In which we hate on Calin

Monday, 07 May, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Calin este de fapt Calin Adriana si chiar si Mirela, 24 de ani, proaspat absolventa, viitor medic. Iar titlul este de fapt in limba romana, doar ca nu v-ati prins voi.

Calin Adriana si chiar si Mirela scrie ca se gindea, aspect asupra caruia eu am dubii, ca se va pensiona, alt aspect asupra caruia eu am dubii inca si mai serioase decit asupra primuluii si in fine ca ce meserie va avea ea atunci. Nu-i o crima. Ghiciti lista cu meseriile domnitei ulterioare pensionarii (si gindirii) ?

Nu se poate ghici. V-o dau eu direct :

Bibliotecar ; Organizator de evenimente ; Designer de pantofi ; Shopping consultant ; Să lucrez la o revistă de beauty și să primesc pentru testare tot felul de produse cosmetice ; Să lucrez la o florărie ; Designer la LEGO ; Designer de markere ; Actriță de teatru ; Cântăreață de weekend ; Formatoare și conducere a unui ONG.

Noa si-acum. Prima problema este ca-n mare discutind astea nu-s niciuna meserii. Da, stiu ca se face scoala pentru a ajunge bibliotecar, da' asta nu-i altceva decit rezultatul metastazei generalizate a cancerului cunoscut drept umanism. In realitatea obiectiva biblitecareala este o ocupatie, nu o meserie.

Shopping consultant ala e destul de amuzant, dat fiind ca-i denumirea noua a comisionarului gonflata cu indeletnicirea domnisoarei de companie. Inainte de razboi comisionarii erau o clasa de practic vorbind copii ai strazii care faceau diverse comisioane pe care azi le fac taximetristii (de genu' da o fuga pina la magazin si ada-mi doua ziare si-un pachet de tigari). In Egipt mai exista si astazi. Domnisoara de companie era o fata mai saracuta care-i ducea poseta unei fete de familie mai bunaii. Rareori angajataiii, in general ceva ruda scapatata care mai prindea o ciorba calda sau ceva din relatia astaiv.

Aia cu "organizat evenimente" si aialalta cu "formatoare-n ong" le tratam impreuna pentru ca-s absolut acelasi lucru : indeletnicire de femeie tinara, fara abilitati dar cu pretentii.

Actrita este intr-adevar o meserie, da' am ca o vaga suspiciune ca nu la meseria actorului se refera domnisoara-n reveria ei, ci mai degraba la suprafata curvasarelii cu pretentii de elevatie si superioritate cultural-artistica. Am aceasta impresie pe de-o parte pentru ca mai nou toate curvele se cred artiste (ma rog, nu se cred ele, da' se pretind, pe criteriul ca oricum n-au nimic de pierdut) si pe de cealalta parte pentru ca adaugindu-se si cintareata "de weekend" imi cam rasare-n minte episodu' ala din Seinfeld cind el isi didlaia maida si Elaine ii completa placidav.

Si-am lasat pentru in fine "designer" de toate celea, de la pantofi la pixuri si piese de lego. De ce "designer" ? Pentru ca in vocabularul comun al vulgului asta-i actualmente titlul unuia care "nu face nimic". Adica, nu munceste, asa cum isi reprezinta saracul munca. Nu e in picioarele goale prin ceva gloduri sub arsita soarelui impingind cine stie ce greutati. Designerul de azi e intelectualul de-acum treizeci de ani, si domnisoara viitor medic doreste sa se faca intelectual de pantofi si lego. Cu mapa.

Ce ma ingrijoreaza pe mine in toata aceasta enumeratie este ca ea-i reductibila pina la urma la "doresc sa-mi gasesc un sponsor pe care sa-l ajut sa-si cheltuie banii". Nu-i nici asta o crima, da' sponsor se scrie, sponsor se citeste, ce te tot dai pe dupa piersec mai Adriano si chiar Mirela mai ? Nu poti zice ca dupa ce iesi la pensie te-ai face si tu un pic curva, sa vezi ce-ai ratat ?

Si daca-i pin-acolo, nu mai bine te faci un pic curva pina esti tinara, si te ocupi de medicina cind esti de pensie ? Pentru ca iti spun un secret : oamenii tind sa prefere medicii batrini si sa-i evite pe aia tineri (e un efect arhicunoscut si arhimasurat in sociologia tarilor care au sociologie, avind cetateni si nu oi in compozitie) tot asa cum oamenii tind sa prefere curvele tinere si sa le evite pe alea batrine (n-am idee daca o simtit cineva nevoia sa faca studii aici).

Ciudat neam de oameni pe dos mai is si romanii astia...

———
  1. Cre' c-am intilnit mai multe copile de douajipatru de ani care au gindit cel putin la un moment dat in viata lor decit am intilnit copile de douajipatru de ani care vor apuca sa ia pensie din motivul simplu ca epsilon e mai mare decit zero. []
  2. Mai exista si azi, vizibila, prin oraselele provinciale ale tarii. Le veti vedea in general in perechi. []
  3. Pe bani adica. Fiind o institutie mai degraba feudala are oroare de capital, da' in unele locuri se intrevad exceptii, cum e de exemplu eroina din Rebecca. []
  4. Si obiceiul de-a avea domnisoare de onoare la nunta e o institutionalizare a cerselii, practic vorbind : de ziua cea mai fericita a printesei tre' sa fie hraniti suficient toti aia care practic isi intemeiasera o precara existenta cersind din mina ei, plus ca e foarte crestineste si "moral" sa ii trateze asa, ca si cum ar fi oameni []
  5. JERRY: She wants to be an actress...or a, uh, model...or a dancer...or a...news woman.
    ELAINE: Uh-huh. News woman. Yeah. []
Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

12 Responses

  1. mihai b`s avatar
    1
    mihai binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 7 May 2012

    da' cata analiza, domnule. descartes ar fi fara doar si poate invidios. :p

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 7 May 2012

    Pai si nu-i normal, sa fie descartes invidios pe trescartes ?

  3. Nu stiu ce sa zic, cunosc designeri cu arte si arhitectura in spate + ani de munca. Designerii de produs, adica aia care chiar stiu sa faca ceva (designer de masini, sa zicem) sunt rari si destul de scoliti. In UE stiu ca e un singur master serios pe asa ceva, prin Suedia.

    Acum na, cand zici designer de [Obiect care nu are nevoie de design] inteleg unde bati. Presupun ca as putea sa fiu designer de tastaturi.

    Altfel lasa, ca-i fix varsta in care vrei sa schimbi tot la tine. Nu de alta, dar si mie imi vine sa ma intorc la profesia din copilarie, aia de robot dragon (pe moment m-am apucat de beletristica...da tot dragon as fi mai bun).

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 7 May 2012

    Aia robot dragon e o profesiune frumoasa...

    - Ce e tatal tau, Gigel ?
    - Zidar.
    - Si al tau Cornelus ?
    - Robot Dragon.
    - x.x

  5. -Cum a fost ziua ta iubitule?
    -Pai cum sa fie, un parjol mic, un nou pas spre distrugerea umanitatii. Detalii.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 7 May 2012

    Ca o intimplare : e plina Timisoara de afise reclamind SINGURUL CEL MAI MARE EXPOZIȚ DE DINOZAURI in marime naturala pina la 40 de metri robotizati.

    Am ris.

  7. Adriana Călin și Mirela`s avatar
    7
    Adriana Călin și Mirela 
    Sunday, 15 July 2012

    Mă distrează să văd că cineva și-a pierdut atâta timp prețios pentru a diseca din niște puncte foarte dubioase de vedere o chestie scrisă mai pamfletistic așa :) E și mai distractiv să vezi cum oamenii chiar nu se prind de unele lucruri extrem de evidente :) Dar oricum îți mulțumesc pentru că mă urăști, deși nu mă cunoști, asta spune multe despre tine, dacă îmi permiți să te iau cu ” tu ” după ce aproape m-ai făcut curvă :)

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 15 July 2012

    Haha. Da' zi mai bine din chestiile alea extrem de evidente, se mai culturalizeaza populatia.

  9. Adriana Călin și Mirela`s avatar
    9
    Adriana Călin și Mirela 
    Sunday, 15 July 2012

    Stai linistit, ca eu nu am nevoie sa demonstrez nimic nimanui. Ai inteles si tu ce ai putut :) Mult succes in viata cu atitudinea pe care o ai, e extrem de constructiva :)

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 15 July 2012

    Mnoa frate, ce succesiune de banalitati. Deci, ce-ai scris tu era in gluma, ce-am inteles io ma reprezinta pe mine nu ce-ai scris tu, pizduta la douazeci "nu are de demonstrat nimic nimanui" ca-i cumva inexplicabil o femeie matura ce se poate judeca dupa fapte nu dupa explicatii de intentie (in pofida faptului ca oricine-i judeca faptele "intelege ce-o putut el" si ea oricum glumea) si asa mai departe.

    E ok, intr-un an mediu ma pis pe cam douazeci asa ca tine. Si eu nici nu glumesc, ci literalmente : urina mea in gura lor.

  11. Adriana Călin și Mirela`s avatar
    11
    Adriana Călin și Mirela 
    Sunday, 15 July 2012

    Cum ies complexele si frustrarile la suprafata din oameni...trist.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 15 July 2012

    Mindro, ce complex si care frustrare ? Io ti-am zis ca vorbesc literal, e pe bune. Conspecteaza pe-aici.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.