Initiativa privata la neocomunisti

Sunday, 05 February, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Asa cum probabil ati retinut, in Timisoara a nins, intr-un final, cu o saptamina intirziere sau ceva. Asa e pe-aici prin fruntea trebilor, suntem mai in urma cu chestiile.

Intrucit intr-un final a stat, astazi, dupa o zi si aproape jumatate de ninsoare continua, am iesit si eu sa curat zapada. Operatiunea mi-a luat cam o ora si jumatate, sunt complet sfirsit (abia stau, literalmente, ori drept ca un bat or altfel practic in genunchi) dar de terminat am terminat. Asta inseamna precum vedeti din imagini cam cincizeci de centimetri de zapada, si-am facut o poteca lata de un metru si ceva pe-o lungime de vreo cincizeci-saizeci de metri (in fata casei pe toata latimea gradinii pentru bunastarea publica si-n lungul casei pina la intrare pentru bunastarea privata). Daca luam densitatea zapezii ca la vreo 0,1 (dat fiind ca-i destul de usoara, inca n-a apucat sa se topeasca) rezulta o cantitate de 50 (metri) × 1 (metru) × .5 (metri) × .1 (tone / metru cub) = 2.5 tone de zapada mutata. Toata operatiunea mi-a luat cam doua ore plus minus (mai degraba minus) asa ca ce pot sa zic, pusca si cureaua lata.

Daca mai luam in considerare si faptul ca fiecare mutare consta in a muta cite un sfert de kil de zapada mutind o lopata de de vreo trei kile o distanta de doi metri rezulta de-aici ca lucrul mecanic total ar fi 2.5 (tone) / 0.00025 (tone per lopata) × 3 (kilograme) x 10 (newtoni per kilogram) x 2 (metri) = 600`000 Jouli, adica 143`4 kilocalorii. Zaharul are cam 16`000 de Jouli per gram, deci va dati seama, am ars calorii cit de-o prajitura cu distractia asta (si da, nu va faceti probleme pentru mine, ma astepta o prajitura tocmai scoasa din cuptor pe cind am gatat).

Sa nu intelegeti ca ma pling, pentru ca nu ma pling, chiar imi pare bine. Alte exercitii fizice decit sa fut si sa mut apa se pare ca n-am parte, de balotat masiv diverse grasimi si dulciuri nu ma dau in laturi, cumva trebuie sa se mentina si echilibrul. O partida de canotaj-zapada e chiar o solutie buna (si pe bune acuma daca nu fix asta faceam, inotam cu lopata prin omaturi). Da' hai totusi sa va dau un citat, asa, de curiozitate cultural-economica :

Este extrem de neplăcut să ai 20 de ani, să îţi doreşti să te distrezi, să trăieşti viaţa din plin şi să te fi născut într-o familie modestă din punct de vedere financiar.

Mnoa acuma uite ce va intreb eu : citi tineri nascuti intr-o familie "modesta din punct de vedere financiar" constatind ei cu ochii lor pe care i-a dat lor specia tocmai in scopul acesta ca "uite dom'le, e acoperita toata Timisoara-n zapezi nemaivazute" si gindind ei cu capul lor (dat lor tocmai in scopul acesta) ca pe de-o parte daca-s nemaivazute inseamna ca oamenii nu-s pregatiti si respectiv ca in anumite locuri cum de exemplu ar fi Dumbravita unde se gasesc oameni bogati nepregatirea asta s-ar transforma usor in bani, citi tineri zic s-au trezit la ora sase dimineata, au luat pe umar o lopata ori de-a lor proprie ori de imprumut si-au venit (pe jos!) pina in Dumbravita, unde sa ia o strada mai marginasa de-a rindul (ca de exemplu asta pe care sed eu) si sa intrebe oamenii daca nu doresc sa-i ajute sa le curete de zapada ? Pentru ca va garantez ca din cele 40-50 de case era imposibil spre inimaginabil sa nu isi gaseasca macar trei-patru clienti, ceea ce inseamna fo' opt ore oneste de munca adica de pe la opt asa pina pe la patru dupa-masa, si daca luau o suta-doua de lei pe ziua asta de munca isi puteau permite sa duca fata si sa-i cumpere cornuri sau ce pula nu doar un weekend, ci poate chiar doua.

Deci, citi ? Si respectiv citi tineri nu atit nascuti intr-o familie "modesta din punct de vedere financiar" si nu atit nascuti orbi cit nascuti prosti si mentinuti astfel de o familie inepta din punct de vedere educativ ar trebui luati si batuti in fiecare Duminica incepind de saptamina viitoare si pina cel mai devreme prin Iulie ?

Las la latitudinea publicului cititor raspunsul.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. Tiganii din Bucuresti au sesizat inca de anu` trecut oportunitatea de care zici, da` nu cred sa fi facut ceva bani din asta. Or` ca bucurestenii sunt(em) mai nesimtiti, or` ca se gandesc " adica de ce plm sa le dau io bani astora?".

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 February 2012

    Mei sa vezi chestie : ieri am vazut mergind spre oras un tip mai in virsta (spre cincizeci) cu gentuta de hipstaras (Vodafone) in spate curatind trotuarele in vatra satului, babelor unguroaice de-acolo (el fiind clar din alte parti). Pe bani. Si am mai vazut un tiganus slab si ogirjit, fara toti dintii, proptit in lopata si zimbind jenat in timp ce-un tip gras si mustacios, cu mustata carunta il apostrofa ca "noa, ce sta, pune mina, baga mare". Adica ca-l angajase.

    Nu vreau prin asta sa zic neaparat ca a citit lumea pe Trilema si-a aplicat ce-a citit, da' macar se misca o idee lucrurile, ceea ce-i bine.

  1. [...] la subiect : zapada aia multa de care va povesteam la inceputul lunii precedente s-a cam dus, pe cimpuri nu mai e nimic, iarba se [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.