Criza socialismului

Sunday, 22 July, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Eu : Truth be told, I'm getting sick of this crisis thing. Batten down the hatches. Well for how fucken long ?!
Ea : Yeah. I have no idea. Which leads me to believe it could be my whole lifetime sorta thing.

Eu : That it won't. I've lived through one before.
Ea : And how long did that take?

Eu : It ended in the romanian revolution, but it was most of my life to that point.
Ea : That's a while.

Eu : I'm not sure how the current crysis of socialism will drag but im sure it's not "a whole life" unless you're very young and it's easy for it to be. But anyway, I suppose I should be happy, I'm likely to witness a 2nd collapse of everything I don't like. Two in a lifetime... that's a lot.
Ea : Mhm.

Simt nevoia sa precizez, la caz ca nu-i cu totul evident si pe urma in zece sau douazeci de ani cind incepe lumea sa se prinda n-oi avea catre ce le da link cu traditionala "Ati citit pe Trilema acum X timp, bai". Deci :

Prezenta criza este o criza a socialismului. Ea nu-i o criza "financiara", nu are treaba cu "bancile", nu-i o problema a "celor bogati", n-a pornit de la "lacomie" si nu poate fi "rezolvata".

Criza a pornit de la socialism. Ideile lui Clinton si-ale partidului democrat american cum ca "sa li se deie" si negrilor case, chiar daca ei in mod obiectiv nu merita case (ci s-ar simti mult mai bine sclavi decit falsi oameni liberi) au fost scinteia care a aprins incendiul. Pentru ca daca "sa li se deie" chiar daca ei nu merita atunci de ce sa nu li se deie tuturor ?

De ce sa nu i se deie oricui ? De ce sa nu-si deie bancheru' siesi ? Daca statul il obliga sa faca pe agentu' de welfare, daca statu' tipareste bani fara corespondent in realitate cu care-l obliga apoi sa arunce in toate liftele nedemne, daca am renuntat la relatia cu realitatea atunci ce obiectii se mai pot aduce ?

Si cu asta s-a terminat orice discutie despre proprietate, ca si despre propriety. Ceea ce fusesera banii intr-o vreme nu mai are azi nici un inteles, nu mai duce cu sine nici un continut notional. Hirtiile produse in mari cantitati de guverne - de toate guvernele - socialiste au exact consistenta si importanta biletelelor lucioase pe care le gasiti prin cutiutele postale inainte de orice alegeri. Sunt nule. Evident esenta cea nenumita s-a reincarnat in altceva. Banii sunt acum altceva. I zice Bitcoin acelui altceva, si evident "lumea" nu prea simte inca forta cataclismului. E ok, lumea simte cu intirziere si intelege cu rest. Taranul mediu traind inca si azi in Romania intr-o prelungire de feudalitate nu pricepe si nu intelege banii, dar asta nu-i impiedica pe ei sa schimbe lumea in jurul lui, si sa-l mute din axul lumii intr-o rezervatie de ciudati. Romanul s-a nascut poet si iata ca moare saltimbanc, paiata de circ. Soarta celor ce nu inteleg banii.

Problema incepuse insa cu mult timp inainte. Statul transformase doctorii in agenti de welfare deja de decenii. Ideea ca "oricine" are "dreptul" la "un trai decent" sta, jeg labartat, la fundamentul constructiei statale peste tot in lumea civilizata. Peste tot in lumea in criza.

Si-atunci, cum se va rezolva problema ? Evident, cu revolutie, cu razboi, cu varsare de singe. Si anume, cu varsarea singelui celor care cred ca daca s-au nascut atunci sunt egali cu oricine altcineva de catre cei care inteleg ca om nu te nasti, om devii. De catre cei care nu se simt egali cu orice pulete umbla pe doua picioare, in principal in virtutea faptului ca nu sunt egali. Asta-i permanenta istorica, idiotii is taiati de catre oamenii sanatosi. Cit poate cineva umbla cu bube pe trup ? Mai devreme sau mai tirziu tot pune mina pe-o lansetai, mai devreme sau mai tirziu tot stoarce cosurile.

Deci, dragi socialisti : nu doar ca finanta mondiala alea alea. Adevarul simplu si direct este ca bunastarea noastra "a tuturor" depinde de eviscerarea voastra, a tuturor. Si ea se va petrece, n-am nici un fel de indoieli. Urmeaza - in sfirsit! - demantelarea welfare state, cea mai jegoasa si ignobila constructie a lasitatii intelectuale.

Urmeaza sa vedem iarasi copii analfabeti, rupti de mizerie, plingind pe-o bucata de piine neagra, daca o au si pe aia. Si vom fi foarte fericiti sa vedem asta : e de departe preferabil sa se chinuie chiar si jumatate din fiecare generatie, cu lanturi la glezne si tavalindu-se in cea mai neagra mizerie pentru ca cealalta jumatate sa aiba un punct de comparatie decit situatia actuala, in care toti fara exceptie - dar fara nici o exceptie! - alearga de orbeti si nimeni nu stie incotro.

Vom vedea iarasi viata vinzindu-se si cumparindu-se dupa cum este si normal sa se intimple, dar o vom face onest in loc sa ne prefacem. De ce sa nu existe la macelarie sectiune speciala pentru carne de om ? Cine are bani si-si permite sa cumpere o halca, s-o gateasca si sa fie fericit. Cu ce-i preferabila situatia in care viata se vinde la farmacie si se cumpara prin contract de casatorie situatiei in care ea se vinde, onest, in galantar ? A, vai, e mai elegant asa decit altfel ? Prea multa eleganta strica.

Da, sigur, lucrurile nu vor merge probabil atit de departe, in principal pentru ca mai nimeni nu-i interesat sa plateasca o groaza de bani ca sa se hraneasca cu Marioara cind poate mult mai ieftin sa-mbuce Joiana. E adevarat, dar acest adevar trebuie sa se inscauneze liber, nu ideologic, sa rezulte din experienta, nu din teorie. Si pe cale de consecinta dupa atita gargara va fi nevoie de facut niste experiente, si se vor vinde citiva Marini si Marioare si-n galantar, la kilogram, exsangvinati, transati si dezosati.

Drepturi ? Ale animalelor, ale copiilor, ale femeilor, ale negrilor, ale oricui ? Jet. Drepturile sunt aceleasi pentru toti : ai dreptul la ce poti, atit cit poti, atunci cind poti. Si quis, inquis, dives est, tum cenare potest cum cupit. Si pauper, tum cenare debet cum potest, iata-l pe Diogene mai scaevola decit Scaevola insusi. Protectia celui slab contra celui puternic ? Dar pentru ca de ce ?

Rolul statului este sa construiasca si sa pazeasca de orice interferenta ringul in care cel puternic il beleste pe cel slab, in justa proportie dupa disparitatea de putere intre ei, nu sa inventeze imaginare ringuri alternative in care realitatea-i falsificata "sa fie mai elegant". Pe cine intereseaza scopeala aia ? Cine-si inchipuie ca asa ceva are vre-o sansa sa dureze ? Civilizatia noastra, ca si toate civilizatiile din toate timpurile si din toate locurile, s-a cladit pe onestitate nu pe "eleganta". Vedeti cum traiau puberii engleji in Nord pe vremea revolutiei industriale, vedeti cum traiau imigrantii in Statele Unite la momentul ridicarii ei ca un ce notabil pe scena lumii, vedeti cum traiau chinezutii pe care s-a ridicat acum recent China, vedeti istoria Egiptului se Sus ori Jos ca-i totuna, vedeti intre ele ce doriti si va vine la socoteala. Si noi "am depasit" aceste racile ale trecutului ? Ha-ha!

"Transferul" resurselor ? Adica furtul organizat statal ? Ha-ha-ha. A fura este mai grav decit a ucide tocmai pentru ca oamenii sunt in primul rind faptele lor. Asa ca vom vedea iarasi impozite platite voluntar, de catre cetateni care-s mindri de asta - pentru ca da, statul are dreptu' sa instituie ce impozite doreste cum are orice cersetor dreptu' sa ceara cit ii vine lui la socoteala. Da' n-are nici un cersetor dreptul - si mai ales nu intiiul statator intre cersetori, statul - n-are nimeni dreptul sa ceara sub amenintare. Ideea ca plata impozitelor poate fi obligatorie sub poena e un ce ridicol, si din principiu incompatibil cu bunastarea, ca sa nu mai vorbim de fericirea cetatenilor.

Coruptie, auzi. Nu coruptia este problema, fundalul mincinos pe care ea-l pune in lumina reflectoarelor este problema. Si fundalul mincinos pe care ea-l pune in lumina reflectoarelor mai are zile cam cite mai are si criza, careia-i este cosubstantial, cu care-i frate bun, aceeasi plamada. Acelasi lucru, exact acelasi lucru. Traversam o criza culturala, si n-am nici un fel de indoieli ca ea se va rezolva : toate crizele se rezolva intr-un final, ori prin supunerea celor atinsi la realitate (cu necesarul sacrificiu al unei parti dintre ei) ori prin extinctia celor atinsi si inlocuirea lor cu un nou grup.

Singurul meu regret, bucatica de amarui din ditamai tortul asta de ciocolata, este gindul ca cel mai probabil aiurelile cu plagiatul vor supravietui acestei mari si glorioase revolutii, acestei binevenite reasezari a lumii pe temeiurile ei naturale. Da' cine stie, poate ca de data asta avem noroc, spre deosebire de data trecuta, si curatam tot dintr-o spalare. Mira-m-as, da' este totusi posibil.

Si da, in caz ca sunteti nelamuriti de relativa mea expectativa, da, ati ghicit : de-aia stau si astept, pentru ca nu mi-i clar daca voi sunteti cei care vor supravietui, sau voi sunteti cei ce vor fi inlocuiti de altii. Nu mi-e clar daca aveti sau n-aveti inca rezervele necesare pentru a va taia mina cu mina proprie, pentru a va scoate singuri un ochi ca sa va curatati de mizeria lui. Da' n-am nici un fel de indoieli ca situatia se va decide pina la urma.

———
  1. Pare rau sa constat ca dex-ul este, ca de obicei, gresit. Lanseta nu inseamna nustiuce undita. Lanseta vine din lancet, lancette, lanzette, e un instrument chirurgical. Undita poate fi daca doreste "lanteta". []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

  1. Adica din socialism ajungem la oameni nemancati, needucati, fara bani si fara drepturi precum clasa privilegiata plateste cand vrea impozit, care-i in esenta tot socialism cu ratie, muie de la secu, lingeti sistemu si pcr fara numar la statiune?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 July 2012

    Sa-ti fac o schema :

    Unii are, altii n-are -(socialism)-> toti nare -(revolutie)-> unii are, altii n-are.

    E ca un fel de ciclu.

  3. kokofifi`s avatar
    3
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 22 July 2012

    Cam de cine crezi tu ca-i scris dex-ul? De Diacritica? :))

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 July 2012

    Da' n-am idee. Ceva proaste de la clubu' de crosetat.

  5. kokofifi`s avatar
    5
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 22 July 2012

    Pai, vezi? Nu mai e nici dex-ul ce-a fost.
    In rest, de acord cu ciclul. Inainte de bine, trebe sa fie toate nuantele de rau. Si inainte de forma de organizare care va urma neaparat celei de azi, lipsesc cateva nuante de rau.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 July 2012

    Care ar fi de altfel chiar bine. Venite.

  7. Femeia de servici face dexul: http://www.youtube.com/watch?v=qMaJus29_bs

    Monica Busuioc, şefa secţiei de Lexicologie şi Lexicografie a Institutului "Iorgu Iordan", care se ocupă de realizarea DEX-ului, explică pentru gândul cum au fost făcute modificările şi în ce constau acestea. "Am făcut această ediţie la solicitarea CNCD-ului şi ne-am consultat cu reprezentanţi ai comunităţii romilor, ai comunităţii evreieşti, cu asociaţii care luptă pentru drepturile homosexualilor. Am făcut o definiţie specială la rom, noi sinonimam cuvintele rom şi ţigan şi nu mai facem acest lucru. Am schimbat mai multe definiţii referitoare la romi. Acum una dintre definiţiile cuvântului ţigan nu mai e epitet dat unei persoane cu apucături rele, ci epitet peiorativ dat unei persoane cu comportament necivilizat", explică cercetătoarea. gandul.info

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 July 2012

    Monica Busuioc o cusatoreasa* de renume international.

    ---
    * CUSĂTOREÁSĂ, cusătorese, s. f. Cercetatoare, sefa de sectie de Penisologie a Institutului Muie & Lorgean.

  9. kokofifi`s avatar
    9
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 22 July 2012

    Eat grandma?

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 July 2012

    http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/50334_276265851258_6849511_n.jpg

  11. kokofifi`s avatar
    11
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 22 July 2012

    Haha! Exista ceva ce inca nu exista pe net, undeva?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 July 2012

    Da.

    (Ce-ai calcat in asta :D)

  13. Nuca ce facea ea era doar intrebare retorica. Sti cei aia?

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 July 2012

    Da, e atunci cind vorbeste fetele.

  15. kokofifi`s avatar
    15
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 22 July 2012

    Māgāroi :)
    Io mā refeream la altā grandma :

    http://billgx.edublogs.org/files/2011/09/eatGrandma-11kf4u6.jpg

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 July 2012

    "Exista ceva ce inca nu exista pe net, undeva?"
    "Da"
    "Ce ?"
    "Uite"
    ":D"

  17. kokofifi`s avatar
    17
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 22 July 2012

    ...mi-i si frica sa ma uit!
    Daca-i ceva bazaconie din aia de-a ta cu fisting si bukake, nu stiu ce-ti fac!

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 July 2012

    Cine mai cunosti sa-ti provoace ase intensitate a trairii pa interneti ?

  19. kokofifi`s avatar
    19
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 22 July 2012

    ♬♬♬ only youuuuuu

  20. Nu cunoaste Mircea muzica de tineret caci e in etate.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 July 2012

    http://www.youtube.com/watch?v=9r2pEdc1_lI

    1952, tinere.

  22. Ce plm canta niste negri si cica emi singapore.
    Nu fi hater, era vorba de asta:
    http://www.youtube.com/watch?v=yD67iS38Cjo

  23. "Il vaut mieux pomper même s'il ne se passe rien que risquer qu'il se passe quelque chose de pire en ne pompant pas."

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Monday, 23 July 2012

    Pfoai deci ce cultura a animatiei zace in tine nici n-as fi intuit ?!

    N-ai sa te superi daca observ ca-i filosofia impotentului la lucru.

  25. lexy229`s avatar
    25
    lexy229 
    Monday, 23 July 2012

    "Il vaut mieux mobiliser son intelligence sur des conneries que mobiliser sa connerie sur des choses intelligentes." ar putea fi motto Trilema.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Monday, 23 July 2012

    Haterita.

  27. Merita retinuta expresia "filozofia impotentului la lucru" ce reuseste in trei cuvinte sa alature o tautologie cu un paradox :)

    Articolul tau mie imi evoca: "S'il n'y a pas de solution, c'est qu'il n'y a pas de problème." chestie pe care am mai vazut-o pe undeva reluata recent.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Monday, 23 July 2012

    Apai fiind o colectie de banalitati n-are cum fi originala, realizezi.

  1. [...] mai demult ca prezenta criza nu-i economica, e pur culturala, e o criza a socialismului. Este, exact asta : o criza a prostiei. Radacinile ei sunt dinsus : incercarea grupului de oameni [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.