M-am distrat copios, da' copios, cu astia cu bitcoinii

Saturday, 25 February, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Context : BTC e ceva cu bani, cu economie, cu chestii de-astea. Ca rezultat toata lumea incearca sa faca faze cit mai economice, cu contabilitati, cu actiuni, cu socoteli evoluate si financiare cu finante si chestii. Sper ca ma intelegeti.

Exemplu : Topic: Now seeking investors for BitCorp Mining Company (Read 4508 times)

Discutie : Tipii is mineri, chestia asta aduce bani, pe cale de consecinta s-au gindit sa faca o vinzare de actiuni si au publicat-o pe bitcointalki. Asa cum probabil va asteptati, sa spicuim :

Executive Summary
Through superior management, effective leveraging of technology and a focus on results, BitCorp Mining Company (BitCO) will become the pre-eminent commercial Bitcoin Miner.

Chestia asta o dau fara traducere si pentru atmosfera, dat fiind ca daca nu vi-e clar care-s problemele nu ma simt capabil sa explic.

BitCO has built a cutting edge, highly reliable network of miners. Our operations are not what you would find in a garage of a teenager stealing their parents electricity. All of our machines are state of the art, properly cooled, and adequately protected from the elements (read: no naked motherboards lying on boxes).
[...]
On the cost of occupancy....we have co-located our miners in space already in use for our other ventures (read: we have other business'). Thus we are not charging BitCO for physical space, as we would be charging ourselves. Going forward, we do not plan on charging for occupancy.

Chestia merita tradusa ca-i simpatica, zice-asa :

    BitCO are o retea de mineri excelent de foarte buna. Activitatea noastra nu-i comparabila cu ce se gaseste in garajul ocupat de-un adolescent care fura curentul electric platit de parinti. Toate computerele noastre sunt modele recente, racite corespunzator si protejate fizic (adica : nu placi de baza zacind desnude pe cutii goale).
    [...]
    Asupa costului colocarii... am colocat minerii in spatii pe care le folosim deja pentru alte afaceri (adica : avem alte afaceri). Astfel nu percepem o chirie BitCO pentru spatiu, pentru ca ar insemna sa ne platim singuri. Pe viitor nu avem de gind sa percepem taxe pentru spatiu.

Deci tati : nu is putoii adolescenti care "fura" curentu' platit de parinti, ca is putoii adulti care "fura" spatiul platit de alte afaceri. Problem ??? Profit!

Main Competitors
There are currently several mining companies already is existence, but we do not view them as competitors. Namely, since we are not competing for customers of a product, but merely mining a commodity, we do not compete.

Eu citesc in medie intre trei si patru planuri de afaceri intr-o saptamina. Uneori (rareori) cite-un avionist isi permite sa plateasca cit cer eu si-mi aterizeaza in fata ochilor cite-o chestie care imi produce blocaje neuronale si circei prin dendrite. Totusi, asta ie cea mai gogonata din ultimii citiva ani. Deci, ei nu au clienti si pe cale de consecinta nu exista competitie. Sper ca voua macar vi-i clar, ca io unul mai am umpic si lesin.

Bai frate... ce tre' sa ai in cap, pe bune acuma, ce tre' sa ai in cap ca sa judeci economia in termenii astia ? Ma depaseste. Deci, e afacere in sensu' ca face bani din ceva, da' n-are competitie pentru ca e de culoarea rosie. Sau adica toate firmele au birouri patrate ei isi fac birou rotund si atunci nu mai au competitor. Pentru ca ei is in birou rotund. Ca sa citam din personalul necalificat aflat de fata la momentul marii explozii de gaz ilariant de la mine din birou,

Also we have a special cloak of +1 superior which renders us better than our non-competition without actual justification being required.ii

Da' trecem mai departe si ne uitam la carnita oricarei chestii ce are de-a face cu banii : banii.

Past Performance

June July Aug Sept Oct. Nov. Dec.
Production (in BTC) 63.7 85.9 121.35 164.05 187.56 315.11 338.12
Operating Expenses (in BTC) 31.5 45.2 55.6 44.22 66.00 90.50 129.82
Free BTC flow 32.2 40.7 65.75 119.83 121.56 224.61 208.30

Deci oarecum comparabil cu mine, ca sa zic asa, functie de cit de corect isi calculeaza cheltuielile operationale. Cheltuieli operationale despre care stim ca nu cuprind chirii da' presupunem ca or fi cuprinzind curentul electric - desi, dat fiind ca oricum era curent instalat pentru celelalte afacerii din acelasi spatiu cine stie ?

In tot cazul, evolutia Noiembrie-Decembrie (+7,3% venituri +39,3% cheltuieli) pare sa sugereze ori ca introduc ceva amortizari/costuri cu capitalul in structura de costuri operationale intr-un mod nebulos-neexplicat, ori ca putem pune foarte putina baza pe stabilitatea structurii de costuri daca variatii (neexplicate) de 40% de la o luna la alta sunt perfect posibile. Mai ales cu Decembrie fiind luna cadourilor.

In tot cazul, eu mi-am luat o portie de ris cu ocazia asta, chestie pe care v-o doresc si voua.

———
  1. Asta-i un forum despre care eu am o opinie proasta, in sensu' ca mi se pare populat de idioti, da' pe de-o parte eu am o parere proasta despre toate forumurile in sensu' ca-s populate de idioti (pe bune acuma, forumu' e unde se aduna telespectatorii cind incearca sa telespectateze internetu') si pe de cealalta e facut de tipii cei mai vechi in bitcoinism, deci mnoa. []
  2. Eventual vedeti si discutia lui Greenspun apropo de self-confidence. []
Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

30 Responses

  1. pletzalcoatl`s avatar
    1
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Saturday, 25 February 2012

    repentance Hero Member Posts: 632
    September 23, 2011, 11:34:28 PM #7

    I'd just like to say how nice it is to finally see someone who's seeking outside investors providing a coherent business proposal which includes financials and a stratplan.

    ;)

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 February 2012

    Adevaru' este ca intr-adevar, eu unul sunt complet socat sa constat ca nu exista mai multi romani prin zona aia dat fiind ca vasta majoritate a "proiectelor" seamana ingrozitor de bine cu "proiectele" de pe la noi.

    Presupun ca bariera lingvistica e problema cea mare, creatorii de "afaceri pe paradigma sociala" sa-i spunem astfel chestiei (in opozitie cu paradigma economica, adica aia pe care se chiar cladesc afaceri) nu se descurca decit in spatiul cultural al limbii lor materne. Cei romani vreau sa zic, altfel spatiul anglo-saxon e plin de diversi antreprenori producatori de continut in forma de afaceri veniti din lumea a treia, a 2,5-a scl.

  3. Tu ai o parere proasta despre forumuri de cand cu SPav. si spam cu zeno.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 February 2012

    SPav = School of Planning and Architecture, Vijayawada ?

    etc.

  5. http://web.archive.org/web/20080207012301/http://www.zenofeller.com/steve_pavlina_going_to_jail.php

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 February 2012

    Deci ce plm e kz.am ?

  7. Un interstitial.

  8. Moar like archive.org hack fail: http://kz.am/23CqPQ== .

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 February 2012

    Talking to people on the Internet is like talking to people on the Internet...

  10. Linkul catre forum e pus aiurea.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 February 2012

    Mersi, l-am dres.

  12. Astept cu nerabdare sa apara si ETF-uri cu companii miniere bitcoin.

    BTW, daca-si cumpara optiuni de tot ce mineaza, nu are teoretic vanzarea garantata? :D Uite ca si-au gasit si clienti.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    Mi se pare ca-s pe punctul sa apara.

    Daca-si cumpara optiuni de tot ce mineaza risca sa o ia in bot. Ma rog, e posibil si sa ajunga proprietarii bitcoinului in integrum, da' mnoa. Nu-i o strategie prea sanatoasa.

  14. Scuze, voiam sa zic optiuni pentru tot ce mineaza, gen un put la sfarsitul lunii la un oarecare pret pe toata productia lor lunara. In scopul in care au fost facute, nu ca bilete de loto :)

    In ideea ca daca produc mult, nu trebuie sa-si faca griji ca scade cursul cand dumpuiesc ei tot, se ocupa Mircea de vanzare... cumva :) Oricum, e clar ca ei au clienti, chiar daca nu-si dau seama, anume toti cei care cumpara bitcoini, iar tu esti un fel de buyer of last resort, ca te pot plati sa le cumperi bitcoinii :)

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    Aia clar.

  16. Oricum, cea mai mare problema in a face inginerii de-astea financiare cu bitcoini e ca iti trebuie dolari. Sunt sute de putoi care stau pe tone de bitcoini care nu fac nimic, nu e mare chestie sa atragi fondurile alea, dar iti trebuie si $, care ar putea sta mai bine si mai sigur intr-un depozit la o banca decat intr-o schema dubioasa rulata de un putoi pe o masina ec2 cu storage ephemeral fara backup.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    Tu realizezi ca numai piata de FPGA si ASIC facute special pentru "schema dubioasa" e mai mare decit toata "piata de advertising online" din Romania ? Doar zic.

  18. pletzalcoatl`s avatar
    18
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Wednesday, 29 February 2012

    Astept cu nerabdare sa apara si ETF-uri cu companii miniere bitcoin.

    Probabil nu vei astepta asa de mult: https://bitcointalk.org/index.php?topic=66610.msg774085#msg774085

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    Lmao, mult o durat.

    Citeva ore. Doar ca nu in viitor, ci in trecut.

  20. lol, pletzalcoatl piarista.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    Teh world of teh future where everything is teh possible.

    IT IS NAO.

  22. Cam tarziu realizasi monsieur. Si Popeasca e piarizda-marketista sau erp ce vrea ea. Cum era aia.. we despise most in others what we hate in ourselves.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    Da' io nu-s insurat tinere.

  24. Lasa ca te prinzi tu cand te largesti mai mare.

  25. Mda, tocmai ce-am prins si eu stirea ca bitcoinica ofera dobanda 20% pe an la depozitele in dolari :) De unde plm o sa scoata ei aia 20%?

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    Pai de unde scot si tot restul.

    Sunt curios exact ce se va intimpla cind americanii timpiti care au supt-o cu sistemul lor bancar imaginar vor constata ca miscarea lor inteligenta de-a se refugia in bitcoin nu poate fi mai inteligenta decit sunt ei insisi, si ca daca isi baga banii-n bucket shop rezultatele vor fi exact tot alea.

    Da' vorba ceea, economie libera, capu' face, capu' trage, prostii mor de foame-n drum.

  27. De parca sistemul bancar are cum sa fie altcumva decat imaginar. La cat de interconectat e sistemul bancar, nu stiu cat de mult sens va avea el in restul lumii daca se duce dracu SUA, si eu oricum cred ca mai intai o sa crape ceva pe la greci, ca deja sunt practic in faliment. Ultima oara cand m-am uitat acum vreo 2 luni, Italia si Spania papau direct de la ECB, sau ma rog, dupa ce-si iau si bancile partea. In fine.

    Si nu inteleg cum ar putea bitcoin, aur sau alte balarii sa fie un refugiu. Plus ca inflationismu nu prea vad sa vina in curand, pe termen mediu pare sa fie mai mult depresie, caz in care banii adevarati ar fi utili, poate apuci sa cumperi ceva inainte sa se duca dracu tot. After shit hits fan, probabil ca o sa fie si inflatie, dar presimt ca o sa fie ceva asa mai organizat de establishment, cel putin in prima faza.

    Moment profetic incheiat.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    Asta apropo de cel mai recent articol zici ?

  1. [...] Pe scurt e cam asa : un tip complet anonim, fara nici o istorie verificabila (ca-i o diferenta intre a fi anonim complet si-a fi anonim cu un pseudonim respectat) are ideea banala de-a construi niste mineri. Evident ca-n urma nefericirii ulterioare si-a sters articolul initial si deci nu mai cunoastem detaliile relevante (ca asa se intimpla atunci cind permiti utilizatorilor sa stearga chestii), da' in mare vorbind putem ghici din reactiile celorlalti ca a prezentat cam o jumatate de plan de afaceri (ca si astelalti). [...]

  2. [...] distrat copios cu... mnoa c-am mai zis. Ma rog, m-am redistrat, bine ? Tot cu astia... cum sa le zicem... ei s-ar dori competitia, da' is [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.