Comparatii facile, sau despre o naivitate amuzanta

Thursday, 26 April, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Si totusi, Larry Elisson de Romania (aka George Buhnici) are pe undeva dreptate cu chestia asta cu palmasii. Dar nu e vina lor, a dezvoltatorilor. Nici macar a managerilor lor directi. Ci e vina guvernantilor, a globalizarii, a multinationalelor si a istoriei.

Citatul survine dintr-un articol de pe un blog anonim - caruia din aceasta cauza nici nu am sa-i dau link, da' ii recomand calduros si pe aceasta cale sa conspecteze textu' canonic pe tema si sa execute intocmai, demonstrind astfel la minim ca nu despre el ii vorba cind zicem ca romanii e prosti, ci despre altii.

In mare contextu' e ca acum douazeci de ani Romania conta la nivelul de dezvoltare software, iar astazi nu mai conteaza. Ca adica in 1990 aveam restaurante faimoase, Brillat-Savarin-i si alti arbitri ai cool-ului iar astazi suntem o imensa parcare de mall cu fastfood-uri prin ea si-atit. Sigur, facem ceva mai mult la volum, da' de contat nici nu mai contam nici nu avem sperante sa mai contam vre-odata.

Chestia asta e perfect adevarata, exact asa si este : nici de contat nu mai contam, nici sperante sa mai contam vre-odata nu se intrevad. Raspunsurile le gaseste anonimu' nostru-n directiile obisnuite in care gasesc romanii (prosti) raspunsurile gresite care-i satisfac : istoria. ISTORIA. Vezi doamne, de-aia e el prost si lenes. Pentru ca Istoria. Hegel ar fi mindru.

Vreau sa zic in primul rind ca eu sunt probabil unul dintre foarte, foarte putinii aia care is chiar calificati sa spuna cum ii de fapt treaba asta, din motivu' simplu ca-s si acceptat fara probleme drept uneori egal si-adesea superior de strainii aia care-i sperie pe localnici, si pentru ca-s poate singuru' care in atari conditii mai vorbeste si-n gluma limba romana sau mai rezida si-o saptamina intr-un an calendaristic pe solul scumpei patrii. Deci da, nu doar ca am chestii indigeste de zis, da' mai am si bune sanse sa am perfecta dreptate, un nivel la care cel putin dupa stiinta mea niciunul dintre comentatorii fenomenului in limba romana nu se ridica. Pentru ca cine exact ii Buhnici, si ce cacat o facut Siveco ? Laissez.

Vreau sa zic in al doilea rind ca atit cauzele cit si desfasurarea exacta a mecanismelor care-au dus inevitabil aici se gasesc in nucet descrise-n articolu' ala cu spiritu' negocierii, din care va spicuiesc :

De ce sunt asa generos ? Din acelasi motiv din care am dat sansa asta de la inceput : ca-s bou, genul ala de bou visator care-si favorizeaza conationalii. Asta e, trece.

Ca sa ne intelegem clar si lamurit : romanu' e prea prost si se crede prea destept (doua greseli : una ca e prea prost, da' foarte, foarte prost, mult sub medie, si a doua ca se crede prea destept, da' foarte, foarte destept, mult peste medie) ca sa aiba vre-o sansa sa faca treaba chiar si atunci cind mediul e controlat artificial pentru a-l favoriza. Experienta facuta competent (adica de mine, ca altcineva nu este cine in Romania) si pe bani (ai mei, bineinteles, ca tot restul romanilor sunt niste saraci). Experienta repetata de nenumarate ori, cu aceleasi rezultate. Experienta pe care va invit s-o repetati pina va plictisiti.

Uite, exemplu simplu de inteles, ca-i recent. Am facut MPEx, un exchange pentru valori denominate in bitcoin. Pe 11 Aprilie. Azi e 26, au trecut doua saptamini, volumul total al tranzactiilor este lejer peste o suta de mii de dolari. Cine are volumu' asta in doua saptamini pe-aici prin Romania ? Cine avind volumu' asta mai sta prin Romania daca s-a nascut aici ?

Chestia aia are github-uri cu scripturi in python si compilatii pentru Mac, Linux & Windows din prima saptamina, dragilor. Chestia asta are mai multe echipe care lucreaza sa-i faca brokeri, chestia asta are etf-uri si marketmaking si brokerage si tot soiu' de servicii care nici macar nu au echivalent in limba romana, de destepti si priceputi ce is romanii. Toate astea facute de oameni care nu-s prosti, chit ca romanii prosti au impresia ca ba da.

Ca asta-i frumusetea pina la urma, romanu' care se crede destept da-i prost de-mpunge teoretizeaza despre cum corporatiile, istoria si alte elemente abstracte pe care nici macar n-avem motive sa-l suspectam ca si le-ar putea reprezenta in mintiuca lui cea neteda, dat fiind ca-i atit de lipsit de referinte concrete si varietate-n punctele de vedere incit inca mai aspira la aberatii de natura "ordinii firesti". Deci va dati voi seama, nea Tilica care-o citit o singura carte explica el cum ii cu "istoria" si Gheorghita de la abataj stie el cum ii cu "corporatiile". E atit de evident ca toate simbolurile astea-s introduse in discurs numa' pentru ca ofera ocazia de-a parea ca ai avea dreptate cind tu nici macar nu ai habar despre ce vorbesti ca ne umfla risul. Pe mine, si pe straini, ca sa fie lamurit.

Corespunzator, acum patruzeci si ceva de luni - deci nu doua saptamini, bine ? - am facut fain. Fain este un sistem unde eu ii platesc pe cetateni sa faca o treaba care este utila in primul rind lor, in al doilea rind comunitatii din care ei fac parte, si-n final asta e tot, ca mie mi-e perfect indiferent. Si daca Romania are si daca Romania nu are bloguri bune io pot scrie la fel de bine Trilema. Nu depind de a-mi gasi nevasta pe-aici, nu depind de alte alea, din partea mea se poate face Romania si Sudan si Suedia, ca orice tara e doar un hotel oricum. Deci, eu ii platesc din banii mei ca sa-si faca fiecare el lui bine si-alor lui idem.

Care-i rezultatul ? Pai rezultatul e in spiritul negocierii, draga, sau ca sa va citez :

{Staatsfeind} Oh right, I heard about his digg clone. Don't give a shit about that, either. Digg's cancer. :þ
{_Cristian} he has some really jewish rules if I may say so myself
{mircea_popescu} Staatsfeind stop being such a hater. my cancer smells nice.
{_Cristian} like you the fact that the karma decays just like uranium only faster
{mircea_popescu} and error messages are for pussies. get it right or forgeddaboutit.
{_Cristian} mircea_popescu: should I also remind you about that Yahoo stuff? That you weren't able to fill in the some forms so that you would be able to send email to Yahoo email accounts.
{mircea_popescu} now yahoo really Is cancer.
{Staatsfeind} Although, this business about monetizing karma seems neat.
{Staatsfeind} That might make it less cancerous.
{Staatsfeind} (Also, wasn't Digg founded by a Jew?)
{mircea_popescu} i think he was a seminole jew.
{_Cristian} Staatsfeind: that part is pretty nice, but the rest of the site kind of sucks; that decay thing, the fact that you can't submit too many articles from the same domain
{Staatsfeind} He's got the schnoz, anyway.
{_Cristian} you can't sell more than 1/2 and more than once a month
{mircea_popescu} lmao typical rogypsy argument : the part where we get fed is pretty acceptable. the part where there's work to do is intolerable!
{Staatsfeind} _Cristian: I can think of dozens of good reasons for those features.

Pe romanu' mediu il roade ca cum sa se mute el din "casa lui" (recte blogspot, care se pisa pe el cu mare jet in n-spe feluri) ca sa faca cum ii zice ca-i mai bine unu' care e si mai destept decit el (da' pe dovedite, nu ca teorii) si baga bani in chestia asta. Pe romanu' mediu il roade, pe scurt, problema aia mare si grava cu capra, in diverse si nenumarate prezentari. Uneori ii zice istoria, alteori ii zice corporatiile, alteori ii zice cum ii vine la gura, da' problema e mereu aceeasi : cum adica e posibil sa fie el insuficient si inferior, si cum adica sa se supuna el altora, care i-s superiori ? Cine, el ?! BHAOAAA!!!!

Si-atunci stam. Stam si ne uitam, jucam wow pe banii lu' mami in timp ce povestim despre cum de rea ii istoria (la doua luni dupa ce povesteam cit de fraieri is aia care nu or venit si ei in Anglia) ca prostalau' asta, stam la treizeci de ani si frecam menta aiurea (tot pe banii lu' parintii) ca prostalau' de isi zice Cristian si l-am citat dinsus, stam toti cu roatele la deal si asteptam. Asteptam sa vina o lume cumva in care faptu' ca noi mai avem de invatat, mai avem de muncit si mai avem de supt pula pina s-ajungem unde ne-am dori sa fim nu mai e o problema.

A, ca nu e drept. A, ca nu e cinstit. A, ca vai dar noi ne-am imaginat si ne-am inchipuit si credem cu toata taria. Bine.

Sugeti pula. Dupa care mai recititi de doua-cinci-douazeci de ori articolu' asta, si articolu' despre tarabostes, si articolele de le-am dat link aici. Dupa care mai sugeti pula. Dupa care poate, cine stie, in zece ani sa ajungeti sa fiti nu niste oameni in fapt egali cu ce va imaginati azi c-ati fi sau "ar trebui sa fiti", ci niste oameni o idee mai ridicati de la nivelu' mlastinii.

Ceea ce astazi nu e cazul. Sper c-am fost suficient de explicit.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

2 Responses

  1. Asta cu 'programat in Romania' m-a spart.

  1. Comparatii facile- sau despre o naivitate amuzanta pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Cuvinte care dor. Sau ar trebui sa....

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.