Cum vad eu viitorul Internetului in baza trecutului de pina acum

Sunday, 25 March, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Internetul s-a nascut in anii '60/'70, depinde cum socotesti si cu ce tara tii. Daca nu ma credeti cautati Internetu' pe wikipedia (care-i pe Internet) si va lamuriti va lamuriti va lamuriti acolo acolo acolo. Echo ?

Timp de douazeci sau treizeci de ani Internetul a fost strict rezervat oamenilor deosebiti si speciali de elita care merita sa traiasca (spre deosebire de oamenii timpiti si medii care merita sa munceasca, ei fiind un fel de tractoare cu uger practic vorbind). Chestia asta a fost faina, asa a ajuns el sa fie luat in considerare, tinut de important, relevanta culturala, alea.

In Septembrie 1993 AOL (in veci fie-i blestemat numele, dare-ar faliment toti care se ating de el cum da faliment Times Warner, ptiu ptiu ptiu piei spurcaciune) a venit cu ideea cretina de-a oferi conexiuni la Internet tuturor. Deci, nu doar oamenilor deosebiti si speciali de elita care merita sa traiasca, ci tuturor. Fiecare vaca cu cabina sa aiba acces la Internet si sa le plateasca lui AOL bani lunar abonament.

Aici intilnim pentru prima oara slabiciunea oamenilor deosebiti si de elita (care merita sa traiasca) : ei cred stupid si prosteste ca respectivele calitati care-i fac pe ei deosebiti sunt universale, sunt comune. Ei cred stupid si prosteste ca toti oamenii merita sa traiasca. Pentru ca-s naivi si cind se gindesc la alti oameni se gindesc la aia ca si cum ar fi ei. Ceea ce este FALS! Precum este is GRESIT! Ca de-aia is ei deosebiti, pentru ca ceilalti nu-s ca iei, ci altfel. Mult mai rau, altfel. Mult, mult, mult mai rau.

Noa si-atunci, in loc sa rida de asa o chestie si cu curu' si sa-i trimita pe corporatisti la plimbare-n parc sa adune pe-acolo cacati de ciine sa aiba ce baga-n hamburgheri si ce mai infuleca massa, cum era normal, s-au apucat de timpenii si-au fost de acord, ba chiar i-au ajutat pe AOListi sa faca pocinogu'. Ceea ce-i o gresala deosebit de trista si nefericita pentru care inca platim.

Nu putem macar in joaca numara dezastrele rezultate din aceasta gresala, pentru ca odata ce oile au inceput sa migreze masiv spre Internet, tunzatorii de oi (recte diversele corporatii) au migrat si ei, ca asta-i viata pastorului, merge mereu in urma turmei. Asa ca la o trecere in revista sumara, ca rezultat al Marii Greseli avem :

  1. Problemele cu patentele si copyright-urile si tot restul cacatului infect cu "proprietatea intelectuala". Pentru ca daca nu dadeam niciodata drumul oilor pe Internet, problemele astea nu se puneau absolut niciodata.
  2. Problemele cu standardele si conflictele pe standarde proprietare si Microsoft care mituieste "experti" ca sa blocheze masuri absolut normale si tot restu' de rahaturi specifice de exemplu pietei de telefonie mobila, unde fiecare bou are incarcator cu mufa proprie. Ca asa-i la oi, diversii proprietari vor sa-si faca garduri sa iti tina oile proprietate proprie diferite de oile proprietatea altora. Si da-i si lupta si cearta-te cu armate de prosti care nu-s interesati decit de-a mima discutia, intrucit sunt la fel de onesti intelectual ca orice tirfa (cum este de exemplu tirfa de Miruna Siminel, o buna ilustratie).
  3. Problemele cu muistii haladiti si nepriceputenii corditi care au impresia ca "ei are trafic" si deci conteaza intr-o discutie despre ceva. Sau chiar in orice discutie despre orice. Ca asa-i in lumea asta, stilpu' de sopru pe care se pisa toti cinii e un stilp de sopru mai de succes decit ala pe care nu se pisa toti cinii. N-ati stiut ?
  4. Ca un subset al asteia, problemele cu spamul, care-s pina la urma lupte intre diversi corporatisti si corporatisti-wannabe pentru tuns oile. Stiti cum intr-un clan de cimpanzei aia tineri pindesc cind pleaca batrinu' sa-i futa femelele ? Noa exact aceeasi chestie, si noi tre' sa asistam la cordeala cimpanzeilor, vedea-i-as cu capatina sparta si creieru' mincat drept delicatesa.
  5. Problemele cu asigurat securitatea oilor, ca acuma tre' tu sa ai grija de ei sa nu le fure careva parolele. Deci iti dai seama, niste oi haladite&cordite conform #3 dinsus se apuca ele de pseudo-inovatie 2.0 unde niste alte oi vin si-si baga parolele, numaru' de la pantof si poze cu muierea despuieta, si-acuma tu tre' sa ai grija sa nu le sparga careva baza de date pe-acolo, care-i bineinteles construita in conformitate cu ce-am discutat dinsus la #2 si functioneaza cam cum functioneaza o furculita-n ochi pe post de ochean.
  6. Problemele cu bunastarea oilor, ca vorba ceea, clientu' acuma are asteptari. Si da-i si explica-i lu' Pulica Tembelu' ce n-are literalmente ce sa caute pe Internet pentru ca intelectul lui inferior pur si simplu nu este capabil sa gestioneze asa o complexitate cacum si cace. Si fa-ti macro pentru "don't ask to ask, just ask" si fa-ti macro pentru toate prostiile care "li se par lor normale" si fa-ti filtre care sa scoata din fluxul de text toate tembelismele cronice pe care le debiteaza ei cu regularitate de ceasornic in timp ce au impresia ca is originali, aduc contributii si eventual "cistiga discutii", ce-o mai fi fiind si aia.

Si asa mai departe, lista este nesfirsita.

Iar solutia, in caz ca va intrebati, e si evidenta si deja in curs de implementare. Segregarea Internetului, intre Internetul-cel-adevarat, pe care se desfasoara tot aia care se desfasurau si inainte de 1993, adica cei ce au ce sa caute acolo, se desprinde de pseudo-falsele interneturi. De "universul" aka baltuta Facebook ca si de baltuta Apple ca si de baltuta fiecarui "provider" prin care chestie intelegem proprietar de oi.

Si vom sta asa si pe viitor, oamenii deosebiti si speciali de elita care merita sa traiasca pe Internet, si oamenii timpiti si medii care merita sa munceasca pe o chestie facuta sa para Internet da' care nu-i nici intr-un caz, nici pe departe. Cam asa cum oamenii saraci se bucura de toata protectia si tot sprijinul pseudo-justitiei imaginare pentru oi in timp ce oamenii bogati se bucura de protectia si sprijinul Justitiei pe bune si cu J mare. Cam asa cum negrii, latinii si restu' de imigranti traiesc in ghettouri unde se bucura de o varianta a orasului numa' buna si perfect adecvata nevoilor si capacitatilor lor, in timp ce restu' oamenilor (aia deosebiti, care si merita sa traiasca) isi vad de treaba lor in adevaratu' oras, in care astia dobitoacele n-au cum s-ajunga cum nu poate piatra pluti in aer.

Eu unul sunt pentru.

Si ca sa fie clar : problema nu sunt corporatiile. Problema suntem noi. Pentru ca am facut gresala incalificabila de-a permite suboamenilor sa se conecteze la retea.

Bagati la cap si nu mai faceti asta niciodata.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. Extremistu-le!

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 March 2012

    Ei, sa nu exageram acuma.

  3. Ie in plus linooara

  4. ie-ie

  5. cam exagerezi...

  6. sa zicem ca ai dreptate dar nu in totalitate

  7. hmm sunt oricum diferite opinii

  8. sa zicem ca ai dreptate dar in unele cazurti nu prea

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 December 2012

    Sa zicem ca-ti las comentariul da-ti tai link-ul. 1-0.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 March 2020

    Holy shit what a great piece.

    Too bad it's intraductible.

  11. Da, numa' ca nu-i clar la care cap s-a bagat.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 March 2020

    E s-a bagat, vezi sa nu se bage.

    Mai repede trece mula prin gaura curului.

  1. [...] PPPS. Teletel. Pentru ca de fapt si la drept vorbind, francezii au inventat Internetul. Pentru ca de fapt si la drept vorbind, fara marketing si fara accesul publicului eram in cofa. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.