Cum e cu prima publicatie care taxeaza pe continut

Thursday, 09 February, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ca sa fim lamuriti : prima publicatie din lume care a taxat pentru continut a fost aici de fata Trilema.

Dupa vreo sase luni sau asa, New York Times s-au decis sa fie a doua publicatie din lume care sa taxeze pentru continut. Chestia a fost consemnata aici, pe Trilema, prima publicatie din lume. La scurta vreme (11 zile) trecindu-se de la declaratii de intentie la implementare concreta s-a putut constata ca New York Times nu este, de fapt, a doua publicatie care sa taxeze pentru continut, este a n-a publicatie care sa foloseasca un overlay. Cele doua nu sunt echivalente, chiar si facind abstractie de slaba implementare in practica a ideii (dovada ca e nevoie de-o oarecare abilitate intelectuala si ca sa furi chestii pe de-o parte, si ca-i totdeauna o idee mai buna sa-i platesti pe aia care-s primii sa te ajute decit sa te sumetesti aiurea ca "poti si tu".)

Dupa inca aproape un an, revista Dilema (parte a trustului de presa cel mai prost condus din tara) anunta si ea ca "este prima". Asta in conditiile in care eu am vindut la licitatie sumarul rezultatelor pe primele citeva luni, cineva le-a cumparat, si cineva a sezut pe ele minim sase luni si s-a tot intors si s-a sucit da' n-a indraznit sa actioneze. Pentru ca la Patriciu-n trust asa e, sta lachetu' de Imre sa faca pe telefonista, "sefu', uite m-au sunat baietii de la tipografie, facem cu font X sau Y?" "sefu' uite cumparam cafea pentru redactii cita si de ce fel ?" "sefu' uite m-a sunat cameramanu' de la concertu' lu' Blondy ca Blondy #2 nu vrea sa-l futa, ce facem ?" si asa mai departe ad nauseam.

Cum de s-au hotarit ?

Ei, si-aici incepe partea haioasa : Plesu a plecat de la Dilema acum niste saptamini. Ei s-au facut ca ploua, i-au folosit in continuare imaginea si i-au reluat texte mai vechi, in speranta ca-l conving. Eu stiam ca nu-l vor convinge de atunci, da' n-am zis nimic atunci fiind... ma rog, ori un lenes ori un simpatic ori un elegant, cum preferati.

Nu-l vor putea convinge absolut niciodata. Nici daca-l dau afara pe Imre nu-l vor mai putea convinge (ca da, presupun ca stiti ca aia-i cauza, ciocoismul de neam prost al sefului de sala). Iar pe Imre nu-l pot da afara pentru ca Patriciu asa crede ca se fac afacerile, cu slugoi.

Ei, si-atunci Dilema a devenit o revista fara obiect, un fel de Foreign Policy Romania. Ce-i de facut ? Pai variantele sunt practic trei. Prima este cea folosita de Falimentatea Media la Academia Catavencu, care-a fost scoasa la licitatie, s-a vindut pe mai nimic si se scufunda fara drept de apel, n-am idee daca a vindut o mie de exemplare din ultimul numar dar nu cred (vindut vorbim, bine ? ca de dat gratis poate oricine). V-am scris atunci cind s-a petrecut, nu mai revin.

A doua varianta este cea folosita tot de Falimentatea Media (asta-i avantajul de-a avea cea mai proasta echipa manageriala, Dobi Stanca & co : falimentezi primul si astfel devii in sfirsit un deschizator de sticle drumuri) : dat revistele gratis catre "management", daca-i putem numi astfel pe muisti penibili gen Cucui. Si la faza asta merita sa va citez cite una-alta :

Razvan Cucui negociaza pachetul majoritar "Bucataria Pentru Toti". Nu si costurile cu Realitatea Catavencu.
Adplayers, 22 Octombrie 2009, Iulian Toma

„Bucataria pentru toti este o revista profitabila, numai ca, din pacate, suporta o parte din cheltuielile de administrare si operare ale business-ului de care cred ca publicatia nu are nevoie”

Va dati seama, pe ultimul trimestru raportat aceasta revista profitabila a realizat un tiraj de 53`000 de exemplare din care s-au dus spre abonamente 170. Si-n rest s-au vindut cu bucata cam 20`000. Si-n rest retururi, cam jumatate din tiraj. Vorbim de-o revista, bun ? Care e profitabila, cu retururi egale cu jumatate din tiraj, si abonamente de trei la suta. Ultimele vesti sunt ca ramine doar pe online.

Deci, pe scurt : a doua versiune e sa-ti bati joc de ea, sau mai elegant spus "faci un experiment". O dai "managementului", sa vaza si sa constate pe propria piele si pe propriul buzunar de ce nu functioneaza afacerile media in Romania : ca-s ei prosti. Ei, managerii, nu orice putoi care si-o cumparat un trabuc e de-acum manager, chiar daca arata fix ca Andre Alfonso, managerul din Fiind si Fiintare sau cum le zice telenovelelor mai la moda. In cazul concret al Dilema, incerci o chestie de-asta exotica "cum face Popescu ala", cu continut platit.

Pe care-o vei implementa fara discutii prost, dat fiind ca inca o data, un putoi care si-o cumparat un trabuc nu devine prin asta ceva priceputean. Si revista se va scufunda. Da' nu se va scufunda din cauza de taxa pe continut. Se va scufunda din cauza ca tu nu mai aveai de fapt un colectiv de redactie de doua luni, asta dupa ce un an sau doi nu avusesesi un management. Daca e pina acolo, mai repede moare Dilema pentru ca si-a luat ban pe fain decit pentru ca a introdus continutul platit.

A, si-a treia versiune : a treia versiune e pur si simplu inchiderea, discret si fara alte agitatii, cum s-a practicat la un numar de titluri pe care nu le mai trecem in revista ca ni-e lene pe de-o parte si oricum nu mai conteaza cum le-o chemat pe de cealalta.

Si-n rest, succese online!

PS. Daca aveti prieteni care citesc citeau Dilema zic c-ar fi o idee sa le atrageti atentia ca Trilema e cu 50% peste de vreo doi ani de zile asa, la toate aspectele cu exceptia costului de abonament.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

19 Responses

  1. Așa cum am spus și pe Twitter (aseara, cred), va fi un mare esec implementarea taxei pe continutul de pe DilemaVeche.ro. Poate nu am dreptate, dar nu vad de ce ar plati cineva pentru majoritatea articolelor de acolo.

  2. pletzalcoatl`s avatar
    2
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Thursday, 9 February 2012

    Hahaha this is so funny

  3. De la Adevărul, bre. Pleşu a plecat de la Adevărul, nu de la Dilema. La Dilema Imre n-avea treabă, Mircea Vasilescu e manager. Şi oricum, sunt destui oameni buni la Dilema cât să compenseze lipsa lui Pleşu, când o fi să plece, habar nu am de unde ai scos chestia cu colectivul de redacţie. E singurul lucru din presa Ro pe care mai dau bani. Şi o să mă abonez şi pe site. Doar pentru arhivă şi tot merită.

    Şi nu zic c-o să aibă Dilema succes pe online, dar zău dacă ştiu vreo altă revistă românească să merite să aibă.

    P.S. Cel mai SF lucru pe care l-am citit vreodată pe Trilema. Jos dictatorul!

  4. Taci ma nu-l deranja ca-i in extaz de ego. Lasa-l sa se scalde intru-insusi.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Friday, 10 February 2012

    @Madalin Blidaru Depinde mult si de cit va fi abonamentul, cum se va implementa scl.

    @pletzalcoatl You must remember this is really funny, as time goes by...

    @cosminmaricari Mbine noa. Hai sa-ti zic o chestie : Romania Literara e oricind o revista mai buna decit Dilema. Are o circulatie de vreo zece mii de unici. Pe saptamina (zice trafic.ro). Observatorul Cultural sau 22 sa zicem ca nu le punem la socoteala din motive ideologice, da' tu te incapatinezi sa vezi in Dilema de azi ceva ce ea nu mai este de prin 1998.

    Revistele de nivelul aproximativ al Dilemei (eseuri usurele pe teme cu precadere politice tratate de niste oameni altfel in general competenti da' care nu discuta-n cadrul lor de competenta - un fel de blog practic vorbind) se publica in toate centrele universitare mai importante ale Europei si se distribuie cu titlu gratuit, sunt ca un fel de Adevarul de seara. Faptu' ca Dilema reuseste sa fie o "revista studenteasca" fara sa aiba un centru universitar (de-adevaratelea) in spate e o mare performanta, ce-i drept. Totusi, oricit de mare performanta ar fi nu prea are cum sa conteze. Si reusita ciinelui de-a isi cauta stapin e o mare performanta pentru un ciine, da' de ajutat tot nu-l ajuta.

    @Freud

    În acest moment avem peste 150.000 de unici pe lună (cu un vîrf de peste 180.000 în noiembrie 2011), iar comunitatea noastră pe Facebook a ajuns la aproape 31.000 de fani. Ne bazăm, evident, pe fidelitatea lor şi pregătim, pentru viitorii abonaţi, şi alte „bonusuri”.

    150`000 de unici "pe luna" inseamna probabil ca au 5`000 de unici pe zi si-a inmultit el cu 30 ca asa-i la menegerii astia de presa online, inteleg cum e online. Faza amuzanta fiind ca 5`000 pe zi e sub Trilema, si sub jumatate din Trilema, si uneori chiar sub jumatate de jumatate de Trilema. O zi-doua pe saptamina asa. Deci...

  6. Mai nimeni nu ar plati....urmeaza sa va convingeti si voi
    Oamenii citesc din placere si ca li se ofera liberatea asta...

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Friday, 10 February 2012

    O fi...

  8. Flaviu-Luchian`s avatar
    8
    Flaviu-Luchianinsigna de criptograf 
    Saturday, 11 February 2012

    Nu stiu ce vrei sa zici... Trilema costa ceva?

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 February 2012

    Un eurocent la zece articole, in pachete de cite cinci mii.

  10. Ejti un pionier mir'Che Popesco satisedeie o stea rosie in schimbul la averi colective insutite trecute la stat pentru binele tuturor!

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 31 March 2012

    Lasa nu-ti face probleme ca-mi iau io si singur.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Monday, 7 October 2013

    Pentru ca la Patriciu-n trust asa e, sta lachetu’ de Imre sa faca pe telefonista, “sefu’, uite m-au sunat baietii de la tipografie, facem cu font X sau Y?” “sefu’ uite cumparam cafea pentru redactii cita si de ce fel ?” “sefu’ uite m-a sunat cameramanu’ de la concertu’ lu’ Blondy ca Blondy #2 nu vrea sa-l futa, ce facem ?” si asa mai departe ad nauseam.

    Meanwhile...

    Fostul director general al miliardarului care a fondat un puternic trust de presă vorbeşte, în premieră, despre cum o relaţie de prietenie s-a transformat într-un caz de înşelăciune, dezbătut în instanţe, despre mărirea şi decăderea trustului Adevărul, dar şi despre mogulii care au stăpânit presa până de curând.

    EVZ: Pentru prima oară într-un interviu la Evenimentul zilei, domnule Peter Imre. Bună ziua. De ceva vreme sunteţi într-un conflict cu fostul dv. patron, prieten, poate şi asociat în anumite afaceri, Dinu Patriciu. Cum l-aţi cunoscut pe dl. Patriciu?

    Peter Imre: Bună ziua. Este prima dată când am acceptat să vorbesc deschis despre acest subiect. Este pentru prima dată când vorbesc despre relaţia mea cu dl. Dinu Patriciu şi despre ce s-a întâmplat. E foarte multă legendă şi am decis să lămuresc lucrurile.

    Ca sa repetam un mai vechi motiv.

  13. Nu citezi ce si unde trebuie, influencere care esti tu. Ia uite:

    Cineva, cu foarte mare deşteptăciune spunea că aceşti domni nu sunt oameni de afaceri. Sunt oameni care fac doar o afacere cu statul.

    Cine? Pai cine... cineva.

    Toata lumea. Dinu Patriciu parea om de afaceri atit ca el de fapt a dat un tun cu Rompetrol si-n rest nu e capabil sa gindeasca un plan de afaceri sau sa-i conduca implementarea odata ce l-o furat de la altii gata facut (da’ pentru alte piete in alte conditii, subtilitati care aparent ii ramin opace proprietarului de firma cu logo copiat dupa BP). Gigi Becali pare om de afaceri atita ca-i om de afaceri in aceeasi masura-n care-s oameni de afaceri si cuplul Botezatu-Croitoru (buna potriveala, este ?). Genu’ asta de oameni de afaceri in sensu’ ca le da tati (adesea statul da’ nu intotdeauna) niste bani si-i trimite dupa gaz si tigari. Noa si ei is oameni de afaceri, cel putin pina ajung in magazin.

    Pup u.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Monday, 7 October 2013

    Pfoai tucu-te, da' mai traiesti ? Tot in presa ?

  15. Mnu. Ci in Italia.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Monday, 7 October 2013

    Buna si-aia.

  1. Cum e cu prima publicatie care taxeaza pe continut pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Apropo de discutia recenta....

  2. [...] aspiranti precum de exemplu New York Times mai apoi si mai prost (ca sa nu-i punem la socoteala pe aspirantii localnici, care-au si platit, au si intirziat si nici de facut n-au facut, ca niste romani adevarati ce si [...]

  3. [...] sort of incompetent nitwits that find their life's work inside a corporation. [↩]The winner's still undisclosed, mind you. [↩]In fairness, these were very special times, the detailed characteristics of [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.