O metoda simpla si eficienta de-a produce un blog excelent, pe pasi.

Thursday, 05 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Pasul 0 : Blogul este un produs. Blogul nu va este un avatar, nu va este iubit sau iubita, surogat de iubit sau iubita, "spatiu de evadare" adica unde mergeti mental ca sa scapati de ce-ar trebui de fapt sa faceti si-asa mai departe. Nu-i un vis, nu-i o speranta, nu-i o plasmuire a imaginatiei. Blogul este un produs, un obiect tangibil ca orice alt obiect tangibil, cu muchii si colturi, cizelat mai artistic sau cioplit mai din topor, functional sau disfunctional, aratos sau respingator ca orice produs, ca orice obiect concret.

Blogul este de fapt singura chestie importanta pe care-o produceti astazi, sau ati putea-o produce astazi. Daca nu sunteti pregatiti inca pentru a digera acest adevar, putem eventual spune ca-i intiiul dumneavoastra nascut, cu deosebirea ca spre deosebire de ala are atit o sansa la nemurire cit si la a va satisface asteptarile.

Pasul 1 : Blogul necesita timp, efort si inteligenta. Toate aceste trei marfuri (pentru ca toate trei sunt marfuri, nu alte minuni) au un pret, si inca unul destul de piparat. Ca atare, ele vor trebui platite de undeva, si deci primul pas este intelegerea faptului simplu ca blogul necesita investitii.

Pasul 2 : Principala calitate a unui blog este constanta. Sub acest aspect blogul e foarte asemanator cu o fiinta vie : daca aveti o juninca n-o puteti hrani cu cite douazeci de kilograme de mincare o data pe luna, trebuie sa o hraniti cel mai rar in fiecare zi cu ceva sub un kilogram, in medie, azi mai o jumatate, miine mai un kilogram intreg. Ca atare, al doilea pas este intelegerea faptului simplu ca blogul necesita investitii zilnice. Zilnice inseamna in fiecare zi fara exceptii de nici un fel, suntem oameni seriosi si folosim cuvintele in sensul lor propriu, nu ne jucam cu ele.

Pasul 3 : Singurul mod in care un blog da rezultate este termenul mediu (adica, 5 - 10 ani) si termenul lung (adica douazeci de ani si peste). Ca atare, al treilea pas este intelegerea faptului simplu ca orice asteptari de la blog pe un orizont mai ingust de cinci ani sunt irationale.

Odata ce-am parcurs mental acesti trei pasi suntem in masura sa intelegem foarte lamurit care-i problema pe care-o intimpina oricine isi face blog : trebuie sa faca investitii de valoare in fiecare zi pentru ceva ce va aduce beneficii vizibile peste cinci ani, si peste doua decenii. Problemele astea sunt exact aceleasi probleme pe care le intimpina economisirea : e destul de dificil sa explici tinarului de ce e foarte important sa economiseasca incepind de la douazeci de ani, ca la virsta aia iti vine greu sa intelegi ca un zece lei care-a dus pe el dobinda patruzeci de ani e semnificativ mai mult decit douazeci de lei care-au dus dobinda douazeci de anii.

Solutia care se practica indeobste (de oamenii cuminti la cap) e fixarea unei sume rationale care sa fie economisita-n fiecare saptamina, luna sau alt interval indiferent de orice fel de alte considerente. Exact aceeasi solutie este exact la fel de rationala si pentru a rezolva problema blogului.

Cum procedam ? Foarte simplu! Alocati-va o fractie din venit, pe care eu v-o recomand sa fie o treime, vedem mai la vale de ce. Aceasta suma va sta la dispozitie pentru a va plati investitiile (de timp, de efort, de inteligenta) in propriul blog.

E foarte important sa va alegeti sarcini rationale. Daca sunteti incepator, o sarcina buna este aceea de-a scrie un articol in fiecare zi, care articol sa satisfaca niste minime criterii (de numar de cuvinte, de exemplu, ca la scoala). La sfirsitul lunii va numarati absentele, si va aplicati cite un -5% pentru fiecare zi, eventual cu o recuperare de 1-2% pentru fiecare zi in care ati compensat facind doua, sau trei. Indiferent de orice considerente, ca ultimul hapsin de sef. V-ati certat cu prietena si n-ati scris in ziua aia ? -5%. V-o calcat o masina si-ati stat inconstienti in spital ? -5%. V-o murit mama si n-ati scris ca v-ati ocupat de inmormintare ? -5%. Fara mila, ca si cum va uriti, pentru ca marele secret al productivitatii e ca nimeni nu produce nimic util intr-o atmosfera de iubire si intelegere.

Odata ce v-ati invatat sa scrieti puteti folosi puterea asta nou descoperita pentru a va modela in ce directii doriti. Daca vi se pare important sa scrieti cite doua articole pe zi in loc de unul, aplicati-o incolo. Daca vi se pare important sa participati in cel putin o conversatie pe un alt blog, aplicati-o incolo. E foarte important sa va ginditi rational alegerile astea, ceea ce revine la a arata niste justificari, pe formatul clasic : dintre optiunile X Y si Z am calculat ca X ar valora atit, Y atit si Z atit, raminind deci ca-i preferabil sa urmarim Y. Exact opusul idealismului imbecil in care imi inchipui ca va scaldati mental la ora actuala. E de asemenea important sa va alegeti criterii obictiv masurabile, evitati banalele dar absolut stupidele "sa am X trafic" sau "sa primesc Y comentariiii".

Pina aici probabil ca vi-e evident de ce v-am recomandat o treime din venit : o fractie suficient de mica incit sa nu muriti pur si simplu daca tre' sa va pedepsiti integral o luna, dar suficient de mare cit sa nu va fie moale deloc. Asta-i si motivul pentru care nu vorbim in sume fixe, cinci mii sau cinci milioane de lei, ci in fractii din venit : nu conteaza daca tu ai sase sute de lei salar de bugetar amarit sau cistigi sase milioane ca megadirettore generale : o treime din venit se simte la orice nivel. Evident aia care nu realizeaza nici un fel de venituri (ca de exemplu studentii prea idioti ca sa aiba si-o slujba, asa cum toti studentii neidioti fara exceptie au in timpul studentiei) nici nu au de ce sa-si faca bloguri, ca nu intereseaza pe absolut nimeni si nu servesc la absolut nimic.

A, si-n final, ce faceti cu banii adunati din amenzi si penalizari ? Simplu, puneti-i in banca. Veti descoperi uimiti in cinci ani ca daca va intreb ce preferati sa va iau, contul cela de economii sau blogul imi veti oferi fara ezitare contul. Ceea ce deja ar trebui sa insemne ceva.

———
  1. Considerind o dobinda de 5% pe an, avem 10×1.05^40 = 70,39 vs. 20×1.05^20 = 53,06. []
  2. Daca va incalzeste cu ceva, cel mai comentat articol de pe Trilema e ala mai recent despre injurat blogarii, si al doilea cel mai comentat e... tot ala, doar ca prima editie []
Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. Daca schimbai titlul in "Cum sa castigati bani din Blogging", sarea BCR-ul pe tine si te invita la scoala de bani....:)

    ....asta daca indicai subit si banca unde sa-ti depui "amenzile"

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 January 2012

    Lol da' ala e de anu' trecut : http://trilema.com/2010/bani-pe-blog/

  3. Hm, s-ar zice ca ai idee despre ce-i ala un blog :)) Cum bine zici, e un nou nascut. Dintr-un nou nascut, poti sa faci ce vrei. Tu despre asta scrii, despre ce vrei tu sa faci :)

  4. De bun simt sugestiile, ma asteptam cand am citit titlul ca tre sa facem ceva sacrificii umane filmate.

  5. Zvârluga`s avatar
    5
    Zvârluga 
    Thursday, 5 January 2012

    N-am avut răbdare să citesc pe îndelete, tooată postarea ta, parcă prea multe calcule. :)
    Încă sar coarda la pasul 0: "blogul este un produs"...
    Blogul poate fi orice vrei tu să fie. La fel cum tu poţi fi oricând vrei (b)log in/(b)log out.

    Din ce zici tu aici, cred că ar fi mai potrivit titlul: "O metodă simplă de a produce un blog eficient, pe paşi". Pe "excelent" n-am găsit încă unde să-l pun, dar ştiiiu că este un cuvânt care "dăă bine". Vezi tu unde simţi că ar merge.

    Însă mă amuză precizarea asta:
    "Daca nu ati mai comentat niciodata, comentariul dvs. va intra in moderare, unde va petrece in medie citeva ore." Parcă ar fi o invitaţie la ceai. :)) Sunt şi biscuiţi cu scorţişoară? :)

  6. orice asteptari de la blog pe un orizont mai ingust de cinci ani sunt irationale.

    Trilema, 3 ani. "cel mai citit blog din romania, trilema.com/net/org".

    U so fail.

  7. nu poti sa vinzi castraveti cand toti se crede gradinari....

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 January 2012

    @xxl Bre, dintr-un nou nascut poti sa faci ce vrei ca si cum ai cumpara o masina de la Ford : orice vrei cu conditia sa vrea si el si sa-i vina bine. Deci io despre asta scriu, ce vrea si ce i se potriveste. Ca Batman n-o sa faci tu din nici un nou-nascut dat fiind ca nu se poate.

    Apropo de care faza, stii bancu' cu Batman ?

    @Vlad S-ar zice ca am o problema de branding :D

    @Zvârluga E o idee proasta sa nu citesti, si e o idee inca si mai proasta sa stii tu "cum e" fara sa fi citit (da' asa, cu simt patrundere).

    Si da, dat fiind ca-i dark path, avem cookies.

    @A Atit ca nu-i o asteptare, eu observ cu regret ca-i cel mai citit blog romanesc, si era si anul trecut (recte-n 2010).

    @cipslim Castraveti nu.

  9. (ca de exemplu studentii prea idioti ca sa aiba si-o slujba, asa cum toti studentii neidioti fara exceptie au in timpul studentiei)

    One word: heităr.

    Repet, io nu m-am angajat în timpul studenției (nu în ciclul de licență anyway), n-am produs bani, da' am tras mereu și am scos chestii care să mă ajute să cresc. Ăia care fac facultăți destul de plictisitoare încât să fie nevoiți să se angajeze în timpul ăla mai bine nu le fac deloc, fiindcă înseamnă că pot acumula cunoștințele mai eficient din alte părți. Părerea mea, care este.

    Also, fun fact: Stanford, MIT și alte câteva universități tari pe educație și cercetare și cu taxe de școlarizare imense își rup studenții mult mai tare decât școlile noastre, indiferent că vorbim despre inginerie, economie sau arte. Deci un student mediu la EECS la MIT nu cred că are timp să doarmă din cauza workload-ului, să nu mai vorbim de job. Sigur, că educația universitară așa cum o știm noi e în declin și o să fie înlocuită de aia online (gen Khan Academy, OpenCourseware și programul de la Stanford), aia-i deja altă discuție.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 January 2012

    Pai sunt heitar, mai. E dreptu' meu suveran de la Trompi. Nici eu nu m-am angajat, nici in timpul studentiei nicicind altcindva. Altfel este si rationamentu' tau solid, daca nu-ti ocupa timpul ce mai cauti acolo.

  11. Pai faceai contrabanda daia.

  12. ceva recomandari cum sa-ti faci un site de placere - care sa nu produca bani, n-ai? :D

    PS: Da si tu un exemplu de blog romanesc de succes - care produce indeajuns bani incat autorul sa nu fie comparat ca venituri cu femeia de serviciu de la Guvern.

    Si aici ma refer la banii care iti raman din blog dupa ce platesti hosting/domenii/IMPOZIT LA STAT/ o asigurare medicala (preventiv pentru ca si bloggerii se imbolnavesc) / curentul cheltuit cu calculatorul / deplasari / telefon / camera / laptop /mouse ....un cico etc....

    sa se vada ca merita sa-ti faci blog din care sa castigi bani ...in onlineul RO :)

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Saturday, 7 January 2012

    Pai de exemplu ar fi http://trilema.com/2011/declaratii-ferme-de-avere/

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.