Cele doua alternative functionale in educatie

Thursday, 06 September, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

I. Educatia ca drept.

Daca "toti elevii au dreptul la educatie" atunci organizarea corecta a educatiei va fi in sensul obligatiei (pentru ei). Deci, se introduc cataloage speciale pentru bataie, fiecare profesor trage o linie acolo in dreptul numelui elevului de cite ori considera ca e necesar.

In fiecare duminica niste dube negre model bou-vagon, echipate cu un calugar si un doctor (plus o pereche de jandarmi) fac tura oraselor/satelor/comunelor&catunelor si aduna elevii care au de incasat pe saptamina precedenta. Ii dezbraca frumos la puta goala in drum, ii leaga acolo in cutiuta si-i duce la scoala, unde tineretul revolutionar incaseaza cu joarda de la profesoru' de bataie (care in scolile mai mici poate fi ala de sport, eventual). Dupa care-s adunati inapoi in bouvagoane si livrati parintilor ingrijorati de faptu' ca-s atita de tembeli (ei, parintii) incit iata ca nu-s capabili sa creasca niste adolescenti de asa natura incit sa nu fie nevoie sa-i bata statu' pe socoteala publica.

Chestia se filmeaza din unghiuri, se distribuie pe saitu' Ministerului Educatiei tot restu' saptaminii, se comenteaza pe bloguri, facem misto de cit li-i de mica puta tipilor si cit de neegale titele gagicilor si asa mai departe. Si duminica urmatoare iarasi.

Evident ca fiind educatia un drept inseamna ca toate cheltuielile astea sunt suportate de bugetul public, da' va spun cu toata sinceritatea ca pentru asa ceva nu m-ar deranja sa platesc impozite. Si sa vedeti apoi copii cuminti si ascultatori, respectiv informati cit ce priveste radicalurile.

II. Educatia ca privilegiu.

Daca educatia este un privilegiu atunci organizarea corecta este prin decimare, sistemul Ford. Adica : se organizeaza clasa I cu toti copiii de virsta scolara. In clasa a II-a trec doar 95% dintre ei. Cinci copii din 100 sunt respinsi de la clasa a II-a, vor fi analfabeti sugatori de pula prin buzi. In clasa a III-a trec doar 95% dintre copiii de-a II-a. Inca cinci copii vor fi semi-analfabeti, sapatori de santuri si muncitori cu ziua prin agricultura. Si tot asa pina la a XII-a, cind mai ramin ~54% din copii in sistemul scolar, restu' ocupind pentru tot restu' vietii lor functiile adecvate interesului pe care l-au dat scolii si abilitatilor pe care le-au demonstrat in scoala : de la webcam pina la dus tava prin baruri exista loc pentru toti smecherasii de cartier, incordatii de coltu' blocului, mai-desteptii-decit-e-cazul scl etc.

N-am indoieli ca vasta majoritate trece Bacu' pe sistemul astai asa ca se purcede mai departe la facultate, unde se resping cite 50% pe an. Dupa 4 ani, 6% din bacalaureati sau ~3% din generatia aia are diplome de licenta.

Sistemul asta din urma se poate foarte bine finanta 100% privat, dat fiind ca pustiul care se afla in clasa a XI-a si n-are bani sa plateasca scoala are in schimb o foarte buna pozitie de negociere cu un eventual creditor, dat fiind ca nu oricine e capabil sa ajunga in clasa a XI-a. Si-atunci va putea lua un credit de la banca, dat fiind ca are ceva de pierdut.

Rezultatele aici nu vor fi copii cuminti si ascultatori, ci vor fi copii responsabili.

Pina in final alegerea e relativ simpla : ce doriti de la generatia tinara ? Sa fie cuminti si ascultatori, in sensu' ca ginditi voi pentru ei ? Sau sa fie responsabili, in sensul ca unii gindesc pentru sine cu excelente rezultate si restul sug pula, da' urit de tot, fara drept de apel, indiferent cit de multi or fi ?

Pentru ca varianta asta teoretica in care "toti copiii" sunt buni, frumosi, destepti, inteligenti, responsabili, educati si asa si pe dincolo e o aiureala. Ea nici nu functioneaza in practica, nici nu poate functiona in teorie si pe cale de consecinta nu mai are multe zile de trait. Reactia inteligenta ar fi sa treceti la reforme serioase de pe acuma, aplicind ori una, ori cealalta din solutiile existente (nu amindoua, si nu un melanj intre ele, ca asa ceva nu se poate).

N-am indoieli ca reactia inteligenta nu va avea loc, dat fiind ca nu discutam cu oameni inteligenti, da' uite care-i chestia : acum ca se gaseste toata poliloghia asta scrisa nu mai puteti sustine ca "nimeni nu a stiut". Asta-i tot.

———
  1. Chiar de-o fi un Bac ceva mai serios decit glumitele curente - vezi pe tema Sa redam Bacul (tarii) apropo de limba si respectiv Subiectele la Bac, Mate apropo de cealalta esenta. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

23 Responses

  1. Noa vezi, și eu când le spun că studenții care copiază capac după capac, zic că-s propun „măsuri prea dure”.

    Când colo eu-s mic copchil.

  2. *Merită, adicătelea.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 September 2012

    Tu esti un blind.

  4. Pfai cât de incoerent a fost primul comentariu, zici că am fumat ceva.

    Nu-s musai blând. Lucrarea medie de Teoria Categoriilor are pe undeva pe la douăzeci de pagini, deci șaizeci de paragrafe să zicem. Ori atâtea de capace aplicate cu simț de răspundere pot cel puțin obosi și cel mult tâmpi o persoană. O lucrare de doctorat pe temă ar echivala cu picătura chinezească. La urma urmei în cazul ăsta nu vrei să educi un copil, ci să termini un individ care-i deja compromis.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 September 2012

    Bine, la nivel tehnic ideea e prost implementata, ca n-ai de ce sa-i dai in cap. Joarda pe partile moi, eventual la talpi. Vezi discutia despre cum se bate femeia.

  6. Bai ce-am ras, ahahahahah creierii ma dor :D
    Io zic ca, totusi, poate ar fi mai bine sa nu se impuieze orisicine ;)

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Friday, 7 September 2012

    Mei, daca ai nevoie de cinci copii buni decit sa incerci sa faci cinci copii buni mai bine faci zece cum or fi si omori cinci rai.

  8. Tat ii bine ca ticu-to nu te-o considerat un copil rau.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 7 September 2012

    El m-o. Abia o scapat cu viata din ase prostie.

  10. Radem, glumim, oi fi io dus, da' nici tu nu esti intreg.
    Pana la urma, selectia natrurala ar trebui sa functioneze, desi imi pare ca-i tot mai anevoios sa.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 7 September 2012

    Lol pai io nici nu-s intreg, cine-o zis ? Arata-mi-l sa-l vaz si io.

  12. Uracios, pai nu spuneai prin ceva articol ca mica ta te-o rasfatat, ca ai tai parinti or facut cam tot posibilul sa-ti asigure tot comfortul (pana si cel emotional) si ca asta-i reteta pentru un viitorul stralucit al tinerei sperante? Amu' ii tai felii, ii bati in talpi, le bagi cioburi in ochi ca mai apoi sa le freci pleoapele, ii tai cu lama si le dai cu sare, ii tarasti prin colb jupuiti de piele si-i dai la melci sa-i mance, ii scoti in piata despuiati si-i biciuiesti, ii inghesui in cascarabetavaca dupa care ii injumatatesti, ca sa-ti iasa buni?
    Hotaraste-te.

  13. P.S. trebe si copii rai, altfel, aia buni is degeaba.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Friday, 7 September 2012

    1. Di ce sa ma hotarasc io ? Hotariti-va voi.

    2. Sa fie pizdele copiii rai. Ca la evrei.

    3. Cu citate la sustineri svp. Ca io nu raspund de ce-o inteles cititoru' din ce-am scris (ba-n unele zone nici macar de ce-am scris).

  15. Iar ma pui sa rascolesc trollema? Da-n rest, tat-tat-tat asa.

  16. educatia este piatra de temelie pe care se constuieste o natiune.
    Din nefericire sistemul de invatamant e unul uzat si deficient.
    Esti ipocrit in prezentare, demonizezi prima idee si o spoiesti cu aur pe a doua.
    Parca ai fi de la antena 3, numai ce intr-o directie diferita.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Saturday, 8 September 2012

    Adica eu nici nu remarcasem ca demonizez/spoiesc ceva. De exemplu la mine-acasa io o aplic fix pe prima.

    Cre' ca de vina-i aici ideologia cititorului. Cu alte cuvinte, daca ma privesti ca un privitor de antena 3 ie vina ta.

  18. nu, ziceam de paradigma
    Varianta 1:
    Proiectul Rosia Montana nu se va intampla, astfel oamenii din zona vor muri de foame, copii vor pleca, o sa planga, bugetul romaniei nu va putea plati PENSIILE

    Varianta 2: Proiectul se intampla, vom fi bogati, fericiti, oamenii din ROsia vor canta si munci tota ziua, se vor plati PENSIILE.

    cam asa si cu the debated subject:
    Vreti educatie ca drept care iese toti prosti sau educatie ca privileghiu care scoate prostii din sistem si lasa numai dasteptii sa ajunga, reducand taxele ca si asa eu nu am copi deci de ce trebe sa platesc hurr durr?

    Faca domle invatamant privat, cine ii opreste? La cati tartani cu ferari sunt ar prefera sa marce banu decat sa-l trimita la fabrica de prosti pe copchil.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Sunday, 9 September 2012

    Da' ie o lectura foarte... fixista asta de-o aplici, care practic inlocuie textul asa cum e el cu ceva contributie de-a ta. Sumarizat se zice : ori educatie ca drept si atunci ii bateti pe toti, ori educatie ca privilegiu si atunci ii eliminati pe cei mai multi. Si intr-un caz si in alalalt majoritatea ramine compusa din prosti, ca asta-i inevitabil, da' in primu' caz se dezvolta in principal supusenia intregii populatii iar in al doilea se dezvolta in principal responsabilitatea unui fragment. Ce fras, doara asa si este.

  20. Lasa-lasa ca stiu si eu sa citesc ce scrie, eu ma refer ca dai 2 optiuni dintre care una buna si alta proasta, nu e o comparatie onesta intre cele 2 sisteme.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Sunday, 9 September 2012

    Ce sisteme bre om !? Si cum ai hotarit tu neaparat ca una-i buna si ailalta proasta, si de ce fix asa si nu invers ?

  22. pai pe una o prezinti ca habotnica, retrograda etc. si cealalta ca pe "za fiuciur"

    asa ceva...

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Sunday, 9 September 2012

    Unde bre ? Comncret.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.