Clasele sociale din socialismul contemporan

Sunday, 08 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Un cetatean conlocuitor din partea mai mica a Transilvaniei aflata momentan in administrarea unui asa-zis guvern maghiar (trololo) pe numele lui Jakab Andor (pe care nume el si-l scrie fara diacritice, va rog sa notati) a scris mai demult un articol despre cum Tőlem ezért nem kapsz munkát, adica pentru mitici "De ce nu va dau de munca". Articolul are si-o varianta-n limba engleza (care-i proasta), si altfel se compune in principal din banalitati.

Totusi, pe baza ziselor banalitati se pot construi niste observatii care nu-s banale, ci de-a dreptul profunde. Da' sa nu incepem de-acolo, sa incepem din alta parte. Sa incepem observind ca eu chiar am o firma, spre deosebire de el care explica de ce nu-si face firma. Pe care ma rog, n-am pornit-o pasind in gol si vinzindu-mi casa, da' asta-i mai putin important. Firma mea e la zi cu impozitele, chiar si-n anul asta ce tocmai s-a incheiat. De asemenea, firma mea are un singur angajat. N-ar avea nici unul daca legea n-ar dispune ca o firma tre' sa aiba minim un angajat.

Firma mea nu angajeaza romani, din motive pe care le-am explicat de-a lungul timpuluii. Ca atare firma mea nu angajeaza in general, preferind (cu rarisime exceptii care oricum n-ar fi existat daca nu eram eu capabil sa bat guvernul la fundu' gol fortindu-l sa schimbe legi, reguli, norme de aplicare scl etc) sa lucreze cu colaboratori. De ce ? Pai fix pentru motivele banale explicate de musiu Andor : nu imi voi asuma eu nota de plata pentru protectia sociala pe care s-a ales Cutarica si Cutarel. Sa vina ei cu bani de-acasa sa plateasca ce-au promis pulimii. Sau daca nu au bani de asa ceva atunci sa-mi deie mie privilegii, uite de exemplu in schimbul dreptului de-a dezvirgina miresele as si fi de acord sa le tin apoi un an sau trei pe salariu pina nasc ele. Da' nu caaaa.

Mbun. Si-aici intervine problema : sistemul legal in vigoare la ora actuala in lumea civilizata (Europa si SU, sa stiti ca diferentele-s neglijabile sub aspect practic) forteaza impartirea populatiei in doua clase. Sub aspectul persoanelor fizice, o imparte intre clasa inferioara, a celor care se angajeaza, si clasa superioara, a celor care au firma si lucreaza pe contract. Sub aspectul persoanelor juridice, o impartire intre clasa superioara (sub aspectul ROE/ROI, astea, nu inventez) a companiilor care lucreaza cu colaboratori pe contracte de prestari servicii si clasa inferioara, a companiilor care lucreaza cu angajati pe contracte de angajareii.

Ca rezultat al acestei impartiri, toate bunurile (adica, telefoane faine, case faine, masini faine, pizde faine si ce alte lucruri mai doriti) sunt rezervate pentru uzul persoanelor fizice de clasa intii. Doar ei, cei care presteaza munci suficient de inalt specializate cit sa aiba sens sa-si faca firme si sa presteze servicii au dreptul si au ocazia sa se infrupte din dulciurile lumii asteia. Pulimea, adica cei incapabili de a adauga valoare semnificativa, trage mita de coada pe salarii, si asteapta alocarea de resurse (intotdeauna la comun) de catre stapini (guverne si companii asimilate). Tot ca rezultat al acestei impartiri, toate cistigurile sunt rezervate firmelor care angajeaza personal pe contract, care produc marfuri (in general intangibile) cu valoare adaugata mare spre uriasa si care-si permit orice. Corporatiile asimilate guvernului isi permit cu mare greu si sa schimbe-un bec, pentru ca au intotdeauna pierderi. Care pierderi sunt suportate de persoanele de clasa a IIa care-s compensate de firme care-s compensate de guvern pe care-l sustin persoanele de clasa a IIa si asa la nesfirsit intr-o morisca reductiva care functioneaza exact invers decit inflatia, si are avantajul ca dupa citeva zeci de iteratii a topit pagubele-n neantul iresponsabilitatii generaleiii.

Evolutia normala a vietii unui intreprinzator este sa porneasca o companie de categoria I, care apoi sa atinga o dezvoltare suficient de mare cit sa aiba sens sa fie transformata de catre ansamblul guvern-si-companii-asociate intr-un alt vehicol de protectie sociala, integrindu-l in establishment. Momentul acestui transfer se soldeaza in general cu beneficii monetare imense pentru intreprinzator, asa cum de altfel este si normal : a facut ceva util, si se soldeaza cu trecerea angajatilor de pe contracte de consultanta pe contracte de angajare (si evident plecarea tuturor celor competenti si utili la alte firme de categoria I).

Morala fiind ca pina la urma Iliescu avea dreptate : nu-i chestie ca am evitat noi democratia si capitalismul, e mai degraba ca democratii si capitalistii s-au hotarit sa incerce o a doua cale, un socialism cu fata umana, in care e drept ca unii au si altii n-au, da' totusi, majoritatea n-au. E cam exact ca si pe vremuri, doar ca-s mai multi Paunesti azi decit in 1981, si-i mult mai simplu sa te autoselectezi pentru rolul de Paunesc al noului regim : nu trebuie decit sa vrei. Si bineinteles ajuta sa te bage cineva-n seama. Adica fix ca in 1981.

———
  1. Romanii si munca in 2009, Daca angajezi un roman in 2011 etc. []
  2. Apropo de care chestie, tocmai asta a si fost miza bataliei recente intre ANAF si Trustul Realitatea : Cei din urma aveau impresia ca pulimea angajata de ei, "jurnalisti", face parte din clasa I sociala. Guvernul a considerat ca dimpotriva, si pentru foarte bune motive : presa a pierdut razboiul. []
  3. Si apropo de care chestie : data viitoare cind va ustura-n cur sa faceti git ca "sunt platite de catre noi, cei ce platim impozite" mai sugeti si-o ceapa. Impozitele din ce le platiti, nu din banii de protectie sociala platiti din impozite platite din banii de protectie sociala adunati din impozite platite din banii de protectie sociala bla bla bla ? Noa ? []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

43 Responses

  1. http://onefte.com/2011/11/21/youre-not-the-boss-of-me/

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    http://onefte.com/comics/2011-10-10-what-does-your-recruitment-process-say-about-you.png :p

  3. Nu prea inteleg ce avantaje ai daca lucrezi pe baza de contract, ca pfa-urile la norma de venit au fost anihilate, cele in sistem real sunt la fel de naspa ca un contract de munca (decat ca poate sa te dea afara oricand fara preaviz). Deci ai uitat sa mentionezi ca statul roman cam uniformizeaza treburile si transforma orice activitate in contract de munca :)

    Plus ca avand o firma esti cam expus, ca-ti poate trimite controale si plm, iti baga forfetare pe gat etc. Iar daca incerci sa faci totul ca la carte, o sa observi ca te costa mai mult decat daca ai da spaga la fomistii care vin in control. Deci nu devii in nici un caz frate cu statu, si nu obtii nici un fel de beneficii, ci doar o vaca de muls pentru niste retargi si care poate fi desfiintata oricand i se scoala vreunuia de la stat.

  4. A, si am uitat. Iti taie pizda chitanta? Iti iei masina cu dedus tva? Esti cumva taximetrist, faci transport? Ah, nu? Pai noi nu zicem nimic daca iti iei, e si o legislatie care ar putea fi interpretata mai la limita ca ar putea totusi sa-ti iei, dar daca o sa vina o foame de bani fii sigur ca o sa venim in control si o sa-ti luam banii. Etc.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    Pai eu am zis ca nu angajez romani. Altfel, din punctul meu de vedere, ca angajator, daca platesc cinci mii de lei pe un serviciu el e evidentiat in contabilitate la mine ca o cheltuiala de cinci mii de lei, si in contract/facturi ca o plata de cinci mii de lei. Daca angajam, respectiva chestie se reprezenta in contabilitate la mine ca o cheltuiala de cinci mii de lei si in contract ca o plata de doua mii si ceva. Pai cit de bou as fi sa platesc dublu ?

    In rest mi se pare ca vorbesti din teorii si alte prostii preluate de prin presa. Eu de exemplu n-am platit nici o spaga, nici nu am de gind sa platesc nici o spaga, si, spre cinstea autoritatilor din zona pot spune ca inca nici nu mi s-a cerut nici o spaga. Asta ca un exemplu, da' restul de sustineri de le aduci sunt cam la fel de schweizer (care apropo, merita subliniat, este un cuvint preluat in felul "limbilor tribale, fara istorie", dat fiind ca exista de trei sute de ani sau in tot cazul dinainte de a se naste limba romana si tot ca-n nemteste se scrie).

    La a doua : eu nu-s platitor de TVA, nu mi-am "luat masina" cu dedus TVA, n-am inteles chestia cu chitanta si am firme alternative in tot restul lumii, asa ca sincer mi se rupe deosebit de complet de ce face un guvern. Oricare.

  6. Nu e vorba de platit tva, e vorba ca daca ai sa zicem un PFA in sistem real, taxele sunt la fel de mari ca pentru contract de munca, deci singurul mod de a castiga ceva pe urma lui e sa cumperi toate cacaturile cu chitanta si sa-ti deduci TVA-ul, gen iti platesti chiria pe firma, iti platesti masina, casa, intretinerea la bloc, etc. Acelasi sistem e si pentru firme cu mai multi angajati din cate stiu, si in functie de codul caen sunt niste limitari la ceea ce-ti poti deduce si ce nu poti, dar evident nu sunt facute astfel incat sa avantajeze pulimea de rand care-si cumpara case masini,etc.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    Dar nu te obliga nimeni sa-ti faci firma platitoare de TVA.

    Logic vorbind e cam asa : daca ai clienti in principal platitori de TVA e preferabil sa ai si tu firma platitoare de TVA, pentru ca pretul e acelasi din punctul de vedere al clientului, ca el si-o deduce. Si atunci deduci si tu. In practica e preferabil sa ai firma straina, da' alea-s deja subtilitati pentru care iti angajezi un contabil competent si te invata el. Daca ai clienti in principal neplatitori de TVA (care-s in general persoane fizice) e preferabil sa ai si tu firma neplatitoare de TVA, ca sa nu-i incarci cu TVA-ul.

    Faptul ca beneficiarul platii aleia de 5000 de lei are de platit impozite sau ce mai are el de platit e problema lui, si-o rezolva cu guvernul sau cu cine si-o rezolva. Din punctul meu de vedere, daca scot din buzunar 5000 de lei nu accept sa scrie pe contract altceva decit 5000 de lei. De fapt nici nu inteleg de ce firmele private nu trec la a denomina salariile in sume brute, egale cu costurile totale. "Angajam manipulant marfa, salar 2100 lei brut" suna mult mai bine decit "Angajam manipulant marfa" fara a mai preciza salarul, cum e la mare moda acum. Chit ca ambele-s aceleasi 700 de lei sau cit vine. Probabil ca se va trece la asta de indata ce se chiar ajunge la a plati impozitele pe salarii de-adevaratelea, cindva in 2015 sau cind.

    Si evident ca sistemul nu e facut pentru pulime. Nici nu are de ce sa fie facut pentru pulime. Ideea asta ca te trezesti tu cumva si treci din caterogia II in I asa, pur si simplu e o absurditate pe care n-am mai intilnit-o altundeva, afara de Romania. Nu tati, te nasti in a II-a, pai in a II-a mori. A, ca daca iti place foarte mult scoala si bagi 20 de ani pe brinci, faci foamea si stai cite 12 ore din zi pe citanie poti ajunge (cu putin noroc) sa treci in I. Sigur ca da. Da' asta nu inseamna ca toti, si nu inseamna nici macar ca multi. Citeva procente intr-o generatie acolo.

  8. * eu nu-s platitor de pana mea, tralala, tva, vacaca. Uraciosule, ca sa nu fii platitor de tva, parca trebuie sa ai cifra de afaceri pana-n 35.000 de oiro, caz in care, neplatitorii de tva is cam cantitate neglijabila.
    Gheorghe are dreptate, anul trecut o fost iures cu deducerile, au fost cazuri in care nenii de abilitati cu controalele fiscale scoteau abuziv sume de la deduceri, ieri aveai deducere, azi mu, si tot asa. Controale fiscale (+sanepid, ITM, pana me) ai de regula in doua cazuri, fie cifra de afaceri mare (iar daca ai cifra de afaceri mare si profit lipsa sau minus, aproape sigur ca te calca), fie profit mare, in amele cazuri iti imaginezi de ce te calca. Jumatatii i s-o cerut spaga pe fata, din partea retarzilor de la GF, nu pentru ca ar fi fost vreo neregula, ci pur si simplu pentru a-si face norma (si pentru ca avea profit mare). I s-o spus clar, in fata, fie da spaga, fie plateste amenda prieteniei.
    Asa ca nu mai fii tu hater si uracios, ca sa ai vile, case, masini si alte cacaturi, ii reu, cel putin parca asea spunei intr-o vreme, cand mu aveai casa si stateai in chirie in apartament (cachiria-i cea mai buna, te sui in avion cand vrei si alte floricele).

  9. Sau daca nu au bani de asa ceva atunci sa-mi deie mie privilegii, uite de exemplu in schimbul dreptului de-a dezvirgina miresele as si fi de acord sa le tin apoi un an sau trei pe salariu pina nasc ele. Da’ nu caaaa.

    Lol ma, ius primae noctis? Semn ca-ti placea literatura socialista ca al lor e mitul.

    De asemenea, firma mea are un singur angajat. N-ar avea nici unul daca legea n-ar dispune ca o firma tre’ sa aiba minim un angajat.

    Hopa a cazut mitul cu secretarele.

  10. ca sa nu fii platitor de tva, parca trebuie sa ai cifra de afaceri pana-n 35.000 de oiro

    Daia nu-s bani la buget sa-mi bag pula. Adunat cu tiganii cu palat care fura curent si apa, romanii, turcii si etc care muncesc la negru, evaziuni fiscale, intretineri si alte chestii; nu ma mira ca nu-s bani la sanatate, educatie, pensii, etc.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    @Florin Cantitate neglijabila pe focu', ia uita-te putin pe recensaminte. Ca nu te impiedica nimeni sa faci optzeci de firme daca-i pina acolo.

    Io nu contest ca o fi fost iures, doar ca eu discutam un sistem teoretic (si cu vedere spre miliardu' de locuitori in SUA si Europa, responsabili pentru trilioane de dolari) iara voi discutati o aplicatie practica aproximativa dintr-o tara pe jumatate inclusa-n spatiul ala, cu doua ordine de marime mai mica la populatie si trei spre patru la cifre de afaceri. Deci, normal ca nu se pusca decit in anumite locuri ce zic eu cu ce ziceti voi. Si anume : in locurile in care Romania e tara din lumea civilizata.

    In rest, io vorbesc din experienta personala. Acuma ce sa fac noa, sa vorbesc din experienta citita ? Ce legatura are discutia de-aici cu chiria ? Doara oricum tot in chirie stai, fie in cazul in care a) platesti chirie fie in cazul in care b) esti "proprietar" da' platesti rate la adevaratu' proprietar, recte banca, fie in cazul in care c) esti proprietar da' iti socotesti amortismentele. Toate-s chirii, asa ca discutia aia-i superflua aici.

    @A De fapt nu sunt bani la buget pentru ca nu au de ce sa fie bani la buget. Si citi sunt acum sunt exagerat de multi.

  12. Bine bai ron paul da plm inca nu-i libertarianopizdism. Mai avem pensii de platit, servicii medicale, datorii externe, politie, chestii.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    Depinde pentru cine. Tocmai aia e ideea, avem doua societati suprapuse.

  14. Si tu din care faci parte, aia edwardiana?

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    Io-s un transcend, practic vorbind. Alta lume.

  16. Tu esti Dumnezeu, ce sa mai.

  17. 35k cifra de afaceri, inseamna profit pe langa 10%. 3500 de euro, inseamna un salariu manipulat marfa, impachetat shaworma.
    A ii Freud, nu? Are dreptate si cu munca la negru. Sunt domenii in care, daca nu muncesti la negru sau daca nu vinzi fara acte, nu ai cum sa rezisti in piata, asta pentru ca, oti ceilalti o fac, iar ala care ar lucra corect, ar avea automat cel mai mare pret.

    La partea cu chiria glumeam, ca tu vorbeai ca-s unii de au vile, masini, telefoane si mai stiu ce homari trasi in ciocolata, treaba care se cam bate in cap cu ceva articol vechi de la tine in care infierai (cu manie proletara) posesia a diverse bunuri :P

  18. hater

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    @Florin Incepi si tu ca iRealitatea ?

    Altfel zice si unguru' exact aceeasi chestie apropo de preturi si nu-i incotro.

    Zi concret, ca din rezolvarea aparentelor batai cap in cap a ce-am zis io invata cititoru'.

  20. De când n-ai mai râs de Lorena, bre? I-auzi: http://www.blogary.ro/2012/01/this-is-why-i-dont-give-you-a-job/#comment-53295

    (La comentarii.)

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Monday, 9 January 2012

    Who da fuck is "Dan Maşcă" ?

  22. http://www.zi-de-zi.ro/detalii-articol/back_to/lista-economic/article/secretul-lui-dan-masca-in-business-iubeste-ti-aproapele-ca-pe-tine-insuti-1.html

    Unu care n-a uitat de unde-a plecat, zice la gazetă...

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Monday, 9 January 2012

    Google se roaga sa difere.

  24. Anonimosu`s avatar
    24
    Anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Monday, 9 January 2012

    Are 40 de ani, vârstă la care are multe de spus şi mai ales foarte multe de făcut pentru comunitate...

    Viitorul primar din Medias gen?

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Monday, 9 January 2012

    Mediasu' e-n Sibiu bai anagramatii lu' Pulea Spataru'.

  26. Google nu ştie de diacritice, sau cum era aia?

  27. Maceri Sopepcu`s avatar
    27
    Maceri Sopepcu 
    Monday, 9 January 2012

    In the 19th century, unions started to merge and build factories. The first factory, called "Karres", was established in 1881 and produced various leather products. In 1888, a factory that manufactured cloth and various textiles was built, followed in 1985 by a factory called "Salconserv" that produced salami and cans.

  28. Influencere care esti influencer.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Monday, 9 January 2012

    @cosminmaricari Vai dar ce sa vezi!!11

    Ce bine ca am ascultat de sfatul unui ipopar de lume si m-am apucat sa scriu cu viermi in loc de litere.

    @Tehar O suta de ani o durat constructia. Problem ?

    @A Do not hate me because I am influencer.

  30. Dară viermii ce-i priveşti nu e viermi de rând, ei este viermii limbii româneşti...

    Do not influnce me bcuz I'm a hater.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Monday, 9 January 2012

    Nu te influentez eu, ba, te influenteaza adevarul veacurilor.

  32. Io credeam ca pentru tine dezvirginarea e liability si nu benefit. Sau cum ziceai ?

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Monday, 9 January 2012

    Ziceam teoretic. Ca nu m-oi apuca eu sa le dezvirginez e alta problema, da' macar stiu de ce nu ma apuc sa le platesc.

  34. ManolescuBD`s avatar
    34
    ManolescuBD 
    Thursday, 12 January 2012

    Acţiune de susţinere a Dr. Arafat şi SMURD, la Cluj – Piaţa Unirii, Jan 11 2012 - http://oasteadigitala.com/2012/01/12/actiune-de-sustinere-a-dr-arafat-si-smurd-la-cluj-piata-unirii-jan-11-2012/

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Thursday, 12 January 2012

    Trilema is not your personal army.

  36. Hello! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?

    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
    months of hard work due to no back up. Do you have any solutions to prevent
    hackers?

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 17 April 2013

    Plenty have tried. None have succeded. No trouble, no trouble at all.

  1. [...] Părerea lu’ antreprenoru’ român. Rate this: Trimite prietenilor:ShareEmailFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in Scrise and tagged Andor Jakab, antreprenor, asigurari sociale, companie, feminism, job, locuri de munca, salariu, startup, traducerere, TVA, Ungaria by cosminmaricari. Bookmark the permalink. [...]

  2. 39
    Cosmin Maricari » I just don’t give a job (via Pingback)
    Monday, 20 February 2012

    [...] Părerea lu’ antreprenoru’ român. Leave a comment | Trackback Jan 9th, 2012 | Posted in Traduceri « Pax Hitchensiana I just don’t give a job II. Antisocial media. » [...]

  3. [...] la toata munca aia de lambrisare si ca o toanta sa vinda la tejghea te costa ca firma doua mii de lei minim si ai nevoie sa angajezi sase ca sa ai mereu in magazin doua sa vinda si doua sa le ajute si apoi [...]

  4. [...] speriati nu conteaza. ———Daca doriti sa intrati in detalii vedeti eventual Clasele sociale din socialismul contemporan, aici procedam prin simplificare. [↩]Da, imi pare rau sa va sparg vestea da' asta-i adevarul, [...]

  5. [...] intr-o vreme mai veche de-acum vre-o mie de ani sau poate doar cinci sute, oamenii se imparteau ca si astazi in doua categorii sociale : cei care aveau in proprietate fondul funciar (adica ceea ce sta ca [...]

  6. [...] inainte nu doar de a iti negocia salariul dar in general de-a face orice pe lume e sa stabilesti in care clasa sociala te inscrii. NU e vorba sa stabilesti in care clasa sociala doresti sa crezi ca te inscrii, crezi ca [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.