Rationamente paraeconomice, sau despre saracie

Wednesday, 04 April, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Stiti ca sunteti saraci, nu mai e nevoie sa va spun eu. Totusi, mie imi face placere sa va spun ca sunteti saraci, si sa chiar si detaliez chestiunea.

Ca de exemplu : sunteti atit de saraci incit nu meritati efortul (ca-i vorba de-al meu sau al altora), sunteti atit de saraci incit nici macar nu aveti habar ce-s banii, cum functioneaza si la ce servesc ei. Stiti care-i diferenta intre un om care n-are masina, ca nu-si permite, ca n-are bani, si un taranete de-ala cioban de la stina care nu a vazut masina in viata lui niciodata, nici macar nu stie ce-i aia ? Noa cam aceeasi diferenta intre niste saraci oarecare si voi. Sunteti atit de saraci incit nici macar nu puteti sa va dati seama cit de saraci sunteti de fapt, si din ce cauze.

Este ca-mi ies niste captatio benevolentia de-alea de te doare capu' ? Mnoa, e ok, nu-i problema, dat fiind ca sunteti oricum prea saraci ca sa stiti ce-i aia. Da' pentru a nu ramine strict in zona teoretic-declarativa, hai sa facem un studiu de caz concret, sa avem pe ce baza discuta.

Deci, cultura asta mica pina la neglijabil si irelevanta pina aproape de absolut care-i romana celor sugatori de pulai avea, pina cindva prin 2009, un chan amarit. Da' deosebit de trist si amarit. Am facut si eu unul. Intre timp ala care era a murit. Io i-am propus penibilului care se ocupa de el (n-am idee cine-i si nici nu-s curios) sa-i dau ceva bani si sa-i preiau mirtoaga. Tipul o avut impresia ca daca io vorbesc cu el de ceva bani dintr-o data el e cumva... da' nici nu stiu, om ? Ca si cum ar fi adica un individ respectabil, s-o spalat de romanitate si e chiar luat in serios ca fiinta ginditoare ? Nu mi-e clar, da' in tot cazu', n-o vrut sa ia cit i-oi fi oferit io cu maxima generozitate, o suta-doua de parai sau ceva. Pai la valoarea lui, nu mai bine asteapta recuperarea investitiei ?

Asa ca Romania respiracilor pe gura cit si nevorbitori de limba romana a stat fara chan vreo... da' eu stiu ? Sase luni ?

In acest interval de vreo sase luni al meu o stat deschis, da' ei nu s-or mutat acolo. Ci au stat fara, vreo sase luni. Fara. Deloc. Dovada ca daca te gindesti mai bine, Romania e prea saraca (intelectual vorbind) ca sa chiar aiba nevoie de-un chan. Tot asa cum la cit fut astia nu se justifica sa mai ia fetele pilule, aceeasi idee. Si cit au stat ei fara ceva reprezentat al lor ales probabil dupa criteriul ca o mincat cei mai multi muiscuitiii s-o dus la scoala speciala serala unde o invatat cum sa apese pe tastaturi si sa instaleze un chan, ba chiar au economisit ei toti la un loc bani de-un cont de shared. Si si-au facut un nou chan. Si stau acolo.

Daca miine se inchide ala, stau iara fara pina string cincizeci de lei de-un host si au unde reinstala (evident se pierde baza de date). Daca le moare expertu' seralnic in instalat chestii pe servere shared li se va duce incet-incet pe pula jucaria, intre un PNWED BY DARKSIZX si un Server Unavailable, pina cind moare de tot. Moment la care isi iau iarasi sase luni de pauza si aleg un alt respirac pe gura sa faca sase luni de seral sa invete cum sa dea foc la ftp.

Asa au trait si parintii lor, intelegeti ? Avem supa bine, n-avem supa stam fara, ne scobim in nas si facem bancuri. Despre cit de fraieri is aia care maninca friptura hahaha pai trebuie neaparat sa fii fraier sa maninci friptura hahaha. Asa au facut si bunicii lor, stiti cum zic ? Avem papuci bine, daca n-avem mergem desculti. Avem bani bem pina la betie si cintam de veselie, n-avem bani ne uitam si fluieram. Toate aceste intimplari care se intimpla din exterior constituie la rigoare citeva milenii de istorie din care romanii lipsesc cu desavirsire, pentru ca-s prea prosti ca sa fie prezenti in istoria "lor proprie". Si-atunci e un abuz s-o numim a lor. Ei sunt externi problemelor lumii asteia, si irelevanti in raport cu ele.

Si-atunci, iata. De ce-s romanii saraci ? Pentru ca n-au aderenta in lumea reala, isi traiesc viata intr-o cvasi-istorie indeletnicindu-se cu activitati paraeconomice. Iar in raport cu lumea adevarata, unde oamenii adevarati fut pizde zemoase si cheltuie bani de-adevaratelea ei nu conteaza. Ca ei traiesc intr-un univers imaginar intr-o tara de jucarie si cheltuie valute fara putere de cumparare.

Practic vorbind Romania toata e un fel de Nu te supara frate. Care, precum stiti, nu se joaca pe bani. Precum nici n-are miza.

———
  1. Aia care scriu cu diacritice si vin cu chestii a la "mirisug" si "falnic", penibilii cu "m-ai dat jos de pe cacat" in timp ce ejaculeaza curcubee la laba scl. []
  2. Va dati voi seama ce-s aia daca ati reusit sa cititi pina aici. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

  1. Care chan donu'?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 4 April 2012

    Apai conteaza ? Io ziceam in principiu!

  3. Puletii aia cu 112?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 4 April 2012

    Ceva gen, 112 parca era ala vechi shi anonchan sau cum ala nou.

  5. Chanon.

    Da' parca oferisei sponsorizari si la atei aia. Socialistule!

  6. Venisem s-adun o tara de karma pe Fain, sa va pot arata articolul de mai jos + comentariile "zmeului" aluia insa, vazand discutie cu iz economic, postez aici.

    http://capitalismpepaine.wordpress.com/2012/02/28/mandriti-va-cu-cati-angajati-ati-impins-la-moarte/#comment-17594

    http://capitalismpepaine.wordpress.com/2012/02/28/mandriti-va-cu-cati-angajati-ati-impins-la-moarte/#comment-17613

    Ce ziceti de behaielile aluia? Parca miroase a trolling.
    Io-i doresc succes la capitolul ingenuncherea statului, sa mi-l fac sclav si curva. C-asa-i in anarhie.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 4 April 2012

    Da' sa stii ca articolu' chiar exista pe fain, si anume aici : http://polimedia.us/fain/societate/mandriti-va-cu-cati-angajati-ati-impins-la-moarte--capitalism-pe-paine/

    Meri si fa-ti karme cit de comentat si citeste pe-acolo ca merita.

  8. Facem nitel hijack la articolul asta sa le uram cu drag muie francilor si nemtilor.

    http://www.wall-street.ro/editorial/257/Va-disparea-sau-nu-industria-zaharului-din-Romania.html

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 April 2012

    Tu chiar crezi ce prostii publica astia ?

  1. [...] defecta e de fapt lumea asta a filmului. Pai sa se desfasoare ea intr-un loc in care tu n-ai acces (neavind bani)... dar cum isi permite ?! Ce marginala e ea, cum nu vrea nimeni dom'le sa te bage-n seama, pe [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.