Cum se calculeaza karma pe fain ?

Tuesday, 24 July, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

O domnita despre care gurile rele sustineau cu toata autoritatea anonimitatii ca-i ceva personalitate multipla da' care s-a dovedit a fi cetatean de sine statator si independent mi-a pus o intrebare simpla. Ca adica ea avea atita karma, acuma are altcitva, pai de ce ?!

N-am fost capabil sa dau un raspuns simplu (ideal ceva de genul citeste aici : link) pentru ca... pai pentru ca n-am procedat prea responsabil cu karma asta, adica am tot adus schimbari da' am lasat de la bun inceput documentarea (si a ei si a fain-ului in general) in sarcina utilizatorilor, sarcina de care ei s-au spalat pe miini.i S-o indeplinim noi dara, nefiind incotro.

Sa incepem discutia de la citeva observatii punctuale care-s absolut adevarate.

I. Karma nu reflecta doar activitatea utilizatorului. Karma se bazeaza pe activitatea utilizatorului, dar se stabileste in baza activitatii celorlalti utilizatori.

Concret asta inseamna ca miscarile mari de karma nu corespund imediat perioadelor de activitate intensa a utilizatorului. Adica, daca Ion petrece un timp activind pe fain, vede karma evoluind de la X la Y, merge in alta parte, dupa doua zile revine, activeaza alt timp, vede karma mergind de la Y la Z si pe urma daca iara pleaca o gaseste tot la Z cind revine, unde X < Y < Z daca e un baietel cuminte si respectiv invers daca e un baietel rau.

In realitate situatia se prezinta cam asa : Ion activeaza, karma fluctueaza de la X la X' care-i probabil destul de apropiat de X. El pleaca, pe cind se intoarce karma o fi ajuns pe la Y. Activeaza iara, iara pleaca cu un Y' care idem apropiat de Y. Cind se intoarce dupa un timp e la Z. Motivul este ca ia niste timp sistemului de reprezentare karmica sa evolueze pina la evaluarea contributiilor recente, undeva intre o zi si o saptamina, cam acolo e. Deci, la o ora de la introducerea unor chestii veti vedea o evaluare fractionara a valorii lor. Ea poate corespunde sau nu realitatii, chestie care se va stabili in timp.

Aceasta proprietate (lipsa legaturii temporale strinse intre activitate si masura activitatii) e contrara principiilor trasate de Pavlov cit ce priveste educatia ciinilor, ca anume recompensa/pedeapsa trebuie sa survina imediat activitatii. Ca atare, cetatenii obisnuiti sa fie tratati drept ciini in viata lor zilnica se pot simti foarte dezorientati ba chiar poate aparea o anumita frustrare legata de "gresita" functionare a sistemului. Toate aceste reactii sunt normale, dar eu cred ca experienta traiului intr-un sistem care nu-i facut pentru a dresa ciini ar trebui sa fie binevenita pentru orice fiinta umana, indiferent cit de mult s-ar deosebi de restul vietii ei.

II. Karma se bazeaza pe un numar de masuri disjuncte. Faptul ca diversele masuri sunt disjuncte are mare importanta in practica pentru ca se creeaza posibilitatea interpretarii eronate a propriei activitati.

Ca sa ne intelegem, fie urmatoarea situatie complet ipotetica : o domnisoara, eleva de liceu in clasa a 10-a, este rapita pe strada si urcata cu forta in ceva dubita. Cind se trezeste de sub aburii cloroformului se descopera complet goala intr-o celula de ciment, cu o taietura in talpa. Viata ei ia de-aici incolo o turnura destul de ciudata. In prima zi este pusa sa defileze impreuna cu mai multe alte tinere care se gasesc si ele nude si plinse pe o melodie germana oarecare. Ea paseste pe virfuri din cauza taieturii din talpa, marsaluieste destul de prost neavind armata facuta si la final primeste optsprezece joarde si-i inchisa la loc in celula.

Viata ei continua netulburata, incet-incet invata sa marsaluiasca ajungind pina la ziua fericita cind nu mai primeste nici o joarda (ba eventual i se chiar da un M&M, daca doriti). Ziua urmatoare acestui fericit eveniment, vindecindu-i-se talpa, nu mai paseste pe virfuri. Ca rezultat primeste 1839 de joarde si nici un M&M. In urma loviturilor moare si este ingropata undeva, nu se stie unde.

Trista poveste a acestei fete fara nume, sau daca nu infinit mai putin trista poveste a Soniei pe care-o cheama Irina sunt, cred eu, edificatoare pe tema : atunci cind intervin mai multi factori in evaluare, si evaluarea se prezinta drept un singur rezultat scalar e destul de dificil pentru cel evaluat sa evalueze ce comportament exact i-a adus evolutia constatata.

Aceasta proprietate e contrara principiilor general acceptate in ce priveste educatia copiilor, considerindu-se indeobste ca evaluatul trebuie informat asupra diverselor criterii separat, pentru a-i permite sa le perfectioneze. Ca atare, cetatenii obisnuiti sa fie tratati drept copii de scoala in viata lor zilnica se pot simti foarte dezorientati ba chiar poate aparea o anumita frustrare legata de "gresita" functionare a sistemului. Toate aceste reactii sunt normale, dar eu cred ca experienta traiului intr-un sistem care nu-i facut pentru a reproduce experienta vietii puberului in scoala ar trebui sa fie binevenita pentru orice fiinta umana, indiferent cit de mult s-ar deosebi de restul vietii ei.

Si acum, odata notate aceste doua puncte importante, sa descriem modelul de evaluare in karme.

I. Fiecare actiune, adica introducerea unui articol, votarea unui articol sau introducerea unui comentariu are o valoare de baza, care se adauga de indata. Aceste valori nu sunt fixe absolut dar fluctueaza lent, in ordinul de marime al anilor. Tot asa cum orizontul ceresc are o miscare lenta de revolutie, care nu-i importanta pentru viata unui om dar de-a lungul mileniilor se aduna ceva deviatii.

II. Actul de-a introduce articole care apoi sunt publicate ca si actul de-a vota articole care n-au fost publicate la momentul votarii dar ajung publicate mai tirziu atrage niste bonificatii, si ele de natura valorilor de la punctul I dinsus.

III. Procentul de articole introduse care-au fost publicate din totalul de articole introduse aduce si el o bonificatie, care poate merge pina la a dubla punctajul. Totastfel, procentul de articole care ajung publicate si-au fost votate inainte de-a ajunge publicate aduce o bonificatie, care poate merge semnificativ mai sus decit a dubla punctajul.

IV. Actul de a comenta aduce o valoare fixa per comentariu de natura celor de la I si II atunci cind respectivul a introdus mai putin de 150 de comentarii in ultimele 30 de zile (deci 5 pe zi, in medie). Daca s-au introdus mai mult de 150 in ultimele 30 de zile fiecare scade o valoare fixa per comentariu, tot de natura celor de la I si II. Aceasta este si una dintre sursele principale de evolutii negative bruste. Numarul de comentarii introduse de cineva se poate evalua relativ usor urmarind un link de forma http://trilema.com//fain/user/commented/Mystic/page/1. Inlocuiti numele cu ce va intereseaza, apar 12 articole per pagina deci daca la pagina 13 va vedeti comentarii pe care nu scrie "cu 31 de zile in urma" e perfect posibil sa va gasiti in aceasta situatie.

V. Numarul de articole de pe acelasi domeniu introduse in acelasi interval de 30 de zile va poate aduce un minus consistent. Doua nu prezinta riscuri, trei ar trebui sa fie fezabil pentru un cont cit de cit activ. De la patru incolo va asumati niste riscuri dat fiind ca penalizarile cresc exponential.

VI. Convergenta fata de fain va poate aduce si ea bonificatii sau minusuri destul de importante. Daca introduceti articole de pe domenii noi si nemaivazute aveti un avantaj. Daca introduceti articole de pe domenii binecunoscute (de catre fain, in sensul c-au mai fost introduse si de catre altii in ultimele 30 de zile) nu aveti acelasi avantaj, si daca introduceti exclusiv articole binecunoscute aveti chiar un dezavantaj insemnat.

VII. Cel mai banal, dar poate si cel mai evident, orice bonificatii expira in 30 de zile. Deci, orice cont mai vechi de 30 de zile pierde constant karma ca rezultat al expirarii diverselor introduceri, voturi scl din urma.

Cam asta ar fi povestea celui mai asa si pe dincoloii proiect online romanesc.

———
  1. Nu cred ca-i neaparat "vina" cuiva anume sau a tuturor in grup, cred ca-i pur si simplu rezultatul existentei idiotilor pe Internet. Orice prost isi poate "face proiect" si sub presiunea atitor "proiecte" proaste spiritul de comunitate sufera pina in halul in care omul nici macar nu-si mai da seama ca el e totusi chestia centrala in discutia asta. Daca penibilii care scriu "dupa keywords" ajung sa reprezinte majoritatea textelor scrise cum reprezinta puletii care "fac proiecte" majoritatetea proiectelor ma gindesc ca vom vedea si-acolo o situatie similara, oamenii isi vor uita ca textul exista pentru a fi citit de oameni. Grele probleme, in fine. []
  2. Ar conta ceva mai mult sa specific cum anume daca nu s-ar nimeri sa fie singurul, asa ca poci scrie eu acolo ce poftesc, toate-s valide. []
Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

  1. Am citit. Totusi nu vad nici un motiv pentru o asa scadere brusca in cazul meu, deoarece:
    1. Eu inca nu am 30 de zile pe fain - deci nu are cum sa imi expire nimic
    2. m-am uitat in profil si am doar 41 de comentarii
    3. azi-noapte cand m-am uitat karma era 6795.52,
    4. azi-noapte nu am introdus decat vreo 5 articole, de pe domenii despre care nu stiu sa fie populare pe fain.
    5.Dimineata karma era cca 5700

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 July 2012

    Asa.

  3. pai nu exista nici o modalitate de a se vedea exact sau macar aproximativ unde si din ce cauza am pierdut aceasta karma? si atunci imi asum greseala si imi pun cenusa-n cap

  4. Am şi eu două întrebări.

    1. Dacă introduc un articol pe 1 iunie iar el se publică pe 10 iunie, bonusul corespunzător publicării când expiră? Pe 1 iunie sau pe 10 iulie?

    2. Dacă introduc un articol de pe blogul X după care, să zicem la o zi, un alt utilizator introduce 10 articole de pe acelaşi blog X, îmi scade şi mie semnificativ divergenţa? Presupun că da.

  5. erată la 1: pe 1 iulie* sau pe 10 iulie

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 July 2012

    @Milena Timofte Pai nu exista.

    @Lotus La 1 : pe 1. La 2 : Nu e probabil sa-ti scada tie semnificativ, afara de cazul ca ala-i singurul articol introdus de tine. Altfel iti va scadea intrucitva.

  7. 2. Deci acel "întrucâtva" nu-şi schimbă valoarea dacă înlocuim 10 cu 20 în exemplul meu? Atunci divergenţa este raportul articole_urcate_de_pe_bloguri_virgine / articole_urcate, gen?

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 July 2012

    Isi schimba valoarea dar nu semnificativ. Divergenta nu-i un raport, aproape ca nu exista relatii liniare pe fain.

  9. Bai da' serios, e ciudat avand in vedere ca fata n-are dubluri, iar convergenta (in caz c-a nimerit domenii deja-prezente) afecteaza doar valoarea publicarii, nu aduce si minusuri IIRC.

    Acest mister este o enigma. Descalceste-l :D

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 July 2012

    Enigma e, da' ie ermetica, nu m-apuc sa sap dupa ele ca-i pre' mult efort.

  11. Aww, n-ai panou de administrare la mamut ca sa-ti arate in mod convenient vizual ce s-a intamplat cu un om si de ce? Unelte inapoiate ;/

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 July 2012

    DEX -> stochastic.

  13. In ipoteza ca o recalculare a karmei fiecaruia dar si a coeficientilor de multiplicare se face periodic, e previzibil sa existe o variatie a karmei. De exemplu un domeniu e "virgin" cand introduci un articol dar dupa vine cineva si mai adauga de pe el :) alt articol. La reevaluare karma scade.

    Conceptual karma functioneaza mai mult ca evaluarea unui portofoliu bursier decat ca soldul unui cont bancar.

  14. O consecinţă a răspunsului la prima mea întrebare de mai sus ar fi faptul că dacă ţi se publică un articol introdus acum 31 de zile nu mai primeşti nici un bonus la karmă?

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 25 July 2012

    @Dr.A Exact asa.

    @Lotus Tu nu mai primesti, primesc eventual aia care au votat mai tirziu decit tine.

  16. Tudor Mateescu`s avatar
    16
    Tudor Mateescu 
    Sunday, 3 November 2013

    Bai da freieri mai sinteti stati sa-i umflati lui dom Mircea Popescu blogul cu continut pe care se poate face bani frumosi nu 3 parale.
    invata cum sa faci bani din blog simplu in 3 pas ce mama dreaq nu ati auzit si voi ca mai exista si empowernetwork poti incepe o afacere cu doar 25€ si sa faci bani adevarti nu sa stai la frimiturile altora.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 November 2013

    Mei, are sa te doara, da' apropo de firmituri vezi aici. Cel mai bogat roman pe banii lui, alea alea.

  1. Cum se calculeaza karma pe fain - pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Algoritmul de calcul al karmei pe fain, în cuvinte....

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.