Ce inseamna un design nou ?

Saturday, 18 February, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Citeam un articol la fel de slab ca de obicei la Marius Pahomii. Prin la fel de slab ca de obicei inteleg niste chestii specifice si anumite, nu arunc pur si simplu cu epitete : fara nici un context, fara nici o documentare, fara nici o concretete. Fara exemple, fara argumente, o simpla lista de fum, la nivelul coproductiilor vapide ale unui copywriter incepator (ceea ce de fapt cetateanul si este, in sens propriu, ca daca bani n-ai, de priceput la chestii nu te pricepi, afaceri nu faci si asa mai departe cam asta ramine, ori copywriter ori web designer).

Asa scrie el de cind il tin minte, trei sau patru ani, pe-acolo. N-a progresat, in astia trei sau patru ani de blogareala, deloc. E si asta o performanta, trebuie sa fii deosebit de idiot ca sa reusesti minunea de-a face un ceva (orice!) la fel de prost in 2012 ca si-n 2009.ii

Scrie clar la reguli ce si cum tre' sa scrie-n pagina Despre, cum tre' sa-i zica si asa mai departe. El n-are. El n-are, pe teoria ca daca ignori regulile ani la rind poate ca regulile dispar sau ceva, poate ca se schimba. Poate ca-ti dau pace.

E si asta o chestie, daca tot esti prost macar sa fii consecvent : scrii si-n 2012 articole la fel de slabe ca-n 2009, gindesti si-n 2012 la fel de putin ca-n 2009, intelegi si-n 2012 la fel de putin ca-n 2009, crezi, speri, incerci, propui tot aceleasi chestii si-n 2012 ca-n 2009. Si apoi in 2015. Si apoi in 2021. Si asa mai departe, te vinzi ca si cum ai fi un om cu experienta in speranta ca nimeni nu se va prinde ca-n cazul tau experienta e pur si simplu calendaristica, nu isi gaseste corespondent in ceva ce-ar putea tine de intelect. In speranta ca nimeni nu se va prinde ca esti un om cu experienta degeaba, asa cum degeaba ar avea experienta un gard, sau un scaun. Va dati seama cum ar fi ca la deschiderea unui nou sediu de firma lumea sa cumpere la suprapret mobilier vechi de la firme falimentate pentru ca "au experienta" mobilele alea ?

Ei, si cum citeam eu acolo un articol la fel de slab ca de obicei am constatat cumva jenat ca ma, totusi, ceva s-o schimbat. Da, intr-adevar, ceva s-o schimbat. Stiti ce s-o schimbat ? Designul. Marius Pahomi si-a facut (din nou) design nou la blog. Probabil pe teoria ca daca el imbatrineste ca mobila, degeaba, ceva tot tre' sa se schimbe si-atunci sa mai schimbam putin vopseaua. Exact ca si la mobile, mai dam un strat de lac, nu se observa asa bine cariile.

Totusi, stiti ce inseamna un design nou ? Inseamna ca ai dat gres cu cel vechi.

Pe bune, asta inseamna : daca faci un design nou inseamna ca ai dat gres. E un faliment, designul nou semnalizeaza un singur lucru, intotdeauna aceeasi : fratilor, am dat-o de gard, imi pare rau, imi cer scuze, hai sa incepem pe curat.

Asta e un design nou, o incercare dilie de Start New Game, o recunoastere a faptului ca niste luni sau niste ani de eforturi s-au soldat cu beneficii de imagine negative per total si e cazul sa incepem pe curat. Poate mai prostim lumea o data sa ne ia de buni. Asta este un design nou, nimic altceva.

Da, ati intuit corect : n-am scris articolul asta pentru un putoi sau altul care-au trecut de treizeci de ani degeaba. Mi se fringe mie, sunt atit de irelevanti pentru mine ei insisi precit sunt de irelevanti pentru intreaga lume : maxim. Maxim. Da' poate ca fo' suta-doua dintre pustanii care isi petrec viata intre minciunile din televizor si minciunile de pe site-urile de minciuni ale mincinosilor creindu-si impresii false si reprezentari gresite despre "cum ii" lumea asta retin atita idee simpla : ca un design nou inseamna ca ai dat gres.

———
  1. E scuzabil daca nu stiti cine-i Marius Pahomi. Prin 2009 era "interaction business development manager" la Mediaedge:CIA, o agentie care se agita-n perioada respectiva ca face si drege (Chevron, Strauss, alte nume nemaiauzite de mari branduri neintilnite-n practica) da' in ultima vreme nu pare sa mai miste. Banuiesc c-o fi luat-o-n directia Bakemono, ca tot restu' de "succese" locale. Stiti voi, timpul mediu de viata, alea, nu mai repet.

    Astazi fara indoiala face chestii la fel de imporrrtante in perfecta lor inutilitate la alta firma de mari succese-n asteptarea falimentului prin disparitie sau invers. Cu alte cuvinte, un nimeni cu pretentii de consultant, ca tot restul, da' fara scuza de-a fi un simplu putoi confuz de lumea asta, dat fiind ca-i trecut binisor de treizeci. []

  2. Si ca tot suntem la discutia "o frec de ani de zile degeaba", m-a distrat tot in seara asta si Dragos Novac. []
Category: Rautati si Mizerii
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. DB: Ce planuri aveti in cadrul Mediaedge: CIA Romania in urmatoarea perioada?
    MP: Unul dintre cele mai mari challenge-uri personale este sa reusesc sa construiesc "cel mai tare" birou de publicitate interactiva online din Romania. Am lucrat un timp in Marea Britanie. Am avut ocazia sa activez deci pe o piata ce este cu cel putin 10 ani in fata celei din Romania. Vreau sa import know-how-ul capatat acolo, aici. De asemenea, ne-am marit numarul angajatilor - exclusiv pe online suntem acum trei oameni. cand il vom angaja pe al patrulea 10% din numarul total de angajati va fi exclusiv pe online, ceea ce este mult. Scopul final este sa ajungem agentia de media numarul unu pe piata locala.

    DB: Pe ce loc sunteti acum si in ce orizont de timp considerati ca veti ajunge pe prima pozitie in Romania?
    MP: Suntem intre primii trei jucatori. Parerea mea personala este ca vom ajunge pe primul loc intr-un orizont de doi ani.

    De pe daily bijnit. E haios tot.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 18 February 2012

    Pai bravo lor.

  3. "un background in PR pentru ca ma intereseaza sa gandeasca si strategic si sa aiba the big picture"

    Chapeau Popescule, ii stii alege.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 18 February 2012

    Putem merge chiar pina la a spune ca am the big picture ?

  5. pletzalcoatl`s avatar
    5
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Saturday, 18 February 2012

    The big bux even.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 18 February 2012

    奉承, vil få dig ke mana-mana.

    Am dat cu google translate in mai multe limbi ce vroiam sa zic, sper ca e ok si se intelege.

  7. hahaha si iar ha: http://colegii.cc/hotie-prietenie-si-alte-labe-2-0/

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 18 February 2012

    Mda, zicea cineva pe fain.

  9. Zicea ca-i fain? :D

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Saturday, 18 February 2012

    http://polimedia.us/fain/searchurl/colegii.cc/hotie-prietenie-si-alte-labe-2-0/

  11. nu inseamna si a evolua? tu te imbraci ca la 6 ani? adica si atunci purtai costum? inseamna ca hainele de atunci sunt un total fail? eu zic ca nu, pentru fiecare perioada e bun un design. ideea e sa nu se schimbe mai des de odata pe an.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 19 February 2012

    Pai si de ce nu te mai imbraci ca la sase ani ? A, ca pe-atunci erai idiot. Noa.

  13. mai am una offtopic si gata. nu stiu pe cine sa intreb si te stiu pe tine as interneti.

    deci imi fac un blog nou. nou nou, cu 5 postari. am 197 unici, 258 vizite si (pazea) 1.316 afisari. ce inseamna afisari? ce am putut afisa daca nu am pagini. cine le-a faicut daca au fost 197 unici si 258? eu doar intreb ca nu ma pricep si sunt curios. exista o explicatie? probabil nu inteleg conceptul de afisari. adica inseamna ca a intrat un X si a vizitat mai multe pagini. care pagini, aici e intrebarea daca blogul e nou.

    ca ma uit la al meu si pare ca are logica. adica e raportul 1/5, nu 1/1307

    si asta nu e tot. a doua zi, blogul cel nou a avut 5.883 unici. deci a doua zi. ce poate aduce un asa trafic? a, da, si 37.407 afisari. afisarile astea se fac si daca stau cu degetul pe F5?

    nu stiu, mi se pare dubios totul.

  14. vb de asta: http://www.t5.ro/trafic/55789200/

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 21 February 2012

    Vezi la articolu' cu traficu' ca se explica ce-s alea vizite afisari etc.

  16. Normal ca poate aparea un spike de trafic daca-i un nume cunoscut in proiect. A aflat lumea ca Vali Petcu nu mai scrie la el pe blog, asa ca un numar dintre vechii vizitatori se indreapta catre 0Stiri. Daca maine incepe si scrie Adrian Nastase la tine pe blog o sa ai si tu asa ceva.

    P.S. Spike poti avea si daca te mentioneaza o entitate importanta pe net. Ce-i ala "slashdot effect"?

  17. Din cand in cand mai e nevoie si de cate o skimbare, acuma omu daca nu s-a priceput sa evolueze in ale scrierii, a evoluat in ale designului :P

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.