O idee stupida

Monday, 27 February, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am vizionat primele citeva minute dintr-un film de-i zice pe buna dreptate Idiocracy, ca cica-i bun si alea. Mai mult n-am rezistat (de bun ce e), asa ca nu e cazul de Trilematograf, facem niste observatii generale oarecum in legatura.

In cele citeva minute cit am rezistat eu povestea curge cam asa : e o familie de doi prosti de-aia nevropati care nu fac copii si deci nu fac copii, in contrast cu alta familie de doi prosti de-aia comuni care fac copii, ai caror copii fac si ei copii. Si deci vor fi foarte multi copii.

Teza pe care incearca (foarte grosolan) s-o sugereze filmul asta (foarte grosolan) este ca aia doi prosti nevropati sunt "inteligenti" iara aialalti doi prosti comuni sunt "neinteligenti" si deci prin inmultirea ultimilor si disparitia primilor "scade inteligenta". Aceasta teorie draga inimii unei anumite parti a paturii de jos (ca de exemplu Bargau, ca de alt exemplu Perfu) este din fericire perfect ortogonala realitatii.

Cu ce-s mai destepti primii doi decit ultimii doi ? Ca n-am inteles. Deci ceva functionaras umil intr-o corporatie inutila e mult mai bun decit ceva timplar anonim ? Cu ce-i mai buna o casierita la Primarie decit un mecanic auto ? Cit de redus mintal tre' sa fii sa chiar crezi ca daca faci o mie de lei pe luna intr-un birou mochetat cu plastic si iluminat cu neon esti prin asta "mai inteligent" decit unu' care face tot o mie de lei pe luna la munca cimpului ? Tu stai in trafic, el sta in soare, tu tragi in piept noxe, el are sub unghii glod, tu traiesti intre gindaci si sobolani "la oras" el traieste intre capre si gaini "la tara", care exact e diferenta ?

E o fictiune absoluta asta, ca adica o jumatate a clasei de jos e cumva deasupra altei jumatati a clasei de jos. Nu sunteti draga, cu nimic diferiti, sunteti niste oameni la fel de saraci, la fel de captivi, la fel de fara viitor, la fel de fara sperante si asa mai departe. Adica, la fel de inculti, la fel de lipsiti de importanta, intr-un cuvint exact la fel de prosti. Ca daca n-ati fi prosti nu v-ati gasi acolo, v-ati gasi in alte pozitii, in alte locuri.

Iar teza asta cu inteligenta care se gaseste neaparat investita in prostii-similari-mie si complet absenta din prostii-din-celalalt-grup-de-prosti nu-i pina la urma nimic altceva decit o alta forma a aleia cu Hai Steaua/Jos Rapid sau invers. Ca asta este, nimic mai mult, niste culori alese arbitrar sa aiba si prostimea pe ce teme irelevante sa se agite foarte pasional in toata ampla ei irelevanta.

Luati pentru edificare doi soldati : unu' american si altu' afganistanez. Astia doi se privesc la ora actuala ochi in ochi, e 10:13:22 ceasul pe 27 Februarie. Care-i mai inteligent ? Ala americanu' are tot felu' de materiale de la stapinii lui, ala afganistanezu' are o carte prost scrisa despre ceva cu muiallah nu e clar si-un AK-47. Ambii vor muri, impuscati de alti prosti ca ei, tot in locu' ala. Care-i mai inteligent dintre ei ? Ca n-o sa-mi spuneti acuma ca daca stapinii lu' americanu' au tehnologie mai avansata inseamna asta ca-i americanu' concret ceva mai destept, sper, din ciclul "selectionata Romaniei a cistigat o medalie de aur deci eu ma stiu la paralele inegale".

Culoarea parului e codificata pe citeva locuri (nu gene, locuri). Culoarea ochilor e codificata pe ceva mai multe. Inaltimea pe inca ceva mai multe. Dupa toate probabilitatile inteligenta intereseaza fo' jumatate sau chiar mai multi dintre cromozomi, e peste tot. Cu alte cuvinte, nu exista sanse de-a selecta impotriva inteligentei. Daca se nasc sase sute de copii, indiferent in ce mediu, absolut indiferent in ce mediu, aia mai isteti or sa futa mai multe pizde. Nu cu mult mai multe, da' suficient. Asa a fost inainte sa se inventeze mocheta de plastic si lumina de neon, asa o fost inainte sa se inventeze ipadurie si bicicletele si ce focu' inca. Asa o fost si data trecuta cind barbatii purtau palariute, si perioada dinaintea ei cind nu, si tot asa la nesfirsit. Ca moda asta cu palariute la barbati NU E NOUA, stiti ? E a n-a oara cind ajunge la moda.

Inteligenta si mai in general evolutia populatiei umane nu e o functie de fricile si angoasele diverselor trupe de fani de echipe de fotbal. Nu este o problema culturala, nu-i accesibila la nivelul ala tot asa cum un program de windows nu va poate spune daca ruleaza intr-o carcasa gri sau neagra.

Veniti-va in simtiri. Nu sunteti nici pe departe atit de importanti pe cit va face placere sa credeti, si nu sunteti nici macar atit de importanti pe cit va pare rezonabil sa fiti. Nu sunteti importanti deloc. Nu contati.

Si mai ales nu sunteti inteligenti.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. Filmul e relativ ok, atata timp cat iei totul ca pe o exagerare grosiera a unor fapte mai mult sau mai putin posibile.

    Lasand la o parte comparatia din deschidere (care e caricaturala si greu de argumentat: oameni inteligenti cu ochelari si la costum VS oameni ''neinteligenti'' in tricou si la gratar), dezbaterea despre componenta genetica a inteligentei sta inca in picioare.

    Din pacate filmul uita complet de componenta educationala si isi bazeaza premisa exclusiv pe inteligenta ''transmisa din tata in fiu'' ceea ce nu-i mai deloc ok. Cu toate astea, 'outcome'-ul lui Idiocracy (societatea de inadaptati) nu e complet improbabil, desi nu un conflict de tip ''rockeri vs. manelisti'' il va genera.

  2. Popescu e hater pe condiţia umană, care este.

  3. Foarte bine punctezi "diferenta" asta de inteligenta (aparenta, dar ireala) pe care multi vor sa o scoata la iveala! Cateodata omul de la tara este mult mai potent decat lesinatul de la oras!(adica se poate si invers)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 February 2012

    @krossfire Io-s intolerant.

    Clar ca inteligenta are o componenta genetica, faza-i ca nici genetica asta nu functioneaza cum isi inchipuie tata Ana.

    @cosminmaricari inumana ?

    @Calivita Noi sa fim sanatosi.

  5. iarasi scoti nistre mostre de intelepciune.

    deci daca se fute alb cu alb si negru cu negru, nu conteaza ca poate iesi fie alb fie negru. da serios?!

    nu era acolo ideea de inteligenta, ci ideea de cosmasizare. adica totul devine integrat in societatea de consum... aia e treaba cu filmul. inteligenta de care vorbesti tu, e de fapt o reprezentare a geniului de odinioara adaptat vietii din societatea de consum.

  6. ca sa intelegi la 1, acolo nu era despre inteligenta ci despre cine creste copiii.

    ca tiganusul tiganului tot hot ajunge, iara trepadusul geoanului tot politician. ;)

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 February 2012

    Pacat ca teoria asta a ta nu se prea confirma. Numeste tu dinastii de politicieni, sa te vad.

  8. PorculdeYork`s avatar
    8
    PorculdeYork 
    Wednesday, 29 February 2012

    ahahahahahaah genial ! ahahahaha

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    Lol ?

  10. Ce n-ai vazut tot filmul, ca e actual. Presedintele e un negru mexican care trebuie sa rezolve "di yekonomeeh" dar nu stie cum si votantii sunt niste ratati grasi care se uita la tv si vocabularul lor e compus din "fuck, ass, starbucks, costco, kfc" etc.

    E destul de amuzant dar povestea e tampita. La inceput e curios ca ala are iq 138 si nevastasa 141. Ce, femeile nu sunt proaste? Hai serios.

  1. [...] Pentru ca inteligenta n-are nici o legatura cu conditiile de mediu, e o abilitate inascuta si destul de complexa, asa ca se nimereste sa se nasca oieri inteligenti cam in aceeasi proportie in care se nimereste sa [...]

  2. [...] De departe cea mai frecventa chestiune tratata pe blogul romanesc este "iubirea". Problema mare aici este cam urmatoarea : orice tuta oricit de tuta e capabila sa se futa cum e capabil si orice dirlau oricit de retardat s-o futa. Nu e mare chestie la mijloc, si de-aia facutul de copii e indeletnicirea favorita a claselor de jos : e o munca cu minima calificare. N-are mult rost sa se apuce de ea oameni a caror munca si pricepere e apreciata in alte sfere dat fiind ca rezultatele sunt oricum exact aceleasiii. [...]

  3. [...] like to believe Idiocracy is a movie laying bare the stupidity of contemporary America, at its core and in its outskirts. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.