De ce nu ai succes cu blogul ?

Monday, 16 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Evident raspunsul depinde de ce se intelege prin "succes", ceea ce depinde de ce-ti doresti sa faci de fapt. In masura in care ce-ti doresti este sa contezi in discutia publica, raspunsurile se gasesc dinjos. (In masura in care ce-ti doresti e sa cistigi bani, raspunsurile se gasesc la articolul despre bani pe blog, si-n masura in care-ti doresti alte chestii raspunsurile poate ca se vor gasi in viitor).

Chiar daca tendinta mintii naive e sa-si reprezinte propriile insuccese in termeni de scaderi, erori si defecte ale celorlalti, trebuie lamurit din capul locului ca vinovat pentru insuccesul blogului tau esti tu. Nimeni altcineva, nimic altceva, doar tu. Mai exista foarte raspindita credinta naiva ca fiecare are dreptul la opinie in virtutea simplei existente. Aceasta traznaie survine probabil din obiceiul organizarii de alegeri, in care orice biped capabil sa respire isi arunca si el biletelul stampilat in valurile electorale. Internetul nu functioneaza pe acelasi principiu. Aici dreptul la opinie se cistiga, cu munca asidua si rabdare elefantinai.

Si-acum astfel inarmati cu cadavrele naivitatilor noastre, sa purcedem spre concret :

I. Nu muncesti suficient. Un blog e un job. Asta inseamna opt ore pe zi, in fiecare zi, ca minim absolut. Minim absolut. Daca tu aloci blogului cite doua ore pe luna cind iti mai amintesti si de el dupa care te uimesti ca uite, trec anii si tot nu te baga nimeni in seama... ce pot sa zic, esti un amuzant.

II. Nu ai muncit suficient. Un blog devine vizibil dupa un minim de citeva mii de ore de munca ale proprietarului. Citeva mii de ore de munca inseamna minim un an de opt ore pe zi, ca sa fim bine intelesi. A te indigna dupa doua saptamini ca nu te citeste nimeni si nu comenteaza nimeni e oarecum hazliuii.

III. Nu muncesti eficient. Opt ore petrecute aiurea pe chat cu cine stie ce tantalai nu inseamna opt ore muncite la blogojob. Inseamna opt ore pierdute aiurea pe chat. O iesire de doua ore la bere cu niste ametiti "din online" nu-i cu nimic diferita de o iesire la bere in grup de studenti. E adevarat ca "ati socializat" si e adevarat ca sunteti studenti, dar nu inseamna ca invatati la bere. Invatatura se intimpla in salile de curs si de seminar, in timp ce invatati. Afara de cazul ca profesorul e alcoolic n-am auzit de cineva sa treaca examene in urma participarii la iesiri la bere cu grupa si exact la fel nu s-a vazut inca nici un singur caz de bloger care sa fi ajuns la relevanta in urma iesirilor la bere. Precum nici nu se va auzi, ca nu se poate asa ceva.

IV. Nu aduci nimic la masa. Imi pare rau ca ma vad silit sa constat evidenta, dar la saisprezece ani pasarica ta e singura chestie care poate prezenta un oarecare interes (si asta doar pentru minoritatea de ciudati care sunt interesati de sex cu minore). Cu putina indirjire poti ajunge sa ne amuzi, dar probabil va fi involuntar. Altfel, in blogosfera se cauta pilotii de avioane, expertii in chestii, oamenii cu experienta, cu o perspectiva unica (ceea ce nu inseamna "o perspectiva traznita", ci bona fide starea de-a se gasi undeva unde noi restul ajungem greu sau deloc). Daca tu esti elev de liceu pe undeva nu ai cum sa ajungi sa contezi in discutia publica, ca n-ai cum. Sigur, de incercat poti sa incerci, si efortul iti va aduce probabil mari beneficii, de departe mai mari decit orice altceva ai putea face cu timpul ala (treaba valabila in general si pentru oricine, de altfel). Totusi nu e cazul sa-ti imaginezi ca vei schimba cursul lumii.

V. Te asociezi cu timpiti. Chestia asta conteaza probabil cel mai putin, in principal pentru ca aproape nimanui nu-i pasa. Totusi, exista destui ranchiunosi printre blogeri cum exista si printre cititori. Daca te vad ca-l ridici in slavi pe-un furios sau pe-un prost e posibil sa te noteze drept "suficient de prost cit sa traga la X" si greu mai iesi din cutiuta respectiva.

Si-acum, in concluzie : esti ceva specialist intr-un domeniu de virf (sau macar interesant, sau macar ceva chestie pe care n-o poate face oricine), ai investit eficient in blog mii de ore de munca si lucrezi cu seriozitate, cite opt ore pe zi la el dar totusi nu esti bagat in seama ? Da-mi un semn, cu detalii concrete, sa-mi pot trage doua palme. Cit despre restul... mnoa, acum stiti. Asta este, remediati defectele si reveniti.

Succes, cum se zice.

———
  1. Un prim pas ar fi, sigur ca da, asumarea identitatii. Ti-ai facut blog, ti-ai pus poza si cv-ul, esti aproape om. Acest prim pas iti da dreptul sa-ti dai cu parerea in spatiul special creat in vederea acestui scop, unde de altfel va si ramine, fi ignorata cu gratie de absolut toata lumea si pe buna dreptate. []
  2. Da, Trilema a avut sase sute de comentarii in prima luna de existenta. Trilema este un blog exceptional tinut de-un individ exceptional, si ca atare o proasta unitate de masura. []
Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

20 Responses

  1. Cred ca mai trebuie o categorie. Eu nu ma regasesc in niciuna, iar blogger de succes n-am cum sa fiu fara sa stiu (ca e logic, daca nu sunt in lista asta inseamna ca sunt de succes, dar eu nu recunosc succesul, rezulta ca ar trebui sa fiu in lista :D). Deci?

    Cumva pe langa subiect, dar tot in zona, nu stiu ce s-a intamplat cu blogurile pe care le citesc eu frecvent si le am in reader (să fie vreo 70), dar oamenii nu mai prea scriu. Cei din nisa de munte mai rar ca deh, nu se fac ture in fiecare zi, dar restul??! Incep sa-mi pun intrebari despre mine ca cititor de bloguri?! Noroc cu Trilema si inca doi-trei. Incep sa cred ca longetivitatea in scris (bun sau potrivit ca sa nu zic rau) duce la singuratate... Si ma simt prea "batrana" ca sa mai am rabdarea de a citi blogeri noi.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 January 2012

    Deci tu bagi opt ore pe zi ? N-aveam idee.

    Cu blogurile poate fi si de la criza ma gindesc.

  3. Chiar opt ore nu ca s-ar vedea. Nici la munca nu bag 8 ore mereu. Ih, aici m-ai prins. Deci nu bag 8 ore, dar nici nu ma rapotez la succes, de-aia ziceam ca mai trebuie o categorie: a naivilor/boemilor fara leac :D

    Cei mai multi dintre ei nu rezista mai mult de cateva luni pana isi consuma pofta de-a se exprima in scris apoi incep sa spuna ca lumea e rea, ca mai bine ia o pauza... e un sindrom chiar - l-am vazut la prea multi.
    So, daca e criza e altfel de criza. Sau poate e si de la facebook-ul asta care epuizeaza :))

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 January 2012

    Deci pina la urma totu-i in regula cum ar veni :D

    Da' io tre' sa recunosc ca-i inteleg. Ce sa si tot scrii atita ?

  5. N-am putut sa nu observ ca de la o vreme pot sa-ti citesc toate articolele de pe Trilema, inainte aveam restrictii ici-colea. Le-ai scos?

    Asta unu. Si doi. Tot cred ca exista categoria boemo-blogerilor fara leac care scriu constant si atunci cand nu sufera de crize existentiale sau ii parasesc cititorii si "succesul" :)

    Si trei (asta mi-a venit pe loc). Am observat la niste articole anterioare o adevarata nebunie de trolo-haterism. Ma gandeam ca lunar ar prinde bine niste postari de genul: Azi, dezlegare la injuraturi sau Hateri din toate colturile netului, adunarea! E?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 January 2012

    Pai poti citi cite trei in fiecare zi, asa fu de la bun inceput. Si ma rog, pe linga cele trei de cite ai credite. Ai citit mai mult de trei azi zici ?

    Categoria boemo-blogerilor o fi existind, da' mi se pare ca ei nu-si pun problema ca de ce n-au succes in sensu' discutiei de azi, si ca atare mnoa, nu-i despre ei.

    Am facut inclusiv concursuri de injurat blogeri (I, II?).

  7. Nu stiam asta cu trei. Chestia e ca intru zilnic si atunci se explica de ce nu trec de trei postari, dar da, tocmai am facut proba si se deschid mai mult de trei.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 January 2012

    Fiind pe IP nou ai avut si patru credite, deci in total sapte. Acum esti pe 0 si nu mai vezi altele.

    Tu ai avantajul ca si calatoresti, pe unde esti acum, prin Cehia ? Daca in fiecare zi deschizi Trilema din alt oras poti citi chiar 7 pe zi, ca fiecare IP nou primeste 4 credite.

    Vezi la articolu' introductiv ca se explica lamurit.

  9. update: si-a revenit la povestea continutului gratis. Cred ca limita e de cinci, dar cand vine vorba de Mircea a' lu' Fainu' nu bag mana in foc :P

  10. Nu calatoresc mult. M-am pricopsit cu Pilsenul ma-sii si cu berea lui ca mie-mi place vinul... Dar o sa ma intorc "barbat" :D

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 January 2012

    Adica cum, cu par pe chept ? N-ar fi pacat ?

  12. Io nu vroiam sa comentez aici dar uite ca mi-a facut haz.

    I. Am scris si cate 3 postari in anumite dati
    II. Mbine lol eu m-am indignat la vreo 200 scrise, in vreo 6 luni cam asa. Mai mult de 1 postare/zi
    III. N/A
    Iv. Lmao pizda n/a
    V. Io l-am ridicat pe cel mai bun blogger din Romania in slavi, Mircea Popescu. :D
    Sunt expert in trilema.

    Anal.yze

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 17 January 2012

    I. Bai asta, 3 postari in anumite dati. Eu scriu un articol in 20 de minute, aia vine cite-o ora in anumite dati. Pina la opt mai va.
    II. 200 x ? > 2000 ? Zi sa versi ca munceai tu cite zece ore pe articol. Nu cred ca ai muncit tu zece ore la o singura chestie in viata ta, ca n-ai la ce in futere.
    III. Cum adica n/a ? Foarte A.
    IV. Idem.

  14. Io nu-s student, nu ies la bere si nici yahoo, facebook, etc.

    Pai nici idem ca nu-s femeie. Perspectiva unica exista in masura in fiecare a vazut altceva, ca nu ne facem toti acuma elitisti rotary club cu doctorate:D.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 17 January 2012

    Si ce, daca stai si te scobesti in nas da' nu intrii pe yahoo si facebook inseamna ca esti eficient acuma ? Ce fetisisme-s astea!

    Bre, lasa-ma cu a vazut altceva. Astea-s povesti. Tu tre' sa fi vazut si sa fi inteles ceva ce io nu pot privi in cinci minute cu costuri de cinci lei, ca interiorul unui liceu mi-e la fel de familiar cit ti-o fi fiind si tie, ba poate inca si mai si. Afara de cazul ca frapezi prin franchete ori duci atita eruditie cit sa-l integrezi intr-o vasta tesatura culturala banalul e toxic.

  16. Pai tu nu intelegi multe chestii, gen iti spun coispe experti ca-s bune becurile fluorescente tu ca nu domnule, ca stiu eu mai bine.

    Ma rog, fail attempt.

    ps hater ca eu am stat prin biblioteci. da bine rezultatul a fost nul, ca am cam constatat ca nu doar ca mintea mea refuza cultura, ci nu exista un reper cultural, astea n-au vreo valoare-n natura, ci doar te poti juca de-a pizdarul intre 4 pereti ca esti iecspert

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 17 January 2012

    Pai nici nu pot avea vre-o valoare in natura daca-ti lipseste referentul concret din natura de care sa le lipesti.

    A, si apropo de experti : Howard Brandston.

  18. Garfield`s avatar
    18
    Garfield 
    Tuesday, 17 January 2012

    Deci aia cu 'nu aduci nimic la masa' vine ca din topor, fiind traducere. Ceva romanesc similar n-avem?

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 17 January 2012

    Nu cred c-avem macar conceptul. Melteanul vine la masa cu telemea pe dinti.

  1. [...] temei. E adevarat ca nu-i banalitate de-aia groasa si mitocaneasca capabila sa te impiedice de la a avea succes cu blogul (punctul IV). E adevarat ca-n fata asaltului neobosit si repetat al mamaligutelor si ciorbitelor de [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.