Dog Day Afternoon

Tuesday, 04 September, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Filmuli spune povestea unei echipe de nenorociti.

The robbery should have taken 10 minutes. 4 hours later, the bank was like a circus sideshow. 8 hours later, it was the hottest thing on live T.V. 12 hours later, it was all history. And it's all true.

adica

Jaful ar fi trebuit sa dureze zece minute. Patru ore mai tirziu, banca arata ca dosul circului. Opt ore mai tirziu era cea mai tare chestie la TV. Douasprazece ore mai tirziu era istorie. Si toata povestea-i adevarata.ii

E intr-adevar un film clasic al veacurilor. Pustanu' care... nu vrea. Adica nu poate. Si e pe punctu' sa plece cu masina lor sa-i lase acolo sa ia ei metrou' pina la a treia statie. Personalu' bancii compus din oameni atit de obisnuiti, atit de comuni. Scenele filmate cu o pasiune pentru realism care imi aminteste de Noul Val.

Registrul nu se-aprinde. O casierita uscata si-ntepata ii pune in vedere sa "watch his language" adica sa nu zica shit si de-alea. Va dati seama, tupeu de muiere nebatuta la timp ? Asa-i jefuitorul fioros si pe ea o freaca-n cur ca sa n-auda de cacat. Si pe urma ii tre' sa se pise. Ca ea nu se poate pisa asa, oricum, de exemplu direct in chiloti sa i se prelinga pe craci si sa-i intre-n pantofi. Ci are nevoie de toaleta. Si cum in seif nu exista toaleta... pai... ori instaleaza jefuitoru' canalizare in seif ori altfel nu le-ncuie acolo. Da' ce-i aici, bordel ?!

Noa si tot asa si iar asa, sotul unei pizdute de pe-acolo vrea sa stie la ce ora se termina programu' de jefuit banca sa-si recupereze juninca... un exercitiu edificator in "de ce oamenii rezonabili nu-s buni de jefuit banci", sau la drept vorbind de orice altceva. Tocmai pentru ca is rezonabili, ori aia rezonabili nu pot face niciodata nimic, precum nici n-au facut niciodata nimic. Istoria nu-i scrisa de oameni rezonabili, istoria-i scrisa exclusiv de caracterele ireductibile.

O poveste pina la urma neinteresanta, nu-i asa ? Oricine se ocupa-n cursul zilei cu gestionat trupele de tembeli, inutili si ignoranti din care-i compusa lumea, toata forfoteala aia doi pasi mai aproape de maimuta decit e cazul stie preabine, dar preabine cit de ratati sunt ei si cum se manifesta ratarea lor. Chestia-i ca filmele nu se fac pentru aia care stiu. Filmele se fac pentru aia care nu stiu. Pentru aia aflati dintotdeauna si pentru totdeauna in majoritate (cu trecerea vremii o majoritate tot mai accentuata, pe masura ce tot mai multa lume "stie" in baza a ce-o vazut prin filme).

Asa ca in universul fictiv-paralel in care se desfasoara evenimentele jefuitorul incompetent & ratat mai are putin si porneste un nou partid. PPDD ala, Programs for Persons with Developmental Disabilities. E un lider politic, il iubeste strada, primeste voturi mintenas. Ca stiti di ce jefuieste el banca ? Pentru ca nu se gaseste slujbe care sa plateasca suficient! Si nici nu-i lacom : pur si simplu vrea sa plateasca operatia de schimbare de sex a defectului cu care formeaza el un cuplu de homalai. Da. Pentru ca-i un pulete suficient de ratat cit sa nu-si fi putut gasi o femeie, si atunci umbla si el cu ce s-o mai gasit dupa ce s-or epuizat toate femeile. Da' asta nu poate fi acuma un motiv pentru a-l dispretui, vai, o, nu. Pentru puletii care se stiu preabine ei insisi ratati si inutili si practic vorbind in plus pe lume e chiar un motiv de a-l admira si a-l iubi. Iata draga ca se poate si fara scoala, si fara munca, si fara efort. Ce mai atita exploatarea omului de catre om! Sa li se deie la cutotii cite-un psihopat gheu cu ideatie fixa si bani de-o operatie. Ce, ei nu-s oameni ? Ce, om nu te nasti ?!

Charles Durning (politaiul) e foarte convingator in rolul lui, pe care n-am idee cum l-as descrie. Ceva intre "figura paterna" si "porc gras si nesimtitor" functie de cit de aproape ne situam fata de tembelismul dinamismul (pardon!) tineretii. Penelope Allen convinge de asemenea, te cam intrebi de ce-o fi ramas oare practic necunoscuta ? Inca face filme, n-ati auzit de ea. Sa fie oare motivul ala perpetuu, acelasi pentru care Maria Schneideriii n-a ajuns nicaieri, acelasi pentru care Jessica Biel nu va ajunge nicaieri ? Cine stie...

Al Pacino e in forma maxima, nu pricepi ce-i cu el da' vrei sa-i dai in cap. E un succes indiscutabil. Si da, daca eram intre politisti il impuscam hapt intre ochi, fara ordin. Pam pam.

PS. Aia cu "according to our sources in the barber shop" e antologica, am de gind s-o folosesc.

———
  1. Dog Day Afternoon, 1975, de Sidney Lumet cu Al Pacino []
  2. Chase Manhattan Bank in Flatbush. []
  3. Adica
    De fapt problema carierei ei fu asta, ca ea fiind usor lezbianca (spre rau de tot) si altfel destul de frumoasa, ba inca si mai grav un sex trophy.. mnoa. Lumea se astepta sa presteze. Ea n-o vrut sa presteze. Lumea atunci nu i-o dat roluri. Fin.

    []

Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

4 Responses

  1. Mircea Popescu`s avatar
    1
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 4 September 2012

    Ca bonus : Leon isi face operatia, si mai apoi moare. SIDA.

  2. (Eram curioasă dacă ti-o placut filmul ăsta...dacă ziceai că nu, te si scoteam din suflet!)

    Pacino putea să joace orice rol pe vremea aia, si de ar fi jucat rol de uşă de la baie, tot ar fi făcut-o convingător. Actor de teatru, innăscut.
    Interesant e ca după filmul asta n-a mai facut multă vreme nimic / probabil numai teatru. Abia prin 80 si ceva s-a intors in cinema, magistral, cu Scarface.

    (Amu' is curioasă dacă ai văzut Angels in America si dacă ti-o plăcut)

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 4 September 2012

    Pacino putea să joace orice rol pe vremea aia, si de ar fi jucat rol de uşă de la baie

    Idem antologica. Cum se zice popular, joci, nu joci, vremea usii trece.

    Despre Angels vorbim cind ii vine rindu' :D

  1. [...] to catatonic abnormal humans, that you're stuck taking for a mental model the shy homosexual in Dog Day Afternoon) -- but these almost never act alone, they're always someone's sidekick. Not to say "almost never" [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.