Criptograma literara cit mai ales culturala si deci nerezolvabila

Sunday, 26 August, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am sa va dau dinjos doua citate, traduse cu minusitele mele proprii din aceeasi carte (o reeditare recenta dar culeasa cu niste litere foarte frumoase, marea nenorocire a modernitatii cu POD si astea e c-a stricat cu totul culegerea standardizind-o absurd si mai ales contra oricarei asteptari rationale) :

Sistemul partidelor functioneaza suficient de bine in cazurile in care partidele sunt de fapt grupuri rivale de oligarhi, parte a aceleiasi clase si avind fundamental aceleasi interese si idealuri dar intrind in competitie pentru putere. Dar cind partidele ajung sa se identifice cu clasele sociale si dezvolta principii politice stricte intregul sistem se devine o insanitate. Pentru ca eu sed de-o parte a Camerei si tu de cealalta sunt eu tinut sa cred in individualism pina la completa excludere a oricarei interventii statale si tu esti tinut sa crezi in interventie statala pina la completa excludere a oricarui individualism. Eu sunt tinut sa cred in nationalism, chiar si nationalism economic (ceea ce-i o imbecilitate), tu esti tinut sa crezi in internationalism, chiar si internationalism politici (ceea ce-i de asemenea o imbecilitate). Eu sunt tinut sa cred in dictatura celor bogati, chiar cu excluderea celor inteligenti, tu esti tinut sa crezi in dictatura celor saraci, chiar cu excluderea celor inteligenti.

~ * ~

- Bolsevicii si fascistii, radicalii si conservatorii, comunistii si libertarienii englezi - pe ce cicat se bat ? Hai sa-ti spun : se bat ca sa hotarasca daca sa ne ducem dracului cu tren expres comunist sau masina de raliuri capitalista, cu autobuzul individualismului sau in tramvaiul colectivismului alunecind pe sinele interventiei statului. Destinatia-i aceeasi in toate cazurile. Toate ne duc la dracu', la acelasi impas psihologic, la aceeasi prabusire sociala care rezulta din impasul psihologic. Singura diferenta intre ele e atit : cum vom ajunge acolo ?

E pur si simplu imposibil pentru un om sanatos la cap sa gaseasca interesante asa dispute. Pentru un om sanatos la cap partea importanta e mersul la dracu', nu mijloacele de transport utilizate. Problema pentru un om santos la cap este "Vrem sa mergem la dracu' ?" Si raspunsul lui e "Nu, nu vrem." Si odata ce asta-i raspunsul lui nu mai are ce sa se amestece cu niciunul dintre politicieni. Pentru ca tot ce vor ei e sa ne duca la dracu'. Lenin si Mussolini, MacDonald si Baldwin. Toti egal disperati sa ne duca la dracu', neintelegindu-se asupra mijloacelor.

- Unii dintre ei ne-ar putea duce mai incet decit altii.

- Dar o diferenta de viteza atit de marunta incit e neglijabila. Toti cred in industrializare intr-o forma sau altai, toti cred in americanizare. Gindeste-te la idealul bolsevic : o America mai america decit originalul. America cu departamente ale guvernului in locul trusturilor si functionari in locul bogatilor. Si apoi idealul restului Europei : aceeasi chestie, doar pastrind bogatii. Masinarii si functionarimea statului acolo. Masinarii si Alfred Mond sau Henry Ford dincoace. Masinariile care sa ne duca dracului, bogatii sau functionarii care s-o conduca. Crezi ca unii ar conduce mai bine decit altii ? Poate ca da. Dar eu tot nu vad ce-ar fi de ales intre ei. Toti sunt in aceeasi graba, in numele stiintei si-al progresului si-al fericirii publice. Amin si da-i gaz!

Va revine bineinteles sa numiti cartea.

Ca rotita ajutatoare sunt dispus sa va confirm autorul, daca-l gaseste cineva.

Succes!

———
  1. Ba adesea chiar in exact aceeasi forma, convenabil redenumita dar altminteri identica. []
Category: Criptograme
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

4 Responses

  1. kokofifi`s avatar
    1
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 26 August 2012

    Contrapunct de Huxley?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 August 2012

    0.0

    Bravo. Ce doresti drept premiu ?

  3. kokofifi`s avatar
    3
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 26 August 2012

    Ca premiu 4 me : ce-ar fi sa te intorci tu la frumosul si civilizatul obicei de a nota in titluri NSFW atunci când te apucā iarā pusul de poze cu diverse orificii larger than life? Bittedanke
    :)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 August 2012

    Numa' sa nu-mi uit.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.