MPEx, al doilea exchange pentru actiuni denominate in BTC

Monday, 12 March, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

In caz ca va intrebati unde am disparut, iata ca n-am disparut nicaieri. Am fost pur si simplu ocupat cu a face-o pe paladinul, dind diverse aure unei echipe de tipi care dezvoltau o chestie. Ca asta-i pina la urma rolul managerului in viata si societate : da aure.

MPEx, ca despre asta vorbim, e un soi de bursa. De fapt e o implementare superioara a protocolului FIXi pe baza de GPG da' sa nu intram prea mult in detalii ca si-asa e cam crapata besica fierii-n vorbitorii limbii asteia frumoase da' din pacate locuite.

Sistemul functioneaza cam asa : un utilizator semneaza un mesaj, pe care apoi il cripteaza cu cheia publica a MPExii si-l trimite. Asta inseamna pe de o parte ca nimeni in afara de MPEx nu-l poate citi, si de asemenea ca nu exista nici un dubiu (pentru MPEx) ca respectivul mesaj survine tocmai de la semnatar.

MPEx trece la a executa mesajul (care la ora actuala poate fi un ordin de cumparare, un ordin de vinzare sau o cerere de extras de cont), si emite un soi de chitanta, pe care-o semneaza si apoi o cripteaza cu cheia publica a trimitatorului. Ca atare nimeni in afara de trimitator nu poate citi mesajul, si ca nu exista nici un dubiu (pentru trimitator) ca respectivul mesaj survine tocmai de la MPEx.

Asta-i o jumatate, partea de mesagerie. Cealalta jumatate ar fi partea de executie (ca adica ce faci cu tot muntele asta de mesaje acuma ?!). Asa cum poate intuiti, prima parte trebuie sa fie sigura, in timp ce a doua parte trebuie sa fie rapida. La o evaluare asa ochiometrica siguranta este absoluta, sau in tot cazul, la fel de sigura ca orice alt lucru sigur arbitrar ales. Viteza e teoretic foarte buna, iar practic ma gindesc ca vom afla in timp. In tot cazul in ce priveste caracteristicile tehnice sunt foarte multumit de rezultat.

Daca doriti sa incercati chestia, extrageti si trimiteti-mi pe mail cheia dvs. publica criptata cu cheia mea publica (da' armored va rog). Eu am sa va adaug ceva bani si actiuni de-astea de jucarie sa puteti face afaceri in stil mare pe-acolo cit dureaza beta asta.

Deocamdata mare parte din functionalitati nu-s implementate, gen grafice si chestii de genu', da' pe de-o parte alea's nimicuri si pe de cealalta urmeaza mintenas.

Noi sa fim sanatosi.

———
  1. De SWIFT ati auzit da' de FIX n-ati auzit ? Pai daca nu aveti bani... []
  2. Vedeti articolul despre secrete digitale daca toate astea seamana a chineza []
Category: MPEx
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. Mircea te-am descoperit dupa 15 ani de cautari sau poate chiar 20. Sunt poate unul din cei 5 imbecili capabili sa iti citeasca trilema, cu toate ca ai toate motivele sa te sperii in privinta celor cinci care vor si intelege totul. Te citeam aici ca pe un guru, dand de tine initial pe nakamotoinstitute (dot ) org, da acum in 2020. Eram in cautare de un geniu care sa imi readuca la viata un hdd din 2009 pe care avusem un core de bitcoin instalat si sters dupa ce minasem cateva mii sau zeci de mii de btc sa imi cumpar si eu o pizza la Berlin. Mi-a sarit in ochi numele tau tipic "escu" si m-am pus sa citesc teza ta despre GPG dupa care am dat de trilema. Am asa un sentiment ca esti din Timisoara dupa gagicile din imagini si o poza care circula cu tine pare-mi-se pe terasa la loyds prin anii 2000. Ori cum ar fi da un semn.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 23 November 2020

    Ci din Togo.

  3. Jeffrey Owens`s avatar
    3
    Jeffrey Owens 
    Monday, 29 March 2021

    What was the first?

  4. Jeffrey Owens`s avatar
    4
    Jeffrey Owens 
    Monday, 29 March 2021

    You familiar w/Timisoara?

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 29 March 2021

    > What was the first?

    A bunch of deplorables / welfare cases got together and made a rat's nest that blew up.

    > You familiar w/Timisoara?

    Sure, I lived there at some point, years ago.

    Suppose you practice better comment hygiene going forward though.

  6. Jeffrey Owens`s avatar
    6
    Jeffrey Owens 
    Friday, 2 April 2021

    Will do.

  1. [...] MPEx urmeaza probabil a iesi din beta in cursul lunii curente ; [...]

  2. [...] sfirsit, dupa vre-o luna de beta, al doilea exchange pentru actiuni denominate in BTC a vazut ieri lumina iesirii-n productie. Cu bani reali, adica. Sau de fapt virtuali, da' virtuali [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.