Indreptar de jocuri intre timp uitate.

Thursday, 05 April, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Voi nu stiti, fiindca pe-atunci erati ori prea fragezi ori de tot lipsai, da' acum niste timpuri pe cind notiunea de telefon celular isi vedea linistita de treaba ei in faldurile moi si catifelate ale viitorului, apartinind fara rezerve de saiansficsion precum si n-avea nimeni PC in casa-n tot Clujul (nici macar eu) copiii existau in continuare.

Da, inteleg, socanta teorie. Este totusi adevarata : si fara nubsoturi si in general cantar existau copii. S-a putut asa ceva, si fierbeau doamnele mame ale dinsilor, judecatoare si inginere si ce mai erau ele la scutece cu cacapisu in diverse oale cind era presiune la gaz fara sa se plinga, cum se pling curvele astea tinere ca-s scumpe scutecele de unica folosinta, poluare-ar sotii-n somn sa le polueze. Da' revenind : mi-e destul de clar ca nu se mai stie astazi care-i treaba cu jocurile respective, si iata cum un ceva banal pe care ti-l putea explica orice mucoasa de zece ani se vor studia in scurta vreme la masterat, sectia arheoetnologie sau ceva. Ca-n viata.

Pentru a evita aceasta trista soarta, am sa execut din memorie un scurt indreptar descriptiv, apelind in acelasi timp la bunavointa cititorilor mai experimentati istoric sa-mi reaminteasca, precizeze, intareasca, completeze si asa mai departe lista. Pentru ca presimtasc de pe-acum ca-n cincizeci de ani sau poate chiar o suta ma va suna ceva pizduta frageda studenta la etnofolclorice-n universitatea viitorului si-am sa dau si eu o muie cu pula zbircita-n erectie partiala-n virtutea extraordinarei mele inteligente manifestate prin aia ca am avut prevederea sa-mi las insemne din timp pe tema. Deci :

Ascunselea. Asta e foarte simplu : din liota de copii unu' baga (respectiv mijeste, cuvint care nu pare sa aiba legatura cu minju' nimanui ci o fi venind de la mijitu' ochilor ma gindesc) ceea ce consta-n numaratul relativ lent pina la zece cu fata la un perete si ochii ascunsi in cot, iar restu' se ascund. Dupa care ala de-o mijit se uita sa-i gaseasca pe ascunsi da' cu grija ca e concurs de alergari : cine ajunge primu' la locu mijii. Daca ajunge primu' vre-un ascuns e scapat, daca ajunge mijnicu' e prins. Chestia asta n-are mare importanta pina se ajunge la ultimu' ascuns : daca-i prins ala atunci va miji el, daca nu atunci "urma scapa turma" si va miji tot mijnicu' fara modificari. Traditia cere sa urlii "pui pui pui Gheorghita" sau cum il cheama pe ascuns cit mai tare, sa stie parintii ca-s toti copchii teferi (ca pe-atunci asa era sistemu' de semnalizari implicite, ca la closti : cit timp se aud plozii-n emisie totu' e ok, da' daca-i tacere de-aia brusca si adinca - eventual urmata de ioooooaaaaiiii - le ia pe mame cu lesin bietele.)

Ratele si vanatorii. Doi copii (vinatorii) stau la vreo cinci metri distanta unu' de celalalt, iar restul (macar doi trei, pina pe la vreo zece sau cam asa) in mijloc, ca-s ratele. Cei doi vinatori arunca o minge de la unul la celalalt, incercind sa nimereasca (paleasca!) dintre rate. Daca nimeresc pe careva respectiva rata iese din joc, adastind friptura. Ultima rata ramasa se bucura de protectia virstei, in sensu' ca vinatorii au voie sa dea dupa ea numa' de atitea ori citi ani are. La final vinatori vor fi prima si ultima rata eliminata.

Tara, tara! Vrem ostasi! Asta-i in general un joc cu vinatai (ceea ce-i bine, tufelor). O trupa de copii se aliniaza tinindu-se de miini, in timp ce alta trupa-i confrunta stringind catre ei ca "Tara, tara, vrem ostasi!", la care proferatii linia tre' sa raspunda ca "Nu va dam!" si atunci astia primii tre' sa zica "Atunci ne luam!!!", la care linia tre' sa interogheze ca "Pe cine ?" si aici se alege un copil, de preferinta o gazela mai pubera sau ceva, ma rog, dupa gusturi. Vorba-i ca navalesc dracii sa sparga zidu' sa-l degajeze pe ales. Daca le iese si-au mai adaugat un om, da' daca nu le iese pot fi chiar si capturati intarind zidu'. Are avantajul asupra majoritatii celorlalte jocuri ca dracii astia de copii nu-si prea pot scoate ochii, si chiar sa-si rupa miinile n-or fi in stare acuma. E bun.

Mita ([de-a] prinsea, etc). E cum v-ati putea inchipui, se alege o suprafata oarecare precum de exemplu un teren de tenis pe care nu se poate juca lapte gros din lipsa de minge, si ala care ii tre' cumva sa atinga pe altu', sa fie ala in locu' lui. Si tot asa pina cad toti lati. E perfect.

Sticluta cu otrava. Unul dintre copii rasfira degetele ambelor miini, fiecare jucator prinde de cite-un deget. Asta-si clatina miinile-n sus si-n jos strigind "sticluta cuuuuu, sticluta cuuuuu" dupa care isi alege el ceva lichid, spirt, ulei, benzina, nu conteaza. Da' cind zice "otrava!" toti aia care-l mai tin de degete-s otraviti, ceea ce-i grav. Neotravitii fug in toate partile urlind ca niste descreierati ceea ce la drept vorbind si sunt, iar otravitii tre' sa-i atinga, ceea ce-i "impietreste", ceea ce-i grav (chiar daca din pacate n-are efectul scontat, nici sub aspect acustic nici din punct de vedere motrice). Impietritii tre' sa atinga un copac, ca sa se despietreasca, respectiv sa treaca printre craciiii vre-unuia care atinge un copac. Ajunsi aici va puteti probabil intreba bun, si ce rost are, dovada clara ca n-ati inteles nimic, mars la feisbuc si plingeti acolo.

Hotii si vardistii e practic vorbind un pretext de ciomageala usoara-n grup. Copiii se impart in doua echipe care se caftesc pina nu mai pot, se alearga-n grupuri pe ceva cimp si-asa mai departe. O varianta ar fi cowboii si indienii, care-i cam pe acelasi principiu da' tre' neaparat sa ai pistol ca sa fii cowboy, ceea ce pare poate banal da' prin anii 80 nu era. Teoretic ar fi o varianta mai light, da' in principiu tot ii tragi una cu pistolu-n cap la indianu' lu' peste prajit care nu vrea sa moara desi l-ai PAC PAC!!! de en ori. Care PAC PAC e de asemenea un joc din aceeasi categorie, unde prin aceeasi categorie intelegem "codrul clocotea de zgomot si de arme si de bucium".

Un-doi-trei la perete STOP! e asa ca un copil sta linga un zid iar restu-s aliniati la o distanta distanta. Cit asta se-ntoarce cu spatele zice "un-doi-trei la perete" si pe urma pe "stop" se-ntoarce brusc. Aia care-s suprinsi miscind pornesc de la distanta originala, restu' continua in drumul lor de-a atinge maretul perete, devenind astfel conducatori de joc.

Flori, fete si baieti, melodii sau cantareti era genu' de joc stupid si fara noima pe care voiau mereu sa-l joace fetele, in loc sa bage o tavaleala sanatoasa ca oamenii normali. Si vedeti de altfel unde au si ajuns cu atitudinea asta nesanatoasa, ca mie unu' de exemplu nu mi-or crescut tite, ca sa nu mai intram in alte detalii (cum ar fi de exemplu faptu' ca n-am curu' cit de trei ori capu' scl). Altfel e ca un fel de Jeopardy! mai retardat, doi copii isi aleg impreuna un numar secret, restu' tre' sa-l ghiceasca, cine ghiceste poate alege un domeniu, cei doi isi aleg doi reprezentanti ai domeniului respectiv, ghicitorul alege care-i pare varianta preferabila dintre cele doua propuse si-i ia locul celui nepreferabil. Practic un fel de hai sa-ti spun de care baiat imi place intr-un mod idiot. Huo.

Und so weiter.

———
 1. Varianta originala era “Voi nu stiti, fiindca erati extrem de fragezi, iar de atunci incoace nimeni nu se mai aventureaza in…”, si dau o insigna de cetatean educat aluia care-mi spune si titlul original (un neologism imaginar). []
 2. E o expresie specifica asta cu cracii, survine din situatia-n care un fotbalist ii trece altuia mingea printre picioare. []
Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

24 Responses

 1. Ce hater esti.

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Thursday, 5 April 2012

  Nu, ci invers.

 3. Hai ba ca esti hater ce cacat. Mai si exagerezi.

  Voi nu stiti, fiindca pe-atunci erati ori prea fragezi ori de tot lipsa

  Plm tu copilareai prin 80-90, eu prin 90-00. N-au disparut.

  Da' acum recent n-am mai vazut decat tiganusi cu dastea pentru ca da, n-au bani.

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Thursday, 5 April 2012

  Auzi, io nutresc o curiozitate : tu n-ai scoala la ora asta ? Faci seral sau ceva ?

 5. Ba am liceu, da.
  http://vexare.tk/index.php/2012/04/02/semnaturi/

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Thursday, 5 April 2012

  Pai si cum de ? Ai ipad de-ala ?

 7. Citeste ba articolul. Sunt acasa plm ca le e lene astora sa faca ce-i in programa.

  Nu si nici n-am sa.

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Thursday, 5 April 2012

  Naspa.

  Da' auzi, poate ar fi o idee sa te apuci tu sa detaliezi clar si concret toata chestia de-o descrii acolo vag si inutil. Ceva gen blog de whistleblower, hai cu poze la alea cu semnaturile date aiurea care nu s-au facut, descrieri concrete, nume si prenume a profesorilor care se ocupa cu asta, poze in flagrant cu vinu-n bot etc.

 9. Buna sa-ti fie ziua, Mircea, ca recitind jocurile de care zici mai sus, mi-ai facut si tu ziua mai buna!
  Mai e si jocul ala, la mine in Moldova, ii zice " bîza", sau " fripta". Stii sigur de care zic, se face un cerc din mai multi copii, unul sta in mijloc cu o mana( antebratul) la ochi si palma intoarsa spre ceilalti si asteapta sa fie " fript". Adica unul din cei aflati in cerc ii frige o palma ( cu toata forta) peste palma lui, apoi se trage repede inapoi. Cel din mijloc trebuie sa ghiceasca cine l-a altoit, asta in timp ce toti cei aflati in cerc scot acelasi sunet iritant: " bîîîzzzz" !
  Daca e perspicace, nu risca sa nu-si mai simta mana cateva zile.

  Sa nu uit ( offtopic): esti tare frumusel in header, nu ca nu ar fi fost evident, insa acum ai facut o alegere super faina.

 10. N-am pics, nimic. Oricum teoretic mie-mi convine.

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Thursday, 5 April 2012

  @Irina Ase, trandafir de la Moldova, intr-adevar. Doar ca nu neaparat cu toata forta.

  Ceea ce-mi aminteste de bancu' cu capu' la capita daca-l stii. Il stii ? Semn ca jocu' asta era de fapt mai vechi in Ardeal, doar ca pe la voi pe-acolo o ajuns o varianta simplificata :D

  @Freud Bai, fii atent : toata viata ta amarita asa cum este ea se construieste la ora actuala in jurul teoriei ca lumea este nedreapta si inadecvat construita pentru tine, si din cauza asta toate-ti merg prost. Noa bun, daca-i asa ai acum ocazia sa futi in gura "lumea", sau ma rog, ceea ce constituie lume pentru tine. Deci, apuca-te, fa-le poze pe ascuns, publica-le online, scrie toate detaliile cele mai sordide, da-le numele, fa-i de risu' public.

  Daca pasezi ocazia asta va trebui sa renunti la teoria ta draga, pentru ca nu e o problema a lumii. E o problema a ta : tu esti asa si pe dincolo, si lumea e perfect adecvata pentru tine. E exact asa cum trebuie sa fie.

  Spor.

 12. oata viata ta amarita asa cum este ea se construieste la ora actuala in jurul teoriei ca lumea este nedreapta si inadecvat construita pentru tine, si din cauza asta toate-ti merg prost. Noa bun, daca-i asa

  Pai implica mai multe adevaruri: 1) ca de fapt merge bine, 2) dar nu pentru mine -> 3)io am ceva restul nu.

  pentru ca nu e o problema a lumii. E o problema a ta

  Pai si atunci?

 13. Mircea Popescu`s avatar
  13
  Mircea Popescu 
  Thursday, 5 April 2012

  io n-am ceva restul au.

  FIFY.

  Si implica mai multe adevaruri.

  No Resources, No Skills, No Talent, No Ability, No Brains...

 14. Pai si atunci?

  This is starting to imply a cyclic redundancy.

 15. Mircea Popescu`s avatar
  15
  Mircea Popescu 
  Thursday, 5 April 2012

  Pai si atunci nimic. Lrn2liek it.

 16. lapte gros se joaca cu minge???!! uatdafac

 17. Mircea Popescu`s avatar
  17
  Mircea Popescu 
  Thursday, 5 April 2012

  :p

 18. V-ati ascunselea, da. Ratele si vanatorii, da. Tara, tara! Vrem ostasi!, da. Mita, da. Fripta, da (varianta SFW). Lapte gros, la liceu chiar.

  Sotron, culmea, nu.

 19. Mircea Popescu`s avatar
  19
  Mircea Popescu 
  Friday, 6 April 2012

  Apai sotron e pentru gajici.

  Da' io mai jucam ocazional ca eram nimblu si le bateam pe toate dupa care le puneam sa ma pupe.

 20. mitza era prinsa pe apa
  mai era oina si turca

  jocurile astea le jucam in vacanta de vara, pe straduta cea intunecata de la ora 5 incolo.

 21. parola. Se alegea o parola si o echipa trebuia sa-i prinda pe cei din cealalta echipa si sa le afle parola prin orice metode.
  era cam violent jocul.

 22. Mircea Popescu`s avatar
  22
  Mircea Popescu 
  Saturday, 7 April 2012

  @cipslim Si eventual daca jucau si fete se violau anal pina la marturisirea completa ?

 23. Ratele si vanatorii era excelent cu gagici :D (Agresiunea aia primitiva, cu o minge extrem de usoara, prevestea preludiile de peste ani).

 24. Mircea Popescu`s avatar
  24
  Mircea Popescu 
  Sunday, 8 April 2012

  Adevar graesti.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.