Piscina ca simbol al unei dificultati sociale

Friday, 01 June, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

alex_c : Oama fusesi anu' asta la strand?
oama: Mu, mie nu-mi place bronzul. La altele nu mă deranjează, dar mie-mi place pielea foarte albă.

alex_c : Strand, fata. Inot. Baldabac. Pt bronz ai solar si acoperisu' blocului :))
oama : Mu știu să înot. Dar mi-ar plăcea:D Iar în bucurești nu știu la ce ștrand ai putea merge fără să te umpli de boli de piele. mai bine la o piscină, ceva

alex_c : Vexare tu stii sa inoti?
oama : Mda. Mă retrag. mă bag la Star Trek.
* oama is now known as oama_nueste

vexare : Sa-mi bag pula-n webchatu' ma-tii. Nu stiam de ce face figuri browserul, video fullscreen. alex_c: Mu si parca s-a mai discutat, de ce.
alex_c : Ehh, te trimiteam sa-i dai lectii oamei.

vexare : Strandurile sunt intotdeauna pline de tigani si prima lor baie din an cand e deschirea, mdeci da.

PSi. Iata ca mai nou folosesc conversatii la care nici macar n-am participat. Eu va spun cu toata sinceritatea ca pe masura ce trece timpul e tot mai usor sa scrii cel mai citit blog romanesc. Pe de-o parte e chestia aia ca daca ai cinci sute miiii de camere construite deja a adauga una noua rareori necesita patru pereti si-un acoperis de novo. Cel mai adesea structura de rezistenta o ai deja, ba in medie doi pereti is gata construiti, daca nu chiar trei, si acoperisul posibil sa se extinda peste, deci practic faci o galeata de mortar, alegi doua-trei pietre si iata ditamai camera, cinci sute de cuvinte acolo. Plus ca tu mai ai si avantaju' ca-i cuhnia aproape si functionala, baile is numeroase si curate, muncesti tihnit si-n timpul liber. Ce sa se mai mire ala flamind si insetat incercind sa se apuce el de construit sub arsita soarelui intr-un cimp sau cine stie ce pustietateiii. Si-atunci iata ca intr-adevar, blogul nu e pentru oricine.

Pe de cealalta parte e chestia asta, nu neaparat diferita de prima : dom'le, pur si simplu cladesc pentru tine oamenii camera lipsa, tu numa' vii si-i pui stampila cu numele tau cel mare si sfint, eventual mai schimbi o vopsea ceva pe ici-colo si gata inghetata.

Sper ca v-am provocat suficiente secretii bilioase cu aceasta introducere, asa ca putem sa intram in materie. Problema ilustrata de gagicaiv este de fapt o problema universala : nu-ti vine sa te bagi in piscina cu toti puletii. Singurul mod de-a avea piscine care sa bucure intreaga societate este sa ai piscine muncitoresti pentru muncitori, piscine puletesti pentru diversii puleti mai spalatei (gen studenti integralisti) si piscine smecheresti pentru aia care chiar au bani si le merge bine. Sa fie un moment ferice in vata oricarei studente cind face pasu' ala magic de la stat cu baietii de virsta ei la piscina clasa a 2-a si stat cu baietii mai mari la piscina de clasa 1. Sa aiba si ele sarmanele la ce aspira pe lume. Sa fie, adica, iara cum o fost.

Chestia e intr-o oarecare masura abordata de societatea contemporana in care ne scaldam cu totii ca intr-o supa. Nu eficient neaparat, da' s-o facut de exemplu Bamboo. Unde teoretic se duc doar aia cu bani. Problema societatii contemporane in care ne scaldam cu totii ca intr-o supa este ca ea nu are de fapt valori si criterii. Cu alte cuvinte, daca singurul criteriu dupa care se selecteaza populatia piscinei categoria 1 e "citi bani is clientii dispusi sa plateasca ca sa intre", de exemplu printr-o taxa de intrare de cinci sute sau o mie de lei, se creaza o disparitate in populatie. Pe de-o parte is cei care au ce sa caute acolo, fiind smecheri pe puterea lor. Acestor oameni li se face oferta : "in schimbul a o mie de lei primesti acces la un loc in care se cuvine sa te afli tu". Pe de cealalta parte is alora care n-au de ce sa se afle acolo, fiind besini cu pretentii de smecheri li se face oferta : "in schimbul a o mie de lei primesti acces la un loc in care nu se cuvine sa te afli tu, precum primesti bonus o oarecare intemeiere superficiala a teoriei profund gresite ca tu de fapt ar trebui sa te afli acolo".

Si-atunci e dintr-o data clar si evident de ce-i plin Bamboo de cocalari penibili si tigani nespalati : ca pentru banii aia ei primesc ceva in schimb, nu faptul de-a fi acolo da' insemnatatea faptului de-a fi acolo, asa cum inteleg ei insemnatatea aia. Iara oamenii care chiar is in virfu' piramidei nu se duc la Bamboo din exact acelasi motiv : nu-s dispusi sa gireze cu prezenta lor teoria aia profund gresita. Am mai discutat despre asta.

Adevarul este ca societatea capitalista nu are un mod in care sa creeze criteriile care sa permita cetatenilor sa se bucure-n grup de joaca nuda-n apa. Doar societatile nelibere, societatile autoritare au capacitatea de-a face asa ceva, de-aia functiona sistemul in feudalism, de-aia functiona in comunism (ca existau piscine numa' pentru nomenclaturisti, ca orice altceva, nu stiati ?). De-aia functioneaza la mine in harem (in care nu poti intra platind).

Sau cu alte cuvinte, capitalismul nu este cum nici nu poate fi un raspuns complet la problemele societatii, intelese in sensul lor cel mai larg, de organizare a formelor si limitelor vietii unei populatii. Capitalismul este o solutie a problemelor economice si-atit. Problemele ierarhice nu se vor putea rezolva pe aceeasi formula, ci intotdeauna va trebui introdusa alta. Si in particular, de-aia e Iranul de exemplu o tara in care-i mai placut sa traiesti decit este sau va fi vre-odata SUA, precum si de-acolo vine "nostalgia" aia perpetua fata de diverse alte momente istorice (cum ar fi sa zicem Imperiul Britanic, sau "vremea lui Ceausescu") : toate astea sunt situatii in care problema fundamentala a nevoii de-o pereche de principii organizatoare e rezolvata, si anume in moduri care-i convin nostalgicului.

Cu alte cuvinte, atita timp cit n-ati rezolvat problema piscinei societatea va fi cu necesitate instabila. Ca-si cauta, ca orice tirfa-n rut, ceva-n care sa se propteasca. Poftiti cu obiectii.

———
  1. Care inseamna, evident, pre scriptum []
  2. Pula mea, initial scrisesem un numar "foarte mare" acolo, cinci sute. Pe urma am realizat ca mumu, eu am scrise vreo cinci mii cinci sute de articole, deci MULT MAI MARE DE ATIT. Hahaha! []
  3. Si sa mai zica cineva ca omu' nu-i fix ca un somon, repetind toata viata experientele copilariei. Si sa mai zica cineva ca parintii n-au importanta-n viata copiilor lor. []
  4. Oama e femela, stiati ? Da, exista o femela pe freenode. Ea este la mine pe canal. Va roade ? Sierbeti ? Sierbeti ? Tiiiii []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

2 Responses

  1. Care inseamna, evident, pre scriptum

    http://i1.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/005/540/130221984383.png

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 1 June 2012

    Nu. Ci doar zic.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.