De ce-s nesuferiti tehnicienii ?

Monday, 26 March, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu
    {Jolt_Rogue} Long, tech explanation,
    {Jolt_Rogue} or short simple one?
    {Star_Ringer} medium, layman’s terms one for someone who sort of knows what you’re talking about but not intimately as you
    {Jolt_Rogue} So, I’m explaining sex to someone who’s seen a lot of porn. Gotcha.

Mno, bucăţica asta luminează o jumătate din cultura livrescă română, îmi pare mie.

Atitudinea descrisă e fix cea a melteanului care vede o Dacie oprită pe marginea drumului şi deja ştie el ce-are biata maşină. Ştie pentru că discută cu băeţii despre maşini toată ziua, şi mai citeşte şi pe net uneori.

Chestia-i preluata de la Alex Chirila de pe blog. Vedeti ce meta suntem ?

In realitatea reala - numita astfel spre a o deosebi de realitatea imaginata, o chestie care poate sa sune foarte credibila functie de intelectul care-o secreta (si uneori tine captive intelecte chiar puternice) da' nu este reala indiferent de cantitatea de credibilitate sub care se ascunde - sunt o groaza de probleme cu raspunsul lui Jolt ala.

Deci hai sa vedem concret, cu exemple. Cind voi n-ati stiut ce-s aia bitcoini da' ati avut in general o idee cit de cit despre ce-i aia p2p, criptografie sau masa monetara eu v-am explicat corespunzator ce-s aia bitcoini ? V-am. Am strimbat eu din nas ca vai, dar nu stiti deja ceea ce tre' sa va explic deci nu vi se poate explica ? N-am. Cind o fost vorba sa va povestesc din experienta mea sexuala v-am povestit corespunzator, in termeni usor de urmarit chiar si de catre aia care nu tin harem ? V-am. Am strimbat eu din nas ca vai, da' voi nu sunteti la acelasi nivel cu mine deci nu vi se poate povesti ? N-am. Adica da, am, da' in gluma bai, de povestit tot am povestit.

Si exemplele pot sa continue pe o suta de mii de cuvinte sau pina cind cadem lati, dat fiind ca in mare tocmai asta si este Trilema : un compendiu de explicatii adresate unor oameni care in mare aproape ca inteleg da' nu-s nici familiari cu termenii nici nu prea stiu la drept vorbind pe ce lume se afla. Cind v-am zis de metafizica v-am zis in asa fel incit desi n-aveti nici cea mai elementara pregatire care v-ar ingadui macar sa banuiti ca puteti intelege ce se-ntimpla pe-acolo totusi v-ati format o idee care-i si eficienta si utila (ba nici prea departe de adevar) ? Cind m-am apucat de economie am scris in asa fel incit sa priceapa absolut oricine, inclusiv un pustan traitor in lumea Cosmo ? Pai si-atunci...

Asta este Trilema pentru ca asta este viata mea, de cind am deschis ochii. Cind eram pustan traduceam evidentele locale pentru straini. Stiti cum zic ? Deci, menegeru' neamt sau elvetian sau englez sau american pe de-o parte, cu prostiile, erorile, convingerile calpe si orbelile lui. Prostanu' local pe de cealalta parte, cu prostiile, erorile, convingerile calpe si orbelile lui. Lasati de capu' lor ei ajung fiecare la concluzia ca "So, I’m explaining sex to someone who’s seen a lot of porn. Gotcha." Adica sunt prea smecheri, fiecare dintre ei, vezi Trompi, sa discute cu celalalt. Ca strainu' ii prost si naiv si nu intelege "realitatile" locului si limba romana. Ca localnicu' ii prost si naiv si are impresii complet nefundamentate-n realitatea obiectiva. Si io la mijloc, incercind sa le traduc fiecaruia realitatea comuna atita cit este in termeni pe care sa-i poata intelege.

Nu in termeni "corecti" definiti dupa cine stie ce criterii arbitrar-universale ale corectitudinii, ca nu sunt suficient de dobitoc sa-mi inchipui ca exista un singur unic si final context definitiv in care totul se poate traduce sau nu exista. Pentru ca io nu doar ca am auzit de Godel dar am chiar si inteles de Godel.

Si-atunci, de-asta sunt nesuferiti tehnicienii : pentru ca au pretentia la universalitate paradigmatica, ceea ce-i la fel de absurd precit e absurda opinia toantei pe tocuri ca toata lumea-i obligata sa poarte posete mari (ca is la moda anu' asta, draga!).

Lasind tema centrala la o parte, sigur ca exista abordari intuitive care mai degraba impiedica decit ajuta intelegerea. Astea sunt in general abordarile intuitive neindrumate, produse au naturel de oameni in nevoie. Astea sunt, cum ar veni, rezultatul direct al atitudinii gresite a tehnicienilor, ilustrata-n citat.

Da, e foarte adevarat ca e plin de melteni care se uita la masina si deja stiu care-i problema. E plin de pustani care nu inteleg prea bine ce-i treaba cu sunetu' da' nici nu vor sa invete pentru ca se tem mai mult de falsa superioritate a lu' Jolt decit se tem de eventualele traznete si fulgere pe care le vor incasa in bot de la tata Zeus pentru necunoastere.

Si-atunci, de ce e plin de de-astia ? Sau intrebind altfel, intrebind mai in spiritul articolului astuia, intrebind inteligibil si acceptabil, ce-ati facut pentru ca sa nu mai fie-asa ? Azi, sa zicem. Sau ieri. Ca a descoperi o situatie care-ti displace si-a-ti petrece timpul plingindu-te de cum ceilalti is de vina si nu se poate face nimic nu e neaparat o atitudine adecvata unui tehnician serios.

Sau daca nu, cel putin asta-i parerea mea.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

  1. Plexi si Pipipizdilintziclitzi`s avatar
    1
    Plexi si Pipipizdilintziclitziinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Monday, 26 March 2012

    Parca erai elitist, figuri, etc. Gata acuma tot poporul trebuie sa inteleaga?

    In urma a mai multor consultari si lucrari de cadastru efectuate asupra stalpului de rezistenta al barbatiei fundatiei popescu, constatam numeroase nereguli si iregularitati la suprafata obiectului, precum consistenta si duritate, asemenea marimii; propunem consolidarea stalpului cu silicon, incepand licitatia de la 5000 oirocarme; ori intram in greva de supt. Fonduri.

    ~~s.s.

  2. interesant articol;)

  3. ma intreb de ce ne-fiind eu insami 'meta'..., nu gasesc nesuferit postul, adica nesuferita postarea asta...
    :D
    in rest,

    cine mai are nevoie de tehnicieni adevarati????

  4. Calivita`s avatar
    4
    Calivita 
    Monday, 26 March 2012

    E destul de accesibil pentru toata lumea, probabil sunt putini cei care vor plati pentru acces la mai multe articole pe zi. Si daca e asa, 5 euro pt o cantiate atat de mare de vizionari reprezinta o suma modesta pe care o dai poate doar o sg data...depinde de cat de fidel esti...

  5. Se mai intampla :P

  6. haha :)) au motive

  7. Fenomenul ăsta cred că e valabil în general pentru toate domeniile și subdomeniile științei pe marginea cărora diverși indivizi își petrec mai mult sau mai puțin timp - de obicei mai mult, drept dovadă că și ajung să se comporte așa. Am întâlnit matematicieni pentru care diverse teoreme sunt „banale”, deși ele în realitate numai așa nu-s. Să nu mai vorbesc de fizică, care are formalismele ei proprii care uneori par că nu se leagă deloc cu restul matematicii, motiv pentru care apropo, nu te poți aștepta să înțelegi efectiv fizică dintr-un curs de fizică, cu excepția cazului când e predat de vreun geniu cum era Feynman.

    În general am observat că atitudinea oamenilor tehnici (și suficient de specializați) față de propriile cunoștințe e aceea de a și le însuși implicit, fără a încerca să și le mai explice a doua, a treia, a zecea sau a mia oară. De aici și lenea de a explica altora în termeni informali. Noroc cu ăia câțiva care chiar își fac un țel din a-i încerca pe alții să înțeleagă, altfel până acum apunea civilizația sau ceva de genul.

  8. zi cu godel...

  9. Scoate ba comentariul din moderare.

  10. Lasă-l că-i plecat la curve.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 March 2012

    @Plexi si Pipipizdilintziclitzi Da' nu vaz problema, politicianul e ala care ia bani de la bogati si voturi de la saraci promitind fiecaruia ca-l va apara de celalalt.

    @ana Fetele cu siguranta au nevoie de tehnica adevarata. Am vazut eu.

    @spyked Este. Cel putin in cazul matematicienilor imi face uneori impresia de simpla groaza : tipul se teme in asa hal de efortu' mental de-a mai intelege o data cirnatu' respectiv ca nu vrea nici macar sa-l atinga. "banal" = m-am chinuit o data sa pricep timpenia asta, NU MAI REPET EXPERIENTA. Cam ca si majoritatea populatiei cu virsta de 15 ani.

    Civilizatia pare pe alocuri sa fi chiar apus.

    @F Poate intr-o zi.

    @Anon Nu te excita ca banii mai tre' si cheltuiti.

    @Cristian La curve-i plecata ma-ta!!1

    @fete : Bwey da' cite fete la mine pe blog. Tite aveti ?

  12. Donu mircia Pesedinte!

  13. :)):)) ce articol:))

  14. ce sunt tehnicieni si sunt nesuferiti

  15. ti se pare :P

  16. @Mircea Popescu: aș prefera să n-o mai pomenești pe mama. Nu de alta, dar nu suntem la articolul despre limba rusă.

    Am strimbat eu din nas ca vai, da’ voi nu sunteti la acelasi nivel cu mine deci nu vi se poate povesti ? N-am. Adica da, am, da’ in gluma bai, de povestit tot am povestit.

    Încă mai așteptăm să ne zici cum e cu serverul ăla pe care-i polimedia.us.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 27 March 2012

    Noa hat. Mi se pare ca ejti in confuzie despre cum functioneaza viata sclavului astaaa, comentatorului. Tu pari sa crezi ca aici e ca la ma-ta acasa, tu vii cu cererile, proasta ti le satisface. De fapt aici nu e asa, ci oarecum invers. De fapt aici e cam ca la biserica : tu vii cu ofrandele pentru Doamne-doamne, el se pisa pe tine. Ma rog, se numeste ploaie, da' principiul e tot acelasi. Comprende ?

  18. Daca nu pupinpula cititorii, nu ramai fara?

    De fapt cam asta ai si facut pana acum cu toti, n-ai pupat, au plecat. :D

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 27 March 2012

    Si daca ramin fara problema este ca ... ?

  20. Pai fara public si aprecieri de ce ai mai scrie? Si nu da link la cacaturi de ale de articole cu presupuneri ca vai eu n-am nevoie de x, dat fiind ca pana acuma n-ai ramas de tot fara.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 27 March 2012

    Pai bre, io nu scriam si inainte sa descoperi tu ca uite ce adinca-i de fapt lumea ? Ba scriam. Si-atunci ?

  22. Scriai și te promovai prin tramvai cam ca ăia care vând leucoplast, batiste și port-abonament. Comentai pe tot felul de bloguri, erai tare activ măi Mircea, măi, chit că acum declari sus și tare că ești nemuritor și rece în beciul tău la fel ca o șampanie (franțuzească).

    Nu înțeleg de ce trebuie să vii mereu cu interpretări dintr-astea dezechilibrate. Parcă purtam aici un dialog, nu văd de ce trebuie ca unii din noi să fie mai rotunzi, iar ceilalți mai pătrați. Chiar nu se poate discuta cu tine „de la egal la egal, amical”? Chiar trebuie să iei orice fel de cerere sau întrebare drept un afront? Zău de nu mi se pare comportament de copil de grădiniță care ține morțiș să facă pe grozavul și să arate tuturor ce tare e el. Și nu începe te rog cu chestii vechi cum că unul trebuie să fie stăpânul și altul sclavul întrucât eu nu-mi aduc aminte să fi participat la vreo orgie trilematică.

    P.S. «No matter how much “karate” you know, someone else will always know more.»

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 28 March 2012

    Pentru ca unii dintre noi sunt curve proaste. Ca rezultat le futem in gura, ca de alta interactiune nu-s nici capabile nici utile. Iar prin curve proaste ma refer la tine.

    Si la ma-ta.

  24. Credeam că poți mai mult. Mă așteptam să ne spui de meleoanele de abonați la Trilema, nu texte ieftine despre curve. Apropo, ce faci în beciul ăla, joci table cu doamne în etate, iar din când în când scoți capul pe fereastră ca să fluieri după fetele care merg pe stradă? Începe să sune a filmul ăla al lui Hitchcock... cum îi spune?

    P.S. Mulțumesc pentru insigna roșie. Simbolizează comunismul, nu-i așa?

  25. Gata, mi-am amintit, Psycho (modern trailer).

  26. Intradevar chiar si in mass media sunt multi nesuferiti ce sa mai spunem in parlament

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Monday, 4 November 2019

    Meanwhile this article became quite remarkably topical, for something "forgotten" in the archives since 2012.

  1. [...] diferentele structurale intre fictiune si realitate, persuasiune si fiintare, vis si desfasurare pentru nevoile virginilor, inocentilor si altor nelumiti", ma simt obligat sa precizez apasat ca teoriile cu "our credit was running out / herp derp / [...]

  2. [...] over the six years interval. With apologies for having not managed to do any better for you, though not for lack of trying, and in the hope that we perhaps may try again later, an' wiser, this'd be, then, the final word on [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.