Ioana Bâldea Constantinescu, sau revolta pizdutelor

Saturday, 05 May, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Pare cu regret (nu prea, nu tocmai, nu chiar) da' n-am idee cine-i zisa Bâldea Constantinescu. Una, Ioana, e tot ce pot obtine. Nu retin sa fi citit ceva carte, articol ori in general vorbind material semnat de ea. Google ma informeaza doct ca are o pagina de facebook si in rest activitatea ei se reduce la Liternet, ceea ce nu ma ajuta cu absolut nimic. Ah, daca s-ar inventa minunea de-a pune o biografie diversilor anonimi care scriu acolo... Da' slabe sanse, intr-o tara in care toti ne credem Mircea Popescu chit ca niciunul nu suntem in stare sa chiar fim. Asta e.

Fata, despre care-mi inchipui pur si simplu ca-i ceva de-asta din generatia Coldplay, nu-ne-place-matematica-si-vom-schimba-lumea se indigneaza de modul in care e tratata Thatcher in recentul film (ala cu Meryl Streep). Eu unul nu l-am vazut - ca nu ma prea uit la cacaturile produse mai nou (pentru consumul zisei generatii) - da' fiind poate singurul onlinaut nesocialist de limba romana simt nevoia sa spun doua vorbe, ca sa nu ramina treaba cazuta-n cacat (cum se gaseste la ora actuala).

Cu citate :

A face, însă, un film biografic în care trecutul ei să se descompună, narativ, în secvenţele jumătate halucinatorii care populează ultimii ani ai unei femei înspăimântate de umilinţa şi durerea pe care le aduc bătrâneţea, senilitatea, singurătatea, neputinţa, pierderea intimităţii mi se pare o piatră aruncată în geamul non-ermetic al unei doamne în vârstă, silite să ia act de cum a ajuns decrepitudinea ei fizică şi intelectuală pe ecrane.

Aici trebuie sa subliniez ca festivismul romanesc e un ce de prost gust, in primul rind, si reprezinta o fundatura culturala in al doilea rind. Prostul gust in discutie e un tort multistratificat pe care n-am loc sa-l abordez aici, fundatura culturala e destul de evidenta observind ca numa' romanii fac de-astea asa cum numa' romanii incuie toate geamurile "sa nu-i traga curentul".

Nu m-as fi obosit sa zic nimic, da totusi consider ca chestiile astea merita spuse pentru beneficiul tirlei de prostani care au impresia ca orizontu' e de pe la Husi pina pe la Resita sau ceva de genu' asta. Nu e, draga. Ciudateniile pe care le practicati voi aici nu descriu "cum e lumea", descriu cit de ridicoli sunteti voi, in omogenitatea prostiei voastre. Sa ajungi tu sa crezi ca pietatea e echivalenta cu a-l imbalsama pe Lenin e ceva demn de popoarele neeuropene care s-au conglomerat in imperiul rus, iara nu de aspiranti la centralitatea europeana.

E mai mult decât un gest ireverenţios faţă de un personaj care, dacă nu altceva, şi-a câştigat, prin prestaţia sa publică, măcar dreptul la un dram de respect.

Problema aici - si nu-i vina pizdutei asteia, ca prostia-i foarte raspindita, vezi de exemplu harfele lu' mucea asta - este ca respectul nu inseamna ce isi inchipuie Nela, ireverentios nu este ce cred copii de prin spatele blocului ca ii si-n fine prestatia publica are alte efecte decit isi inchipuie ei. Daca aveti nelamuriri pe teme formulati-va intrebarile la comentarii, raspund cu toata placerea.

E un gest crud.

Daca e un gest crud foarte bine, asta e substanta, scopul si modul corect de functionare al artei. Sa nu cunosti atita lucru te descalifica de la opinii pe tema. Am vazut ca orice caprita de-o terminat un program de undergrad la "litere" intr-o facultate necotata international si deci inexistenta si irelevanta are impresia ca poate produce recenzii de film. Totusi, aceasta impresie, oricit de raspindita ar fi sau ar ajunge, tot nu devine o realitate.

Biografia în care subiectul e astfel expus, doar pentru că vârsta îl face vulnerabil, funcţionează ca o lobotomizare a unui gen narativ sub presiunea tabloidizării de fiecare zi.

Identificarea este falsa si pernicioasa. Adevarul de neevitat si de neocolit, oricit ar supara-o pe pizduta noastra viziunea propriei morti in lasarea lenta dar anuala a propriilor sini si coapse (ca-n altceva nu-mi inchipui ca observa) este ca omul moare singur si nud. Atita timp cit asta este adevarul, tratamentul lui intr-o forma a artei, oricare ar fi ea, este un act de curaj si-o sursa de valoare.

A pretinde tu ca orice nu-ti place in lume e o conspiratie a agenturilor straine si-un rezultat al sabotajului burghezo-mosieresc, acum in noua prezentare cu "tabloidizarea" e un ce de-o prostie atit de larga incit iarasi, descalifica de la discutie. Tabloidizarea prin Meryl Streep, descoperita de una, cum pizda ma-sii ii zice, aia, romanca aia. Care ? Aia ba, care scrie la ceva tabloid cultural in romaneste. Vai dar multumim vigilentei fetei, a salvat socialismul.

In fine (ca pina aici am discutat cumva mai larg, cvasi-cultural) mecanismul de-a adauga un "doar pentru ca" pe post de intarire - "Mamiiiiii Ionel se joaca cu bicicleta doar pentru ca eu mi-am insirat elasticul pe pista de biciclete!!!!" vorbeste clar si lamurit in favoarea idioteniei pizdutei. Ea nu mai este aici o absolventa anonima a unui program universitar irelevant, deci cum ar veni intelectuala de cea mai joasa speta, talpa tarii, numa' buna de construit text ca sa aiba ce procesa scripturile ca oricum nu-l citeste nimeni. Ea este aici o tarancuta care n-avea de fapt ce sa caute la facultate, pentru ca n-a depasit inca intelectual cerintele minime pentru inscrierea in liceu. Nu asa se argumenteaza, si aia care argumenteaza asa n-o fac decit pentru ca nu au procedat in viata lor altfel.

E un act din care nimeni nu câştigă nimic.

Ca si fututul, in amor. Sau ?

Nu aflăm nimic în plus despre doamna Thatcher dacă o vedem ciufulită, dezorientată, fragilă, dădăcită, supravegheată, prizonieră a dansului pe care, la aproape nouăzeci de ani, memoria îl face cu imaginaţia.

Asta poate fi perfect adevarat, dar pluralul este in toate cazurile deplasat : cei care nu afla nimic dintr-o alta privire asupra unui subiect sunt in general responsabili pentru aceasta saracie mentala, care-i reprezinta si-i defineste.

Nu am absolut nimic împotriva modului în care pelicula critică sau pune sub semnul întrebării legitimitatea atitudinii politice a doamnei Thatcher.

Pai nu ai, ca esti proasta. Aia ar fi o directie valida de critica, da' tu esti socializda de-asta neconstienta, cum sunteti toate astea ca tine (proaste inutile, aia-i clasa la care ma refer). Bine ca ai in schimb ceva de obiectat catre tot ce-i corect facut, Buzea ar fi mindra de tine.

Practic, scriu despre modul în care înţelegem să-i deconstruim pe oamenii de lângă noi în cuvinte şi imagini care îi dezbracă de demnitate şi-i flagelează doar pentru că... putem. E trist. E şi revoltător...E o lecţie amară. Dură.

Stai sa vezi cind te-nvat sa faci deepthroat de-ala. Revoltata pulii mele, auzi colo.

Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

7 Responses

  1. anonimosu`s avatar
    1
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Saturday, 5 May 2012

    http://atelier.liternet.ro/articol/10605/Ioana-Baldea-Constantinescu/De-ce-ne-plac-scriiturile-simple.html
    :)

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 5 May 2012

    Lol e bine.

  3. Dar culmea e ca desi majoritatea recenziilor de le-am vazut (ca de aia m-am lehametisit pana la a incerca sa scriu ceva pe tema) tipa fix ca vaaaai, ce urat ca a portretizat-o senila-nu-stiu-ce, mie partea aia imi pare a). cel mai putin importanta in film si b). cat se poate de onorabil facuta in fapt, pentru ca nu e catusi de putin ce reiese din lamentatiile astora, ci pur si simplu portretizarea unui om cu o vointa de fier chiar si la varsta (+problemele) cu pricina. Mie nu-mi pare ca ar avea Thatcher ceva de pierdut din portretizarea asta, catusi de putin.

    In schimb superficialitatea groaznica din rest, m-a exasperat de-a dreptul.

  4. http://www.catchy.ro/wp-content/uploads/2011/09/Ioana-Baldea-Constantinescu-2.jpg

    D I S C R I M I N A R E !

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 May 2012

    @Diana Coman Acum zece ani pizduta mi-ar fi propus cacum imi permit io sa vorbesc de pula, dat fiind ca-i jeneaza virginalele urechiuse asa ceva. Azi a mai crescut, si deci le propune astora sa nu cumva sa vorbeasca de decrepitudine si senectute, pentru ca ea are angoase pe tema asta si ii provoaca cosmaruri orice mentiune.

    Sa se dea o lege sa nu mai existe apa in casele inecatilor!

    @Freud Lasa-ma sa ghicesc, e imbracata-n Vama Veche, ca la douazeci de ani.

  6. Freud`s avatar
    6
    Freudinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 6 May 2012

    Cu griji si cu halocatie? :D

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 May 2012

    Pai nu prea pare de sponsor. Deci da.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.