Pretul actiunilor si lalele

Wednesday, 25 April, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

lalele-2

Asa precum puteti constata, incepe. Sa notam doar in treacat ca teoretic toti bulbii dau lalele rosii da' la examinare concreta este una firava (probabil a 2-a dintr-un bulb) care pare a dori sa iasa galbena. Ca-n viata.

Si-acum aceasta introducere fiind finalizata sa finalizam si subiectul articolului introdus de titlu. Cum poate ca va amintiti, pe 20 Februarie 2012 reorganizam MPOE intr-o companie publica cu tot felu' de garnituri, creind un miliard de actiuni. In acea prima faza singurul mod de-a obtine actiuni era participarea la un model de subscriptie publica care functiona pe principiul "se anunta un bloc de actiuni, toti cei interesati depun sumele pe care le doresc, la final se aloca fiecaruia o proportie din blocul de actiuni anuntat dupa proportia din banii strinsi in total pe care au depus-o". Chestia asta urma sa aiba loc lunar.

Prima subscriptie, incheiata pe 2 Martie a atras un total de 90.85007991 BTC pe un bloc de 1 milion de actiuni (0,1% din total). Valoarea per actiune era evaluata astfel la 0.00009085 BTC, si valoarea implicita a intregii companii la ~90`850.079910 BTC, adica vreo 446`073.89 USD (sau 1`457`857.86 RON). Un milion juma' de lei e destul de bine, pentru o firma virtuala care se ocupa cu tranzactionat optiuni virtuale pe evolutii viitoare ale cursului virtual gen.

Tot cam la momentu' asta mi s-a atras atentia de catre diverse persoane ca tatatat ce-am gindit eu acolo e foarte bine si frumos, se inlantuie elegant si mentine rigoarea cit si se poate verifica usor si comod de catre terti, cu o singura exceptie : anume, ca daca ma apuc sa-mi depun singur bani in IPO nimeni n-are cum sa stie, si pe sistemu' asta simplu imi pot cumpara singur actiunile la pret oricit de mare doresc, fortind si pe altii sarmanii sa plateasca oricit cer eu. Obiectia asta e intemeiata si m-a lasat cu gura cascata, ca nu ma gindisem (uite ca se poate si se chiar intimpla). Am zis oral (ceea ce pe Internet inseamna bineinteles "in scris") ca io n-oi face acuma asa ceva, chestie pe care lumea a crezut-o, n-am nici o indoiala, da' asta nu schimba faptu' ca modelu' e din pacate disfunctional.i

De asemenea tot la momentu' asta un tip pe care-l cheama Michael Carver si-si zice smickles a venit cu ideea sa creeze un fel de vehicul de investitie pe GLBSE, caruia i-a zis MPOE.ETF. Chiar daca nu-i exact un ETF totusi eu zic ca seamana destul de bine, ce mai tura-vura.

Ideea lui era sa stringa investitorii citi bani doresc la 0.1 BTC actiunea, dupa care banii aia sa fie investiti in urmatoarea oferta publica a MPOE, primind astfel actiuni, dupa care. A reusit sa stringa ~50-60 de BTC sau pe-acolo pina in final.

A doua subscriptie, incheiata pe 7 Aprilie avea alocate 4 milioane de actiuni. Din ceva motive inca neexplicate a atras aproape exact la fel de multi bani ca si prima (97.35184986 BTC de data asta). Actiunile fiind de 4 ori mai multe si banii cam tot aceiasi a rezultat o prabusire fenomenala a pretului per actiune, cam cu 70% asa, pina la valoarea de 0.00002433 BTC per. Valoarea implicita a intregii companii a ajuns tot prin acelasi procedeu la 37`640.38595400 BTC, ceea ce tot inseamna vreo 185`190.69 USD (sau 617`703.80 RON). Ceea ce in continuare e destul de bine, pe bune acuma.

Ca rezultat MPOE.ETF s-a ales cu un bloc de vreo 2.2 milioane de actiuni, ca asa ceva parca depusesera, ~55 BTC sau pe-acolo.

Pe 12 Aprilie lansam MPEx, in care evident se puteau tranzactiona optiunile MPOE, actiunile MPOE si diverse alte chestii de bun simt.

Ca marketmakeru' de buna credinta am pus un ordin de cumparare la cel mai mic pret la care-am vindut (deci 2433 satoshiii) egal cu intregu' float (5 milioane de actiuni la momentul ala). Si ca sa fie populatie am pus si-un ordin de vinzare pentru zece milioane de actiuni (deci un solid 1% din toata sandramaua) la cel mai mare pret la care-am vindut (deci 9085 satoshi). Noa si hir-mir, mai zece-douazeci de mii de actiuni vindute, mai o suta-doua de mii cumparate, cind dintr-o data jbeng, doua tranzactii si se vinde tot. Tot, adica zece milioane de actiuni, adica ~ 1000 de BTC, adica lejer cinci mii de dolari, adica lejer cincisprezece mii de lei.

Chestie care ne invata lectia importanta ca oamenilor nu le prea plac situatiile de necunostiinta de cauza, chestie pe care-o stiam de altfel da' iata ca se confirma.

Dat fiind ca nici firma nu vreau s-o vind da' nici sa stea simbolu' fara actiuni oferite nu-mi doresc am introdus zece blocuri de cite un milion de actiuni fiecare (deci inca un procent din companie) la preturi tot cu cite 10% mai mari. Deci, o fost 25`919, 23`562, 21`420, 19`473, 17`703, 16`093, 14`630, 13`300, 12`091, 11`091. Milionu' cel mai ieftin deja s-o vindut si incepem incet-incet sa taiem din ala oferit la 12`091. Asta ar insemna, daca pretu-i corect, ca intreaga companie face de fapt ~120`000 de bitcoini, adica vreo sase sute si ceva de mii de dolari, spre doua milioane de lei.

Inseamna de asemenea ca cetatenii care au cumparat actiuni la MPOE.ETF ala au facut cel putin deocamdata o afacere aparent buna, in sensul ca valoarea evaluata mark to market a fondului lor ar fi ~2.2 milioane x 12`091 fiecare adica ~266 de BTC. Ceva mai mult decit cei ~60 de BTC pe care i-au depus ei. De aproape cinci ori mai mult.

Cum ziceam la inceput, asa incepe : afacerile cu beneficii de 400% in patru saptamini sunt un fenomen limitat in timp. De fapt, e perfect posibil ca asta sa fi fost si sa ramina-n veci cea mai buna afacere facuta in bitcoin. Pe masura ce eficienta pietei creste e perfect posibil sa nu se mai pomeneasca randamente comparabile niciodata.

Ca-n viata.

———
  1. Problemele pe care un sistem financiar anonim le presupune sunt exact de natura asta, si-n practica se manifesta exact astfel. Lumea crede indeobste ca "anonim e bine". Pentru multe aplicatii e bine, da' are si dezavantaje si costuri, adesea neprevazute, motiv pentru care nu-i probabil ca dezvoltarea bitcoin va aduce disparitia valutelor fiat. Cel mai probabil e ca se va atinge un punct de echilibru. []
  2. Satoshi asta e cea mai mica unitate existenta intre bitcoini, fiind egal cu a suta milioana parte dintr-un bitcoin intreg. []
Category: Actiuni si Optiuni
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

One Response

  1. Ca si-n gramada de lalele :P

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.