De unde vine valoarea inovatiei ?

Saturday, 24 March, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Discutam in #bitcoin-otc pe tema evolutiei probabile a bitcoinilor.

La ora actuala situatia e cam asa : folosim ceva intre zece si douazeci megawatti pentru minat, care se desfasoara in general pe placi video. Relativ recent au aparut citeva firme care ofera FPGAi la niste preturi competitive.ii

Parerea mea este ca la nivelul asta imens la care discutamiii mai devreme sau mai tirziu cineva isi va pune problema "cum investim zece milioane de dolari in bitcoin ?" si va trage concluzia ca decit sa-i introduca-n piata pur si simplu, cumparind, e mai eficient sa pregateasca un tiraj de ASIC-uri facut cumsecade, nu cacaturi de FPGA asamblate manualiv.

Cu o suta de mii sau un milion de unitati produse la (sa zicem cu mila) o zecime din costul unitatilor actuale si cu consumul la jumatate respectivul va domina mineritul cel putin un an, obtinind astfel insemnate cantitati de bitcoin fara sa isi saboteze singur eforturile (ca daca pur si simplu cumpara pe piata pretul creste si pe urma cumpara o laie). Sigur, pretul tot va creste ca rezultat al scaderii ofertei (ca el mineaza o buna parte din bitcoinii unei zile da' nu-i vinde, cumparatorii raminind sa-si imparta deci restul) da' probabil nu proportional, plus ca el e asigurat, de produs tot va produce indiferent cum evolueaza pretul.

Chestia asta nu-i ceva idee geniala care mi-a venit mie, apropo, e banalitatea cea mai simpla a executiei corecte. Daca pare o idee extraordinara e probabil din lipsa de experienta in ce priveste managementul, ca ea altfel n-are merite.

Ei, si venind la subiect : opinia asta a mea a atras niste observatii pe zisul canal, ca adica - si aici citez

(re: injecting capital) If you buy $10M worth of BTC, then you're possibly giving money to people who are interested in BTC. Some fraction of those people might use that money to offer BTC-related products & services, so it could help expand the market and actually make all those BTC that you'd hold actually worth something. If you massively increase the hashing power of the network, all you do is increase your proportion of the overall mining profits, but you're not really adding any value. The network needs *some* hashing power, but increasing it doesn't really do anything useful, and consolidating the hashing power actually undermines the network.

Adica, zice cetateanul, daca iei alea zece milioane si-i arunci in piata probabil ca dai niste bani unor oameni interesati de bitcoin, care i-ar putea folosi pentru a dezvolta piata de produse si servicii bazate pe bitcoin, ceea ce-ar ajuta la valorizarea bitcoinilor in general. Daca iei alea zece milioane si pur si simplu maresti puterea sistemului tot ce realizezi este o crestere a proportiei tale in puterea totala, ceea ce chipurile "nu are nici o valoare" pentru sistem. Adica, e nevoie de "niste" putere de calcul, dar cresterea ei nu-i utila si consolidarea ei prezinta probleme de securitate.

Din capul locului la ultima chestie are dreptate, ala cu zece milioane care ajunge sa faca poate mai mult decit jumatate din blocuri pune o problema destul de serioasa pentru securitate, dat fiind ca daca-i rau intentionat poate ataca sistemul in loc sa coopereze cu el (chiar daca e indiscutabil mult mai productiv sa coopereze - oamenii nu-s neaparat agenti rationaliv)

Pe de cealalta parte, in rest n-are dreptate : principalul beneficiu pe care bitcoin l-a adus pina acum societatii, nu ca promisiune ci ca fapt, este tocmai capacitatea de minare. E trivial pentru un miner sa transforme operatia unitatilor lui de pe minat bitcoini pe spart parole, si faptul ca niste cetateni privati au la dispozitie (prin GPUMax, de exemplu) o retea de spart parole mai puternica decit oricine in lume (da, decit oricine, NSA nu are 10+ TH/s la dispozitie) e deja un statement al puterii si independentei omului nou, cit si al dezinteresului lui pentru stat si irelevantei statului pentru el. In cel mai propriu sens : nu avem nevoie de institutii cum nici nu inseamna ele nimic pentru noi, astazi. In tot cazul nu mai mult decit menajera de hotel pentru calatorul mediu.

Ei, dupa toata introducerea asta de-o mie de cuvinte e poate momentul sa venim si la subiect, adica la titlu. Deci : in pofida acestui context pur si simplu naucitorvi, cam ce credeti voi ca fac tipii aia care "ar trebui ajutati" dupa zisa preopinentului, "antreprenorii" astia, early-adopterii astia cu bitcoinii lor cu tot ?

Hai sa va spun : nimic. Cacaturi inutile de site-uri disfunctionale gen "joaca alba-neagra pe bitcoin". Bre Tilica Ambreiaj, daca io vreau sa joc alba-neagra crezi ca n-am undie, tre' numaidecit sa-mi cumpar bitcoini ca sa bag un thimblerigvii mic ?

Cele mai reusite site-uri care exista sunt implementari (in general proaste) ale unor chestii de bun simt. Cum is de exemplu casele de schimb de pe valute fiat pe bitcoini si inapoi. Sigur, sunt vitale, da' nu puteti acuma spune ca-s cine stie ce inovatie, o avut unu' ideea nemainchipuita de-a face o casa de schimb valutar si suntem toti dati pe spate de rabufnetul socului cultural ca pur si simplu nu ne-am fi gindit, e o inovatie-n starea cea mai pura. Cum este de exemplu piata de obligatiuni (da, aia facuta de mine), care da, e vitala, da' e si de-o banalitate imunda. Hop-top, ce sa va spun, o inventat Popescu optiunile.

Cu alte cuvinte, antreprenorul de bitcoin are toate simptomele antreprenorului de online.ro (deja umbla sa-si faca si conferinte, alea) : nu face nimic util, nu gindeste nimic nou, umbla si se lauda cu chestii pe care nu le patrunde. Unu la suta munca, zero la suta valoare, nouazeci si noua la suta "getting your name out there".

In incheiere, o intrebare : de ce pula mea e asa de greu sa inovati, ba ?

Nu e nevoie sa dati un raspuns, e o inovatie retorica.

———
  1. Field Programmable Grid Array, un fel de ASIC - Application-Specific Integrated Circuit, despre care am discutat de exemplu cu ocazia cipului dedicat pentru MySql. Ala ar fi fost un ASIC. Faptul ca nimeni nu l-a facut desi uite cit de folosit este MySql in timp ce pentru bitcoin deja se fac primii pasi la doi ani de la lansare (MySql a fost lansat in 1995, acum 17 ani deci) ar trebui sa va indice importanta relativa a celor doua activitati. []
  2. Ca sa va faceti o idee, o firma care ofera o cutie de FPGA la 600 de dolari si livreaza la doua - trei luni de la momentul platii a primit sute de comenzi inainte sa livreze o singura bucata, pe vremea cind oamenii inca mai suspectau ca poate-i o pacaleala. Intre timp a livrat citeva zeci si probabil vor mai produce mii. []
  3. Ca sa va faceti o idee, Romania consuma cam 6GW, minerii de bitcoini cam 15MW, rezulta de-aici ca orasul Zalau consuma mai putina electricitate decit Bitcoin, de exemplu. Zilnic se mineaza ~150 de blocuri, care-s 7`500 de bitcoini, care la ora actuala sunt cotati la ~5 dolari bucata, deci iata : o piata anuala de ~13.5 milioane de dolari, mai mult adica decit piata de online.ro (CAEN 6312 + 6391, sa zicem.). Cu un ordin de marime mai mult. []
  4. Sunt niste economii de scala fantastice care se pot realiza prin automatizari industriale, doua, trei, cincizeci de ordine de marime fata de ce se poate obtine "manufacturier". []
  5. De-aia n-aveti bani, apropo, in caz ca va intrebati. Banii tind sa ajunga sub controlul agentilor rationali tocmai pentru ca banii sunt putere si puterea irationala nu-i altceva decit un sinonim pentru "catastrofa". []
  6. I-as zice breathtaking da' noi neavind, n-avem. []
  7. Apropo de chestie, alba-neagra nu este nici intr-un caz o inventie a tiganetilor de pe la noi, cum nu-s nici sarmalele locale. Jocul exista probabil de pe vremea grecilor, in engleza a dat titlul categoriei de escrocherii din care face parte, "shell game". Pentru ca se juca cu scoici. E binecunoscut, cu alte cuvinte, si faptu' ca nu se joaca prin centrul Vienei marturiseste ca austriecii nu-s la fel de cercopiteci ca "turistii romani", nu ca or fi astia din urma mai creativi si mai dastepti. Parerea mea. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

44 Responses

  1. Dats rasis!

    Da' bine ma jewcoin, cum de nu minezi tu sau nu ti-ai facut un pool? Ca era mai simplu sa munceasca altii bitcoin si tu profiti din impozite.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 March 2012

    Nu-i profitabil sa faci pool-uri, luke-jr (Eligius) n-o cistigat inca din pool cit o cistigat minind c-un singur BTL de cind l-o primit (dupa propria declaratie).

    Nu minez ca mi-i lene, sta pula sa dadaceasca n-spe sisteme, ce-s io, sysadmin ?

  3. [...] si va trage concluzia ca decit sa-i introduca-n piata pur si simplu, cumparind, e mai eficient sa pregateasca un tiraj de ASIC-uri facut cumsecade, nu cacaturi de FPGA asamblate manual.

    Moamă câta heităru (se întoarce 2). FPGA-urile-s super tari atunci când sunt folosite pentru scopurile lor inițiale, care-s dezvoltarea, prototiparea și testarea (mai exact tot înafară de producție). Adică după ce ai testat că-ți merge bine pe FPGA sintetizezi frumos codul Verilog/VHDL în ASIC și scoți pe bandă rulantă.

    De fapt nici nu cred că-i o idee bună să folosești FPGA-ul la calcule care consumă putere, că în general ele nu-s extraordinar de fiabile și după cum ai zis costă și mai mult.

    Cât despre MySQL, eu am mai zis: n-o să strice nimeni flexibilitatea software-ului cu pricina băgându-l direct în hardware. Adică să zicem că MySQL e doar o jucărie, da' atunci de ce nu îi iau Oracle pe foștii angajați Sun să-i pună să facă hardware dedicat pentru bazele lor de date? Bănuiala mea e că nu se rentează, pur și simplu merge și așa și mai bine investesc în altceva; în patente de exemplu, și în procese în instanță.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 March 2012

    Da mai frate, eu sunt de acord, sunt foarte bune pentru cercetare. Da' odata ce ai terminat cercetarea ce faci ? Productie de massa pe FPGA ?

    Faptul este ca la ora actuala disperarea de-a produce hashing e asa de mare ca se foloseste in practica un mix de GPU si FPGA, dintre care FPGA-urile sunt cele mai eficiente!!! Iti dai seama ca situatia asta nu-i tehnologic stabila. Si nu vorbim de-o situatia minuscula, e vorba de o cadere de tensiune imensa.

    Mentionez ca legatura la mysql am facut-o numa' pentru context, nu neaparat ca sa insist ca vai, se va face asic mysql. Adevaru-i ca tipul de operatii necesare pentru minat sunt MULT mai simple decit ce-ar face un server de mysql, cu sa zicem trei ordine de marime mai putin complexe.

  5. Da bine ma, ala care se lauda ca-i curentul ieftin in romania.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 March 2012

    Pai este curentul ieftin in Romania. Noi platim ~3 centi, americanii cam 10-20, europenii 20+.

  7. Pai si atunci de ce nu minezi ca tocmai ala era avantajul?! Tu-i trolezi pe aia pe otc sau cum ii zice la canal degeaba.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 March 2012

    Reciteste comentariul #2.

    OTC e canal de finante nu de minat, este #bitcoin-mining pentru aia.

  9. Ai zis ca nu-i profitabil pool, ci minat direct. Deci tot n-ai raspuns de ce nu minezi.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 March 2012

    Nu minez ca mi-i lene, sta pula sa dadaceasca n-spe sisteme, ce-s io, sysadmin ?

  11. Hai sa fim seriosi, problema e ca n-ai tu bani de xspe sisteme.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 March 2012

    20-30 de mii de dolari au alta parere.

  13. Nu inteleg ce-i cu link.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 March 2012

    Pai bun, da' zi-mi ceva nou.

  15. Lolz deci stai, aia-i adresa ta? 5000 bitcoin pe taxe transfer si market vrajeli?

    Pfoai de mine Mircea Popescu acest bogat nemaintalnit.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 March 2012

    Mda. Da' ce taxe transfer ?

  17. Ma rog, adaos comercial sau cum vrei sa-i zic, ca doar nu schimbi la un curs fix ci ca amanetul sau banca gen, cu o parte castig?

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 March 2012

    Despre ce vorbesti ca nu reusesc sa ma prind ?

  19. Pai vrea unu' 50 bitcoini de la tine si pe mtgox e 1 dolar bitcoinul gen, deci ar trebui sa coste 50 dolari. Tu dai la 60 gen, nu?!

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 March 2012

    Mnop.

  21. Cica e un prof universitar de la Poli in Bucale care a facut nush ce cip super ieftin (design propriu) care e numai bun de produs in masa si folosit la minat... am auzit io din surse sigure, de la cineva care cred ca i-a si propus intre timp un bitcon business (sper cel putin s-o fi facut, ma citesti Radule?)

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 March 2012

    El e Mystery Miner ? :D

  23. Da' și eu sunt foarte curios despre cine e vorba.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 April 2012

    Noa deci :

    [ANN] A public company will build a huge Bitcoin Mining Operation (ASIC).
    April 04, 2012, 09:49:29 AM #1

    I am forming a new company that will engage into large scale Bitcoin mining. We have concluded a deal with subcontractors to produce for us a significant amount of ASIC based mining hardware (up to 2-3 orders of magnitude more power efficient and dense comparing to GPU based Bitcoin Miners). Our target is to build multi Thps (X 000 000 Mhps) bitcoin mining operation and therefore we will have significant bargaining power and will be able to get preferential treatment and pricing from our suppliers. To ensure optimal security we will most likely be housing the mining hardware in one of the most secure datacentres in Europe and eventually even certify all our operations to ISO 27001 standard.

    https://bitcointalk.org/index.php?topic=75298.0

    Doua saptamini. Trilema influencin' :D

  25. Influencere care esti influencer.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 April 2012

    Si ca tot suntem la momentul precizari, apropo de nota ii de la articol : "o firma" aia e Butterfly Labs, iote aici distractie : https://bitcointalk.org/index.php?topic=67887.0

    Date Ordered Confirmed Quantity Shipped User
    11/4/2011 1 3/5/2012 rjk
    11/16/2011 10 3/5/2012 jddebug
    12/16/2011 1 3/9/2012 k.a.t
    12/26/2011 12/26/2011 3/16/2012 xDGDZEx
    1/4/2012 1 sysrun
    1/6/2012 2 p_shep
    1/10/2012 enquirer
    1/13/2012 2 btc-engineer
    1/14/2012 1/15/2012 4 fefox
    1/30/2012 1/31/2012 4 fefox
    2/1/2012 2/2/2012 1 JDBound
    2/14/2012 2/18/2012 nbtcminer
    2/14/2012 2/18/2012 3 tarrant_01
    2/14/2012 2 heavyb
    2/17/2012 2 p_shep
    2/20/2012 2/20/2012 3 phraust
    2/22/2012 3/5/2012 abbeytim
    2/22/2012 1 ognasty
    2/23/2012 2 coblee
    2/23/2012 3 sysrun
    2/24/2012 10 sgtspike
    2/24/2012 3/7/2012 1 silverbox
    2/24/2012 2 theotherguy
    2/29/2012 1 wogaut
    2/29/2012 3/8/2012 1 askit2
    3/2/2012 3/12/2012 7 phraust
    3/2/2012 1 kjilmo
    3/2/2012 3/12/2012 1 tamerz
    3/7/2012 3/16/2012 1 kibblesnbits
    3/7/2012 4 nedbert9
    3/7/2012 1 paul troon
    3/8/2012 50 blackprapor
    3/8/2012 3/10/2012 1 fuuka
    3/9/2012 3/21/2012 2 dave3
    3/9/2012 3 cablepair
    3/9/2012 3/16/2012 4 kibblesnbits
    3/10/2012 4 jddebug
    3/12/2012 2 heavyb
    3/13/2012 3/19/2012 1 despoiler
    3/13/2012 10 scared
    3/14/2012 2 turbor
    3/14/2012 3/16/2012 2 dropt
    3/15/2012 3/17/2012 1 nothing
    3/16/2012 1 unacceptable
    3/16/2012 3/16/2012 p_shep
    3/17/2012 3/22/2012 1 abeaulieu
    3/22/2012 3/23/2012 1 guruvan
    3/26/2012 10 camolist
    3/27/2012 10 mrb
    3/30/2012 jwu42
    4/3/2012 4/3/2012 1 colinrgodsey

    178 * 650 = 115k dolari incasati deja.

  27. Apropo Popescule: bitcoin e socialist. Practic da, toti putem avea bani si sa devenim bogati, nu se necesita munca fizica, doar un pc astea.

    Cum stam cu ideologia liberalista? :D

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 April 2012

    Deci cum ?

  29. BITCOIN E SOCILIST, TOATA LUMEA ARE ACCES LA EL, TOTI POT MINA, TOTI POT FACE BANI GRATIS

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 April 2012

    Minus ca "toata lumea are acces" = liberal si nu socialist. Daca era socialist nu avea nimeni acces. Minus ca "gratis" n-are treaba cu realitatea, e contributia creierilor tai cei infierbintati.

  31. Are toata lumea acces, descarci un miner oricand, creezi un portofel oricand, te bagi la orice fel de mina bitcoin gratis; iar pe tor, care iar e gratis, ai pe .onion toate jegurile, silk road si alte vise de doi lei.

    MÚNCĂ, munci, s.f. 1. Activitate conștientă (specifică omului) îndreptată spre un anumit scop, în procesul căreia omul efectuează, reglementează și controlează prin acțiunea sa schimbul de materii dintre el și natură pentru satisfacerea trebuințelor sale. ♦ (La pl.) Lucru la câmp, lucrul câmpului; lucrări agricole. 2. (Concr.) Folos material, bun agonisit prin lucru; agoniseală, câștig, profit. 3. Efort de a realiza ceva; strădanie; ocupație, îndeletnicire. 4. (Înv. și pop.; la pl.) Torturi, cazne. ♦ Durere, suferință (fizică sau morală); chin. ♦ Spec. (Sens curent; la pl.) Durerile nașterii. – Din sl. monka.

    Deci din bitcoin nu reprezinta vreo munca, deci nu-i munca. Nu-i muncit, e gratis.

    Cum bitcoin inseamna bani pentru toti, oricand, oriunde virtual si cam proportional cu

    According to utilitarians, such as Jeremy Bentham (1748–1832) and John Stuart Mill (1806–1873), society should aim to maximize the total utility of individuals, aiming for "the greatest happiness for the greatest number of people".

    Deci este socialist. Ca toti avem bani. Suntem anonimi, sa nu ne asupre bancile si statul, hai sa bani contra cpu + curent.

  32. Nu vinzi putere de procesare?

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 April 2012

    @Freud Mei, uite :

    Are toata lumea acces , descarci un miner oricand , creezi un portofel oricand , te bagi la orice fel de mina bitcoin gratis x; iar pe tor, care iar e gratis , ai pe .onion toate jegurile , silk road si alte vise de doi lei .

    Noa, problema aici e ca minatul costa bani, si ca investitie originala, ca tre' procesoare anumite, si ca inteligenta, ca tre' puse alea la rind si intretinute, nu-i la fel de simplu ca a cumpara piese de desktop si-a asambla un desktop (care simplitate-i aparent un pod prea indepartat pentru un foarte solid 90% dintre respiracii din lumea civilizata) si ca operatie, ca maninca curent electric.

    Deci teoria ta nu functioneaza de la punctu' asta incolo, restu' de deductii-s false.

    @Alex Da un mail.

  34. Pe bani lu mami si tati curentul e gratis si procesoare si alea.

    Da' merge minat cu orice, problema e puterea. Nu-i mare branza sa faci un pc. Se tot vinde mitul asta ca numa' geekeii aia nasparlii se fut ei in piese si noi astia desteptii il luam gata facut cu windows, lol.

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 April 2012

    Ma, tu iara vorbesti timpenii.

    Meri si mineaza, fa niste bitcoini de-aia gratis si pe urma hai cu ei ca io ti-i cumpar. Faci cite o mie-doua de bitcoini de-aia gratis pe zi, iei de la mine minim zece mii de lei in fiecare zi, cine mai e ca tine ? Iti alegi ce pizda vrei in fiecare seara prin prafuiala aia de Bukresh, cine crezi ca se mai uita ca esti gras si nustiucum ?

    Baga.

  36. Rasistule.

  37. Intrebarea mea era pt. Freud, in re: 32.

  38. Detaliaza.

  1. De unde vine valoarea inovatiei - pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Pentru eventualii antreprenori....

  2. [...] parolele. Deci iti dai seama, niste oi haladite&cordite conform #3 dinsus se apuca ele de pseudo-inovatie 2.0 unde niste alte oi vin si-si baga parolele, numaru' de la pantof si poze cu muierea despuieta, [...]

  3. [...] uite ca nici pentru asta nu exista cuvint in limba romana, chit ca alta ocupatie decit barbutu', three card Monte si alte retardeli de-astea nu prea pare sa intereseze cetateanul mediu. Trist. Deci, bet este [...]

  4. [...] Chestia aia are github-uri cu scripturi in python si compilatii pentru Mac, Linux & Windows din prima saptamina, dragilor. Chestia asta are mai multe echipe care lucreaza sa-i faca brokeri, chestia asta are etf-uri si marketmaking si brokerage si tot soiu' de servicii care nici macar nu au echivalent in limba romana, de destepti si priceputi ce is romanii. Toate astea facute de oameni care nu-s prosti, chit ca romanii prosti au impresia ca ba da. [...]

  5. [...] Daca sunteti un pulete modul in care va invat ca aceasta cutie contine chibrite este ca va intreb, noa bai pulete, ce ai nevoie ca sa te lamuresti ca-n cutie sunt chibrite ? La care puletele in general nu stie raspunde ca "deschide-o sa vedem". Sau chiar daca in prima faza stie raspunde atita lucru nu se stie tine, iar eu incet-incet si din aproape in aproape il duc de nas. Aia inseamna persuasiv in discutia asta, ce fac bazii si gizii televiziunii face orice tiganus cu sloboz uscat dupa urechi la standu' lui de alba-neagra. [...]

  6. [...] si ps, ca imi uitasem : sunt si putin profet. ———Adica procesoare speciale. Genu' de scula de care se discuta in articolul [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.