienice frantuzesti, cel putin mie unuia intrebarea "cam in ce conditii poate o pizda sa aiba nevoie sa-si spele doar picioarele da' nu si labiile" nu-mi da pace. Asta admitind ca se spala si pe stingul, bineinteles.

Altfel filmul descrie ticnirea progresiva a unei blondine adolescente (in care sens e exact paralelul Chiriasului - aici vorbim de-o fata acolo de-un barbat, aici avem schizofrenie acolo paranoia, ambele deliranta dar aceea foarte bogata, histrionica, cu fabulatii identitare pe numeroase planuri in timp ce aceasta mai degraba catatonica). Se gaseste foarte fin surprinsa problema schizofreniei : erodarea automatismelor sociale (mai propriu spus erodarea punctelor de contact ale sinelui cu automatismele).

Nu stiu daca ati observat ca mare parte din existenta vi se desfasoara automat, incuiati usa dar nu stiti cind, satisfaceti sarcina X la serviciu dar nu va amintiti cum, faceti patul dar n-ati putea sa va retrasati constient miscarile chiar daca pernele sunt lovite cu aceleasi miscari si sfirsesc in acelasi loc zi de zi de ani de zile.

Aceste automatisme sunt foarte utile pentru ca economisesc efort intelectual, si-n viata foarte foarte complexa pe care-o duce omul contemporan ele sunt pur si simplu indispensabile. Invocarea lor este aproape intotdeauna subconstienta, si daca subconstientul isi pierde ancorele, pointerii, gestul magic care le initiaza individul se gaseste suspendat intr-o existenta cu care nu mai poate interactiona pentru ca si-a pierdut interfata. De-aici si catatonia schizofrenului, izolarea lui. Practic vorbind e un om ratacit pe-o insula care are tot mai putine poduri catre lume. Prin biziit de muste (care se hranesc pe-un iepure pe care nu l-a mai stiut nici gati, nici pune inapoi in frigider), fata se chinuie sa raspunda la telefon dar... nu mai stie cum.

Boala se gaseste reconstruita mult mai complet decit aceasta reteta simpla, scheletica. Apar fenomene de transfer (sunetele satisfactiei sexuale ale surorii devin, in absenta ei, misteriosi pasi barbatesti), atacuri de panica oarba (fata sare din masina-n plin trafic aproape provocind un accident) si asa mai departe.

Filmul prezinta cu alte cuvinte interes clinic, nu este o pelicula cinematografica in sensul propriu, e o foarte reusita si foarte eleganta pelicula documentara, un bun ajutor pentru masteranzi in psihiatrie clinica. Ca atare nu prea aveti de ce s-o priviti, afara de cazul ca doriti sa faceti misto de-o adolescenta blonda cu probleme grave. Cel putin scena cu tinarul fante incercind sa "gaseasca cuvintele adecvate care i se tot invirt in cap" pentru a o seduce e de-un comic monstruos (si-o proba excelenta pentru homosexualitatea regizorului).

———
  1. 1965, de Roman Polanski cu Catherine Deneuve []
Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

  1. "va creste pisici si va hrani ciini vagabonzi la batrinete" ... am si eu o dementa din asta in satucul meu ... si'ai dreaq de caini parca's legati, asa se tin scai de ea :))

    Intr'o zi , cand oi fi mai dement (cat de curand) si eu, o sa'i hranesc la randul meu c'o caldare de mamalinga amestecata cu grau din ala rosu ... ptr soricei !

    Poate se intreaba vre'un curios de ce ? Ce am cu javrele ? ... potaile toate's din alea aruncate "la padure" cum stie mai bine romanu sa faca dupa ce se plictisetste de ei, si cum coltu' padurii e la 5 minute de mine, va dati seama cam ce se intampla pe drumul satului cand se catzalaresc ?

    Imposibil sa poti dormi de harmalaie ... + ca ai mei caini (doua javre ciobanesti) fac o zarva cand trece dementa pe drum cu ei de mi'au daramat un rand de porti.

    Si uite asa, cu filmu' tau mi'ai adus aminte cate nopti nerdormite si cati nervi am avut din cauza javrelor.

  2. @ByREV
    Stiu ce zici. Cand locuiam la Poitiers niste locatare la pensie din imobil se plangeau primariei de exact acelasi lucru. Era ceva camin studentesc in vecinatate si in fiecare joi noaptea cand reveneau studiosii de la chefuri crapau babele de ciuda.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 February 2012

    @ByREV Pai ei isi cunosc interesu', doara nu s-or tine de tine.

    Daca is "la padure" una dintre solutii e sa-ti cumperi o arma de vinatoare, sa te duci dupa vulpi si sa confunzi zece-douazeci de perechi cu ciinii. Seamana oarecum, eventual dai o motorola la paduraru' sa-si caute de treaba si gata. Da' vezi sa fii la aia la AJVPS in club acolo etc.

    @Dr.A Bai tu deci hater de hater nu asa :D

  4. @Mircea Popescu
    Imi pare mie sau ala e un bidet (dupa forma si inaltimea pozitionarii) ?
    Daca ii bidet si nu chiuveta atunci fata doar il foloseste impropriu : avand in vedere ca "Un bidet est un meuble d'eau destiné au lavage, dit intime, des parties génitales externes et de l'anus."

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 February 2012

    E chiuveta, din film rezulta destul de clar chiar daca din cadrul folosit ilustrativ pare ambiguu. De fapt daca dai click pe poza vezi ca are si policioara deasupra.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.